Baba Jaga, a háború és a politika gyerekszemmel, Donbasz, Kaffka Margit [PROGRAMAJÁNLÓ]

Eheti programajánlónkban a népmesék világa találkozik a háborúval, a történelmi múlt és jövő pedig az orosz jelennel.

sa | 2022. március 03. |

Szabadságharc vagy polgárháború? 1848-1849 tragikus fejezetei

-

A magyar köztudatban 1848-49-et két fogalommal szokták megjelölni: forradalom és szabadságharc. Az elmúlt évtizedekben azonban előkerült egy másik fogalom is, ez pedig a polgárháború. 1848-49-ben ugyanis nemcsak a birodalom két fele között bontakozott ki katonai konfliktus, hanem ezt megelőzően és ezzel összefonódva a magyar korona országain belül előbb politikai, majd fegyveres harc alakult ki magyarok és nem magyarok között. Hermann Róbert előadása ennek előzményeit, okait és lefolyását tekinti át az újabb kutatások alapján.

A programon kizárólag online formában lehet részt venni, az előadásról készült felvétel később is visszanézhető.

Mikor? március 3. 16:00 Hol? online

Részletek ITT.

  

Chiara története

Egy délolasz kisvárosban a Guerrasio család a barátaik társaságában ünnepli a legnagyobb lány 18. születésnapját. Aznap este egy autó felrobban az utcában és az ünnepelt 15 éves húga, Chiara tanúja lesz apja elmenekülésének. A következő nap minden megváltozik: a családfő eltűnik, a lányok édesanyja mégis úgy tesz, mintha minden rendben lenne. Chiara gyanút fog, kutatni kezd a család ügyei után és hamarosan kapcsolódásokat fedez fel az alvilággal. Ahogy a tinédzser egyre közelebb kerül az igazsághoz, és a felnőttek világához, úgy kényszerül egyre erősebben szembenézni saját jövőjének kilátásaival.

A film rendezője az amerikai-olasz Jonas Carpignano (Mediterráneum, A Ciambra, Maffialányok). A calabriai kisvárosban, Gioia Tauro-ban forgatott trilógia mindhárom darabjának világpremierje a világ legrangosabb filmfesztiválján, a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon volt, s bemutatásuk után mindhárom alkotást számos díjjal ismerték el. A film egyik érdekessége, hogy a főszereplő Swamy Rotolo (Chiara) családtagjai részben magukat, részben fiktív karaktereket alakítva szerepelnek a Maffialányokban.

Mikor? március 3-tól Hol? mozik

  

Háború és politika gyerekszemmel - Altatás után, elalvás előtt

-

A Covid-járvány kirobbanásakor sokan követték a Pagony tematikus, élő beszélgetéseit Szél Dávid pszichológussal, melyekben egy-egy fontos társadalmi téma, pszichológiai jelenség mentén vizsgálták a gyerekirodalmakat, lehetőséget adva minden érdeklődőnek, hogy feltegye a maga fontos kérdéseit. A beszélgetéseket azóta a Pagony Podcast csatornájára is feltöltötték vágott verzióban, és terveik szerint új műsorral már nem élőben, csak podcast formájában készültek volna. Most azonban úgy érezték, meg kell adnunk a lehetőséget, hogy a résztvevők élőben kérdezzenek, reflektáljanak.

Rengeteg segítő írás, poszt jelent meg a múlt héten arról, miként beszéljünk a gyerekekkel a háborúról, politikáról. Ezeket fogják a beszélgetés során értelmezni, átgondolni, valamint megnézik, vannak-e olyan gyerekkönyvek, amik segítik a gyerekeket, hogy megértsék az eseményeket.

Mikor? március 4. 14:00 Hol? online

Részletek ITT.

 

Minden család a maga módján boldogtalan?

-

A Ms. Columbo Live március elején Hidas Juditot és Papp-Zakor Ilkát látja vendégül: két olyan író beszélget majd egymással, akiknek könyveiben kiemelt szerep jut az emberi kapcsolatoknak, de ugyanúgy a társadalomnak, a körülöttünk lévő világnak is. Természettudomány kontra gazdasági válság, egy meghiúsult emberrablás története, a főhős körül lassan eltünedező szereplők. Érezheti elveszettnek magát az, akinek van állása, férje, gyerekei vagy épp kutyája? Mi történik akkor, ha a család, mint a társadalom legkisebb egysége nem jelent már egyértelmű stabilitást? Hogyan beszélhető el mindez? És persze kérdés az is, vajon mit adtak nekünk a dinoszauruszok?

Akit megidéznek: Kaffka Margit. Moderátor: Gáspár-Singer Anna

Mikor? március 6. 17:00 Hol? Jedermann

Részletek ITT.

 

Donyeci történetek (Donbasz) – különleges vetítés

A Cirko-Gejzír egyszeri, különleges alkalommal újra műsorra tűzi Szergej Loznyica filmjét, a Donyeci történeteket, amely Cannes-ban Un Certain Regard díjat nyert. A Donyec-vidéken, Ukrajna keleti részén a manipuláció hatására elkezd szétmorzsolódni a társadalom. A háborút itt békének hívják, a politikai propagandát igazságnak és a gyűlöletet szeretetnek. A film segítségével sok mindent megérthetünk a ma zajló eseményekkel kapcsolatban. Fontos film, az elmúlt évek egyik legjobbika.

Mikor? március 6. 18:45 Hol? cirko-gejzír mozi

Részletek ITT.

 

Baba Jaga - meseismereti előadás az orosz varázsmesék boszorkányáról

-

Az orosz varázsmesék ősasszonya, komplex, archetipikus ősanyai minőség. Élet és halál, teremtés és pusztítás, kíméletlen mérce és szigor tartozik hozzá. Nehezítő és félelmetes, korrekt és bölcs egyszerre. Vajon miféle hősöknek van dolga vele? Hányféle élethelyzetből érkezhetünk a boszorkány, a bölcs öregasszony, a vasorrú bába házához? Mit kell felelni a kérdésre “dolog elől futsz vagy keresel valamit?” Mivel találkozik a hős, mikor Baba Jaga kunyhójához ér? És vajon mitől olyan különleges tér ez a kunyhó? Ezeket a kérdéseket járja körbe az előadás, ha nem is mozsárban, de a képzelet szárnyán a mesék birodalmába utazva. Az előadást tartja: Kreil Melinda meseterapeuta

Mikor? március 6. 18:30 Hol? online

Részletek ITT.

  

A Szárazság 

-

Március 9-én és 10-én, 17 órakor mutatja be a Pesti Magyar Színház a Tilos Az Á Könyvek gondozásában 2020-ban megjelent Szárazság című cli-fi alapján készülő TIE előadást. A komplex színházi nevelési előadással a teátrum elsők között kíván színházi eszközök segítségével a klímaváltozás problémájával foglalkozni. Rojik Tamás regénye Budapesten, valamikor a 2050-es években játszódik. Az ország, ahogy az egész világ, a bekövetkezett klímakatasztrófa okozta kihívásokkal küzd. A szerencsésebbek a belső kerületekben élvezik az állam által biztosított jólétet. Viszont akik a peremkerületekben élnek, nem sok jóra számíthatnak. Az állam szigorú szabályait mindenkinek be kell tartania, és ami a legfontosabb, a fennálló rendet nem szabad megkérdőjelezni. A könyvbe ITT beleolvashatsz.

A darab rendezője és írója Szivák-Tóth Viktor. Az előadást játszó színészek Barsi Márton, Horváth Anna, Keresztény Tamás, Lőrincz Nikol és Varga Fekete Kinga. Az előadás 13 éven felülieknek szól, hossza kb. 90 perc.

Mikor? március 9. és március 10. 17:00 Hol? Pesti Magyar Színház 

Részletek ITT.

  

Az orosz jelen – Kerekasztal-beszélgetés

-

Mire képes a Kreml manipulatív kommunikációs gépezete Oroszországban és azon túl? Hová vezet a kremlini kleptokrácia? Hogyan törhet előre a hatalom az információs térben? Miért kerül valaki börtönbe egy korrupcióellenes tüntetésen való részvételért? Milyen kommunikációs manőverekhez jön jól egy trollhadsereg? Miként lehetetlenül el az ellenzéki politizálás? Hogyan kell könyveket betiltani? Egy szóval: melyek azok az oroszországi mintázatok, amelyeknek a halványabb formái a magyar politikában is kirajzolódnak?

Résztvevők: Kira Jarmis, Alekszej Navalnij szóvivője; Krekó Péter szociálpszichológus politológus, a Political Capital igazgatója; Polyák Gábor jogász, kommunikációs szakember, az ELTE Média tanszékvezetője.

Mikor? március 10. 17:00 Hol? ELTE MMI 34-es terem

Részletek ITT.

   

Egy orosz politikai fogoly napjai – Kira Jarmis könyvbemutatója

-

Budapestre látogat Kira Jarmis, Alekszej Navalnij szóvivője, hogy bemutassa Zárka című első regényét. Alekszej Navalnij sajtófőnöke, Kira Jarmis tavaly debütált íróként hazájában, első regényét pedig mind az orosz, mind pedig a német kritika lelkesen fogadta. Regénye alapjául a szerző bebörtönzése szolgált, ezt a traumát igyekezett könyvében a fikció medrébe terelni, amely azonban így is egy meglehetősen realista képet fest a mai Oroszország viszonyairól. A putyinista média egyből LMBTQ-propagandának bélyegezte Jarmis könyvét, a siker láttán pedig az állam többször is a regény betiltásával fenyegetőzött.

A szerzővel Büchler András beszélget angolul.

Mikor? március 10. 19:30 Hol? Három Holló / Drei Raben

Részletek ITT.

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Ezt gondolja a Bridgerton írója az adaptációról

Márciusban folytatódik a Netflix meglepetés sikerének számító Bridgerton, hiszen jön a második évad. A sorozat Julia Quinn könyveit dolgozza fel, az író pedig most a Tatler oldalán fejtette ki véleményét az adaptációról és általában a könyvekről.

...
Szórakozás

Egy értelmetlen háborút kell megállítani a Legendás állatok 3. részében

Áprilisban érkezik a mozikba a Legendás állatok 3. része, a Dumbledore titkai, amelyben Grindelwald háborút hirdet a muglik ellen. Most végre megérkezett a film hosszú előzetese, mutatjuk!

...
Szórakozás

Amerikai őslakos teremtésmítosszal érkezik Gauder Áron új animációs filmje

Félidejéhez érkezett Gauder Áron Minden a rokonom című alkotásának a gyártása, a magyar animációs film várhatóan jövő év elején kerül a mozikba, írja az MTI.

ZÖLD - TERMÉSZETESEN OLVASOK
...
Zöld

Thomas Erikson: Aki engem fáraszt, lehet, hogy másnak szimpatikus

...
Zöld

Litkai Gergely: Mennyire vagyunk felelőtlenek a nukleáris anyagokkal? / A katasztrófa küszöbén

...
Zöld

Jane Goodall: A családomban női ágon öröklődik a bátorság

...

Kleinheincz Csilla: Nem akartam a mágiával elvenni az olvasótól a valóságos megoldásokat

...

Szabó Magda egész életében hitt a nagy történetekben

...

Závada Péter: A szövegekbe visszavonulás is politika

...

Pál Sándor Attila: Kiküldtek a József Attila-óráról, mert fantasyt olvastam

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A déli gótika mesterének novellái inspirálták Bruce Springsteen legsötétebb lemezét

Május elején jelent meg Warren Zanes Deliver Me from Nowhere című kötete, amely Bruce Springsteen tán legkülönlegesebb, és leginkább kedvelt lemezén, az 1982-es Nebraskán hallható dalok mögött felsejlő személyes motívumokat, és művészi hatásokat tekinti át.

...
Szórakozás

Jordan? Pipa! – Az alfakosaras, a tárgyalóasztal meg a munkaalkoholista fehér férfiak

Az Air – Harc a legendáért arra a pávatáncra fókuszál, amely 1984-ben zajlott a Jordan család és egy ambiciózus sportszergyártó vállalat vezetői között. Hozzáolvastuk a pár éve magyar nyelven is elérhető Michael Jordan-monográfia vonatkozó részeit.

...
Nagy

Cseh Tamás és Bereményi Géza dalai olyan korhű helyzetjelentések, melyek jelentőségével maguk sem voltak tisztában

Hétfőn este nyílt meg a Cseh Tamás életművéről szóló kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A zeneszerző-énekes idén januárban ünnepelte volna nyolcvanadik születésnapját; a tárlat megidézi emlékét, az archív felvételek pedig visszarepítenek a hetvenes évekbe.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Minden idők száz legjobb gyerekkönyve a BBC listáján

A BBC Kultúra rovata 56 ország 177 könyvszakértőjét kérdezte, hogy megtalálja minden idők legjobb gyerekkönyveit. A szakértők között magyarok is voltak: Szekeres Nikoletta és Cseri Anna Flóra. 

...
Gyerekirodalom

Vámos Miklósé az első magyar mesekönyv, amit mesterséges intelligencia illusztrált

Úgy tűnik, a képalkotó mesterséges intelligenciának még vannak meglepő korlátai.

...
Gyerekirodalom

Berta Ádám: A Szöszmösz történetszövésében nem ütköztem korlátokba

Berta Ádám első gyerekkönyvének hőse egy süni, aki a zöld mohavirágot kutatva nagy utazásra indul. Szerencsére nem egyedül, hiszen útitársa egy Szöszmösz nevű tündéregér. Ketten vágnak neki az ismeretlennek, kalandjaik során pedig fura és emlékezetes szerzetek egész sorával találkoznak. A mesét Agócs Írisz illusztrálta, a szerzőt, Berta Ádámot pedig most inspirációról, meseírásról és a mélyből felbukkanó fontos témákról is kérdeztük.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Kafkánál a valóság az igazi rémálom, az élet pedig maga a reménytelenség

Franz Kafka az idegenség írója, aki a létezésben nem talál semmiféle otthonosságot – az ember létét a világban kiúttalan, elidegenedett, szorongással és félelemmel teli állapotként jeleníti meg, elsősorban a groteszk és az irónia segítségével, egy szürreális, mégis ismerős világ megteremtésével. Újraolvasó rovatunk májusi könyve Kafka talán leghíresebb műve, A per

...
Nagy

Az izlandi Dan Brownt keresték, ezért megírta első krimijét Lilja Sigurðardóttir

Lilja Sigurðardóttir az izlandi krimi fontos szerzője, Csapda című regényét most fordították magyarra. Az éppen Budapesten tartózkodó szerzőt a regény kapcsán kérdeztük többek között a skandináv krimiről, írói rutinjáról, az izlandi társadalomról, kokaincsempészetről és homoszexualitásról. 

...
Panodyssey

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

"A szépirodalom persze az ember, nem a környezet nagy kérdéseit taglalja – mindazonáltal környezetünk nemcsak hogy nem elhanyagolható, hanem sok esetben minket meghatározó dolgok összessége, amelyek funkcióval való megtöltése képes színesíteni, mélységgel megtölteni az irodalmi alkotásokat. Elvégre tárgyaink és tereink mi magunk vagyunk: nincs civilizáció, ha mi, emberek nem alakítjuk környezetünket." Borda Réka Tárgydilemmák című esszésorozatának következő részében azt vizsgálja, hogyan és miért hiányzik a materialitás irodalmunkból.

...
Nagy

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

A Dreher bejáratott márkanév Magyarországon, a mögötte meghúzódó család- és cégtörténet pedig legalább annyira színes, szerteágazó és fordulatokkal teli, mint az elmúlt durván kétszáz év magyar történelme. Iglódi Csaba első regénye, a Dreher-szimfónia négy tételben meséli el az egymást követő generációk felemelkedését.

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Kőr Dáma

Gurubi Ágnes a Szív utca című regényével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozatának ez a harmadik része.

...
Kritika

Levélfolyamból bontakozik ki a Kner család megrázó és felemelő története

A magyar történelem egyik legtragikusabb korszaka elevenedik meg a Magvetőnél megjelent könyv lapjain, és a családregényszerű szövetet kirajzoló epizódok arról győznek meg, hogy kivételes szellemi és érzelmi kohézió fogta össze a Kner család egymást követő nemzedékeit.

...
Nagy

Tóth Krisztina: A mesterséges intelligencia soha nem helyettesítheti az emberi alkotást

Bemutatták Tóth Krisztina új, Ahonnan látni az eget című kötetét. A novellák az elmúlt öt év lenyomatai, olyan aktualitásokra reflektálnak, mint hogy milyen helyzetben vannak a melegek, hogyan írnak majd az írók a jövőben, vagy elveheti-e a művészek munkáját a mesterséges intelligencia. 

Szerzőink

...
Sándor Anna

Kleinheincz Csilla: Nem akartam a mágiával elvenni az olvasótól a valóságos megoldásokat

...
Kolozsi Orsolya

Kafkánál a valóság az igazi rémálom, az élet pedig maga a reménytelenség

...
Sándor Anna

A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké