Frankofón Filmnapok, Závada Pál, Szerelem, Mayerling [PROGRAMAJÁNLÓ]

Balett, frankofón filmek, Závada-könyvbemutató, Dögkeselyű és szerelmes versek az e heti programajánlónkban. 

fk | 2022. március 17. |

12. Frankofón Filmnapok

-

Catherine Deneuve és lánya, Chiara Mastroianni, Gérard Depardieu, Sophie Marceau, Audrey Tautou, Charlotte Rampling, Béatrice Dalle, Virginie Efira, Xavier Dolan, André Dussollier és a nemrégiben elhunyt Gaspard Ulliel – hogy csak a legnagyobbakat említsük –, mind láthatóak lesznek március 17-27. között a 12. Frankofón Filmnapokon. A Francia Intézet és partnerei szervezésében a budapesti Uránia és Toldi moziban, az Art+ Cinemában és a Francia Intézetben 23 kortárs frankofón - francia, belga, svájci, tunéziai, marokkói és kanadai - alkotást nézhet meg a hazai közönség eredeti nyelven, magyar felirattal. A Velencei, a Cannes-i és a Locarnói Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjából, valamint Franciaország legrangosabb filmművészeti díja, a César jelöltjei és nyertesei közül több film is szerepel a kínálatban. Az esemény nyitófilmje François Ozon legújabb alkotása a Minden rendben ment lesz.

A teljes program a honlapon. 

Mikor? március 17-27. Hol? Uránia Nemzeti Filmszínház, Francia Intézet, Art+ Cinema,Toldi mozi

Facebook-esemény ITT.

Mayerling

-

Fotó: Nagy Attila

Kenneth MacMillan negyedik egész estés balettje az osztrák trónörökös és szeretője tragikus történetét meséli el: Rudolf főherceg és Vetsera Mária 1889-es kettős öngyilkosságát a koreográfus a két főhősre nehezedő társadalmi, politikai és személyes nyomás tükrében egy rendkívül megrázó előadásban dolgozta föl, mely sokak szerint a legkiemelkedőbb munkája. A balett zenéjét John Lanchbery egy olyan világhírű magyar zeneszerző műveiből válogatta, aki több darabot is komponált Erzsébet császárné és királyné (Sisi) számára. Rudolf szerepe a balettirodalom egyik leginkább emberpróbáló kihívása: pszichológiai és érzelmi összeomlását hét kivételesen intenzív pas de deux mutatja meg. MacMillan a Mayerlinggel szakított a 19. századi konvenciókkal, és egy olyan balettet alkotott, amely jobban megfelel korunk keményebb realizmusának.

Mikor? március 19. 11:00 Hol? Magyar Állami Operaház. Részletek ITT.

A Mayerling nemcsak egy szerelmi dráma, hanem egy egész birodalom tragédiája
A Mayerling nemcsak egy szerelmi dráma, hanem egy egész birodalom tragédiája

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy daliás szőke herceg, Európa nagy múltú dinasztiájának sarja, aki idővel mint jeles uralkodó vonulhatott volna be a történelmi pantheonba. Habsburg Rudolfból mégsem lett király, de hogy pontosan mi és miért is történt Mayerlingben, máig rejtély. 

Tovább olvasok

Apfelbaum. Nagyvárad, Berlin - Závada Pál regényének bemutatója

-

Závada Pál új hősét Apfelbaum Ádámnak hívják, aki 1937-ben vesz búcsút családjától, szerelmeitől, addigi élete nagyváradi helyszíneitől, hogy a fenséges művészetek és eszmék csábítására zavaros vizekre evezzen a harmincas évek végének Berlinjében. Fölbukkan a század további időmetszeteiben - 1940-ben visszacsatolt városába látogat haza, 44-ben a váradi gettóba jut, hogy rettentő korok múltán magasra kapaszkodjék majd a berlini Fal romjain. Ha eközben mindannyiszor Évát képzelnénk Ádám mellé, az nem volna rossz tipp. A válasz ennél mégis talányosabb - pedig még szóba se hoztuk Lilit figuráját. Rendre föllép viszont Lucifer „árnyvezérként” - s persze intrikus szerepeiben. A sorstörténetek strófái közt megszólal olykor az Úr - a kelleténél állítólag ritkábban -, és belekotnyeleskednek az angyalok, Orsi, Lenke és Charlie. A maga tradícióira is reflektáló regényt keresztszálakként szövik át a vonatkozó időkhöz és helyekhez kötődő emlékezetes események, eszmék és alakok - élükön például a legendás szerkesztővel, Réz Pállal. Závada Pál új regényének bemutatója a Puskin Moziban. A szerzővel Karafiáth Orsolya beszélget.

Mikor? március 21. 18:00 Hol? Puskin Mozi. Facebook-esemény ITT.

Hogyan szólnak a nők - Felolvasás és beszélgetés

-

A német és a magyar női szerzők helyzetére, a két kultúra közötti átjárhatóságra és párbeszédre kívánja felhívni a figyelmet a "Hogyan szólnak a nők?" című webprojekt, mely most egy beszélgetés és felolvasás keretében mutatkozik be. A projekt keretében egy német költő és egy prózaíró szövegét fordítja le magyarra egy-egy elismert női műfordító, s egy magyar költő és egy prózaíró alkotása kerül át német nyelvre. A cél, hogy a műveket és rajtuk keresztül ezeket a kiemelkedő alkotókat és műfordítókat jobban megismerje a magyar és a német közönség. Ezen kívül a tapasztalataik széleskörű megosztásával szeretnék ráirányítani a figyelmet a női szerzők és női műfordítók helyzetére Németországban és Magyarországon.

A felolvasás és beszélgetés résztvevői: Dallos Emese, Esther Dischereit, Anna Hetzer, Hidas Judit, Kristina Kocyba, Mesterházi Mónika, Nádori Lídia, Péntek Orsolya, Relle Ágnes, Tóth Kinga

Nyelv: magyar és német szinkrontolmácsolással. A Szépírók Társasága Női Érdekvédelmi Fórumával (SZÍN) együttműködésében.

Mikor? március 22-én 18:00. Hol? Magvető Café. Facebook-esemény ITT.

Fűzfa Balázs: Szerelem, szerelem, szerelem - Vajda János és Szabó Lőrinc költészetéről

-

A Genius Savariensis Szabadegyetem online előadássorozatának soron következő epizódjában Fűzfa Balázs tart előadást Szerelem, szerelem, szerelem címmel. Versmondással közreműködik Jordán Tamás színművész. A téma Vajda János és Szabó Lőrinc költészete.

Mikor? Ma 17:00 Hol? Online. Facebook-esemény ITT.

Iszméné

-

Az emlékezés melankóliájába ragadt lány megpróbál kiszabadulni a családi bosszúk végeláthatatlan spriáljából. De mi várja ebben a légüres, ismeretlen térben? Megsemmisülés? Megbocsátás? A családi minták folytatása? Szabadság? A múlt eseményei végigzúdulnak, és megérkezünk a jelenbe. Iszménén a sor, hogy eldöntse milyen irányt vegyen a családtörténet. Továbbmegy a felmenők által kijelölt úton, vagy elindul az ismeretlen felé? Az előadás a Labdakida-ház kihalásának történetét követi végig Aiszkhülosz, Szophoklész és Euripidész tragédiáin keresztül. A családtagok egymást sújtó átkai vég nélkül ismétlődnek, és beteljesednek. Iszméné ebben az önsorsrontó közegben nő fel a thébai uralkodó család legkisebb gyermekeként. Az események retrospektív módon, az utolsó túlélő, a címszereplő szemszögéből tárulnak elénk.

Rendező: Bélai Marcel

Mikor? március 24. 19:00 Hol? Tesla Labor. Facebook-esemény ITT.

Finisszázs: Rieder Gábor kurátori tárlatvezetése a Frey Krisztián életmű-kiállításban

-

A Ludwig Múzeum minden eddiginél nagyobb, több mint kétszáz művet – köztük sose látott korai munkákat és jól ismert klasszikusokat – felvonultató életmű-kiállítása az ünnepelt Iparterv-nemzedék markáns képviselőjének, Frey Krisztiánnak egyéni hangú, írásbeliség és absztrakció által meghatározott művészetét mutatja be. Frey az 1960-as években újjászülető magyar non-figuratív festészet egyik legeredetibb figurájaként alakította ki sajátos kifejezésmódját a nyugati hatásoktól elzárt, szellemi légszomjtól küzdő hazai színtéren. Radikális szemléletmódját az emigráció után Svájcban tovább gazdagította, többek között a computer art korai úttörőjeként. Íráskényszer a szkripturális absztrakciótól a naplószerű képrögzítésen át a számítógépes programozásig: Frey úr ír.

Mikor? március 19. 16:00 Hol? Ludwig Múzeum. Facebook-esemény ITT.

Dögkeselyű

-

2021 januárjában meghalt Munkácsi Miklós. Tartottak megemlékezéseket, de egyre kevesebben emlékeznek a műveire, noha a hetvenes évek elejétől jó két évtizeden át sok-sok olvasója, kedvelője volt. Egyik legjobb regénye A kihívás (1981), amely András Ferenc Dögkeselyű című filmjének az alapja. Bűntörténet és bosszútörténet, ugyanakkor több is annál: kőkemény jelentés arról a korról, amelyben lágyul a hatalom nyomása, és megkezdődik az aktív nemzedékek önkizsákmányolása. Egy olyan korszak, amelyben kezdenek elmosódni a bűn határai.

Mikor? március 21. 19:00 Hol? Müpa. Facebook-esemény ITT.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Tandori Dezső verseit énekli Harcsa Veronika az új albumán

Itt most bele is hallgathatsz!

...
Szórakozás

Balzac, kis Nicolas és Sophie Marceau a Frankofón Filmnapokon

Március 17-én veszi kezdetét a Frankofón Filmnapok, ahol több adaptáció is látható lesz. Mutatunk hármat!

...
Szórakozás

Papot is hívtak a filmje után, hogy megszentelje a mozivásznat - 100 éve született Pasolini

Száz éve, 1922. március 5-én született Pier Paolo Pasolini olasz filmrendező, író, költő, a 20. század egyik legsokoldalúbb művésze. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

...

Péterfi Judit: Kőkemény önismereti tréning kellett a túléléshez [Podcast]

...

drMáriás: Lehet 20 éves az ember, de 100 év történetét hordozza

...

Ezt senki nem mondta: Hallgasd meg a podcast első évadának összes epizódját!

...
Nagy

Bánhidi Lilla: Elfordítja a fejét

„Indulás előtt mindig van szex. Olyan, mint érkezés után a közös reggeli, nem fontos, milyen, csak legyen.” Bánhidi Lilla A töltőm ott maradt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a negyedik rész.

Szerzőink

...
ko

Romok, zűrzavar és éjsötét mindenütt – a gyerekek nyelvén a háborúról

...
Kiss Imola

Nádasdy Ádám: Úgy írtam a halál küszöbén, mint a gyerek, aki mondogatja magának, nem lesz baj

...
Kolozsi Orsolya

Görcsi Péter: Szerettem volna, hogy a regényem azoknak a szócsöve legyen, akik elhagyják Magyarországot