5 zöld könyv, melyekkel klímatudatosabbak lehetnek a gyerekek

5 zöld könyv, melyekkel klímatudatosabbak lehetnek a gyerekek

A Szívünk rajta program júniusi kiemelt könyve az Amikor a kukák világgá mentek című meseantológia lett. Mindez jó alkalmat kínált arra, hogy összegyűjtsünk öt olyan matricás könyvet, amely a környezettudatosságra hívja fel a figyelmet.

Könyves Magazin | 2020. június 30. |

Gévai Csilla: Nagyon zöld könyv

Gévai Csilla
Nagyon zöld könyv
Pozsonyi Pagony, 2019, 120 oldal

Tavaly júliusban Gévai Csilla Nagyon zöld könyv című kötete lett a Szívünk rajta kiemeltje – akkor azt írtuk róla, hogy arra a könyvre még Greta Thunberg is elégedetten csettintene. Az Amikor a kukák világgá mentek című antológiához hasonlóan Gévai Csilla könyve is nagyon jó alapot és kiindulópontot adhat egy családi beszélgetés elindításához, így ha nincsenek szavaink vagy ötletünk arra, hogyan beszéljünk egy gyerekkel a túlnépesedésről vagy az ökológiai lábnyomról, akkor a Nagyon zöld könyv sokat segíthet ebben.

Valentina Giannella: Greta vagyok - Egy új, zöld nemzedék kiáltványa 

Valentina Giannella
Greta vagyok - Egy új, zöld nemzedék kiáltványa
Ford.: Weltler Ildikó, Móra Könyvkiadó, 2019, 128 oldal

Ha már szóba került Greta Thunberg, egy zöld felsorolásból kihagyhatatlan Valentina Giannella könyve, amely rövid fejezetekkel és naprakész adatokkal tudományosan pontos, mégis közérthető látleletet ad azoknak, akik meg akarják ismerni a tavaly az év emberének választott svéd klímaaktivista intelmeinek okait. A könyvet Mannuela Marazzi illusztrálta.

Piotr Socha: Méhek

Piotr Socha
Méhek
Ford.: Kellermann Viktória, Manó Könyvek, 2018, 72 oldal

Aki ért hozzá, azt jósolja, hogy az emberiség mindössze négy évvel élné túl, ha kipusztulnának a méhek. Pontosan ezért fontos Piotr Socha - nem mellesleg gyönyörűen illusztrált - könyve, amely alaposan eligazít a méh-univerzumban. Közben kiderül az is, hogyan kommunikálnak a méhek és a könyv végére többet tudunk meg például a méhész tevékenységéről is. A kötetben találunk egy csomó kevésbé praktikus, de annál szórakoztatóbb adatot, így kiderül belőle, ki volt az a híres történelmi személyiség, aki szerette a méheket vagy ki volt az a szerencsés, aki egyszer túlélt 2443 méhcsípést.

Peter Wohlleben: Érted a fák beszédét?

Peter Wohlleben
Érted a fák beszédét?
Ford.: Balázs István, Kolibri, 2018, 128 oldal

A fák titkos élete után Peter Wohlleben megírta a gyerekverziót, amelyben a kisebbek számára is érthető módon és nyelvezettel ír a fákról és az erdő lakóiról. Wohlleben egy olyan élőhely titkait tárja elénk, amely lényegében ott van az orrunk előtt, létét teljesen természetesnek vesszük, mégis nagyon keveset tudunk róla. Az író munkássága szóba került az Összekötve egyik adásában is, amikor Aszalós Réka erdőökológus arról beszélt, milyen fontos, hogy a tudományos eredményeket közérthető formában közvetítsük a tömegek felé. Wohlleben szerinte a fákat antropogén módon, emberi jellemzőkkel felruházva írja le, de mindezt tudományos tények, kutatási eredmények alapján teszi. Elhangzott, hogy az erdő a fák élő kapcsolathálója, a föld alatt folyamatosan kommunikálnak egymással. 

Amanda Wood és Mike Jolley: Varázslatos természet

Amanda Wood és Mike Jolley
Varázslatos természet
Ford.: Bartók Imre, Babilon, 2016, 112 oldal, 6490 HU

A természet csodái gyakran a szemünk előtt vannak, csak éppen nem vesszük észre őket - írtuk annak idején erről a kötetről. Amanda Wood és Mike Jolley könyve mindenesetre 67 szemléletes ábrával rendszerezi tudásunkat a természet világáról, legyen szó akár a fa felépítéséről vagy a madarak tollazatáról, így a gyerekek (és a felnőttek) kedvükre böngészhetnek a kötet lapjain. Az illusztrációkat Owen Davey készítette.

Kapcsolódó cikkek
...
Szívünk rajta

A zöld antológia meséi még sokáig aktuálisak lesznek

A Szívünk rajta programban júniusban az Amikor a kukák világgá mentek című meseantológia lett a hónap könyve. A kötetben összesen 24 szerző és 13 illusztrátor inspirálja az olvasót – nemcsak arra, hogy jobban óvja a környezetét, de arra is, hogy nyitott szemmel járjon ezentúl és meglássa azt is, ami nyilvánvaló. Addig, amíg nyilvánvaló.

...
Szívünk rajta

Júniusban egy igazi zöld antológia lett a hónap könyve

A Szívünk rajta havonta mutatja be azokat a gyerek- és ifjúsági könyveket, melyeket a program független zsűrije a legkiemelkedőbbeknek talál. Ebben a hónapban az Amikor a kukák világgá mentek lett a kiemelt kötet.

...
Szívünk rajta

Erre a könyvre még Greta Thunberg is elégedetten csettintene

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Közülük kerülnek ki idén a HUBBY - Év Gyerekkönyve díjasok!

Idén is átadja a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum a legjobb szerzőknek és illusztrátoroknak járó díjakat. Mutatjuk a rövidlistára került alkotókat!

...
Gyerekirodalom

Az önkifejezésben, filmkészítésben, tudatos médiahasználatban is segít a Bookline Kids márciusi kiemelt könyve

...
Gyerekirodalom

Mi köze van Petőfinek Sherlockhoz, és mit keres Szendrey Júlia a forradalom élén?

Petőfi sokszor egyfajta absztrakcióként jelenik meg a közbeszédben vagy épp az oktatásban. Inkább idol, mint hús-vér ember – szándéka szerint a Költővel nem járnék című antológia ezen is próbál árnyalni.

Olvass!
...
Beleolvasó

Tom Felton: Harry Potter és Draco Malfoy egyazon érme két oldala

A Harry Potter-filmek forgatásáról, felnövésről, barátságokról, a hírnév előnyeiről és hátrányairól is mesél önéletrajzában Tom Felton színész, akit Draco Malfoyként ismert meg a világ. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szerhij Zsadan: Ezt a földet mától Ukrajnának nevezd!

Harkiv Hotel címmel jelent meg az ukrán Szerhij Zsadan kötete, melynek verseit Vonnák Diána válogatta és fordította magyarra. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Az elitiskola tanárának manipulációja a szülők életét sem kíméli

A saját érdekedben az iskolai közösségek olykor viszontagságos működésébe enged betekintést, ahol sokszor csupán egy szikra kell, hogy lángra lobbanjanak a lappangó indulatok. Olvass bele!

Hírek
...
Gyerekirodalom

Aki mesés kalanddá tette a nyelvtant - 95 éve született Varga Katalin

...
Zöld

Jane Goodall Budapesten is bemutatja A remény könyvét

...
Panodyssey

Szepesi Kornél: Hope [Panodyssey]

...
Alkotótárs

Harmadik alkalommal hirdetik meg a Mastercard® - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjprogramot

...
Hírek

Tavaly rekord számú könyv eltávolítását kérték az amerikai iskolákból és könyvtárakból

...
Nagy

Ezeket a könyveket olvasd, ha tetszett A páciens!

...
Hírek

A világ legrégebbi héber Bibliáját állítják ki Tel-Avivban

...
Szórakozás

Tolkien, Trianon, Borbély Szilárd, Polcz Alaine [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Nagy

Melyik könyvvel érdemes belépni Sherlock Holmes fiktív univerzumába?