Üdvözlet a mélysötétből? - Kispál és a Borz: Rózsaszín [a.dal.szöveg]

Üdvözlet a mélysötétből? - Kispál és a Borz: Rózsaszín [a.dal.szöveg]

A Kispál és a Borz 2022-es visszatérése nem egyértelműen a nosztalgiafaktor csúcsrajáratásáról szólt, bár az új lemez megjelenéséig még várnunk kell, hogy tisztán lássuk a zenekar mögött munkáló akaratot. A Rózsaszín és a Mocsár - a Kispál-életmű eddigi szerzeményeivel viszonyba állítva - aligha volt képes megerősíteni azt a tényt, hogy a zenekarnak van jelenideű, releváns állítása a világról. Az előbbi dal egy interjú keretében jelent meg a Partizán Sessions című műsorban, és első hallásra leginkább az együttes kilencvenes évekbeli valóságának újrajátszásaként működött. Vajon a szövegvilág is erről árulkodik, vagy felfedezhetünk új irányokat?

Karádi Gergő | 2023. április 01. |


A víz és a hal tematika jellemző Lovasira (elég csak a Van-e szándék, a Magyarság tengerérzése, vagy esetleg a Pécsi szál című dalokra gondolni), viszont az új irány az egyértelműen két nagy diskurzus beemelése a szövegbe: az egyik a környezetvédelem, avagy környezetszennyezés, a másik az LMBTQ-mozgalom.

Ezeket a Lovasinál eddig még nem fellelhető irányokat egyszerű figyelemfelkeltéseknek gondolom, olyan pontoknak, melyre a hallgató egyből felkapja a fejét, nincs óriási jelentősége, nincsenek kifejtve, és nincsenek helyzetbe hozva ezen tematikáknak a mélységei, de egyértelműen jól megférnek egy már jól bevált zenei világ újrajátszása mellett.

A szövegíróra amúgy is jellemző a közéleti szerepvállalás vagy véleményformálás, így nem kell megijednie attól, hogy adott esetben átpolitizált fogalmi hálókat hoz be a szövegbe.

A tematikák ilyesfajta beemelése önmagában nem probléma, főleg akkor, ha fontos ügyekről van szó, viszont a vélhető szövegalkotási metódus annyira esetleges, hogy ezen ügyekről erőteljes állítás nem születik.

A Kispál és a Borz korai időszakát idéző textusról beszélünk, amely bővelkedik a már-már képzavarba hajló elgondolásoktól (Rózsaszín lett a víz / Mint egy LMBTQ-rendezvény  / Színpadán háttértáncoló táncosok / Mellszőrén a fény / Vagy esetleg az én kispónim / Hátán a nagy hullámzó sörény). A kilencvenes évtized Kispál és a Borzára jellemző kontingencia jóleső is, legalábbis abban a zenei közegben, amiben azok a dalok fogantak. Senki sem kívánja, hogy ez az esetlegesség eltűnjön az alkotói folyamataikból, de szükség van az új állításokra, amik jelenidejűnek mondhatóak,  jó lenne magunk mögött hagyni a magyar könnyűzenetörténet búcsúkoncert-hagyományát és nosztalgiára való hajlamát.


A teljes szöveg itt olvasható:

Két nagy hal, egy delfin,
Egy vízalatti partin
Tenyér nagy darabokat
Szagattak egymásból ki
Mert nem tudták, hogy nem
A másik a hibás
Amiatt hogy elúsztak
Messzire, a kis halak
Rózsaszín lett a víz
Mint egy LMBTQ rendezvény
Színpadán háttértáncoló táncosok
Mellszőrén a fény
Vagy esetleg az én kispónim
Hátán a nagy hullámzó sörény

Ref: Olyan szép, kavargó, mélysötét
Ez a rózsaszín

Vagy a friss hús belül
Ha a hentes belendül
És a gözölgő állatot
Kinyitja, a megszokott
Begyakorold, szakavatott
Ősinek mondható módokon
Nem tudom, hogy van ez
De ha egy állaton
Ott belül ki a szép
Nagy rend honnol
Kint is biztos van rügye
Ilyen szép rend valahol
És ha nincs, akkor én
Hát mer' biztos olyan leszek
Mintha ha nagy halak megy
A még nagyobb delfinek

Ref: Olyan szép, kavargó, mélysötét
Ez a rózsaszín

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

„Vedd elő a gitárt!” - Csaknekedkislány: Cseh Tamás

Az a.dal.szöveg rovatban ezúttal a Csaknekedkislány zenekar Cseh Tamás című dalának szövegét néztük meg közelebbről. 

...
Szórakozás

Kíváncsiak az életre – HIÚZ: Ez ennyi volt

Az a.dal.szöveg rovatban ezúttal a HIÚZ zenekar Ez ennyi volt című dalával foglalkozunk. 

...
Szórakozás

Egyedi Péter: Kiadni magad ijesztő dolog és önterápia is

Versről és dalszövegről, Péterfy Borinak írt slágerről, a magyar és angol szövegek közti különbségekről is beszélgettünk az énekes-dalszerzővel. Az a.dal.szöveg podcastban Egyedi Péter volt a vendégünk.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Lídiák és megtöltésre váró üres kötetek – A Véletlenül írtam egy könyvet forgatásán jártunk

Magyarok készítenek filmet a holland sikerkönyvből, amely egyszerre szól az írás csodájáról és a gyász intenzív feldolgozásáról. A Véletlenül írtam egy könyvet budapesti forgatásán jártunk, ahol kiderült, mire vágyott egész életében Zsurzs Kati, és mit tanult az írásról a rendező Lakos Nóra.

...
Szórakozás

A kamaszkor-bestseller, ami inspirálta a Barbie-mozit, és a Kenergia legfontosabb kötete

Egy lovakról szóló album, egy eladási listákat vezető nonfiction és egy cameokötet. Utánajártunk a Margot Robbie és Ryan Gosling főszereplésével készült Greta Gerwig-opusz könyves vonatkozásainak.

...
Nagy

Oppenheimernek két szerelme volt, az atombombával megváltoztatta a történelem menetét

Christopher Nolan egy közel három évtizeden át íródó, hétszáz oldalnál is hosszabb életrajzi kötet felhasználásával készítette el Oppenheimer című háromórás, friss moziját. A film világpremierjének napján bemutatjuk a forgatókönyvhez felhasznált biográfiát.

Polc

Nem a nagy háború, hanem a barátod halála avat felnőtté

...

Az árulást a legnehezebben saját magának bocsátja meg az ember

...

Ménes Attila regényében egy ír úr meséli el a romlásnak indult magyarság történetét

...

McCarthy sötét világában a szerelem és a zsenialitás sem képes világot gyújtani

...
A hét könyve
Kritika
Andrei Dósa megírta a Dekameron spangliparázstól izzó spinoffját
...
Nagy

John Scalzi: Miért akarna bármi az emberhez hasonlóvá válni?

Miért vesz valaki templomot magának? Segít-e az alkotói válságban a zenélés? Hogyan reagálnának az emberek, ha tényleg megjelenne az igazi mesterséges intelligencia? John Scalzival, a Könyvfesztivál díszvendégével beszélgettünk. Interjú.