Remarque-klasszikustól a Harvey Weinstein-sztoriig - Ezeket az adaptációkat nézheted ősszel
Szórakozás adaptáció film sorozat

Remarque-klasszikustól a Harvey Weinstein-sztoriig - Ezeket az adaptációkat nézheted ősszel

Adaptációs szempontból is mozgalmas lesz a késő ősz: összeállításunkban azokat a filmeket gyűjtöttük össze, amelyeket a következő napokban, hetekben mutatnak be a mozik és a streaming-szolgáltatók.

Ruff Orsolya |

Mrs. Harris Párizsba megy

A magyar mozikban már megy a Mrs. Harris Párizsba megy, amely Paul Gallico azonos című, 1958-as regényét dolgozza fel (magyarul még nem jelent meg). A sztori szerint az ötvenes években járunk, amikor egy özvegy takarítónő beleszeret egy alkalmi Dior ruhába, és úgy dönt, hogy neki is kell egy ilyen ruhaköltemény. Előteremti a szükséges pénzt, és nekivág az életre szóló párizsi kalandnak, amely nemcsak az öltözködését változtatja meg, de átírja a Dior divatház jövőjét is. Ez már a harmadik feldolgozása a regénynek, Mrs. Harrist ezúttal Lesley Manville játssza.

Nyugaton a helyzet változatlan

ERICH MARIA REMARQUE

Nyugaton a helyzet változatlan

Ford.: Benedek Marcell, Alexandra, 2018, 208 oldal
-

Október 28-án mutatja be a Netflix az Erich Maria Remarque klasszikusát feldolgozó Nyugaton a helyzet változatlan című háborús filmet (nem mellesleg ez a könyv első német adaptációja). Az első világháború idején játszódó történet hőse egy fiatal katona, Paul Bäumer, akit társaival együtt bedarál a háború lelketlen, gyilkos gépezete. A főszereplőt Felix Kammerer alakítja, de feltűnik a filmben Daniel Brühl is.

Semmi

Janne Teller
Semmi
Ford.: Weyer Szilvia, Scolar, 2022, 181 oldal
-

„Semminek nincs értelme. És ha semminek nincs értelme, semmit sem érdemes csinálni.” Janne Teller azonos című ifjúsági regényét dolgozza fel a Semmi. A könyv annak idején botrányt okozott, majd kötelező olvasmány lett a dán iskolákban. Az író erre mondta a magyar megjelenéskor a Könyvesnek, hogy nem is érti, hogyan minősülhet provokációnak az, "ha valaki megkérdőjelezi az élet értelméről vallott konvencionális elképzeléseinket". A sztori szerint a nyolcadikos Pierre-Anthon egy nap arra jut, hogy semminek sincs értelme, társai viszont éppen az ellenkezőjét szeretnék neki bebizonyítani. A terv szerint egy régi pajtában gyűjtenek össze mindent, aminek van értelme, majd azt találják ki, hogy mindenkinek valami számára különlegesen fontosat kell odaadnia. Ami ártalmatlan játéknak indul, hamarosan kontrollálhatatlanná válik, és a gyerekek egyre kegyetlenebb követelésekkel állnak elő - így kerül aztán a Fontos Dolgok Halmára koporsó és kutyatetem is. Mozis bemutató: november 3.

Enola Holmes 2.

Nancy Springer
A ​balkezes kisasszony esete (Enola Holmes 2.)
Ford.: Nagy Mónika, L&L Kiadó, 2021, 254 oldal
-

Nancy Springer azonos című regénysorozatán alapul az Enola Holmes (volt is belőle némi per, amit a Sherlock Holmes-jogörökösök kezdeményeztek, a felek végül megegyeztek, és a felperesek visszavonták a keresetet), a második film pedig ott folytatja, ahol az első abbahagyta. Eszerint Enola (Millie Bobby Brown) - az első ügye sikeres megoldásától fellelkesedve - híres bátyja, Sherlock (Henry Cavill) nyomdokaiba lép, és megnyitja saját ügynökségét. Csakhamar azonban rájön, hogy a női nyomozók élete egyáltalán nem könnyű. Már épp bezárná az üzletet, amikor egy lány azzal bízza meg, hogy keresse meg eltűnt testvérét - az ügy pedig sokkal rejtélyesebbnek bizonyul, mint azt előre bárki gondolta volna. A filmnek november 4-én lesz a bemutatója a Netflixen.

A kis Winnetou

-

Németországban a bemutatót követően hamar a viták kereszttüzébe került A kis Winnetou című film, amit közhelyes rasszizmussal vádoltak. A Frankfurter Allgemeine Zeitung cikkírója ezzel szemben úgy vélekedett, hogy a film esetében bár "gonosz rasszizmusról" nem lehet beszélni, ám az alkotás "ostoba, provinciális, tudatlan és arrogáns" az amerikai őslakosok történelmével és valóságával szemben. A botrány miatt a filmet kísérő könyveket le is vették a német boltok polcairól, ami elég nagy hullámokat vetett Magyarországon is, a felfokozott reakciók fényében pedig cikkben írtuk meg, van-e alapjuk a Winnetou betiltásával kapcsolatos félelmeknek. A szóban forgó filmet mindenesetre november 10-én mutatják be a hazai mozik.

Azt mondta

Jodi Kantor és Megan Twohey
She Said - A MeToo mozgalom keletkezésének és Harvey Weinstein leleplezésének története
Ford.: Bokor Pál, Atlantic Press Kiadó, 2019, 316 oldal
-

Az Azt mondta a The New York Times két újságírójának (Jodi Kantor és Megan Twohey) azonos című könyvén alapul: ők robbantották ki annak idején a Harvey Weinstein-ügyet és fedték fel a nagyhatalmú hollywoodi filmproducer szexuális üzelmeit, ami aztán útjára indította a #metoo mozgalmat. A filmben az újságírókat Carey Mulligan és Zoe Kazan játssza, de például feltűnik a szereplők között Ashley Judd, aki szintén Weinstein áldozata, és aki saját magát alakítja. A filmet november 17-én mutatják be a magyar mozik.

Fleishman bajban van

Taffy Brodesser-Akner
Fleishman bajban van
Ford.: Kepes János, 21. Század, 2020, 461 oldal
-

Ugyancsak november 17-én debütál - Jesse Eisenberggel a címszerepben - a Hulun a Fleishman bajban van című minisorozat, amely Taffy Brodesser-Akner azonos című regényén alapul. Utóbbi a hét könyve volt nálunk, ITT pedig beleolvashatsz. Főhőse Toby Fleishman, akihez egy nap a volt felesége, Rachel, átviszi a gyerekeket - ám már nem megy értük. Toby pedig, miközben megpróbálja megtalálni az exnejét, helytállni egyedülálló szülőként és a munkájában is teljesíteni, szép lassan rádöbben, hogy a házasságában a kezdetektől a szőnyeg alá söpörte a problémákat.

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Az indiánok teremtéstörténetét meséli újra a Kojot négy lelke

Száz alkotó több mint ötévnyi munkájának eredménye a Kojot négy lelke. Az egész estés animációs filmet márciusban mutatják be, itt az előzetese.

...
Szórakozás

Harrison Ford tábornokként száll be az új Amerika kapitány-filmbe

A nemrég elhunyt William Hurt szerepét veszi át.

...
Szórakozás

Nincs Roxfort Hagrid nélkül! - Elhunyt Robbie Coltrane

A skót színész 72 éves volt, írta a Guardian nyomán az MTI.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

A barátság lényegéről mesél a kisnyúl és a sün párosa

A Mi ketten a barátság lényegét mutatja meg, azt a támogatást, erőt és biztonságot, amit ez a szoros kapcsolat jelenthet, és persze azt is, hogy néha bizony akadályok állnak a barátság útjába.

...
Gyerekirodalom

Hogyan segíthet a gyerekirodalom a történelemtanulásban?

A múlthoz való kapcsolódás a gyerekeknek is fontos, de vajon a történelmi témájú gyerekkönyvek hogyan segíthetnek magának a történelemnek a tanulásában?

...
Gyerekirodalom

Karády Katalin ezeregy titkát apránként fejti fel egy mai kamasz

A vidéki rokonoknál vendégeskedő kiskamasz Lotti kilátástalannak látja a helyzetét, de idővel megismeri rég elhunyt édesanyja – és rajta keresztül Karády Katalin – történetét.

A hét könyve
Kritika
Az egykori irodalmi botrányhős bámulatosan burjánzó trilógiát írt a komplett francia társadalomról és undergroundról
...
Panodyssey

Závada Péter: Érthető ellenszenv – A magyar rapről és slam poetry-ről (1. rész)

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Heather Morris: Tartozunk a holokauszt túlélőinek azzal, hogy elmeséljük a történetüket

Heather Morrisnak az utóbbi években több holokauszt-témájú regénye is megjelent, és mindegyik kötetet túlélőkkel készült beszélgetések és kutatások alapozták meg. Az auschwitzi tetováló szerzőjével új könyveinek háttértörténetéről beszélgettünk, ő pedig mesélt az általa megismert túlélők bátorságáról, bűntudatáról, és azokról a nehéz emlékekről, amiket kötelességünk elmesélni az utókornak.

...
Kritika

A majdnem-élet receptje: egyedülálló anya reménytelen szerelemmel

A siker fokmérője ma a karrier és a boldog - kétszülős - családi élet. De mi van azokkal, akiknek egyik sem adatik meg? Bendl Vera első felnőtteknek szóló regényében nekik ad hangot: a nagy büdös semmiben lebegés állapotának, amit szeretünk átmenetinek hinni, de van, hogy nem lesz jobb. És a semminél már egy reménytelen szerelem is jobb. A Majdnem negyven a hét könyve. 

...
Nagy

A rómaiak is züllésről panaszkodtak, amikor a tekercseket felváltotta a lapozható könyv

A Papirusz számtalan ókori anekdotán és történelmi emléken keresztül elvezet az egyiptomi papiruszkészítő műhelyektől az alexandriai könyvtáron át a római rabszolgák másolóműhelyeiig. Hét érdekességet választottunk ízelítőül az ókori könyvek világából.

...
Nagy

Mohamed Mbougar Sarr az irodalom labirintusáról írt, és közben beleveszett a saját regényébe

Mohamed Mbougar Sarr szenegáli író akarata ellenére is szimbólummá vált: 31 évesen, első fekete-afrikai szerzőként nyerte el a legrangosabb francia irodalmi elismerést, a Goncourt-díjat. Paradox módon azzal, hogy neki ítélték a díjat, mintha belépett volna a saját regényének világába, amelyben az irodalmi elitet és intézményrendszert figurázta ki.

...
Nagy

Veres Attila: Igazából már csak a törvények és a pénz fog össze minket

A valóság helyreállítása és a The Black Maybe megjelenése apropójából beszélgettünk a humor szerepéről a feszültségépítésben, a kísérletező történetmesélő formákról, a sírkertszerű Magyarországról, reményről és reménytelenségről. Végül még olvasnivalót is ajánlott. Interjú.

...
Nagy

„Úgy képzeltem, az irodalom lesz a főfoglalkozásom” [Lator95]

A mesterség alapos ismerete elengedhetetlen - mondta egy régebbi interjújában Lator László, aki ma ünnepli 95. születésnapját. Költő, műfordító, tanár, aki szemináriumain egyetemi hallgatók nemzedékeit oktatta.