Latin-amerikai filmnapok, Visky András, olasz könyvillusztrátorok [PROGRAMAJÁNLÓ]

Fotósorozat az anyasággal járó lelki változásokról, izgalmas latin-amerikai filmek, Visky András-könyvbemutató, zenés irodalmi performansz és Nemes Nagy Ágnes-est a heti programajánlónkban.

Könyves Magazin |

Latin-amerikai filmnapok

-

A rendkívül sokszínű latin-amerikai filmkultúrából évről évre csak néhány fesztiváldíjas szerzői munka jut el a magyar mozikba. Most öt ország - Argentína, Brazília, Ecuador, Kolumbia és Peru - magyarországi nagykövetségének köszönhetően az Urániában bővebb merítést is kaphatunk a régió kortárs filmterméséből. Az exkluzív bemutatókból, valamint további három, itthon már vetített film ismétlő vetítéséből álló programot a műfaji és tematikus változatosság jellemzi. Láthatunk bűnügyi vígjátékot, zenés komédiát, klasszikus irodalmi adaptációt, sportfilmet, történelmi filmet, portrét, animációt, thrillert.

Mikor? Szeptember 6-11. Hol? Uránia. Facebook-esemény ITT.

Szárnysuhogás a költészetben

-

Az idén 100 éve született Nemes Nagy Ágnes munkássága és költészetének szakralitáshoz való viszonya kerül a szeptember 10-i irodalmi est fókuszába a szentendrei Evangélikus Templomban. A költő szülei az Ugocsa megyei Halmi községből vándoroltak Budapestre az I. világháború után, lányuk már itt született 1922. január 3-án. Nemes Nagy a Baár-Madas Református Leánylíceum tanulója volt. Családjáról megszólalásaiban, műveiben egyaránt szűkszavúan nyilatkozott: „Felmenőim többnyire református papok és ügyvédek voltak. Meg kell azonban vallanom: gályára vont ősről csak legendák alapján beszélhetek.” Felmenői közül többen, például egyik nagyapja és mindkét dédapja is lelkészként szolgáltak. A protestáns lelkipásztori háttér olyan erős indíttatást adott, hogy – mint Nemes Nagy Mihály egyik leveléből kiderül – a gimnazista lány továbbtanulási tervei még a teológiát célozták. A programon a felmenőktől az Ekhnáton-cikluson át a Rilke értelmezésig számos témát érintenek, míg a felolvasás a kapcsolódó műveket, verseket, leveleket idézi meg.

Résztvevők: Juhász Anna és Borbély Alexandra

Mikor? Szeptember 10. 19:00 Helyszín: Evangélikus templom, Luther tér 1. Facebook-esemény ITT.

Visky András: Kitelepítés

-

A Kitelepítés egy osztrák-magyar család helyzetéről mesél a román gulágon. Az 1956-os forradalom után Visky András református lelkész édesapját huszonkét év börtönre és teljes vagyonelkobzásra ítélték, édesanyját – hét gyermekükkel együtt – kitelepítették a Duna-deltával határos Bărăgan sztyeppe egyik lágerébe. A regényben egy szovjet mintára létrehozott és fenntartott romániai munkatábor hétköznapjait, a sok nemzetiségű foglyok furcsa történeteit ismerjük meg, a legkisebb gyerek nézőpontjából. A könyv középpontjában az anya áll, a gyermekei életéért küzdő fiatal osztrák nő. Visky András Kitelepítés című regényének bemutatóján a szerzővel Veiszer Alinda beszélget. Az eseményen levetítik az On The Spot Az ellenség gyermekei című sorozatának Visky Andrásról és családjáról szóló részét.

Mikor? Szeptember 13. 18:00 Hol? Kino Cafe. Facebook-esemény ITT.

Kísérleti rezgések

-

Konkoly Dániel A hang kísértetei című kötetét a Három hollóban mutatják be, a szerzővel a könyv szerkesztője, Balogh Gergő beszélget. A téma a hangot reprodukáló technikai eszközök és a lírai hang konstellációi a XX. század első harmadának magyar költészetében. Később Bordás Máté és Székely Örs zenés irodalmi performansza következik. A két költő közös estjét nem annyira a versek, mint a kettejük munkásságát egyaránt meghatározó zene szervezi. A gépi és hangszeres zene, a szándékolt és az esetleges disszonanciák találkozása a szövegeket sajátos optikán keresztül mutatja meg, mint egy olyan tájkép részeit, amelyeket az elemek folyamatosan formálnak.

Mikor? Szeptember 19. 18:00 Hol? Három holló. Facebook-esemény ITT.

Gáldi Vinkó Andi: Sorry I Gave Birth I Disappeared But Now I’m Back

-

Gáldi Vinkó Andi nemzetközileg is elismert fotóművész, művei az őszinte, intim érzelmek vizuális megnyilvánulásai.  Sorry I Gave Birth I Disappeared But Now I ’m Back című fotósorozatának célja megmutatni az anyaság, és az azzal járó lelki változások magaslatait és mélységeit azok lecsupaszított, igaz mivoltában. A kiállítás megnyitója egyben a londoni Trolley Books kiadásában megjelent azonos című könyv bemutatója is. 

Mikor? Szeptember 8. 19:00 Hol? Deák Erika Galéria. Facebook-esemény ITT.

Generazioni - Az elmúlt évtizedek legjobb olasz illusztrátorai

-

A kiállítás a legjobb olasz gyermekkönyv illusztrátorok munkáit mutatja be több generáción keresztül napjainkig. Munari interaktív történeteitől Innocenti aprólékosan kidolgozott, festői fantáziavilágán át az ezredfordulós nemzedék tarka képkönyveiig vezetjük a látogatót az elmúlt száz év olasz illusztrációi között. A tárlaton mintegy száz gyermekkönyv is szerepel, amit végiglapozva ki-ki meggyőződhet róla, hogy valóban érdemes Olaszországra figyelni.

Kiállított alkotók: Andrea ANTINORI, Alice BARBERINI, Michael BARDEGGIA, Antonio BONANNO, Anna FORLATI, Roberto INNOCENTI, Isabella LABATE, Sarah MAZZETTI, Bruno MUNARI, Daniela Iride MURGIA, Claudia PALMARUCCI, Giulia PASTORINO, Irene PENAZZI, Alice PIAGGO, Sonia Maria POSSENTINI, Marco SOMÀ, Daniela TIENI

Mikor? szeptember 8. és október 13. között Hol? Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria. Facebook esemény ITT.

Dunafeszt

-

Az Esterházy Péter emlékére ismét megszervezett programsorozaton lesz folyóirat-találkozó; vendégek Andrej Nikolaidis EU irodalmi díjas montenegrói író, Gabriela Adameşteanu román író, Esther Kinsky német író, Silvester Lavrík szlovák író; A folyó. Egy másfajta Duna-antológia című kötetet bemutatja Parti Nagy Lajos.

Mikor? szeptember 9. 11:00-22:00 Hol? Három Holló / Drei Raben. Facebook-esemény ITT.

Kapuőr - A roma képzőművészet jelene és jövője

-

A kiállításon a RomKult Alapítvány tehetségtámogató programja mutatkozik be. A roma képzőművészet Péli Tamás iskolateremtő festészetéből eredő tradícióinak folytatója, Kunhegyesi Ferenc a legfiatalabb generáció számára tölti be a kapuőr szerepét, amikor mentorként támogatja az ígéretes képzőművészek útkeresését. Mester és tanítványai közös kiállításán az egyetemesség a kulcsszó: témáikban általános emberi értékeket hirdetnek, és globális problémákat boncolgatnak, amelyek összefogásra ösztönözhetnek bennünket.

Mikor? szeptember 6. és október 5. között. Hol?  Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria. Facebook-esemény ITT.

Kortárs Kínai Könyvklub - első alkalom

-

A rendezvénysorozat célja, hogy közelebb hozza a kortárs kínai írókat és műveiket a magyar olvasókhoz, valamit szakmai és kötetlen beszélgetésekhez biztosítson teret a témában.  

A könyvklub elindítója, szervezője és háziasszonya a számos hazai és kínai műfordítói díjjal kitüntetett sinológus-műfordító, Zombory Klára, aki közel két évtizede foglalkozik kortárs kínai művek fordításával és magyarországi népszerűsítésével, nevéhez fűződik többek között Yu Hua (Jü Hua), a Nobel-díjas Mo Yan (Mo Jen), Su Tong (Szu Tung) műveinek a fordítása, valamint a „Kortárs Kínai Írók Adatbázisa” elnevezésű honlap megalapítása.

Az első könyvklubot, amelynek Kína egyik legismertebb és legelismertebb szerzője, Yu Hua (népszerű magyar átírással: Jü Hua) lesz a témája, olyan neves beszélgetőtársak tisztelik meg a jelenlétükkel, mint Kalmár Éva, sinológus-műfordító, a Magyar Műfordítók Egyesületének tiszteletbeli tagja, és tizenöt éven át az Európa Könyvkiadó keleti témájú könyveinek a szerkesztője, valamint M. Nagy Miklós, József Attila-díjas műfordító, író, a Helikon Kiadó igazgatója, a többi között Yu Hua két híres regényének („Élni” és „A hetedik nap”) a szerkesztője és kiadója.     

Mikor? szeptember 15. Hol? Magvető Café. Facebook-esemény ITT.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Ingyenesen nézhető a Sárkányok háza első epizódja

...
Hírek

Tompa Andrea és Szabó T. Anna könyvei is versenyben vannak a Warwick-díjért

A Warwick-díjat minden évben a legjobb, angol nyelvű fordításban megjelent és női szerző által jegyzett kötet kaphatja meg. Az idei jelöltek között két magyar is van.

...
Szórakozás

Verbunkosra öli a farkast Toldi az első előzetesben

Az egészestés Toldi, a mozifilm október 20-án kerül a hazai mozikba. 

A hét könyve
Kritika
Nem nagy ügy, szorongunk és élvezzük
...
Podcast

Pető Andrea: Ha a háborús nemi erőszak áldozatait mártíroknak nevezzük, azzal nem nagyon segítünk

Záró epizódjához érkezett a Delonghival közös Túl a plafonon podcastunk. Utolsó vendégünk Pető Andrea történész, a 20. századi társadalomtörténet és a társadalmi nemek történetének nemzetközileg ismert kutatója. 

...
Nagy

Szvetlana Alekszijevics: Miért nem tudunk szembeszállni a diktatúrával?

Felfoghatatlan volt számomra, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát – mondta interjúnkban a Nobel-díjas Szvetlana Alekszijevics, akivel a háborúról, a női narratíva fontosságáról, és egy felfüggesztett filmprojektről is beszélgettünk.

Szerzőink

...
Sándor Anna

Pető Andrea: Ha a háborús nemi erőszak áldozatait mártíroknak nevezzük, azzal nem nagyon segítünk

...
Simon Eszter

Szvetlana Alekszijevics: Az emberek akkor tudnak igazán élesen fogalmazni, amikor érzik az elmúlás közeledtét

...
Sándor Anna

Malcolm Gladwell: Nem tudsz változást hozni egy társadalomban, ha a tanárt fizeted a legrosszabbul

...

BORDA RÉKA: Minden második ismerősöm abúzus túlélője

...

Númenor az emberi civilizáció csúcsa Tolkiennél, és ezt a sorozat jól elkapja (A hatalom gyűrűi - kibeszélő 3.)

...

Galgóczi Erzsébet nyíltan leszbikusként lett a Kádár-korszak népszerű szerzője [N/ők is írtak]

...

Sandman: jót tett a sorozatnak, hogy Gaiman sokszor nem kötött kompromisszumot

Olvass!
...
Beleolvasó

Az Arizona mulató bemutatására még Örkény sem találta a szavakat

Óbudától a Várig, az Andrássy úttól a Palotanegyedig 45 különböző helyszínt és a hozzájuk tartozó igaz meséket mutatja be legújabb könyve oldalain Kordos Szabolcs. Olvasd el az Arizona mulató történetét!

...
Beleolvasó

Pető Andrea az utókorral ellentétben nem a férjek fontosságában méri a nők életét - Rajk Júliáét sem

A Delonghival közös Túl a plafonon podcastunk utolsó vendége Pető Andrea történész, egyetemi tanár, az MTA doktora, a 20. századi társadalomtörténet nemzetközileg ismert kutatója. Olvass bele Árnyékban című könyvébe!

...
Beleolvasó

A magányos élet váratlan örömeiről, kikerülhetetlen buktatóiról és hétköznapi csodáiról szól a Tó

Az utóbbi évek egyik legerősebb brit debütálásában Claire-Louise Bennett húsz összefüggő történetben keres nyelvet a magánytapasztalatnak.