Ms. Columbo Live!, Galaxis útikalauz stopposoknak, A Birodalom visszavág [Programajánló]

Beszélgetés a klímaválságról, Szabó Magda-előadás, jubileumi vetítés és kiállításmegnyitó az e heti programajánlónkban. 

fk |

Csak az ember érez? avagy klímaválság és nagypolitika – ahogy mi látjuk

Lehet, hogy egy kép erről: 3 ember, álló emberek és szöveg

Ms. Columbo Live!
Írónők-Nemzedékek

A Ms. Columbo Live az új év első estjén Puskás Pannit és Selyem Zsuzsát látja vendégül: két olyan, eltérő genrációba tartozó író beszélget majd egymással, akiknek szövegeiben nem csupán az apokalipszis (nem mint később bekövetkező, hanem sokkal inkább mint folyamatosan jelenlévő állapot), de a napi politikai történések (és szereplők) és/vagy a globális folyamatok is fontos szerepet kapnak. De nem csupán ez köti össze a két szerzőt, hanem az a tény is, hogy ők ketten egyszer már a fiktív térben is találkoztak. Az esten többek között erről is szó esik majd, továbbá arról, van-e helye az irodalomban a politikának, a klímabűnözésnek, vagy épp Orbán Viktornak, s hogyan kerül Charles Bukowski a nappalinkba.

Akit megidéznek: Nemes Nagy Ágnes

Moderátor: Gáspár-Singer Anna

Mikor? január 23-án 17:00-kor. Hol? Jedermann. Facebook-esemény ITT.

Douglas Adams: Galaxis útikalauz stopposoknak

Lehet, hogy egy kép erről: 2 ember és álló emberek

A Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem vizsgaelőadása.

„Fontos és közismert tény, hogy a látszat olykor csal. Például a Földön az ember mindig szentül hitte, hogy intelligensebb a delfinnél, mivel oly sok mindent elért: feltalálta a kereket, New Yorkot, a háborút, egyebeket, mialatt a delfinek csak vidáman lubickoltak. A delfinek ezzel szemben azt hitték, hogy intelligensebbek az embernél – pontosan az említett okok miatt. Érdekes módon a delfinek réges-rég tudták, hogy küszöbön áll a Föld megsemmisítése. Számos hiábavaló erőfeszítést tettek, hogy az emberiséget figyelmeztessék a veszélyre. A legeslegutolsó delfinüzenetet is félreértelmezték az emberek. Azt hitték, hogy meglepően kimunkált, karikán keresztül végrehajtott kettős hátrabukfencet látnak, miközben a delfinek az Egyesült Államok himnuszát is elfütyülik. Az üzenet valójában ez volt: Viszlát, és még egyszer kösz a halakat!"
Douglas Adams

Rendezte és játssza:
Orbók Áron és Vass Csaba

Mikor? január 29-én 19:00-kor Hol? Szkéné Színház. Facebook-esemény ITT.

Szabó Magda: Az őz

Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy

Az őz a kegyetlen őszinteség regénye; a féltékenység, az irigység, a szenvedélyes szerelem és az igaz barátság története.

1959-ben, amikor megjelent Szabó Magda nagysikerű könyve, bombaként robbant be a köztudatba. A mű a 20. századi magyar irodalom egyik kiemelkedő alkotása, felkavaró és lebilincselő történetével, csodálatos nyelvezetével, és hihetetlen tudatos, zseniális szerkesztettségével. Encsy Eszter, a regény főhősnője felidézi életét, és az emlékek morzsáiból egy különleges női történet bontakozik ki.

Szereplők: Nagy Mari, Gáspár Sándor, Spolarics Andrea, Erdélyi Tímea, Sipos Imre

Rendező: Őze Áron

Mikor? január 21-én 19:30-kor. Hol? Rózsavölgyi Szalon. Facebook-esemény ITT.

A Birodalom visszavág | 40 éves jubileumi vetítés az eredeti magyar szinkronnal

Nem érhető el leírás a fényképhez.

1982. január 28-án mutatták be Magyarországon a Trilógia középső darabját (az egyetlen részt, ami a már a mozikba is szinkronizálva került), így napra pontosan 40 évvel később egy jubileumi, eredeti szinkronos vetítéssel tisztelegnek Minden Idők Legjobb Második Része előtt a Bem Moziban.

A BIRODALOM VISSZAVÁG
színes, szinkronizált, amerikai film, 124’, 1980
(The Empire Strikes Back - in Hungarian with no subtitles)

Rendezte: Irvin Kershner
Szereplők: Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher

Mikor? január 28-án 21:00-kor. Hol? Bem Mozi. Facebook-esemény ITT.

Kiállításmegnyitó: {SCRIPT:ABSTRACT} Frey úr ír

Lehet, hogy egy műalkotás erről: , szöveg, amely így szól: „FREY ÚR ÍR LUDWIG MÚZEUM {SCRIY ABST ABSTRACT HERR HERRFREY FREY FREI”

Frey Krisztián (1929–1997) a hatvanas évekbeli magyar neoavantgárd képzőművészet egyik kiemelkedő képviselője és a nemzetközi computer art korai svájci úttörője. Nagyszabású életmű-kiállításával régi adósságát törleszti a múzeum.

Frey az Iparterv-nemzedék tagjaként saját maga által kifejlesztett absztrakt expresszionista formanyelvvel lépett a progresszív művészet színpadára az 1960-as évek elején. „Változó tempójú gesztusfestészetnek” nevezett jellegzetes, kézírásos jegyekkel tűzdelt expresszív absztrakciója széles esztétikai horizontot járt be, érintve a fehérré kiégett monokróm képeket, a kényszeres folyóírás naplószerű kalligráfiáit, valamint a pecsétek, falfirkák és digitális vektorok világát.

A rangos múzeumok anyagából, valamint magyar és nemzetközi magángyűjtők alkotásaiból válogatott életmű-kiállításon eddig sosem látott teljességében bontakozik ki Frey életműve, a szakma előtt is ismeretlen korai munkáktól az itthon és Svájcban készült főműveken át az úttörő computer art-kísérletekig.

A megnyitón köszöntőt mond: Fabényi Julia, a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum igazgatója.

A kiállítást megnyitja: PatakiGábor, művészettörténész

Mikor? január 20-án 18:00-kor. Hol? Ludwig Múzeum. Facebook-esemény ITT.

Központban a Pray-kódex – A magyar kultúra napja 2022

2022. január 21-én 14 és 17 óra között a Pray-kódex díszmásolatának készítéséről szóló előadással és a kódex digitalizálásának folyamatát végigkísérő bemutatóval, valamint épület- és raktársétákkal, restaurátorműhely-bemutatókkal várják látogatókat az Országos Széchényi Könyvtárban.A könyvtár Kézirattárában őrzik a legrégibb – a 12. század végén keletkezett – összefüggő magyar szövegemléket, a 32 soros Halotti beszéd és könyörgés című nyelvemlékünket is tartalmazó Pray-kódexet.

Helyszín: Országos Széchényi Könyvtár, Budavári Palota F épület. Facebook-esemény ITT. 

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Szerelem első vérig, Irodalmi Karaván, Hogyan lettem senki? [Programajánló]

Filmet, színházi előadást és kiállításokat is ajánlunk heti programajánlónkban. 

...
Szórakozás

Térey János, Mécs Anna, Salvador Dali és Igazából szerelem [PROGRAMAJÁNLÓ]

Karácsonyi események, Sorsok között Orvos-Tóth Noémivel és Térey János-est a heti programajánlónkban. 

...
Szórakozás

Csongor és Tünde, Orlando, Poket [PROGRAMAJÁNLÓ]

December második hetében Dobó Kata új rendezése mellett izgalmas színházi előadásokat, irodalmi tárlatot és az irodalom közösségformáló erejéről szóló beszélgetést is ajánlunk.

...
Gyerekirodalom

Itt a Könyves nagy gyereknapi ajánlója! - 1. rész

Május utolsó hétvégéje a gyerekekről szól, éppen ezért arra kértük a hazai gyerekkönyvkiadókat, hogy ezúttal ők ajánljanak olvasnivalót a kisebbeknek és a nagyobbaknak: van itt böngésző éppúgy, mint fantasyregény, de találtok sárkányos, kalandozós és fáraós mesét is. 1. rész.

Szerzőink

...
vl

Fehér Renátó: Mindig politikai beágyazottságban születnek a versek

...
Forgách Kinga

Az internet egy random mémfolyammá redukálta az életünket

...
vl

Jászberényi Sándor tíz évnyi háborúja

A hét könyve
Kritika
Az új Nádas erőszakos és szórakoztató, teljesen felszabadult
...
Podcast

Fehér Renátó: Mindig politikai beágyazottságban születnek a versek

Podcastunkban a közéleti költészetről, a bal kézről jobbra átnevelt írásról és a közösségi médiáról is kérdezzük a Torkolatcsönd szerzőjét, Fehér Renátót.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

A világ legmegátalkodottabb gyerekkönyve mindent elkövet, hogy ne tudjátok elolvasni

David Sundin interaktív képeskönyve, A könyv, amelyik nem akarta, hogy elolvassák minden idők egyik legdacosabb gyerekkönyve, cserébe viszont felejthetetlen kalandot ígér azokra az estékre, amikor a gyerek sehogy sem akar elaludni, sőt, azt is megmutatja, hogy az olvasás nemcsak a passzív befogadásról szól, hanem valódi varázslat.

...
Gyerekirodalom

Egressy gyerekregényében zajos gördeszkások borzolják a lakótelepi kedélyeket

Egressy Zoltán dráma- és regényíró új gyerekregényében egy csapat gördeszkás zavarja meg a lakótelep nyugalmát, az ellentétek viszont nem feloldhatatlanok.

...
Gyerekirodalom

Pavlova kisasszonytól Petunia néni lazacáig - 3+1 gasztrokönyv gyerekeknek

Az ételekkel és ízekkel való tudatos ismerkedést nem lehet elég korán kezdeni, éppen ezért most összeszedtünk néhány kimondottan gyerekeknek szóló könyvet, amelyek szemléletesen mesélnek a gasztronómiáról, és még recepteket is tartalmaznak.

Polc

Shakespeare legfontosabb drámáját nem ő, hanem egy pusztító járvány írta

...

A Hogyan történt? a magyar holokauszt egyik legkorábbi és legrészletesebb dokumentációja

...

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

...

Bruck Edith regénye a tanúságtétel és az újrakezdés könyve

...