Baba Jaga, a háború és a politika gyerekszemmel, Donbasz, Kaffka Margit [PROGRAMAJÁNLÓ]

Eheti programajánlónkban a népmesék világa találkozik a háborúval, a történelmi múlt és jövő pedig az orosz jelennel.

sa | 2022. március 03. |

Szabadságharc vagy polgárháború? 1848-1849 tragikus fejezetei

-

A magyar köztudatban 1848-49-et két fogalommal szokták megjelölni: forradalom és szabadságharc. Az elmúlt évtizedekben azonban előkerült egy másik fogalom is, ez pedig a polgárháború. 1848-49-ben ugyanis nemcsak a birodalom két fele között bontakozott ki katonai konfliktus, hanem ezt megelőzően és ezzel összefonódva a magyar korona országain belül előbb politikai, majd fegyveres harc alakult ki magyarok és nem magyarok között. Hermann Róbert előadása ennek előzményeit, okait és lefolyását tekinti át az újabb kutatások alapján.

A programon kizárólag online formában lehet részt venni, az előadásról készült felvétel később is visszanézhető.

Mikor? március 3. 16:00 Hol? online

Részletek ITT.

  

Chiara története

Egy délolasz kisvárosban a Guerrasio család a barátaik társaságában ünnepli a legnagyobb lány 18. születésnapját. Aznap este egy autó felrobban az utcában és az ünnepelt 15 éves húga, Chiara tanúja lesz apja elmenekülésének. A következő nap minden megváltozik: a családfő eltűnik, a lányok édesanyja mégis úgy tesz, mintha minden rendben lenne. Chiara gyanút fog, kutatni kezd a család ügyei után és hamarosan kapcsolódásokat fedez fel az alvilággal. Ahogy a tinédzser egyre közelebb kerül az igazsághoz, és a felnőttek világához, úgy kényszerül egyre erősebben szembenézni saját jövőjének kilátásaival.

A film rendezője az amerikai-olasz Jonas Carpignano (Mediterráneum, A Ciambra, Maffialányok). A calabriai kisvárosban, Gioia Tauro-ban forgatott trilógia mindhárom darabjának világpremierje a világ legrangosabb filmfesztiválján, a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon volt, s bemutatásuk után mindhárom alkotást számos díjjal ismerték el. A film egyik érdekessége, hogy a főszereplő Swamy Rotolo (Chiara) családtagjai részben magukat, részben fiktív karaktereket alakítva szerepelnek a Maffialányokban.

Mikor? március 3-tól Hol? mozik

  

Háború és politika gyerekszemmel - Altatás után, elalvás előtt

-

A Covid-járvány kirobbanásakor sokan követték a Pagony tematikus, élő beszélgetéseit Szél Dávid pszichológussal, melyekben egy-egy fontos társadalmi téma, pszichológiai jelenség mentén vizsgálták a gyerekirodalmakat, lehetőséget adva minden érdeklődőnek, hogy feltegye a maga fontos kérdéseit. A beszélgetéseket azóta a Pagony Podcast csatornájára is feltöltötték vágott verzióban, és terveik szerint új műsorral már nem élőben, csak podcast formájában készültek volna. Most azonban úgy érezték, meg kell adnunk a lehetőséget, hogy a résztvevők élőben kérdezzenek, reflektáljanak.

Rengeteg segítő írás, poszt jelent meg a múlt héten arról, miként beszéljünk a gyerekekkel a háborúról, politikáról. Ezeket fogják a beszélgetés során értelmezni, átgondolni, valamint megnézik, vannak-e olyan gyerekkönyvek, amik segítik a gyerekeket, hogy megértsék az eseményeket.

Mikor? március 4. 14:00 Hol? online

Részletek ITT.

 

Minden család a maga módján boldogtalan?

-

A Ms. Columbo Live március elején Hidas Juditot és Papp-Zakor Ilkát látja vendégül: két olyan író beszélget majd egymással, akiknek könyveiben kiemelt szerep jut az emberi kapcsolatoknak, de ugyanúgy a társadalomnak, a körülöttünk lévő világnak is. Természettudomány kontra gazdasági válság, egy meghiúsult emberrablás története, a főhős körül lassan eltünedező szereplők. Érezheti elveszettnek magát az, akinek van állása, férje, gyerekei vagy épp kutyája? Mi történik akkor, ha a család, mint a társadalom legkisebb egysége nem jelent már egyértelmű stabilitást? Hogyan beszélhető el mindez? És persze kérdés az is, vajon mit adtak nekünk a dinoszauruszok?

Akit megidéznek: Kaffka Margit. Moderátor: Gáspár-Singer Anna

Mikor? március 6. 17:00 Hol? Jedermann

Részletek ITT.

 

Donyeci történetek (Donbasz) – különleges vetítés

A Cirko-Gejzír egyszeri, különleges alkalommal újra műsorra tűzi Szergej Loznyica filmjét, a Donyeci történeteket, amely Cannes-ban Un Certain Regard díjat nyert. A Donyec-vidéken, Ukrajna keleti részén a manipuláció hatására elkezd szétmorzsolódni a társadalom. A háborút itt békének hívják, a politikai propagandát igazságnak és a gyűlöletet szeretetnek. A film segítségével sok mindent megérthetünk a ma zajló eseményekkel kapcsolatban. Fontos film, az elmúlt évek egyik legjobbika.

Mikor? március 6. 18:45 Hol? cirko-gejzír mozi

Részletek ITT.

 

Baba Jaga - meseismereti előadás az orosz varázsmesék boszorkányáról

-

Az orosz varázsmesék ősasszonya, komplex, archetipikus ősanyai minőség. Élet és halál, teremtés és pusztítás, kíméletlen mérce és szigor tartozik hozzá. Nehezítő és félelmetes, korrekt és bölcs egyszerre. Vajon miféle hősöknek van dolga vele? Hányféle élethelyzetből érkezhetünk a boszorkány, a bölcs öregasszony, a vasorrú bába házához? Mit kell felelni a kérdésre “dolog elől futsz vagy keresel valamit?” Mivel találkozik a hős, mikor Baba Jaga kunyhójához ér? És vajon mitől olyan különleges tér ez a kunyhó? Ezeket a kérdéseket járja körbe az előadás, ha nem is mozsárban, de a képzelet szárnyán a mesék birodalmába utazva. Az előadást tartja: Kreil Melinda meseterapeuta

Mikor? március 6. 18:30 Hol? online

Részletek ITT.

  

A Szárazság 

-

Március 9-én és 10-én, 17 órakor mutatja be a Pesti Magyar Színház a Tilos Az Á Könyvek gondozásában 2020-ban megjelent Szárazság című cli-fi alapján készülő TIE előadást. A komplex színházi nevelési előadással a teátrum elsők között kíván színházi eszközök segítségével a klímaváltozás problémájával foglalkozni. Rojik Tamás regénye Budapesten, valamikor a 2050-es években játszódik. Az ország, ahogy az egész világ, a bekövetkezett klímakatasztrófa okozta kihívásokkal küzd. A szerencsésebbek a belső kerületekben élvezik az állam által biztosított jólétet. Viszont akik a peremkerületekben élnek, nem sok jóra számíthatnak. Az állam szigorú szabályait mindenkinek be kell tartania, és ami a legfontosabb, a fennálló rendet nem szabad megkérdőjelezni. A könyvbe ITT beleolvashatsz.

A darab rendezője és írója Szivák-Tóth Viktor. Az előadást játszó színészek Barsi Márton, Horváth Anna, Keresztény Tamás, Lőrincz Nikol és Varga Fekete Kinga. Az előadás 13 éven felülieknek szól, hossza kb. 90 perc.

Mikor? március 9. és március 10. 17:00 Hol? Pesti Magyar Színház 

Részletek ITT.

  

Az orosz jelen – Kerekasztal-beszélgetés

-

Mire képes a Kreml manipulatív kommunikációs gépezete Oroszországban és azon túl? Hová vezet a kremlini kleptokrácia? Hogyan törhet előre a hatalom az információs térben? Miért kerül valaki börtönbe egy korrupcióellenes tüntetésen való részvételért? Milyen kommunikációs manőverekhez jön jól egy trollhadsereg? Miként lehetetlenül el az ellenzéki politizálás? Hogyan kell könyveket betiltani? Egy szóval: melyek azok az oroszországi mintázatok, amelyeknek a halványabb formái a magyar politikában is kirajzolódnak?

Résztvevők: Kira Jarmis, Alekszej Navalnij szóvivője; Krekó Péter szociálpszichológus politológus, a Political Capital igazgatója; Polyák Gábor jogász, kommunikációs szakember, az ELTE Média tanszékvezetője.

Mikor? március 10. 17:00 Hol? ELTE MMI 34-es terem

Részletek ITT.

   

Egy orosz politikai fogoly napjai – Kira Jarmis könyvbemutatója

-

Budapestre látogat Kira Jarmis, Alekszej Navalnij szóvivője, hogy bemutassa Zárka című első regényét. Alekszej Navalnij sajtófőnöke, Kira Jarmis tavaly debütált íróként hazájában, első regényét pedig mind az orosz, mind pedig a német kritika lelkesen fogadta. Regénye alapjául a szerző bebörtönzése szolgált, ezt a traumát igyekezett könyvében a fikció medrébe terelni, amely azonban így is egy meglehetősen realista képet fest a mai Oroszország viszonyairól. A putyinista média egyből LMBTQ-propagandának bélyegezte Jarmis könyvét, a siker láttán pedig az állam többször is a regény betiltásával fenyegetőzött.

A szerzővel Büchler András beszélget angolul.

Mikor? március 10. 19:30 Hol? Három Holló / Drei Raben

Részletek ITT.

Olvass minket e-mailben is!

  • Személyes ajánló a legérdekesebb tartalmainkról!
  • Extra tartalom csak feliratkozóknak!
  • Így biztosan nem maradsz le a legfrissebb könyves hírekről!
  • Nem spammelünk, heti 1-2 levelet küldünk.

Könyves Magazin Hírlevél

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Ezt gondolja a Bridgerton írója az adaptációról

Márciusban folytatódik a Netflix meglepetés sikerének számító Bridgerton, hiszen jön a második évad. A sorozat Julia Quinn könyveit dolgozza fel, az író pedig most a Tatler oldalán fejtette ki véleményét az adaptációról és általában a könyvekről.

...
Szórakozás

Egy értelmetlen háborút kell megállítani a Legendás állatok 3. részében

Áprilisban érkezik a mozikba a Legendás állatok 3. része, a Dumbledore titkai, amelyben Grindelwald háborút hirdet a muglik ellen. Most végre megérkezett a film hosszú előzetese, mutatjuk!

...
Szórakozás

Amerikai őslakos teremtésmítosszal érkezik Gauder Áron új animációs filmje

Félidejéhez érkezett Gauder Áron Minden a rokonom című alkotásának a gyártása, a magyar animációs film várhatóan jövő év elején kerül a mozikba, írja az MTI.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Daniel Kehlmann szerint itt az idő, hogy megijedjünk az AI-tól

Az író a Guardiannek írt véleménycikkben hívta fel a figyelmet az AI szélsebes fejlődésének következményeire.

...
Zöld

Sokkal jobban hatnak a konteók, ha a közösség hiedelmeihez illeszkednek – Olvass bele az Emberarcú tudományba!

A különböző tudományterületek képviselőinek tanulmányaiból szerkesztett kötetben az alternatív világértelmezések, áltudományos elméletek és tudománytagadó tanok sorát járják körül. Olvass bele!

...
Zöld

3 ok, amiért a home office pszichésen megterhelő + 3 könyv segítségül

Ugyan a home office nagyobb szabadságot és autonómiát biztosíthat, olyan hátulütői vannak, amikre elsőre nem feltétlenül gondolnánk. 

...

Szabályok szövevényes hálózatában telt az úrinő élete [Budapesti nők]

...

Bojti Andrea: Transzgenerációsan gyógyulunk [Podcast]

...

A jó feleség egyszerűen jó menedzser, mindent kézben tart [Budapesti nők]

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Újravágták az új Amerika Kapitány előzetesét a Trump elleni merénylet után

A Marvel közzétette az Amerika Kapitány: Szép új világ trailerének frissített változatát. Az átdolgozott verzióból azonban kimaradt az a jelenet, amelyben Isaiah Bradley Ross elnökre támad. Könnyen lehet, hogy mindennek a Donald Trump elleni merénylethez van köze.

...
Szórakozás

Madonna adott tanácsot a Deadpool & Rozsomák stábjának

Csütörtökön érkezik a mozikba a Deadpool & Rozsomák, a Marvel-univerzum régóta várt dobása, amiben Madonna ikonikus slágere, az 1989-es Like a Prayer is felhangzik. 

...
Szórakozás

Ki ez az izgalmas női karakter a Deadpool & Rozsomákban?

A Deadpool & Rozsomákot csütörtöktől vetítik a mozik, a legújabb trailerben pedig felbukkan egy szereplő, ami miatt a film még érdekesebb lehet. Kicsoda X-23 és vajon mit készít elő a filmbeli jelenléte?

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Billie Eilish esti mesét olvas egy gyerekcsatornán

A legújabb sztár, aki egy gyerektévén mesél a kicsiknek, Billie Eilish énekesnő. Méghozzá egy jávorszarvasról.

...
Gyerekirodalom

Otthonuk megmentéséért szövetkezik az ork, a troll és egy undok elf – Olvass bele!

Bartók Imre első ifjúsági regénye mesebeli vidékre kalauzolja olvasóit. De mi történik, ha az orkok, trollok, elfek és a többi varázslatos lény otthona, Dlöf veszélybe kerül?

...
Gyerekirodalom

Mi lehet izgalmasabb, mint a nyár a Balatonon? – 10 gyerekkönyv a kedvenc tavunkról

Gyerekeknek való olvasmányokat ajánlunk, ha nemcsak mártóznátok a vízben, hanem a Balaton partján könyveket is olvasnátok a tóról.

Kiemeltek
...
Kritika

Sherlock Holmes, a holokauszt és egy papagáj is befért Michael Chabon nyári krimijébe

A karcsú krimi a humor és melankolikus nosztalgia elegye a legagyafúrtabb elméket is próbára tévő kódokról és a múló időről. A végső megoldás a hét könyve.

...
Nagy

Hogyan képzelték el a sárkányokat a különböző mítoszok?

Istenség vagy démon, a víz őrzője vagy lángoló szörnyeteg – a sárkány visszatérő motívum szerte a világon, feladatköre és temperamentuma azonban kultúráról kultúrára változik.

...
Nagy

Alessandro Baricco Budapesten: Az élet egyik célja, hogy elengedjük a félelmeinket

Először járt Budapesten az ünnepelt olasz író, Alessandro Baricco. A beszélgetésen sok minden szóba került a zenétől a mesterséges intelligencián és Nemecsek Ernőn át odáig, hogy régebben jobb volt-e gyereknek lenni, mint ma.

...
Szórakozás

Hallgasd meg, hogy énekel Bob Dylant Timothee Chalamet

A Complete Unknown című, decemberben érkező Bob Dylan-életrajzi film előzetesében az Oscar-jelölt Timothee Chalamet maga adja elő a Nobel-díjas énekes-dalszerző egy korai szerzeményét.

Szerzőink

...
Könyves Magazin

Karrierista nők: divathóbort vagy gazdasági kényszer? [Budapesti nők]

...
hhz

Daniel Kehlmann szerint itt az idő, hogy megijedjünk az AI-tól

...
Sándor Anna

Sherlock Holmes, a holokauszt és egy papagáj is befért Michael Chabon nyári krimijébe