Baba Jaga, a háború és a politika gyerekszemmel, Donbasz, Kaffka Margit [PROGRAMAJÁNLÓ]

Eheti programajánlónkban a népmesék világa találkozik a háborúval, a történelmi múlt és jövő pedig az orosz jelennel.

sa | 2022. március 03. |

Szabadságharc vagy polgárháború? 1848-1849 tragikus fejezetei

-

A magyar köztudatban 1848-49-et két fogalommal szokták megjelölni: forradalom és szabadságharc. Az elmúlt évtizedekben azonban előkerült egy másik fogalom is, ez pedig a polgárháború. 1848-49-ben ugyanis nemcsak a birodalom két fele között bontakozott ki katonai konfliktus, hanem ezt megelőzően és ezzel összefonódva a magyar korona országain belül előbb politikai, majd fegyveres harc alakult ki magyarok és nem magyarok között. Hermann Róbert előadása ennek előzményeit, okait és lefolyását tekinti át az újabb kutatások alapján.

A programon kizárólag online formában lehet részt venni, az előadásról készült felvétel később is visszanézhető.

Mikor? március 3. 16:00 Hol? online

Részletek ITT.

  

Chiara története

Egy délolasz kisvárosban a Guerrasio család a barátaik társaságában ünnepli a legnagyobb lány 18. születésnapját. Aznap este egy autó felrobban az utcában és az ünnepelt 15 éves húga, Chiara tanúja lesz apja elmenekülésének. A következő nap minden megváltozik: a családfő eltűnik, a lányok édesanyja mégis úgy tesz, mintha minden rendben lenne. Chiara gyanút fog, kutatni kezd a család ügyei után és hamarosan kapcsolódásokat fedez fel az alvilággal. Ahogy a tinédzser egyre közelebb kerül az igazsághoz, és a felnőttek világához, úgy kényszerül egyre erősebben szembenézni saját jövőjének kilátásaival.

A film rendezője az amerikai-olasz Jonas Carpignano (Mediterráneum, A Ciambra, Maffialányok). A calabriai kisvárosban, Gioia Tauro-ban forgatott trilógia mindhárom darabjának világpremierje a világ legrangosabb filmfesztiválján, a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon volt, s bemutatásuk után mindhárom alkotást számos díjjal ismerték el. A film egyik érdekessége, hogy a főszereplő Swamy Rotolo (Chiara) családtagjai részben magukat, részben fiktív karaktereket alakítva szerepelnek a Maffialányokban.

Mikor? március 3-tól Hol? mozik

  

Háború és politika gyerekszemmel - Altatás után, elalvás előtt

-

A Covid-járvány kirobbanásakor sokan követték a Pagony tematikus, élő beszélgetéseit Szél Dávid pszichológussal, melyekben egy-egy fontos társadalmi téma, pszichológiai jelenség mentén vizsgálták a gyerekirodalmakat, lehetőséget adva minden érdeklődőnek, hogy feltegye a maga fontos kérdéseit. A beszélgetéseket azóta a Pagony Podcast csatornájára is feltöltötték vágott verzióban, és terveik szerint új műsorral már nem élőben, csak podcast formájában készültek volna. Most azonban úgy érezték, meg kell adnunk a lehetőséget, hogy a résztvevők élőben kérdezzenek, reflektáljanak.

Rengeteg segítő írás, poszt jelent meg a múlt héten arról, miként beszéljünk a gyerekekkel a háborúról, politikáról. Ezeket fogják a beszélgetés során értelmezni, átgondolni, valamint megnézik, vannak-e olyan gyerekkönyvek, amik segítik a gyerekeket, hogy megértsék az eseményeket.

Mikor? március 4. 14:00 Hol? online

Részletek ITT.

 

Minden család a maga módján boldogtalan?

-

A Ms. Columbo Live március elején Hidas Juditot és Papp-Zakor Ilkát látja vendégül: két olyan író beszélget majd egymással, akiknek könyveiben kiemelt szerep jut az emberi kapcsolatoknak, de ugyanúgy a társadalomnak, a körülöttünk lévő világnak is. Természettudomány kontra gazdasági válság, egy meghiúsult emberrablás története, a főhős körül lassan eltünedező szereplők. Érezheti elveszettnek magát az, akinek van állása, férje, gyerekei vagy épp kutyája? Mi történik akkor, ha a család, mint a társadalom legkisebb egysége nem jelent már egyértelmű stabilitást? Hogyan beszélhető el mindez? És persze kérdés az is, vajon mit adtak nekünk a dinoszauruszok?

Akit megidéznek: Kaffka Margit. Moderátor: Gáspár-Singer Anna

Mikor? március 6. 17:00 Hol? Jedermann

Részletek ITT.

 

Donyeci történetek (Donbasz) – különleges vetítés

A Cirko-Gejzír egyszeri, különleges alkalommal újra műsorra tűzi Szergej Loznyica filmjét, a Donyeci történeteket, amely Cannes-ban Un Certain Regard díjat nyert. A Donyec-vidéken, Ukrajna keleti részén a manipuláció hatására elkezd szétmorzsolódni a társadalom. A háborút itt békének hívják, a politikai propagandát igazságnak és a gyűlöletet szeretetnek. A film segítségével sok mindent megérthetünk a ma zajló eseményekkel kapcsolatban. Fontos film, az elmúlt évek egyik legjobbika.

Mikor? március 6. 18:45 Hol? cirko-gejzír mozi

Részletek ITT.

 

Baba Jaga - meseismereti előadás az orosz varázsmesék boszorkányáról

-

Az orosz varázsmesék ősasszonya, komplex, archetipikus ősanyai minőség. Élet és halál, teremtés és pusztítás, kíméletlen mérce és szigor tartozik hozzá. Nehezítő és félelmetes, korrekt és bölcs egyszerre. Vajon miféle hősöknek van dolga vele? Hányféle élethelyzetből érkezhetünk a boszorkány, a bölcs öregasszony, a vasorrú bába házához? Mit kell felelni a kérdésre “dolog elől futsz vagy keresel valamit?” Mivel találkozik a hős, mikor Baba Jaga kunyhójához ér? És vajon mitől olyan különleges tér ez a kunyhó? Ezeket a kérdéseket járja körbe az előadás, ha nem is mozsárban, de a képzelet szárnyán a mesék birodalmába utazva. Az előadást tartja: Kreil Melinda meseterapeuta

Mikor? március 6. 18:30 Hol? online

Részletek ITT.

  

A Szárazság 

-

Március 9-én és 10-én, 17 órakor mutatja be a Pesti Magyar Színház a Tilos Az Á Könyvek gondozásában 2020-ban megjelent Szárazság című cli-fi alapján készülő TIE előadást. A komplex színházi nevelési előadással a teátrum elsők között kíván színházi eszközök segítségével a klímaváltozás problémájával foglalkozni. Rojik Tamás regénye Budapesten, valamikor a 2050-es években játszódik. Az ország, ahogy az egész világ, a bekövetkezett klímakatasztrófa okozta kihívásokkal küzd. A szerencsésebbek a belső kerületekben élvezik az állam által biztosított jólétet. Viszont akik a peremkerületekben élnek, nem sok jóra számíthatnak. Az állam szigorú szabályait mindenkinek be kell tartania, és ami a legfontosabb, a fennálló rendet nem szabad megkérdőjelezni. A könyvbe ITT beleolvashatsz.

A darab rendezője és írója Szivák-Tóth Viktor. Az előadást játszó színészek Barsi Márton, Horváth Anna, Keresztény Tamás, Lőrincz Nikol és Varga Fekete Kinga. Az előadás 13 éven felülieknek szól, hossza kb. 90 perc.

Mikor? március 9. és március 10. 17:00 Hol? Pesti Magyar Színház 

Részletek ITT.

  

Az orosz jelen – Kerekasztal-beszélgetés

-

Mire képes a Kreml manipulatív kommunikációs gépezete Oroszországban és azon túl? Hová vezet a kremlini kleptokrácia? Hogyan törhet előre a hatalom az információs térben? Miért kerül valaki börtönbe egy korrupcióellenes tüntetésen való részvételért? Milyen kommunikációs manőverekhez jön jól egy trollhadsereg? Miként lehetetlenül el az ellenzéki politizálás? Hogyan kell könyveket betiltani? Egy szóval: melyek azok az oroszországi mintázatok, amelyeknek a halványabb formái a magyar politikában is kirajzolódnak?

Résztvevők: Kira Jarmis, Alekszej Navalnij szóvivője; Krekó Péter szociálpszichológus politológus, a Political Capital igazgatója; Polyák Gábor jogász, kommunikációs szakember, az ELTE Média tanszékvezetője.

Mikor? március 10. 17:00 Hol? ELTE MMI 34-es terem

Részletek ITT.

   

Egy orosz politikai fogoly napjai – Kira Jarmis könyvbemutatója

-

Budapestre látogat Kira Jarmis, Alekszej Navalnij szóvivője, hogy bemutassa Zárka című első regényét. Alekszej Navalnij sajtófőnöke, Kira Jarmis tavaly debütált íróként hazájában, első regényét pedig mind az orosz, mind pedig a német kritika lelkesen fogadta. Regénye alapjául a szerző bebörtönzése szolgált, ezt a traumát igyekezett könyvében a fikció medrébe terelni, amely azonban így is egy meglehetősen realista képet fest a mai Oroszország viszonyairól. A putyinista média egyből LMBTQ-propagandának bélyegezte Jarmis könyvét, a siker láttán pedig az állam többször is a regény betiltásával fenyegetőzött.

A szerzővel Büchler András beszélget angolul.

Mikor? március 10. 19:30 Hol? Három Holló / Drei Raben

Részletek ITT.

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Ezt gondolja a Bridgerton írója az adaptációról

Márciusban folytatódik a Netflix meglepetés sikerének számító Bridgerton, hiszen jön a második évad. A sorozat Julia Quinn könyveit dolgozza fel, az író pedig most a Tatler oldalán fejtette ki véleményét az adaptációról és általában a könyvekről.

...
Szórakozás

Egy értelmetlen háborút kell megállítani a Legendás állatok 3. részében

Áprilisban érkezik a mozikba a Legendás állatok 3. része, a Dumbledore titkai, amelyben Grindelwald háborút hirdet a muglik ellen. Most végre megérkezett a film hosszú előzetese, mutatjuk!

...
Szórakozás

Amerikai őslakos teremtésmítosszal érkezik Gauder Áron új animációs filmje

Félidejéhez érkezett Gauder Áron Minden a rokonom című alkotásának a gyártása, a magyar animációs film várhatóan jövő év elején kerül a mozikba, írja az MTI.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

...

Ürge-Vorsatz Diána: Tévút, ahogy a nagy cégek áttolják a felelősséget a fogyasztókra / Mi van, ha megmentjük a világot?

...

Benedek Ágota felboncolt teste és az irodalmi striciskedés

...

Visky András: A valóságot a fikció és a képzelet révén ismerjük meg

...

Ha beérek Zalába, veszek egy nagy levegőt - itthon vagyok [SÁNTAKUTYA]

...

Robert Capa: magyar fotósból lett a világ szeme [PODCAST]

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Lídiák és megtöltésre váró üres kötetek – A Véletlenül írtam egy könyvet forgatásán jártunk

Magyarok készítenek filmet a holland sikerkönyvből, amely egyszerre szól az írás csodájáról és a gyász intenzív feldolgozásáról. A Véletlenül írtam egy könyvet budapesti forgatásán jártunk, ahol kiderült, mire vágyott egész életében Zsurzs Kati, és mit tanult az írásról a rendező Lakos Nóra.

...
Szórakozás

A kamaszkor-bestseller, ami inspirálta a Barbie-mozit, és a Kenergia legfontosabb kötete

Egy lovakról szóló album, egy eladási listákat vezető nonfiction és egy cameokötet. Utánajártunk a Margot Robbie és Ryan Gosling főszereplésével készült Greta Gerwig-opusz könyves vonatkozásainak.

...
Nagy

Oppenheimernek két szerelme volt, az atombombával megváltoztatta a történelem menetét

Christopher Nolan egy közel három évtizeden át íródó, hétszáz oldalnál is hosszabb életrajzi kötet felhasználásával készítette el Oppenheimer című háromórás, friss moziját. A film világpremierjének napján bemutatjuk a forgatókönyvhez felhasznált biográfiát.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Mesés böngészők, varázslatos népmesék, kalandos történetek - Tíz gyerekkönyv a Könyvfesztivál kínálatából

Csütörtökön kezdetét vette a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, amire rengeteg újdonsággal készültek a kiadók. A friss gyerekkönyvek közül válogattunk.

...
Gyerekirodalom

Kelta kincsvadászattal folytatódhatnak Mikó Csaba balatoni kalandjai

Egy hajó megmentése, valójában egy igazi nyomozás áll Mikó Csaba balatoni kalandregényének középpontjában. A Lukrécia megmentése új könyv, szerzője ugyanakkor már jó húsz éve papírra vetette. De milyen kötődése van az írónak a Balatonhoz, és hogyan tér vissza Gergő és Zsófi a folytatásban? Mikó Csabát kérdeztük.

...
Gyerekirodalom

„Nem is kifli. Nem is kukac. Nem is bab, de nem is kavics” - Idén tízévesek a kuflik

A kuflik jöttek, láttak - és immáron tíz éve, hogy velünk vannak. A kis kukacszerű lények népszerűsége töretlen, amit jól mutat, hogy a szülinapra megjelent a 20. könyv, és még egy új tematikus játszótér is nyílt Budapesten.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál

Mi köze lehet a hüvelykujjunknak a sci-fihez és a fiatal generációhoz, milyen a rém kellemetlen laudáció, és mit jelent spekulatív irodalmi nagykövetnek lenni? A Könyvfesztivál megnyitóján jártunk.

...
Kritika

Miért gyilkolnak a gazdagok, ha a pénz és a hatalom már nem elég motiváció?

Jeneva Rose thrillerjében a város leggazdagabb feleségei olyan döntésre szánják el magukat, ami örökre összeköti őket.

...
Nagy

Bognár Péter: Az unokatestvérek bosszúja

„…egy pillanatra az őz jutott szembe, mert hiszen mégiscsak az őz okozta a galibát, az őz, amely az autó reflektorának fénycsóvájában hirtelenjében torzszülöttnek és vámpírnak látszott lenni, és amely hosszan nézett rám, egészen addig, míg félre nem kaptam a kormányt...” Bognár Péter Minél kevesebb karácsonyt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a kilencedik rész.

...
Nagy

Ludmán Katalin: „A ködlovag alakja egyszerre megfoghatatlan és jelenvaló”

Kik, mikor, kikre és miért mondták azt, hogy ködlovag? Ludmán Katalinnal, „A rejtelem volt az írósága…” szerkesztőjével beszélgettünk. Szóba kerültek Schöpflin, Márai vagy Mészöly Miklós „ködlovagozásai”, Hazai Attila prózája és Hajnóczy szöveguniverzuma, továbbá kiderült, hogy hungarikum-e a ködlovagság.

...
Kritika

„A világ egy hidegvizes medence” – Felnőtté válás gyásszal, öngyilkossággal, szerelemmel

Elena Ferrante Nápolyi regényeit idéző atmoszféra és történetvezetés jellemzi A tó vize sohasem édes című könyvet, bár ezúttal egy Róma környéki kisváros a helyszín, ahol a fiatal főhős-elbeszélő története zajlik. Az olasz író harmadik, díjnyertes regényét több mint húsz nyelvre fordították le. 

...
Nagy

Ma már világirodalmi klasszikusok, de ki sem akarták adni őket

A kilencedik alkalommal meghirdetett Margó-díj támogatója, az Erste idén először különdíjjal jutalmazza azt a rövidlistás szerzőt, aki saját történetével vagy prózájával példaként szolgál a #higgymagadban faktorra. Cikkünkben négy híres, mára klasszikussá vált szerzőt mutatunk be, akik hittek magukban annyira, hogy ne futamodjanak meg a visszautasítások miatt.

...
Nagy

John Scalzi: Miért akarna bármi az emberhez hasonlóvá válni?

Miért vesz valaki templomot magának? Segít-e az alkotói válságban a zenélés? Hogyan reagálnának az emberek, ha tényleg megjelenne az igazi mesterséges intelligencia? John Scalzival, a Könyvdesztivál díszvendégével beszélgettünk. Interjú.

Szerzőink

...
Litkai Gergely

Ürge-Vorsatz Diána: Tévút, ahogy a nagy cégek áttolják a felelősséget a fogyasztókra / Mi van, ha megmentjük a világot?

...
Valuska László

Benedek Ágota felboncolt teste és az irodalmi striciskedés

...
Sándor Anna

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket