5 zöld könyv, melyekkel klímatudatosabbak lehetnek a gyerekek

5 zöld könyv, melyekkel klímatudatosabbak lehetnek a gyerekek

A Szívünk rajta program júniusi kiemelt könyve az Amikor a kukák világgá mentek című meseantológia lett. Mindez jó alkalmat kínált arra, hogy összegyűjtsünk öt olyan matricás könyvet, amely a környezettudatosságra hívja fel a figyelmet.

Könyves Magazin | 2020. június 30. |

Gévai Csilla: Nagyon zöld könyv

Gévai Csilla
Nagyon zöld könyv
Pozsonyi Pagony, 2019, 120 oldal
-

Tavaly júliusban Gévai Csilla Nagyon zöld könyv című kötete lett a Szívünk rajta kiemeltje – akkor azt írtuk róla, hogy arra a könyvre még Greta Thunberg is elégedetten csettintene. Az Amikor a kukák világgá mentek című antológiához hasonlóan Gévai Csilla könyve is nagyon jó alapot és kiindulópontot adhat egy családi beszélgetés elindításához, így ha nincsenek szavaink vagy ötletünk arra, hogyan beszéljünk egy gyerekkel a túlnépesedésről vagy az ökológiai lábnyomról, akkor a Nagyon zöld könyv sokat segíthet ebben.

Valentina Giannella: Greta vagyok - Egy új, zöld nemzedék kiáltványa 

Valentina Giannella
Greta vagyok - Egy új, zöld nemzedék kiáltványa
Ford.: Weltler Ildikó, Móra Könyvkiadó, 2019, 128 oldal
-

Ha már szóba került Greta Thunberg, egy zöld felsorolásból kihagyhatatlan Valentina Giannella könyve, amely rövid fejezetekkel és naprakész adatokkal tudományosan pontos, mégis közérthető látleletet ad azoknak, akik meg akarják ismerni a tavaly az év emberének választott svéd klímaaktivista intelmeinek okait. A könyvet Mannuela Marazzi illusztrálta.

Piotr Socha: Méhek

Piotr Socha
Méhek
Ford.: Kellermann Viktória, Manó Könyvek, 2018, 72 oldal
-

Aki ért hozzá, azt jósolja, hogy az emberiség mindössze négy évvel élné túl, ha kipusztulnának a méhek. Pontosan ezért fontos Piotr Socha - nem mellesleg gyönyörűen illusztrált - könyve, amely alaposan eligazít a méh-univerzumban. Közben kiderül az is, hogyan kommunikálnak a méhek és a könyv végére többet tudunk meg például a méhész tevékenységéről is. A kötetben találunk egy csomó kevésbé praktikus, de annál szórakoztatóbb adatot, így kiderül belőle, ki volt az a híres történelmi személyiség, aki szerette a méheket vagy ki volt az a szerencsés, aki egyszer túlélt 2443 méhcsípést.

Peter Wohlleben: Érted a fák beszédét?

Peter Wohlleben
Érted a fák beszédét?
Ford.: Balázs István, Kolibri, 2018, 128 oldal
-

A fák titkos élete után Peter Wohlleben megírta a gyerekverziót, amelyben a kisebbek számára is érthető módon és nyelvezettel ír a fákról és az erdő lakóiról. Wohlleben egy olyan élőhely titkait tárja elénk, amely lényegében ott van az orrunk előtt, létét teljesen természetesnek vesszük, mégis nagyon keveset tudunk róla. Az író munkássága szóba került az Összekötve egyik adásában is, amikor Aszalós Réka erdőökológus arról beszélt, milyen fontos, hogy a tudományos eredményeket közérthető formában közvetítsük a tömegek felé. Wohlleben szerinte a fákat antropogén módon, emberi jellemzőkkel felruházva írja le, de mindezt tudományos tények, kutatási eredmények alapján teszi. Elhangzott, hogy az erdő a fák élő kapcsolathálója, a föld alatt folyamatosan kommunikálnak egymással. 

Amanda Wood és Mike Jolley: Varázslatos természet

Amanda Wood és Mike Jolley
Varázslatos természet
Ford.: Bartók Imre, Babilon, 2016, 112 oldal, 6490 HU
-

A természet csodái gyakran a szemünk előtt vannak, csak éppen nem vesszük észre őket - írtuk annak idején erről a kötetről. Amanda Wood és Mike Jolley könyve mindenesetre 67 szemléletes ábrával rendszerezi tudásunkat a természet világáról, legyen szó akár a fa felépítéséről vagy a madarak tollazatáról, így a gyerekek (és a felnőttek) kedvükre böngészhetnek a kötet lapjain. Az illusztrációkat Owen Davey készítette.

Kapcsolódó cikkek
...
Szívünk rajta

A zöld antológia meséi még sokáig aktuálisak lesznek

A Szívünk rajta programban júniusban az Amikor a kukák világgá mentek című meseantológia lett a hónap könyve. A kötetben összesen 24 szerző és 13 illusztrátor inspirálja az olvasót – nemcsak arra, hogy jobban óvja a környezetét, de arra is, hogy nyitott szemmel járjon ezentúl és meglássa azt is, ami nyilvánvaló. Addig, amíg nyilvánvaló.

...
Szívünk rajta

Júniusban egy igazi zöld antológia lett a hónap könyve

A Szívünk rajta havonta mutatja be azokat a gyerek- és ifjúsági könyveket, melyeket a program független zsűrije a legkiemelkedőbbeknek talál. Ebben a hónapban az Amikor a kukák világgá mentek lett a kiemelt kötet.

...
Szívünk rajta

Erre a könyvre még Greta Thunberg is elégedetten csettintene

Gyerekirodalom
...
Szívünk rajta

"A gyerekek ösztönösen érzik, hogy az éghajlatváltozás rendkívüli hatással lesz a jövőjükre"

Szeptemberben egy klímafikciós ifjúsági regény, Rojik Tamás Szárazsága lett a Szívünk rajta kiemelt könyve. A hónap értékelőjét, M. Kácsor Zoltánt markáns irodalmi képekről és a műfaj felíveléséről faggattuk.

...
Gyerekirodalom

Berg Judit és Varró Dániel - Lételemük a mese

A  kortárs magyar gyerekirodalom két meghatározó alakja Berg Judit és Varró Dániel, akik az elmúlt években tovább építették és bővítették azokat a meseuniverzumokat, amelyeket nemcsak a gyerekek fedeznek fel örömmel, hanem a felnőttek is szívesen bolyonganak bennük. Páros interjúnkban generációs hatásokról, olvasói szokásokról és sorozatokról beszélgettünk velük.

...
Nagy

Nem egyfajta test van – 6 könyv a testképről, nem csak kamaszoknak

A test elfogadása a kamaszkor egyik legnagyobb kihívása. A felnövés millió kihívásával küszködő tizenéves hajlamos magába zárkózni a kérdéseivel, és néha a szülő sem tudja, hogyan lehetne jól beszélgetni erről a gyerekével. Mutatunk pár könyvet, ami segíti az elfogadást, hiszen lehetünk bár soványak, gömbölyűek vagy kicsit mások, mint az átlag, tudni kell, hogy a testünk ugyanolyan értékes.

Olvass!
...
Beleolvasó

Pulitzer öt dollárral a zsebében érkezett Amerikába

Makón született, de az Egyesült Államokban csinálta meg a szerencséjét Pulitzer József, aki nélkül a sajtó ma nem lenne az, ami. Életéről Wisinger István írt könyvet.

...
Beleolvasó

Egy apa, akinek az üldöztetés, a túlélés és az újrakezdés hármasa alakította az életét

Marianna D. Birnbaum édesapja történetét meséli el új kisregényében, akinek az életét úgy alakotta a történelem, hogy újra és újra előről kellett kezdenie mindent. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A dánok Zalában ismerkednek a magyar valósággal

Magyarország jó hely - főleg, ha dán vagy, fiatal és bulizni akarsz. Maros András hősei vidékre utaznak, ahol sokkal többet megtudnak, mint amit valaha reméltek. Mutatunk egy részt a Két-három dán című könyvből.

...
Beleolvasó

„Egész életem küzdelem azért, hogy ne maradjon félbe minden" [Térey 50]

Ma Térey Jánosra emlékezünk, aki ezen a napon ünnepelné 50. születésnapját.. Ebből az alkalomból jelenik meg hátrahagyott önéletírása, a Boldogh-ház, Kétmalom utca. Olvassatok bele!

...
Beleolvasó

Az éjszaka színesre fújt Budapestet mutatja be Szöllősi Mátyás új könyvében

Illegál címmel új kötete jelenik meg a Margó-díjas Szöllősi Mátyásnak. A könyvben két kisregény olvasható - az egyik a hatalom és a pénz viszonyára világít rá, a második pedig visszapörget jó húsz évet, és a graffitizők világát idézi meg. A kötethez készült egy trailer is - mutatjuk!

...
Beleolvasó

Szendi Nóra hőse a tekintet hiányába fog tönkremenni

Szendi Nóra új regényének perifériára szorul hősei a maguk módján igyekeznek alkalmazkodni kifordult hétköznapjaikhoz. Mutatunk egy részletet a készülő regényből és egy rajzot is.

Hírek
...
Hírek

Klasszikus meséket írt újra Natalie Portman

...
Hírek

Az elmúlt tíz évben ezeket a könyveket akarták a legtöbbször leszedetni a polcokról

...
Hírek

Kattintsd végig az amerikai nőirodalmat

...
Hírek

Az emberi psziché szakadékait mutatja meg a Párhuzamos történetek #olvassnádast 14. rész

...
Nagy

Szegedet két nagy katasztrófa alakította - Vaktérkép // Szeged

...
Hírek

Tóth Kinga elnyerte a Pompidou Központ irodalmi díját

...
Hírek

Sofi Oksanen, Jonas Jonasson, Bereményi Géza és Háy János is részt vesz az őszi Margón

...
Hírek

Akunyin szeretné megérteni, hogy Oroszország miért olyan, amilyen

...
Hírek

J.K. Rowling új krimije a brit toplista élén