Az elveszett lányban az olvadozó fagyi is egy komplett történetet rejt magában

Az elveszett lányban az olvadozó fagyi is egy komplett történetet rejt magában

Maggie Gyllenhaal és Dakota Johnson egy Vanity Fair-videóban elevenítették fel Az elveszett lány forgatási kulisszatitkait.

ro |
Elena ferrante
Nő a sötétben
Ford.: Balkó Ágnes, Park, 2021, 192 oldal
-

Elena Ferrante és Maggie Gyllenhaal meg merték mutatni a legnagyobb tabut, nevezetesen, hogy milyen az, amikor egy nőt nem tölt ki teljesen az anyaság érzése, és önálló vágyait követve még azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy egy időre magára hagyja a gyerekeit. Ferrante Nő a sötétben című regényéből Az elveszett lány címmel Maggie Gyllenhaal rendezett filmet (ITT írtunk róla), amelyben a két kulcsszereplőt Olivia Colman (Leda) és Dakota Johnson (Nina) alakítják. Utóbbi a rendezővel együtt most egy Vanity Fair-videóban mesélt a forgatásról, és arról, hogyan képzelték az egyes jeleneteket.

Elena Ferrante megmutatja a pszichodrámát az anyaságban
Elena Ferrante megmutatja a pszichodrámát az anyaságban

Maggie Gyllenhaal nagy álma valósult meg azzal, hogy filmet rendezhetett az általa feminista hősnek tartott Elena Ferrante Nő a sötétben című regényéből. A film december végén debütált a Netflixen Az elveszett lány címmel, a rajongásból pedig a nézők egyértelműen jól jönnek ki: Gyllenhaal rendezői debütálása ugyanis egy lassan csordogáló, de feszült pillanatokat sem nélkülöző pszicho-dráma, amiben van érzelmi alámerülés és szembenézés, meg egy csomó kényelmetlen kérdés, amelyekkel egyszer minden nőnek szembe kell néznie.

Tovább olvasok

Rögtön az egyik kulcsjelenettel indítanak: a fiatal anyát, Ninát alakító Dakota Johnson elveszíti a gyerekét a strandon. Gyllenhaal itt elmondja, hogy a legtöbb filmbeli jelenetet Leda szemén át látjuk, és ebben a jelenetben még csak megfigyeli a fiatal anyát, nagy kérdés volt ugyanakkor, hogyan forgassa le ezt a jelenetet. Itt Nina egyszerűen berobban a képernyőre, valódi emberi igényekkel és vágyakkal rendelkezik. Gyllenhaal felemlegette az olyan nagy rendezőket, mint Godard vagy Antonioni, akiknek a filmjeiben gyakran tárgyiasítva jelennek meg a nők, igaz, a kamera azokban a jelenetekben bálványozza a színésznőket. Dakota Johnson hozzátette, hogy a karaktere tisztában van azzal, hogy valamilyen szinten tárgyiasítva van, és ez inkább unalommal tölti el, ugyanakkor benne van az erő is, hogy az emberek megnézik maguknak a strandon. Amikor viszont Leda felriad a délutáni szundikálásból, akkor egy borzasztóan sebezhető, vad állapotban látja viszont Ninát. Hiszen az történt, ami egy anyával sem történhetne meg - elveszítette a gyerekét.

A film tükörjelenetében már a fiatal Ledát (Jessie Buckley) látjuk, aki egyszer szintén elveszítette a lányát a tengerparton (Gyllenhaal elmesélte, hogy ezeket a jeleneteket a büdzsé szűkössége miatt ugyancsak Görögországban forgatták, holott a sztori szerint nem ott játszódnak, így nagyon okosan kellett megválasztani azt a szöget, hogy a görög jellegzetességek ne jelenjenek meg a képen). Gyllenhaal szerint Jessie Buckley ötlete volt, hogy ebben a jelenetben a másik gyerekét játszó kislány egy olvadozó fagyit szorongasson - azzal érvelt, hogy ez egy komplett sztorit előrevetít, és az elképzelés nagyon tetszett a rendezőnek.

Mit keres Yeats Az elveszett lányban?
Mit keres Yeats Az elveszett lányban?

Maggie Gyllenhaal rendezői bemutatkozása, a Ferrante-regényt feldolgozó Az elveszett lány tele van olyan kis irodalmi utalásokkal, amelyek elsőre nem is biztos, hogy azonnal megragadják a nézők figyelmét.

Tovább olvasok

A strandjelenetre visszatérve Maggie Gyllenhaal úgy vélte, van egy noiros beütése, és elmesélte azt is, hogy az a jelenet, amikor végre átadják az anyának a gyereket, főleg hangokból építkezik. A film egy nagyon fontos momentuma, amikor Nina köszönetet mond Ledának, és tele van mondanivalóval, de Callie (Dagmara Domińczyk) befurakodik közéjük, megbontja a kettejük közti dinamikát, és Nina nem is tud emiatt megnyílni. Helyette annyit mond a nőnek, hogy tetszik neki a fürdőruhája, amivel valójában az iránta megnyilvánuló szeretetét akarja kifejezni. A teljes videót itt tudjátok végignézni:

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Elena Ferrantét viszi vászonra Maggie Gyllenhaal

...
Szórakozás

Elena Ferrante megmutatja a pszichodrámát az anyaságban

Maggie Gyllenhaal nagy álma valósult meg azzal, hogy filmet rendezhetett az általa feminista hősnek tartott Elena Ferrante Nő a sötétben című regényéből. A film december végén debütált a Netflixen Az elveszett lány címmel, a rajongásból pedig a nézők egyértelműen jól jönnek ki.

...
Szórakozás

Négy Gotham-díjat is nyert a legújabb Ferrante-feldolgozás a független filmes gálán

A pszichodrámát a legjobb filmnek választotta a New York-i Filmkritikusok Köre.

Olvass!
...
Könyvtavasz

Az Óriásalka ugyan messziről boszorkányra hasonlít, de megtanít repülni

A tizenkét éves Lóri rajong a biológiáért. Álmában időnként kihalt állatok jelennek meg: a fiú a Holdkarmúval, Gyomorköltővel, Óriásalkával, Kardfogúval és Bozótpatkánnyal folytatott párbeszédek segítségével próbálja értelmezni élete eseményeit. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Vajon kit illet meg a megtalált kincs?

Nógrádi Gábor gyerekszereplői kincskeresési lázban égnek, és hamarosan felkerekednek, hogy személyesen járjanak utána, vajon tényleg van-e alattuk kincs. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mán-Várhegyi novellájában nyomtalanul eltűnik egy férj a Miss Pula fedélzetéről

Még több olvasnivaló
...
Zöld

Mulder ügynök logikája a sarlatánok korának uralkodó tünete

A Krekó Péter és Falyuna Nóra szerkesztésében megjelent Sarlatánok kora 19 fejezetben, átfogóan és látványos esettanulmányokon keresztül járja körül az áltudományosság gyakran bizarr és hírhedt, de még gyakrabban hétköznapi megjelenési formáit. Ez a hét könyve. 

...
Hírek

5 könyv a balatoni strandoláshoz

Végre kitört a nyári szünet és megérkezett a strandidő is, ennek apropóján olyan könyveket gyűjtöttünk össze, amelyek a Balatonhoz kapcsolódnak. Van köztük romantikus regény, novelláskötet, krimi és gyerekkönyv is. 

...
Zöld

Miért fenyegető a nő sikere a férfi számára?

Chimamanda Ngozi Adichie nigériai-amerikai feminista szerző könyvében és TED Talk videójában a női természet félreértéséről mesélt, és arról, miért is kellene mostantól másként nevelnünk fiainkat és lányainkat.

Hírek
...
Hírek

Június 30-ig nevezhettek a Margó-díjra!

...
Zöld

A háború miatt már több mint 3000 delfin elpusztulhatott a Fekete-tengerben

...
Szórakozás

Hallgasd meg Taylor Swifttől az Ahol a folyami rákok énekelnek betétdalát!

...
Hírek

Ukrán író nyerte a 2022-es német békedíjat

...
Hírek

Aldous Huxley a saját vízióját a jövőről jobbnak találta Orwellénél

...
Hírek

Tompa Andrea és Nemes Nagy Ágnes kötete is felkerült egy rangos német toplistára

...
Könyvtavasz

Emma különösen érzékeny kislány, aki csak az állatok között érzi jól magát

...
Könyvtavasz

A Másodvirágzás a sírfeliratok mögött megbúvó életek regénye

...
Hírek

Lappangó Weöres Sándor-vers került elő

...
Nagy

Vonnák Diána: Meg akartam hekkelni ezt a felnőtt életet [E/3]

...
Promóció

Hogyan fokozhatod igazán az olvasás élményét?

...
Promóció

Melyik az az ital, ami írók és költők ezreinél a múzsa csókja?