Az elveszett lányban az olvadozó fagyi is egy komplett történetet rejt magában

Az elveszett lányban az olvadozó fagyi is egy komplett történetet rejt magában

Maggie Gyllenhaal és Dakota Johnson egy Vanity Fair-videóban elevenítették fel Az elveszett lány forgatási kulisszatitkait.

ro | 2022. január 10. |
Elena ferrante
Nő a sötétben
Ford.: Balkó Ágnes, Park, 2021, 192 oldal
-

Elena Ferrante és Maggie Gyllenhaal meg merték mutatni a legnagyobb tabut, nevezetesen, hogy milyen az, amikor egy nőt nem tölt ki teljesen az anyaság érzése, és önálló vágyait követve még azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy egy időre magára hagyja a gyerekeit. Ferrante Nő a sötétben című regényéből Az elveszett lány címmel Maggie Gyllenhaal rendezett filmet (ITT írtunk róla), amelyben a két kulcsszereplőt Olivia Colman (Leda) és Dakota Johnson (Nina) alakítják. Utóbbi a rendezővel együtt most egy Vanity Fair-videóban mesélt a forgatásról, és arról, hogyan képzelték az egyes jeleneteket.

Elena Ferrante megmutatja a pszichodrámát az anyaságban
Elena Ferrante megmutatja a pszichodrámát az anyaságban

Maggie Gyllenhaal nagy álma valósult meg azzal, hogy filmet rendezhetett az általa feminista hősnek tartott Elena Ferrante Nő a sötétben című regényéből. A film december végén debütált a Netflixen Az elveszett lány címmel, a rajongásból pedig a nézők egyértelműen jól jönnek ki: Gyllenhaal rendezői debütálása ugyanis egy lassan csordogáló, de feszült pillanatokat sem nélkülöző pszicho-dráma, amiben van érzelmi alámerülés és szembenézés, meg egy csomó kényelmetlen kérdés, amelyekkel egyszer minden nőnek szembe kell néznie.

Tovább olvasok

Rögtön az egyik kulcsjelenettel indítanak: a fiatal anyát, Ninát alakító Dakota Johnson elveszíti a gyerekét a strandon. Gyllenhaal itt elmondja, hogy a legtöbb filmbeli jelenetet Leda szemén át látjuk, és ebben a jelenetben még csak megfigyeli a fiatal anyát, nagy kérdés volt ugyanakkor, hogyan forgassa le ezt a jelenetet. Itt Nina egyszerűen berobban a képernyőre, valódi emberi igényekkel és vágyakkal rendelkezik. Gyllenhaal felemlegette az olyan nagy rendezőket, mint Godard vagy Antonioni, akiknek a filmjeiben gyakran tárgyiasítva jelennek meg a nők, igaz, a kamera azokban a jelenetekben bálványozza a színésznőket. Dakota Johnson hozzátette, hogy a karaktere tisztában van azzal, hogy valamilyen szinten tárgyiasítva van, és ez inkább unalommal tölti el, ugyanakkor benne van az erő is, hogy az emberek megnézik maguknak a strandon. Amikor viszont Leda felriad a délutáni szundikálásból, akkor egy borzasztóan sebezhető, vad állapotban látja viszont Ninát. Hiszen az történt, ami egy anyával sem történhetne meg - elveszítette a gyerekét.

A film tükörjelenetében már a fiatal Ledát (Jessie Buckley) látjuk, aki egyszer szintén elveszítette a lányát a tengerparton (Gyllenhaal elmesélte, hogy ezeket a jeleneteket a büdzsé szűkössége miatt ugyancsak Görögországban forgatták, holott a sztori szerint nem ott játszódnak, így nagyon okosan kellett megválasztani azt a szöget, hogy a görög jellegzetességek ne jelenjenek meg a képen). Gyllenhaal szerint Jessie Buckley ötlete volt, hogy ebben a jelenetben a másik gyerekét játszó kislány egy olvadozó fagyit szorongasson - azzal érvelt, hogy ez egy komplett sztorit előrevetít, és az elképzelés nagyon tetszett a rendezőnek.

Mit keres Yeats Az elveszett lányban?
Mit keres Yeats Az elveszett lányban?

Maggie Gyllenhaal rendezői bemutatkozása, a Ferrante-regényt feldolgozó Az elveszett lány tele van olyan kis irodalmi utalásokkal, amelyek elsőre nem is biztos, hogy azonnal megragadják a nézők figyelmét.

Tovább olvasok

A strandjelenetre visszatérve Maggie Gyllenhaal úgy vélte, van egy noiros beütése, és elmesélte azt is, hogy az a jelenet, amikor végre átadják az anyának a gyereket, főleg hangokból építkezik. A film egy nagyon fontos momentuma, amikor Nina köszönetet mond Ledának, és tele van mondanivalóval, de Callie (Dagmara Domińczyk) befurakodik közéjük, megbontja a kettejük közti dinamikát, és Nina nem is tud emiatt megnyílni. Helyette annyit mond a nőnek, hogy tetszik neki a fürdőruhája, amivel valójában az iránta megnyilvánuló szeretetét akarja kifejezni. A teljes videót itt tudjátok végignézni:

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Elena Ferrantét viszi vászonra Maggie Gyllenhaal

...
Szórakozás

Elena Ferrante megmutatja a pszichodrámát az anyaságban

Maggie Gyllenhaal nagy álma valósult meg azzal, hogy filmet rendezhetett az általa feminista hősnek tartott Elena Ferrante Nő a sötétben című regényéből. A film december végén debütált a Netflixen Az elveszett lány címmel, a rajongásból pedig a nézők egyértelműen jól jönnek ki.

...
Szórakozás

Négy Gotham-díjat is nyert a legújabb Ferrante-feldolgozás a független filmes gálán

A pszichodrámát a legjobb filmnek választotta a New York-i Filmkritikusok Köre.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

ADVENT
...
Könyves Advent

Tüdős Klára becsvágyát a családja értetlenkedése is fűtötte

Olvass bele Bódis Kriszta Korzón a pokolba című kötetébe!

...
Könyves Advent

A Baska magyarul beszél egy Benes-dekrétumok elől menekülő család drámájába avat be

A 12 éves Baska József és családja 1947-ben menekült Magyarországra a Beneš-dekrétumok és a kitelepítés elől. Felnőttként megírta, hogy mi történt azon a sorsdöntő téli éjszakán. Olvass bele a kötetbe!

...
Könyves Advent

Egy autista srác természethez írt szerelmes levele

Dara McAnulty magával ragadó, lírai hangvételű könyve, az Egy ifjú természetbúvár naplója a természettel való mély kapcsolatát tárja fel, de olvashatunk benne az aktivista munka és az autista lét mindennapi kihívásairól és örömeiről is. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Rosszul végződő, abszurd és megbocsájtó mesék – 8 prózakötet karácsonyra

Három fiútestvér, három nemzedék, egy zombianyu és megannyi izgalmas sztori. Például családtörténetek és tönkretett szerelmek, metsző irónia és őrült tanmesék. 8 friss magyar prózakötetet ajánlunk.

...
Könyves Advent

Jézus korában is kórházban születtek a kisbabák? Keresd a választ a Bibliai Kisokosban!

Bibliai Kisokos csupa olyan kérdést tesz föl, amelyet minden Biblia iránt vagy napjaink bibliai vonatkozású helyszínei, kultúrtörténeti eseményei iránt érdeklődő gyermek vagy épp felnőtt fejében is megfogalmazódhat. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Mister Morrison állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!

Olvass!
...
Beleolvasó

Cserna-Szabó: Összebékülhetnek egy emberen belül ennyire különböző múltak és kultúrák?

A dán Hassan Preisler A barna ember terhe című könyvéhez Cserna-Szabó András írt utószót. Olvasd el!

...
Beleolvasó

Borda Réka: Vesna Lemaic történeteiben nincs olyan, hogy mi és ők, csak mi, emberek

A Szívélyes fogadtatás novelláiból kirajzolódik az idegenségérzet, az akadozó kommunikáció, és a vágy arra, hogy valahogy megtaláljuk a helyünket a világban. Olvasd el az utószót, melyet Borda Réka írt a kötethez.

...
Zöld

Elon Musk gyerekkorában az erőszak része volt a fiatalok oktatásának

A könyv különleges betekintést nyújt Elon Musk sikereinek és kudarcainak történeteibe és soha nem látott közelségből vizsgálja meg, hogy Musk démonjai vajon zálogai-e az innovációnak és a kreativitásnak. Olvass bele!

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Andrés Neuman: Amikor gyászolsz, az otthonod is beleremeg

Az argentin-spanyol szerzővel a Magunknak mondjuk apropóján beszéltünk mások mellett katonai diktatúráról, az anyanyelv különös elvesztéséről, a regénye valódi főszereplőjéről és arról is, mi a közös a gyászban és a száműzetésben. Interjú.

...
Kritika

Hűség a felejtésben: a táborokba zárt japánok sorsa nem csak amerikai történet

Julie Otsuka a saját családja történetét is beleírta debütregényébe, amiben a második világháború során internálótáborokba zárt amerikai japánokról mesélt. Az Amikor isten volt a császár a hét könyve.

...
Kritika

Pusztán attól, hogy valaki anya lesz, nem válik varázsütésre jó emberré

A norvég Lars Svisdal regénye a generációk közötti szakadékot érzékelteti, miközben egy felnőtté válás története is. Láthatóvá válik benne, hogy a jóléti társadalmak is küzdenek a maguk démonaival.

Hírek
...
Nagy

Kiss Edina: Az írás számomra életismeret

...
Zöld

COP28: Teljesen le kell mondani a fosszilis üzemanyagok használatáról

...
Hírek

Kontra Ferenc Prima Primissima Díjat kapott

...
Podcast

Szűcs Ádám: Olyan könyvekért rajongok, amiket én soha nem tudnék megírni

...
Hírek

Demeter Szilárd újabb öt évig a Petőfi Irodalmi múzeum főigazgatója lesz

...
Hírek

Déry-díjat kapott Ilma Rakusa, Ladik Katalin, Nagy Gabriella és a Mohácsi-testvérek