Offenbach, West Side Story, PUF, Bálnadal, Volt egy ház [Programajánló]

Offenbach, West Side Story, PUF, Bálnadal, Volt egy ház [Programajánló]

December első hetében egy opera- és egy filmpremiert, egy izgalmas krimi-diskurzust, verseskötetről és ifjúsági könyvekről szóló beszélgetéseket ajánlunk.

Könyves Magazin |

Jacques Offenbach: Hoffmann meséi

-
Bemutató: December 4-én
Hol? az Erkel Színházban

A német romantika nagy írójának, E. T. A. Hoffmann-nak meséit a csapongó képzeletnek és a valós társadalmi helyzeteknek látványos elegyítése teszi emlékezetessé. Offenbach utolsó, befejezetlenül maradt művében ellene megy fergetegesen szatirikus operettjeinek, amelyekben ki-kiütközik korának gúnyos-szellemes társadalomkritikája. Az abszolút női ideál keresése közben négy gonosz figura kíséri végig és taszítja a boldogtalanságba Hoffmannt, aki szerelmi mámorában állandóan a halállal kénytelen szembesülni. A reális világ és a hátborzongató képzelet alkotta meséivel a szerző egy olyan univerzumba vezeti el hallgatóit, ahol az álom és a valóság közötti határ könnyen elmosódik. Rendező: Székely Kriszta. Karmester: Kesselyák Gergely .

Részletek>>

Stahl könyvtára / Volt egy ház / Vendég: Ruff Orsolya és Csapody Kinga

-

Mikor? December 2-án 19 órakor
Hol? Facebookon

A teljes élet receptje a finom ételek és egy jó könyv! – vallja Stahl Judit, aki a Líra Könyvvel közösen indított online műsorában hónapról hónapra ajánl olvasnivalót. Ezúttal Ruff Orsolya Volt egy ház című ifjúsági regényéről beszélget a szerzővel és Csapody Kinga főszerkesztővel.

Részletek>>

Borozgatós beszélgetések - Tóth Krisztina

-
Mikor? December 7-én 17 órakor
Hol? A tatabányai József Attila Megyei Könyvtárban

A József Attila Megyei Könyvtár a Borozgatós beszélgetések irodalmi beszélgetéssorozat következő estjén Tóth Krisztinát látja vendégül, aki a Bálnadal című kötetéről fog beszélni.

Részletek>>

A krimi és nők elleni erőszak rejtélye

-
Mikor? December 4-én 19 órakor
Hol? Facebookon

Miért örökzöld figura a nőket trancsírozó sorozatgyilkos? Tényleg sok elkövetőt bántalmaztak gyerekkorában? Mit mutat a statisztika és mit sugall a krimiirodalom a nők elleni erőszak természetéről? Félünk-e krimiolvasás közben, és ha igen, jogosan? Hogyan hatnak a véres történetek az áldozatokra? E téma kapcsán szükség van-e a társadalmi tudatosságra a krimiírásban? Hogyan jelenik meg a nők elleni erőszak a magyar krimiirodalomban? Másképp ír erről egy női krimiíró, mint egy férfi? Ilyen és hasonló kérdésekre keresi a választ Cserháti Éva krimiíró, Winkler Zsuzsanna szakértő és segélyvonalas munkatárs, valamint Lóránd Zsófia eszme-, irodalom- és nőtörténész. A beszélgetés mindhárom résztvevője a NANE Egyesület aktivistája, akik éveket dolgoztak a bántalmazott nőknek fenntartott segélyvonalon.

Részletek>>

Pál Utcai Fiúk rajongói kézikönyv – minden, amit tudnod kell!

-
Mikor? December 8-án 17 órakor
Hol? Facebookon

Ki volt a híres ál-Nemecsek? Miért szerepel olyan kevés nő a történetben? Hányan vannak a Pál utcaiak, és hányan a vörösingesek? Hogyan járhatott egy osztályba a tizennégy éves Boka és a tizenegy éves Nemecsek? Mit ehettek, mit játszhattak a korabeli gyerekek? Milyen filmek készültek a könyv alapján? Mészöly Ágnes kézikönyvéből megismerhetjük a regény elő- és utótörténetét, az események történelmi és társadalmi háttérét, valamint legfontosabb helyszíneit: a grundot, a Füvészkertet, és persze a korabeli Józsefvárost. A beszélgetés résztvevői: Mészöly Ágnes és Wunderlich József, a moderátor pedig Csepelyi Adrienn.

Részletek>>

West Side Story

Bemutató: December 9.

Az Oscar-díjas Steven Spielberg rendezésében és a Pulitzer- illetve Tony-díjas Tony Kushner írásából készült West Side Story a könyörtelen rivalizálás és ifjonti szerelem klasszikussá vált történetét meséli el, New York Cityben, 1957-ben.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Tóth Krisztina: Bármi lehet versalapanyag

A versek hangzásáról, műhelytitkokról, a költészet alapanyagáról és a költőkkel kapcsolatos sztereotípiákról is szó esett tegnap a Margón Tóth Krisztina új verseskötetének bemutatóján. A Bálnadalról Szilágyi Zsófia kérdezte a költőt. 

...
Beleolvasó

Baleset vagy gyilkosság történt a szabadulószobában?

A Sellő titka szerzőjének új krimijében eltűnik egy nő, majd harminckét évvel később különös haláleset történik egy szabadulószobában. Olvass bele! 

...
Szórakozás

Rockzenére hangolt káosz és minimalizmus a Magyar Nemzeti Balett legújabb előadásában

Először látható Magyarországon a kortárs tánc igazi klasszikusának számító Chroma című előadás. Wayne McGregor koreográfus  darabja egy több síkon futtatott kommunikációs kísérlet: szélsőséges gondolatok, érzések megfogalmazása és párbeszéde a test határainak feszegetésével.

Hírek
...
Podcast

Minél kevésbé kompetens valaki egy témában, annál hajlamosabb túlbecsülni a saját tudását

...
Beleolvasó

A München a világháború előtti utolsó pillanatba vezet, amikor még hittek a békében

...
Hírek

Betiltották a Maust egy amerikai iskolában a meztelenségre hivatkozva

...
Hírek

Frida Kahlo naplója végre magyarul is megjelenik

...
Hírek

100 éves lenne Göncz Árpád, egykori otthonából emlékhely lesz

...
Hírek

Ferenc pápa Bruck Edithet fogadta a Vatikánban

...
Szórakozás

Anne Frankra és a holokauszt gyerekáldozataira emlékezik a Párhuzamos történetek

...
Szórakozás

Queen-koncertfilm, Kertész, hősnők [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Szórakozás

Nézz bele a Briliáns barátnőm harmadik évadába!

Polc

Tarantino Hollywood-regénye nem utánlövés, hanem egy végigpofázott szerelmeslevél a filmhez

...

Az elveszített pénisztől a szövetkezetbe tömörülő táltosokig - 2021 magyar SFF novellái

...

Ali Smith: a világ kizökkent, de nincs veszve minden

...

Túlélni Glasgow-t egy alkoholista anyával: ez Shuggie Bain feladata

...