Az elveszett lányban az olvadozó fagyi is egy komplett történetet rejt magában

Az elveszett lányban az olvadozó fagyi is egy komplett történetet rejt magában

Maggie Gyllenhaal és Dakota Johnson egy Vanity Fair-videóban elevenítették fel Az elveszett lány forgatási kulisszatitkait.

ro |
Elena ferrante
Nő a sötétben
Ford.: Balkó Ágnes, Park, 2021, 192 oldal
-

Elena Ferrante és Maggie Gyllenhaal meg merték mutatni a legnagyobb tabut, nevezetesen, hogy milyen az, amikor egy nőt nem tölt ki teljesen az anyaság érzése, és önálló vágyait követve még azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy egy időre magára hagyja a gyerekeit. Ferrante Nő a sötétben című regényéből Az elveszett lány címmel Maggie Gyllenhaal rendezett filmet (ITT írtunk róla), amelyben a két kulcsszereplőt Olivia Colman (Leda) és Dakota Johnson (Nina) alakítják. Utóbbi a rendezővel együtt most egy Vanity Fair-videóban mesélt a forgatásról, és arról, hogyan képzelték az egyes jeleneteket.

Elena Ferrante megmutatja a pszichodrámát az anyaságban
Elena Ferrante megmutatja a pszichodrámát az anyaságban

Maggie Gyllenhaal nagy álma valósult meg azzal, hogy filmet rendezhetett az általa feminista hősnek tartott Elena Ferrante Nő a sötétben című regényéből. A film december végén debütált a Netflixen Az elveszett lány címmel, a rajongásból pedig a nézők egyértelműen jól jönnek ki: Gyllenhaal rendezői debütálása ugyanis egy lassan csordogáló, de feszült pillanatokat sem nélkülöző pszicho-dráma, amiben van érzelmi alámerülés és szembenézés, meg egy csomó kényelmetlen kérdés, amelyekkel egyszer minden nőnek szembe kell néznie.

Tovább olvasok

Rögtön az egyik kulcsjelenettel indítanak: a fiatal anyát, Ninát alakító Dakota Johnson elveszíti a gyerekét a strandon. Gyllenhaal itt elmondja, hogy a legtöbb filmbeli jelenetet Leda szemén át látjuk, és ebben a jelenetben még csak megfigyeli a fiatal anyát, nagy kérdés volt ugyanakkor, hogyan forgassa le ezt a jelenetet. Itt Nina egyszerűen berobban a képernyőre, valódi emberi igényekkel és vágyakkal rendelkezik. Gyllenhaal felemlegette az olyan nagy rendezőket, mint Godard vagy Antonioni, akiknek a filmjeiben gyakran tárgyiasítva jelennek meg a nők, igaz, a kamera azokban a jelenetekben bálványozza a színésznőket. Dakota Johnson hozzátette, hogy a karaktere tisztában van azzal, hogy valamilyen szinten tárgyiasítva van, és ez inkább unalommal tölti el, ugyanakkor benne van az erő is, hogy az emberek megnézik maguknak a strandon. Amikor viszont Leda felriad a délutáni szundikálásból, akkor egy borzasztóan sebezhető, vad állapotban látja viszont Ninát. Hiszen az történt, ami egy anyával sem történhetne meg - elveszítette a gyerekét.

A film tükörjelenetében már a fiatal Ledát (Jessie Buckley) látjuk, aki egyszer szintén elveszítette a lányát a tengerparton (Gyllenhaal elmesélte, hogy ezeket a jeleneteket a büdzsé szűkössége miatt ugyancsak Görögországban forgatták, holott a sztori szerint nem ott játszódnak, így nagyon okosan kellett megválasztani azt a szöget, hogy a görög jellegzetességek ne jelenjenek meg a képen). Gyllenhaal szerint Jessie Buckley ötlete volt, hogy ebben a jelenetben a másik gyerekét játszó kislány egy olvadozó fagyit szorongasson - azzal érvelt, hogy ez egy komplett sztorit előrevetít, és az elképzelés nagyon tetszett a rendezőnek.

Mit keres Yeats Az elveszett lányban?
Mit keres Yeats Az elveszett lányban?

Maggie Gyllenhaal rendezői bemutatkozása, a Ferrante-regényt feldolgozó Az elveszett lány tele van olyan kis irodalmi utalásokkal, amelyek elsőre nem is biztos, hogy azonnal megragadják a nézők figyelmét.

Tovább olvasok

A strandjelenetre visszatérve Maggie Gyllenhaal úgy vélte, van egy noiros beütése, és elmesélte azt is, hogy az a jelenet, amikor végre átadják az anyának a gyereket, főleg hangokból építkezik. A film egy nagyon fontos momentuma, amikor Nina köszönetet mond Ledának, és tele van mondanivalóval, de Callie (Dagmara Domińczyk) befurakodik közéjük, megbontja a kettejük közti dinamikát, és Nina nem is tud emiatt megnyílni. Helyette annyit mond a nőnek, hogy tetszik neki a fürdőruhája, amivel valójában az iránta megnyilvánuló szeretetét akarja kifejezni. A teljes videót itt tudjátok végignézni:

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Elena Ferrantét viszi vászonra Maggie Gyllenhaal

...
Szórakozás

Elena Ferrante megmutatja a pszichodrámát az anyaságban

Maggie Gyllenhaal nagy álma valósult meg azzal, hogy filmet rendezhetett az általa feminista hősnek tartott Elena Ferrante Nő a sötétben című regényéből. A film december végén debütált a Netflixen Az elveszett lány címmel, a rajongásból pedig a nézők egyértelműen jól jönnek ki.

...
Szórakozás

Négy Gotham-díjat is nyert a legújabb Ferrante-feldolgozás a független filmes gálán

A pszichodrámát a legjobb filmnek választotta a New York-i Filmkritikusok Köre.

Olvass!
...
Beleolvasó

A kegyetlen valóság és a groteszk fantáziavilág találkozik Rijneveld díjnyertes könyvében

2020-ban  Marieke Lucas Rijneveld Az este kín című könyve nyerte el a Nemzetközi Booker-díjat. A regény gyerekszemszögből mesél el egy tragédiát, illetve azt, hogy milyen hatással van a gyász egy olyan családra, amelyben a szeretet helyett a büntetés jelenti a fő köteléket. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Oleg Navalnij kalandjai az Orosz Postával - avagy amikor Brezsnyev még mozgatta a szemöldökét

Oleg és Alekszej Navalnijt a bíróság 2014 decemberében ítélte el sikkasztás vádjával.  Az Emberi Jogok Európai Bírósága az ítéletet megalapozatlannak találta, ám Oleg leülte a teljes büntetést - 1278 napot. Könyvének nagy részét a munkatáborban írta, részletes illusztrációkkal látva el fanyar humorú beszámolóját. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A Szellemek iróniával mesél arról, milyen a harmincasok élete

Dolly Alderton szókimondó könyvének főhőse a harmincas éveiben járó Nina Dean, aki bár szakmailag egész jól halad, a szerelmi életén még van mit javítani. Olvass bele!

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Újévi fogadalom: ismerjük meg idén a sémáinkat!

Sokak újévi fogadalma szokott az önismerethez és a személyes fejlődéshez kapcsolódni. Remélhetőleg ez idén sincs másképp, hiszen ezen az úton sose érhetünk teljesen célba, mindig lesznek újabb kihívások, újabb fordulópontok, újabb kérdések és újabb nézőpontok. Ha még nem ismerjük, legyen az egyik ilyen nézőpont a sématerápia!

...
Nagy

Veres Attila: A célom az volt, hogy a novellák a saját jogukon működjenek angol nyelven

2022-ben jelenik meg Veres Attila angol nyelvű debütáló kötete,  a The Black Maybe a Valancourt Booksnál. Az Éjféli iskolák és az Odakint sötétebb írója ezzel az első magyar SFF szerző lesz, aki teljes kötettel jelenik meg Amerikában. Interjú. 

...
Nagy

Joós Andrea: Akkor vagyok jó tanár, ha önazonos vagyok emberként

A Delonghival közös új podcastsorozatunkban olyan nőkkel beszélgetünk, akik úttörők, illetve példaképek lettek a saját szakmájukban. A Túl a plafonon podcast sorozatindító beszélgetésének vendége Joós Andrea tanár, tudománykommunikációs szakember volt, most pontokba szedtük, mi mindenről volt szó a beszélgetésben, amit természetesen meg is hallgathatsz.

Hírek
...
Hírek

Ők kapják 2022-ben a Baumgarten-emlékdíjat

...
Hírek

Ezek a 2022-es Könyvfesztivál és Könyvhét időpontjai

...
Szórakozás

Megérkezett a Csongor és Tünde alapján készülő animációs film előzetese

...
Hírek

Szabó Magda találta ki Omikront

...
Hírek

Bookline: ez volt a 100 legnépszerűbb könyv 2021-ben

...
Hírek

Angolul is megjelent Borbély Szilárd posztumusz kötete

...
Hírek

Ezért ér egymilliárd forintot a Pókember egyetlen oldala

...
Beleolvasó

A kegyetlen valóság és a groteszk fantáziavilág találkozik Rijneveld díjnyertes könyvében

...
Hírek

Nagyot nőttek a könyveladások, mégis kevesebbet olvasnak az emberek Amerikában