A bemutatók előtt még ezeket a könyveket olvasd el a nyáron!
Szórakozás adaptáció nyár

A bemutatók előtt még ezeket a könyveket olvasd el a nyáron!

Örök kérdés, hogy „melyik jobb: a könyv vagy a film”, de ennek eldöntéséhez most adunk egy kis muníciót. A következő hetekben több adaptáció premierje várható, és még pont van idő elolvasni a bemutató előtt a könyveket.

ro | 2023. június 26. |

A nyár, amikor megszépültem

Jenny Han
A nyár, amikor megszépültem
Ford.: Tóth István, Könyvmolyképző, 2021, 256 oldal
-

Július 14-én jön A nyár, amikor megszépültem második évada (Prime Video): Belly már alig várta, hogy visszatérhessen a Cousins Beachre, ám már egyáltalán nem biztos abban, hogy a nyár valaha is olyan lehet még, mint régen. Az csak az egyik megpróbáltatást jelenti számára, hogy két fiú is az ő szívéért verseng, de az igazi baj, hogy Susannah rákja kiújult. Amikor egy váratlan látogató fenyegetést jelent Susannah szeretett házára, Belly összehívja a bandát, hogy egyszer és mindenkorra eldöntsék, hová húz a szívük.

Demeter utolsó útja

Bram Stoker
Drakula
Ford.: Bartók Imre, Helikon, 2021, 460 oldal
-

A Demeter utolsó útja valójában nem egy komplett könyvet, hanem egy nagyon is konkrét regényrészletet dolgoz fel: André Øvredal ugyanis Bram Stoker Drakulájának azt a fejezetét vitte vászonra, amely a vámpír Angliába tartó tengeri útját meséli el. A Demeter nevű hajó legénysége nem is sejti, hogy milyen veszélyes rakománnyal bontott vitorlát, és az útja végzetesnek bizonyul. A könyv cselekménye szerint a legénység több tagja a tengerbe veszett, és „a kapitány a nyílt vízen valami rejtélyes eszelősség áldozatává lett”.

Red, White & Royal Blue

Casey McQiston
Red, White & Royal Blue - Vörös, fehér és királykék
Ford.: Moldova Júlia, Könyvmolyképző, 2021, 438 oldal
-

Augusztus 11-én debütál a New York Times-bestseller Red, White & Royal Blue (Prime Video). Casey McQuiston regénye, amely az Egyesült Államok elnökének fia és a walesi herceg közti szerelem krónikája, még 2019-ben jelent meg, a fülszöveg ezt írja róla: „Ám ami eleinte csak az Instagramnak szóló, megrendezett barátság, hamarosan elmélyül, és veszélyesebb lesz, mint azt ők ketten valaha várták volna. Alex azon kapja magát, hogy romantikus kapcsolatba bonyolódott a korántsem régimódi Henryvel, ami befolyásolhatja az elnökválasztási kampányt, a feje tetejére állíthat két országot, és kérlelhetetlenül felveti a kérdést: a szerelem végső soron megmentheti a világot?”

Szeánsz Velencében

Agatha Christie
Halloween és halál
Ford.: Elekes Dóra, Helikon, 2022, 316 oldal
-

Szeptemberre is marad adaptációs premier, akkor mutatják be ugyanis a mozik Agatha Christie egy kevésbé ismert történetének feldolgozását. Kenneth Branagh Poirot-ja itt már visszavonult, de ez nem jelent tétlenséget, hiszen ezúttal egy szeánsz résztvevőjének rejtélyes halálát kell kinyomoznia. Branagh a Gyilkosság az Orient expresszen (2017) és a Halál a Níluson után (2022) tartotta magát a jól bevált recepthez, és nemcsak a főszereplő Poirot bőrébe bújt ismét, hanem ezúttal is ő rendezte a filmet, amely a Halloween és halál című könyvön alapul.

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Jurassic Park: 30 éve találkoztunk a T-Rexszel, ma is aktuális

Harminc éve mutatták be a filmet, ami után már nem tudunk ugyanúgy gondolni a dinókra: a Jurassic Park alapja egy regény volt, Michael Crichton talán legnépszerűbb könyve. De miért vált ilyen népszerűvé és meglepő módon miért aktuális még ma is? Évfordulós cikkünkben ennek járunk utána.

...
Szórakozás

Punk, csajok, satöbbi az NDK-ban – elolvastuk a Rammstein billentyűsének önéletrajzi kötetét

Másfél héttel a Till Lindemann énekest ért, szexuális visszaélésről szóló vádak, illetve két héttel a zenekar budapesti fellépése előtt elolvastuk Flake Lorenz, a Rammstein billentyűsének önéletrajzi kötetét. A Villanycigány egy kicsit mentalitástörténeti esszé, egy kicsit asszociációk mentén felépülő különös NDK-nosztalgia, egy kicsit anti-művészkönyv.

...
Szórakozás

Paul McCartney mesterséges intelligenciával készítette az "utolsó Beatles-felvételt"

A technológiai segítségére azért volt szükség, hogy John Lennon hangját egy régi demófelvételről fel tudja használni egy szám befejezéséhez, írja a BBC nyomán az MTI. Könyvek hírek mellé.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

Polc

Nem a nagy háború, hanem a barátod halála avat felnőtté

...

Az árulást a legnehezebben saját magának bocsátja meg az ember

...

Ménes Attila regényében egy ír úr meséli el a romlásnak indult magyarság történetét

...

McCarthy sötét világában a szerelem és a zsenialitás sem képes világot gyújtani

...
A hét könyve
Kritika
A háborúból nincs visszatérés, ez az élet
...
Nagy

John Scalzi: Miért akarna bármi az emberhez hasonlóvá válni?

Miért vesz valaki templomot magának? Segít-e az alkotói válságban a zenélés? Hogyan reagálnának az emberek, ha tényleg megjelenne az igazi mesterséges intelligencia? John Scalzival, a Könyvfesztivál díszvendégével beszélgettünk. Interjú.

...

Ürge-Vorsatz Diána: Tévút, ahogy a nagy cégek áttolják a felelősséget a fogyasztókra / Mi van, ha megmentjük a világot?

...

Benedek Ágota felboncolt teste és az irodalmi striciskedés

...

Visky András: A valóságot a fikció és a képzelet révén ismerjük meg

...

Ha beérek Zalába, veszek egy nagy levegőt - itthon vagyok [SÁNTAKUTYA]

...

Robert Capa: magyar fotósból lett a világ szeme [PODCAST]