5 zöld könyv, melyekkel klímatudatosabbak lehetnek a gyerekek

5 zöld könyv, melyekkel klímatudatosabbak lehetnek a gyerekek

A Szívünk rajta program júniusi kiemelt könyve az Amikor a kukák világgá mentek című meseantológia lett. Mindez jó alkalmat kínált arra, hogy összegyűjtsünk öt olyan matricás könyvet, amely a környezettudatosságra hívja fel a figyelmet.

Könyves Magazin | 2020. június 30. |

Gévai Csilla: Nagyon zöld könyv

Gévai Csilla
Nagyon zöld könyv
Pozsonyi Pagony, 2019, 120 oldal
-

Tavaly júliusban Gévai Csilla Nagyon zöld könyv című kötete lett a Szívünk rajta kiemeltje – akkor azt írtuk róla, hogy arra a könyvre még Greta Thunberg is elégedetten csettintene. Az Amikor a kukák világgá mentek című antológiához hasonlóan Gévai Csilla könyve is nagyon jó alapot és kiindulópontot adhat egy családi beszélgetés elindításához, így ha nincsenek szavaink vagy ötletünk arra, hogyan beszéljünk egy gyerekkel a túlnépesedésről vagy az ökológiai lábnyomról, akkor a Nagyon zöld könyv sokat segíthet ebben.

Valentina Giannella: Greta vagyok - Egy új, zöld nemzedék kiáltványa 

Valentina Giannella
Greta vagyok - Egy új, zöld nemzedék kiáltványa
Ford.: Weltler Ildikó, Móra Könyvkiadó, 2019, 128 oldal
-

Ha már szóba került Greta Thunberg, egy zöld felsorolásból kihagyhatatlan Valentina Giannella könyve, amely rövid fejezetekkel és naprakész adatokkal tudományosan pontos, mégis közérthető látleletet ad azoknak, akik meg akarják ismerni a tavaly az év emberének választott svéd klímaaktivista intelmeinek okait. A könyvet Mannuela Marazzi illusztrálta.

Piotr Socha: Méhek

Piotr Socha
Méhek
Ford.: Kellermann Viktória, Manó Könyvek, 2018, 72 oldal
-

Aki ért hozzá, azt jósolja, hogy az emberiség mindössze négy évvel élné túl, ha kipusztulnának a méhek. Pontosan ezért fontos Piotr Socha - nem mellesleg gyönyörűen illusztrált - könyve, amely alaposan eligazít a méh-univerzumban. Közben kiderül az is, hogyan kommunikálnak a méhek és a könyv végére többet tudunk meg például a méhész tevékenységéről is. A kötetben találunk egy csomó kevésbé praktikus, de annál szórakoztatóbb adatot, így kiderül belőle, ki volt az a híres történelmi személyiség, aki szerette a méheket vagy ki volt az a szerencsés, aki egyszer túlélt 2443 méhcsípést.

Peter Wohlleben: Érted a fák beszédét?

Peter Wohlleben
Érted a fák beszédét?
Ford.: Balázs István, Kolibri, 2018, 128 oldal
-

A fák titkos élete után Peter Wohlleben megírta a gyerekverziót, amelyben a kisebbek számára is érthető módon és nyelvezettel ír a fákról és az erdő lakóiról. Wohlleben egy olyan élőhely titkait tárja elénk, amely lényegében ott van az orrunk előtt, létét teljesen természetesnek vesszük, mégis nagyon keveset tudunk róla. Az író munkássága szóba került az Összekötve egyik adásában is, amikor Aszalós Réka erdőökológus arról beszélt, milyen fontos, hogy a tudományos eredményeket közérthető formában közvetítsük a tömegek felé. Wohlleben szerinte a fákat antropogén módon, emberi jellemzőkkel felruházva írja le, de mindezt tudományos tények, kutatási eredmények alapján teszi. Elhangzott, hogy az erdő a fák élő kapcsolathálója, a föld alatt folyamatosan kommunikálnak egymással. 

Amanda Wood és Mike Jolley: Varázslatos természet

Amanda Wood és Mike Jolley
Varázslatos természet
Ford.: Bartók Imre, Babilon, 2016, 112 oldal, 6490 HU
-

A természet csodái gyakran a szemünk előtt vannak, csak éppen nem vesszük észre őket - írtuk annak idején erről a kötetről. Amanda Wood és Mike Jolley könyve mindenesetre 67 szemléletes ábrával rendszerezi tudásunkat a természet világáról, legyen szó akár a fa felépítéséről vagy a madarak tollazatáról, így a gyerekek (és a felnőttek) kedvükre böngészhetnek a kötet lapjain. Az illusztrációkat Owen Davey készítette.

Kapcsolódó cikkek
...
Szívünk rajta
A zöld antológia meséi még sokáig aktuálisak lesznek

A Szívünk rajta programban júniusban az Amikor a kukák világgá mentek című meseantológia lett a hónap könyve. A kötetben összesen 24 szerző és 13 illusztrátor inspirálja az olvasót – nemcsak arra, hogy jobban óvja a környezetét, de arra is, hogy nyitott szemmel járjon ezentúl és meglássa azt is, ami nyilvánvaló. Addig, amíg nyilvánvaló.

...
Szívünk rajta
Júniusban egy igazi zöld antológia lett a hónap könyve

A Szívünk rajta havonta mutatja be azokat a gyerek- és ifjúsági könyveket, melyeket a program független zsűrije a legkiemelkedőbbeknek talál. Ebben a hónapban az Amikor a kukák világgá mentek lett a kiemelt kötet.

...
Szívünk rajta
Erre a könyvre még Greta Thunberg is elégedetten csettintene
Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom
Játékosan ismerhetik meg a gyerekek a népmeséket

Új kötetében tíz nagy téma köré csoportosította a népmeséket Bajzáth Mária. A Gingallót Láng Anna illusztrálta, mutatunk belőle egy részletet.

...
Gyerekirodalom
Egy amerikai könyvtáros drónnal szállítja házhoz a könyveket

Ha a gyerekek nem mehetnek a könyvtárba, akkor majd a könyvek mennek a gyerekekhez, gondolhatta egy amerikai könyvtáros. Már csak egy drón kellett.

...
Gyerekirodalom
Tíz tipp, hogy rávegyük a gyerekeket az olvasásra

A nyári vakáció sokaknak a nagy olvasási maratonokról szól, de nem mindenkinek magától értetődő, hogy szabadidejében azonnal a könyv után nyúljon. Rengeteg szülőnek okoz fejtörést, hogyan vegye rá a gyerekét az olvasásra. A Parents nevű oldal korábban listába szedte a jó tanácsait, most ezek közül választottunk ki tízet.

Olvass!
...
Beleolvasó
A jótékonysági gyerekvonatok szegény gyerekek ezreit mentették meg a háború után

A gyerekvonatokról szól Viola Ardone új regénye, azaz azokról a jótékonysági gyermekmentő akciókról, amelyeket a második viágháború után találtak ki az árván vagy féláván maradt, szegénysorsú gyerekek megsegítésére. Olvassatok bele Amerigo történetébe, amelyet valós események ihlettek! 

...
Beleolvasó
A fehér sorsjegy gyerekre, a kék független életre jogosít

Sophie Mackintosh disztópiájában a sorslottó életekről dönt. A regény egyebek között azt vizsgálja,vajon boldog lehet-e egy nő a választás szabadsága - vagy épp gyerek nélkül.

...
Nagy
Németh Róbert: Balra nézek, Thom Yorke

Van, aki nem növi ki a rajongást, sőt ez lesz a saját valósága, ahova bármikor elmenekülhet. Németh Róbert A táguló idő címen kezdi el tárcasorozatát, amelyben felbukkan a Sex Pistols, Wilco és egy korszakos zseni a konténervécében.

...
Beleolvasó
Utazó ügynökként kel életre Don Quijote Rushdie új regényében

A szerelemről, az öregedésről és az őrületről is szól Salman Rushdie új regénye, a Quichotte, amely a Don Quijote parafrázisa. Rushdie rengeteg iróniával mesél a mai korról, amiben elvileg bármi lehetséges, és közben bemutatja a 21. század bolondos lovagját, a sorozatfüggő utazó ügynököt, aki egy tévésztárt hajkurászik. Olvass bele!

...
Nagy
Fehér Boldizsár: Azt hittem, a rizottót kéred

A legjobb első prózakötetnek járó Margó-díjat 2019-beFehér Boldizsár nyerte el Vak majom című regényével, ami a Magvető Kiadónál jelent meg. Idén havonta jelentkezik Hogyan legyünk népszerűek és szerezzünk barátokat című tárcasorozatával. 

...
Beleolvasó
Juhász Roland: Harry Potter és a varázslók háborúja (részlet)

Nem sokkal a Harry Potter és Félvér Herceg megjelenése után, a befejezésre való felfokozott várakozás időszakában, a magyar rajongók közt terjedni kezdett egy könyv, amit úgy adtak kézről kézre, mint a hetedik rész kiszivárgott kéziratát.  A Harry Potter és a varázslók háborúja valójában nem más, mint az egyik legjobb magyar fanfiction, amelyet Juhász Roland írt. Olvassátok el az első fejezetét!

Hírek
...
Nagy
5 Hemingway-kötet a júliusi Nincs időm olvasni kihívásra

A júliusi Nincs időm olvasni kihívásra ezúttal egy Hemigway-kötetet kell elolvasni. A közös könyv pedig Az öreg halász és a tenget. 

...
Hírek
Nick Cave agya zsúfolt, és tele van könyvekkel

Az ausztrál dalszerző, énekes és író, Nick Cave összeállt a koppenhágai királyi könyvtárral, hogy létrehozzák a Stranger Than Kindness című kiállítást. A kiállítás azt ígéri, hogy Cave egyedi bepillantást enged az életművébe és kreatív folyamataiba. 

...
Hírek
Edith Eva Eger: Magamat is és a magyarokat is általában nagyon jó túlélőnek tartom

Ősszel jelenik meg Edith Eva Eger új könyve, Az ajándék - 12 életmentő lecke a Libri Kiadónál. Az itthon is sikeres A döntés című könyve után valami praktikusabbal állt elő.

...
Hírek
Jim Carrey a tökéletes könyvet kínálja a világ végéhez

Jim Carrey regénye (Memoirs and Misinformation) egy fiktív történetet mesél el apokalipszisről és hollywoodi újjászületésről, nem mellesleg pedig bőségesen merít a sztár életéből is.

...
Hírek
A volt felesége szerint Dan Brown kettős életet élt

A Da Vinci-kód szerzőjének volt felesége pert indított Dan Brown ellen, mivel az összeesküvésekről és titkos társaságokról író férje szerinte maga is kettős életet élt a házasságuk alatt.

...
Hírek
Kundera új életrajza olyan nagy siker lett, hogy jön a folytatása

Igazi sikerkönyv lett és napok alatt szinte eltűnt a csehországi könyvesboltokból Milan Kundera új életrajza, amely a Csehszlovákiában született, de a múlt század hetvenes éveinek közepétől Franciaországban élő, franciául író életének első szakaszát mutatja be.