Üdvözlet a mélysötétből? - Kispál és a Borz: Rózsaszín [a.dal.szöveg]

Üdvözlet a mélysötétből? - Kispál és a Borz: Rózsaszín [a.dal.szöveg]

A Kispál és a Borz 2022-es visszatérése nem egyértelműen a nosztalgiafaktor csúcsrajáratásáról szólt, bár az új lemez megjelenéséig még várnunk kell, hogy tisztán lássuk a zenekar mögött munkáló akaratot. A Rózsaszín és a Mocsár - a Kispál-életmű eddigi szerzeményeivel viszonyba állítva - aligha volt képes megerősíteni azt a tényt, hogy a zenekarnak van jelenideű, releváns állítása a világról. Az előbbi dal egy interjú keretében jelent meg a Partizán Sessions című műsorban, és első hallásra leginkább az együttes kilencvenes évekbeli valóságának újrajátszásaként működött. Vajon a szövegvilág is erről árulkodik, vagy felfedezhetünk új irányokat?

Karádi Gergő | 2023. április 01. |


A víz és a hal tematika jellemző Lovasira (elég csak a Van-e szándék, a Magyarság tengerérzése, vagy esetleg a Pécsi szál című dalokra gondolni), viszont az új irány az egyértelműen két nagy diskurzus beemelése a szövegbe: az egyik a környezetvédelem, avagy környezetszennyezés, a másik az LMBTQ-mozgalom.

Ezeket a Lovasinál eddig még nem fellelhető irányokat egyszerű figyelemfelkeltéseknek gondolom, olyan pontoknak, melyre a hallgató egyből felkapja a fejét, nincs óriási jelentősége, nincsenek kifejtve, és nincsenek helyzetbe hozva ezen tematikáknak a mélységei, de egyértelműen jól megférnek egy már jól bevált zenei világ újrajátszása mellett.

A szövegíróra amúgy is jellemző a közéleti szerepvállalás vagy véleményformálás, így nem kell megijednie attól, hogy adott esetben átpolitizált fogalmi hálókat hoz be a szövegbe.

A tematikák ilyesfajta beemelése önmagában nem probléma, főleg akkor, ha fontos ügyekről van szó, viszont a vélhető szövegalkotási metódus annyira esetleges, hogy ezen ügyekről erőteljes állítás nem születik.

A Kispál és a Borz korai időszakát idéző textusról beszélünk, amely bővelkedik a már-már képzavarba hajló elgondolásoktól (Rózsaszín lett a víz / Mint egy LMBTQ-rendezvény  / Színpadán háttértáncoló táncosok / Mellszőrén a fény / Vagy esetleg az én kispónim / Hátán a nagy hullámzó sörény). A kilencvenes évtized Kispál és a Borzára jellemző kontingencia jóleső is, legalábbis abban a zenei közegben, amiben azok a dalok fogantak. Senki sem kívánja, hogy ez az esetlegesség eltűnjön az alkotói folyamataikból, de szükség van az új állításokra, amik jelenidejűnek mondhatóak,  jó lenne magunk mögött hagyni a magyar könnyűzenetörténet búcsúkoncert-hagyományát és nosztalgiára való hajlamát.


A teljes szöveg itt olvasható:

Két nagy hal, egy delfin,
Egy vízalatti partin
Tenyér nagy darabokat
Szagattak egymásból ki
Mert nem tudták, hogy nem
A másik a hibás
Amiatt hogy elúsztak
Messzire, a kis halak
Rózsaszín lett a víz
Mint egy LMBTQ rendezvény
Színpadán háttértáncoló táncosok
Mellszőrén a fény
Vagy esetleg az én kispónim
Hátán a nagy hullámzó sörény

Ref: Olyan szép, kavargó, mélysötét
Ez a rózsaszín

Vagy a friss hús belül
Ha a hentes belendül
És a gözölgő állatot
Kinyitja, a megszokott
Begyakorold, szakavatott
Ősinek mondható módokon
Nem tudom, hogy van ez
De ha egy állaton
Ott belül ki a szép
Nagy rend honnol
Kint is biztos van rügye
Ilyen szép rend valahol
És ha nincs, akkor én
Hát mer' biztos olyan leszek
Mintha ha nagy halak megy
A még nagyobb delfinek

Ref: Olyan szép, kavargó, mélysötét
Ez a rózsaszín

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

„Vedd elő a gitárt!” - Csaknekedkislány: Cseh Tamás

Az a.dal.szöveg rovatban ezúttal a Csaknekedkislány zenekar Cseh Tamás című dalának szövegét néztük meg közelebbről. 

...
Szórakozás

Kíváncsiak az életre – HIÚZ: Ez ennyi volt

Az a.dal.szöveg rovatban ezúttal a HIÚZ zenekar Ez ennyi volt című dalával foglalkozunk. 

...
Szórakozás

Egyedi Péter: Kiadni magad ijesztő dolog és önterápia is

Versről és dalszövegről, Péterfy Borinak írt slágerről, a magyar és angol szövegek közti különbségekről is beszélgettünk az énekes-dalszerzővel. Az a.dal.szöveg podcastban Egyedi Péter volt a vendégünk.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A déli gótika mesterének novellái inspirálták Bruce Springsteen legsötétebb lemezét

Május elején jelent meg Warren Zanes Deliver Me from Nowhere című kötete, amely Bruce Springsteen tán legkülönlegesebb, és leginkább kedvelt lemezén, az 1982-es Nebraskán hallható dalok mögött felsejlő személyes motívumokat, és művészi hatásokat tekinti át.

...
Szórakozás

Jordan? Pipa! – Az alfakosaras, a tárgyalóasztal meg a munkaalkoholista fehér férfiak

Az Air – Harc a legendáért arra a pávatáncra fókuszál, amely 1984-ben zajlott a Jordan család és egy ambiciózus sportszergyártó vállalat vezetői között. Hozzáolvastuk a pár éve magyar nyelven is elérhető Michael Jordan-monográfia vonatkozó részeit.

...
Nagy

Cseh Tamás és Bereményi Géza dalai olyan korhű helyzetjelentések, melyek jelentőségével maguk sem voltak tisztában

Hétfőn este nyílt meg a Cseh Tamás életművéről szóló kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A zeneszerző-énekes idén januárban ünnepelte volna nyolcvanadik születésnapját; a tárlat megidézi emlékét, az archív felvételek pedig visszarepítenek a hetvenes évekbe.

Polc

Csak a dzsungel van Závada Péter új verseskötetében

...

Alice Munro novelláiban a takaros előkertek mögött mindig ott a titok, a temetetlen múlt

...

Elveszve, mégis megtartva – Tompa Andrea új regényében a történelem fehér foltokkal büntet

...

Az embermentő labdarúgó ‒ dédunokája írt könyvet a válogatott első gólszerzőjéről

...
A hét könyve
Kritika
A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké
...
Panodyssey

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

"A szépirodalom persze az ember, nem a környezet nagy kérdéseit taglalja – mindazonáltal környezetünk nemcsak hogy nem elhanyagolható, hanem sok esetben minket meghatározó dolgok összessége, amelyek funkcióval való megtöltése képes színesíteni, mélységgel megtölteni az irodalmi alkotásokat. Elvégre tárgyaink és tereink mi magunk vagyunk: nincs civilizáció, ha mi, emberek nem alakítjuk környezetünket." Borda Réka Tárgydilemmák című esszésorozatának következő részében azt vizsgálja, hogyan és miért hiányzik a materialitás irodalmunkból.