Kíváncsi vagy a szerelmes Kafkára? Ebből a filmből megismerheted

Kíváncsi vagy a szerelmes Kafkára? Ebből a filmből megismerheted

A német nyelvű regény alapján készült feldolgozás Franz Kafka életének utolsó évét követi nyomon, és a Dora Diamanttal való románcára koncentrál.

vn | 2024. június 07. |

A 100 évvel ezelőtt elhunyt Franz Kafka 1923-ban, a Balti-tenger partján találkozott Dora Diamanttal. A férfi titokban írt, a nő táncos volt. A nő két lábbal a földön áll, a férfi két arasszal mindig fölötte lebegett. A férfi halálos beteg volt, a nő imádta az életet. Amikor azonban megismerkedtek egymással, minden különbség lényegtelenné vált. Mindössze egyetlen év adatott meg nekik, az viszont nem telt eseménytelenül.

A boldog Kafka

A Georg Maas és Judith Kaufmann rendezte Die Herrlichkeit des Lebens (Az élet dicsősége) Kafka utolsó évét követi. A Michael Kumpfmüller azonos című regénye alapján készült adaptáció alkotói bemutatják ugyan az író mindennapjait egyre inkább meghatározó betegségét is, „a film azonban inkább Kafka életének legboldogabb időszakára koncentrál”.

Kafkát Sabin Tambrea, Dora Diamantot pedig Henriette Confurius formálja meg. A trailer alapján pedig úgy tűnik, ez a mozi a szerelem erejét ünnepli. Hogy bemutatják-e a filmet Magyarországon, és ha igen, mikor, azt egyelőre nem tudjuk. Mindenesetre örülnénk neki.

Kafka papíron és vásznon

Az 1924. június 3-án elhunyt Franz Kafkáról halálának 100. évfordulója okán az utóbbi időben több érdekességet is összegyűjtöttünk. Ebben a cikkünkben 4 animációs filmet mutatunk be, amelyek az író művei alapján készültek és

pontosan ragadják meg Kafka senki mással össze nem hasonlítható klausztrofób, közép-európai neurotikus világát.

A prágai születésű, német nyelven alkotó, zsidó származású Franz Kafka mindenhonnan kilógott, és bár példás hivatali életet élt, mégis az idegenség volt az alapvető léttapasztalata. Mintha ezt tükröznék a tán kevésbé ismert rajzai is. Korábban azt írtuk: „a naplóiban talált ábrákat és alakokat ugyanaz a szorongás hatja át, mint az írásait”. Itt megnézhetsz néhányat Kafka rajzai közül.

Forrás: LitHub

Nyitókép: Majestic Film

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Franz Kafka nagyságát Márai ismerte fel először Magyarországon [Kafka 100]

A világirodalom ikonikus alakja, Franz Kafka 1924. június 3-án, mindössze 41 évesen Kierlingben, egy Bécs melletti klinikán halt meg, napra pontosan 100 évvel ezelőtt. Mutatunk öt magyar írót, akire nagy hatást gyakorolt.

...
Nagy

Márquez regénye a végakarata ellenére jelent meg – Kafka, Nabokov is hasonlóan járt

Gabriel García Márquez posztumusz kisregényének megjelenése hatalmas irodalmi szenzáció, de van egy kis üröm az örömben, hiszen nem titok, az író meg akarta semmisíteni utolsó írását. 

...
Hírek

Kafka, Dosztojevszkij, Hemingway - a legrövidebb világirodalmi klasszikusok

Válogatásunkban olyan, jól ismert könyveket gyűjtöttünk csokorba, melyek rövid terjedelmük ellenére bőven adnak gondolkodnivalót.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

A hét könyve
Kritika
Háy János legyőzné az apátiát: nem az országban, az egyénben
...
Nagy

Nádasdy Ádám: Úgy írtam a halál küszöbén, mint a gyerek, aki mondogatja magának, nem lesz baj

Bemutatták Nádasdy Ádám tizedik, Billeg a csónak című verseskötetét. A beszélgetésen szóba került a humorizálás és a komolyság, de az emlékek és a halál lehetősége is.

Listák&könyvek
...
Nagy

6 pszicho könyv, amit megtalálsz a Könyvhéten

...
Nagy

Murakami Haruki a regényírásról és még 7 világirodalmi kötet a Könyvhéten

...
Gyerekirodalom

Miért kéne a halálról tanulnunk az iskolában? Mutatunk 3 gyerekkönyvet, amik segítenek elkezdeni a beszélgetést

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Görcsi Péter: Szerettem volna, hogy a regényem azoknak a szócsöve legyen, akik elhagyják Magyarországot

Ahol most élek, az az otthonom, Magyarország meg a hazám - mondja Görcsi Péter, akivel íróvá válásról, önéletrajziságról, kivándorlásról és irodalomról is beszélgettünk.

...
Nagy

„Az élet abszurditása az idő” – Bemutatták Kertész Imre Lét és írás című művét

A kötetet Kertész Imre állította össze a Sorstalanság 1973-as visszautasítását követően, a mű születéséhez kapcsolódó dokumentumokból.

...
Nagy

Darvasi László alázatos szörnyetegként írta meg monumentális regényét

A 20. század első felét elbeszélő, nagyformában megírt Neandervölgyiek azt bizonyítja, hogy Darvasi László nagy formában van. És a kötetbemutatón úgy fogalmazott, a közel kézezer oldalas trilógia folytatásából is elkészített már néhány részletet.