Az elveszett lányban az olvadozó fagyi is egy komplett történetet rejt magában

Az elveszett lányban az olvadozó fagyi is egy komplett történetet rejt magában

Maggie Gyllenhaal és Dakota Johnson egy Vanity Fair-videóban elevenítették fel Az elveszett lány forgatási kulisszatitkait.

ro | 2022. január 10. |
Elena ferrante
Nő a sötétben
Ford.: Balkó Ágnes, Park, 2021, 192 oldal
-

Elena Ferrante és Maggie Gyllenhaal meg merték mutatni a legnagyobb tabut, nevezetesen, hogy milyen az, amikor egy nőt nem tölt ki teljesen az anyaság érzése, és önálló vágyait követve még azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy egy időre magára hagyja a gyerekeit. Ferrante Nő a sötétben című regényéből Az elveszett lány címmel Maggie Gyllenhaal rendezett filmet (ITT írtunk róla), amelyben a két kulcsszereplőt Olivia Colman (Leda) és Dakota Johnson (Nina) alakítják. Utóbbi a rendezővel együtt most egy Vanity Fair-videóban mesélt a forgatásról, és arról, hogyan képzelték az egyes jeleneteket.

Elena Ferrante megmutatja a pszichodrámát az anyaságban
Elena Ferrante megmutatja a pszichodrámát az anyaságban

Maggie Gyllenhaal nagy álma valósult meg azzal, hogy filmet rendezhetett az általa feminista hősnek tartott Elena Ferrante Nő a sötétben című regényéből. A film december végén debütált a Netflixen Az elveszett lány címmel, a rajongásból pedig a nézők egyértelműen jól jönnek ki.

Tovább olvasok

Rögtön az egyik kulcsjelenettel indítanak: a fiatal anyát, Ninát alakító Dakota Johnson elveszíti a gyerekét a strandon. Gyllenhaal itt elmondja, hogy a legtöbb filmbeli jelenetet Leda szemén át látjuk, és ebben a jelenetben még csak megfigyeli a fiatal anyát, nagy kérdés volt ugyanakkor, hogyan forgassa le ezt a jelenetet. Itt Nina egyszerűen berobban a képernyőre, valódi emberi igényekkel és vágyakkal rendelkezik. Gyllenhaal felemlegette az olyan nagy rendezőket, mint Godard vagy Antonioni, akiknek a filmjeiben gyakran tárgyiasítva jelennek meg a nők, igaz, a kamera azokban a jelenetekben bálványozza a színésznőket. Dakota Johnson hozzátette, hogy a karaktere tisztában van azzal, hogy valamilyen szinten tárgyiasítva van, és ez inkább unalommal tölti el, ugyanakkor benne van az erő is, hogy az emberek megnézik maguknak a strandon. Amikor viszont Leda felriad a délutáni szundikálásból, akkor egy borzasztóan sebezhető, vad állapotban látja viszont Ninát. Hiszen az történt, ami egy anyával sem történhetne meg - elveszítette a gyerekét.

A film tükörjelenetében már a fiatal Ledát (Jessie Buckley) látjuk, aki egyszer szintén elveszítette a lányát a tengerparton (Gyllenhaal elmesélte, hogy ezeket a jeleneteket a büdzsé szűkössége miatt ugyancsak Görögországban forgatták, holott a sztori szerint nem ott játszódnak, így nagyon okosan kellett megválasztani azt a szöget, hogy a görög jellegzetességek ne jelenjenek meg a képen). Gyllenhaal szerint Jessie Buckley ötlete volt, hogy ebben a jelenetben a másik gyerekét játszó kislány egy olvadozó fagyit szorongasson - azzal érvelt, hogy ez egy komplett sztorit előrevetít, és az elképzelés nagyon tetszett a rendezőnek.

Mit keres Yeats Az elveszett lányban?
Mit keres Yeats Az elveszett lányban?

Maggie Gyllenhaal rendezői bemutatkozása, a Ferrante-regényt feldolgozó Az elveszett lány tele van olyan kis irodalmi utalásokkal, amelyek elsőre nem is biztos, hogy azonnal megragadják a nézők figyelmét.

Tovább olvasok

A strandjelenetre visszatérve Maggie Gyllenhaal úgy vélte, van egy noiros beütése, és elmesélte azt is, hogy az a jelenet, amikor végre átadják az anyának a gyereket, főleg hangokból építkezik. A film egy nagyon fontos momentuma, amikor Nina köszönetet mond Ledának, és tele van mondanivalóval, de Callie (Dagmara Domińczyk) befurakodik közéjük, megbontja a kettejük közti dinamikát, és Nina nem is tud emiatt megnyílni. Helyette annyit mond a nőnek, hogy tetszik neki a fürdőruhája, amivel valójában az iránta megnyilvánuló szeretetét akarja kifejezni. A teljes videót itt tudjátok végignézni:

Olvass minket e-mailben is!

  • Személyes ajánló a legérdekesebb tartalmainkról!
  • Extra tartalom csak feliratkozóknak!
  • Így biztosan nem maradsz le a legfrissebb könyves hírekről!
  • Nem spammelünk, heti 1-2 levelet küldünk.

Könyves Magazin Hírlevél

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Elena Ferrantét viszi vászonra Maggie Gyllenhaal

...
Szórakozás

Elena Ferrante megmutatja a pszichodrámát az anyaságban

Maggie Gyllenhaal nagy álma valósult meg azzal, hogy filmet rendezhetett az általa feminista hősnek tartott Elena Ferrante Nő a sötétben című regényéből. A film december végén debütált a Netflixen Az elveszett lány címmel, a rajongásból pedig a nézők egyértelműen jól jönnek ki.

...
Szórakozás

Négy Gotham-díjat is nyert a legújabb Ferrante-feldolgozás a független filmes gálán

A pszichodrámát a legjobb filmnek választotta a New York-i Filmkritikusok Köre.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Sokkal jobban hatnak a konteók, ha a közösség hiedelmeihez illeszkednek – Olvass bele az Emberarcú tudományba!

A különböző tudományterületek képviselőinek tanulmányaiból szerkesztett kötetben az alternatív világértelmezések, áltudományos elméletek és tudománytagadó tanok sorát járják körül. Olvass bele!

...
Zöld

3 ok, amiért a home office pszichésen megterhelő + 3 könyv segítségül

Ugyan a home office nagyobb szabadságot és autonómiát biztosíthat, olyan hátulütői vannak, amikre elsőre nem feltétlenül gondolnánk. 

...
Zöld

Mit tehet egy nő, ha lebénul az arca és elveszti a mosolyát? Olvass bele Sarah Ruhl könyvébe!

Sarah Ruhl az élete minden területén sikeresnek érezte magát, amikor az arca lebénult. Mi mindent jelent valójában egy mosoly? Mutatunk egy részletet a könyvéből!

Olvass!
...
Beleolvasó

A gyógyszeripar politikai kapcsolatai után nyomoz Sissel-jo Gazan detektívje – Olvass bele az új dán krimibe!

Soren Marhauge ezúttal a Big Pharma nyomába ered. Olvass bele a krimibe!

...
Beleolvasó

Örülök, hogy meghalt az anyám – Olvass bele a volt hollywoodi gyereksztár memoárjába!

Jennette McCurdy sikeres gyerekszínészként az anyja nagyratörő vágyait váltotta valóra. 21 éves volt, amikor anyja meghalt, ő pedig a saját lábára állhatott – de csak miután megjárta a poklot. Részlet a könyvből.

...
Beleolvasó

Fukuyama a klasszikus liberalizmus elveinek válságát vizsgálja – Olvass bele!

A liberalizmus válságban van. De mikor és miért vált szitokszóvá, némely esetben egyenesen az illiberalizmust állítva követendő példának a kormányzatok elé? Olvass bele, mit gondol erről Francis Fukuyama!

Kiemeltek
...
Kritika

Sherlock Holmes, a holokauszt és egy papagáj is befért Michael Chabon nyári krimijébe

A karcsú krimi a humor és melankolikus nosztalgia elegye a legagyafúrtabb elméket is próbára tévő kódokról és a múló időről. A végső megoldás a hét könyve.

...
Nagy

Alessandro Baricco Budapesten: Az élet egyik célja, hogy elengedjük a félelmeinket

Először járt Budapesten az ünnepelt olasz író, Alessandro Baricco. A beszélgetésen sok minden szóba került a zenétől a mesterséges intelligencián és Nemecsek Ernőn át odáig, hogy régebben jobb volt-e gyereknek lenni, mint ma.

...
Nagy

Ez a 20 legjobb könyv, amit a 21. században írtak – a New York Times olvasói szerint

A New York Times a könyvszakma prominens személyiségei után az olvasói között is megfuttatta a kérdést, hogy melyek a legjobb könyvek az elmúlt közel 25 év szép- és tényirodalmi terméséből. Mutatjuk az eredményt.

Hírek
...
Hírek

Hamis szavazatokkal próbálták befolyásolni az idei Hugo-díjakat

...
Beleolvasó

Ellenséges testvérek, orosz-svéd háború és nyomasztó családi titkok – Olvass bele Asko Sahlberg regényébe! [MARGÓ KÖNYVEK]

...
Hírek

Jón Kalman Stefánsson új kötetében Paul McCartney is szerepet kap

...
Hírek

Peer Krisztiánt születésnapján saját antológiával lepték meg a barátai

...
Hírek

A Harry Potter-könyvek felfedezője imádta J. K. Rowling történeteinek humorát

...
Hírek

Závada Pál legújabb kötetében egy dokumentumfilm forgatására kalauzol

...
Hírek

Keanu Reeves és China Miéville a furcsa és véres közös könyvéről mesélt