A Karafiáth-versek izgalmas projektekben alakulnak át dallá
A.dal.szöveg című sorozatunkban magyar dalokat mutatunk be a szövegeiken keresztül, például a 30y vagy a Punnany Massif dalát.

„Többé-kevésbé csak ehhez értek, mármint a hangulatok megragadásához” ‒ fogalmazta meg egy interjúban Karafiáth Orsolya. Lehetne ez akár a tökéletes apróhirdetés a dalszövegíró munkát keres-rovat hasábjain, ugyanakkor pompás költészeti ars poetica is. Segít jobban értenünk, hogy bár ‒ amint azt az íróként, költőként, fordítóként, publicistaként, szerkesztőként, vagy épp az Elektrik Bugi Kommandó egykori Nagymesternőjeként is ismert szerző megfogalmazta nekünk ‒ a „sláger a versnél légiesebb”, miért készülnek a verseiből mégis remek slágerek.

Karafiáth Orsolya nagycsoportos korától szolfézsra járt, kiskamaszként pedig furulyázni, hegedülni és gitározni tanult. Gyerekkorában hangszerek és dalok vették tehát körül, így aztán ismert költőként sem volt egyszerű eleresztenie a zenét, a színpadot. Írt alternatív-, blues-, hip-hop-, rock-, ska-, swing- és világzenei előadók számára szöveget, musicalt és tábori indulót. Koncz Zsuzsa-rajongása kislány kora óta tart, és megvalósult álma, hogy Koncz Zsuzsának is írhatott dalszöveget. Készült továbbá egy nem létező filmhez, valamint a létező regényéhez tartozó filmzene-albuma, valamint az orfeumok, kabarék világát idéző konceptlemeze, a Four Bones Harsonakvartettel közös fellépésein pedig fúvósok hangjaira írt imprószövegeket. 

A műnem-, illetve médiumváltások át- meg átszövik az életművét, különböző izgalmas projekt keretében alakultak és alakulnak dallá a versei. Több színháznak fordított és írt dalbetéteket, Macskadémon című musicalében, amely nyáron a Szentendrei Teátrumban, illetve az alsóörsi Kultkikötőben volt műsoron, ősztől pedig a Pinceszínházban látható, ő maga is szerepel.

A sorozat az NKA Hangfoglaló támogatásával valósul meg.

Nyitókép: Kocsis Lajos

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

“Ki maradt itt, akinek szólhat balladám?” - Punnany Massif: Elnézést kívánok

A magyar társadalom érzületi klímájáról, valamilyen vágyott szabadságról, a nemzettörténet viszontagságairól készített dalt és klipet a Punnany Massif. Új rész: a.dal.szöveg.

...
Szórakozás

"Az éhezőknek nem hallom a hangját" - 30y: éhezők jóllakottak

A hatalomról, a megalkuvó alkotókról, empátiahiányos társadalomról, a fogyasztás által felszámolt szabadságról írt dalt a 30y.

...
Szórakozás

Karafiáth Orsolya regényéhez énekel dalt Ónodi Eszter - nézd meg a klipet!

A videó Karafiáth Orsolya Egymás könyve - Amikor összegyűrtük az eget című regényéhez készült.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Heather Morris: Tartozunk a holokauszt túlélőinek azzal, hogy elmeséljük a történetüket

Heather Morrisnak az utóbbi években több holokauszt-témájú regénye is megjelent, és mindegyik kötetet túlélőkkel készült beszélgetések és kutatások alapozták meg. Az auschwitzi tetováló szerzőjével új könyveinek háttértörténetéről beszélgettünk, ő pedig mesélt az általa megismert túlélők bátorságáról, bűntudatáról, és azokról a nehéz emlékekről, amiket kötelességünk elmesélni az utókornak.

...
Kritika

A majdnem-élet receptje: egyedülálló anya reménytelen szerelemmel

A siker fokmérője ma a karrier és a boldog - kétszülős - családi élet. De mi van azokkal, akiknek egyik sem adatik meg? Bendl Vera első felnőtteknek szóló regényében nekik ad hangot: a nagy büdös semmiben lebegés állapotának, amit szeretünk átmenetinek hinni, de van, hogy nem lesz jobb. És a semminél már egy reménytelen szerelem is jobb. A Majdnem negyven a hét könyve. 

...
Nagy

A rómaiak is züllésről panaszkodtak, amikor a tekercseket felváltotta a lapozható könyv

A Papirusz számtalan ókori anekdotán és történelmi emléken keresztül elvezet az egyiptomi papiruszkészítő műhelyektől az alexandriai könyvtáron át a római rabszolgák másolóműhelyeiig. Hét érdekességet választottunk ízelítőül az ókori könyvek világából.

...
Nagy

Mohamed Mbougar Sarr az irodalom labirintusáról írt, és közben beleveszett a saját regényébe

Mohamed Mbougar Sarr szenegáli író akarata ellenére is szimbólummá vált: 31 évesen, első fekete-afrikai szerzőként nyerte el a legrangosabb francia irodalmi elismerést, a Goncourt-díjat. Paradox módon azzal, hogy neki ítélték a díjat, mintha belépett volna a saját regényének világába, amelyben az irodalmi elitet és intézményrendszert figurázta ki.

...
Nagy

Veres Attila: Igazából már csak a törvények és a pénz fog össze minket

A valóság helyreállítása és a The Black Maybe megjelenése apropójából beszélgettünk a humor szerepéről a feszültségépítésben, a kísérletező történetmesélő formákról, a sírkertszerű Magyarországról, reményről és reménytelenségről. Végül még olvasnivalót is ajánlott. Interjú.

...
Nagy

„Úgy képzeltem, az irodalom lesz a főfoglalkozásom” [Lator95]

A mesterség alapos ismerete elengedhetetlen - mondta egy régebbi interjújában Lator László, aki ma ünnepli 95. születésnapját. Költő, műfordító, tanár, aki szemináriumain egyetemi hallgatók nemzedékeit oktatta.

A hét könyve
Kritika
Az egykori irodalmi botrányhős bámulatosan burjánzó trilógiát írt a komplett francia társadalomról és undergroundról
...
Panodyssey

Závada Péter: Érthető ellenszenv – A magyar rapről és slam poetry-ről (1. rész)

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

A barátság lényegéről mesél a kisnyúl és a sün párosa

A Mi ketten a barátság lényegét mutatja meg, azt a támogatást, erőt és biztonságot, amit ez a szoros kapcsolat jelenthet, és persze azt is, hogy néha bizony akadályok állnak a barátság útjába.

...
Gyerekirodalom

Hogyan segíthet a gyerekirodalom a történelemtanulásban?

A múlthoz való kapcsolódás a gyerekeknek is fontos, de vajon a történelmi témájú gyerekkönyvek hogyan segíthetnek magának a történelemnek a tanulásában?

...
Gyerekirodalom

Karády Katalin ezeregy titkát apránként fejti fel egy mai kamasz

A vidéki rokonoknál vendégeskedő kiskamasz Lotti kilátástalannak látja a helyzetét, de idővel megismeri rég elhunyt édesanyja – és rajta keresztül Karády Katalin – történetét.