5 zöld könyv, melyekkel klímatudatosabbak lehetnek a gyerekek

5 zöld könyv, melyekkel klímatudatosabbak lehetnek a gyerekek

A Szívünk rajta program júniusi kiemelt könyve az Amikor a kukák világgá mentek című meseantológia lett. Mindez jó alkalmat kínált arra, hogy összegyűjtsünk öt olyan matricás könyvet, amely a környezettudatosságra hívja fel a figyelmet.

Könyves Magazin | 2020. június 30. |

Gévai Csilla: Nagyon zöld könyv

Gévai Csilla
Nagyon zöld könyv
Pozsonyi Pagony, 2019, 120 oldal

Tavaly júliusban Gévai Csilla Nagyon zöld könyv című kötete lett a Szívünk rajta kiemeltje – akkor azt írtuk róla, hogy arra a könyvre még Greta Thunberg is elégedetten csettintene. Az Amikor a kukák világgá mentek című antológiához hasonlóan Gévai Csilla könyve is nagyon jó alapot és kiindulópontot adhat egy családi beszélgetés elindításához, így ha nincsenek szavaink vagy ötletünk arra, hogyan beszéljünk egy gyerekkel a túlnépesedésről vagy az ökológiai lábnyomról, akkor a Nagyon zöld könyv sokat segíthet ebben.

Valentina Giannella: Greta vagyok - Egy új, zöld nemzedék kiáltványa 

Valentina Giannella
Greta vagyok - Egy új, zöld nemzedék kiáltványa
Ford.: Weltler Ildikó, Móra Könyvkiadó, 2019, 128 oldal

Ha már szóba került Greta Thunberg, egy zöld felsorolásból kihagyhatatlan Valentina Giannella könyve, amely rövid fejezetekkel és naprakész adatokkal tudományosan pontos, mégis közérthető látleletet ad azoknak, akik meg akarják ismerni a tavaly az év emberének választott svéd klímaaktivista intelmeinek okait. A könyvet Mannuela Marazzi illusztrálta.

Piotr Socha: Méhek

Piotr Socha
Méhek
Ford.: Kellermann Viktória, Manó Könyvek, 2018, 72 oldal

Aki ért hozzá, azt jósolja, hogy az emberiség mindössze négy évvel élné túl, ha kipusztulnának a méhek. Pontosan ezért fontos Piotr Socha - nem mellesleg gyönyörűen illusztrált - könyve, amely alaposan eligazít a méh-univerzumban. Közben kiderül az is, hogyan kommunikálnak a méhek és a könyv végére többet tudunk meg például a méhész tevékenységéről is. A kötetben találunk egy csomó kevésbé praktikus, de annál szórakoztatóbb adatot, így kiderül belőle, ki volt az a híres történelmi személyiség, aki szerette a méheket vagy ki volt az a szerencsés, aki egyszer túlélt 2443 méhcsípést.

Peter Wohlleben: Érted a fák beszédét?

Peter Wohlleben
Érted a fák beszédét?
Ford.: Balázs István, Kolibri, 2018, 128 oldal

A fák titkos élete után Peter Wohlleben megírta a gyerekverziót, amelyben a kisebbek számára is érthető módon és nyelvezettel ír a fákról és az erdő lakóiról. Wohlleben egy olyan élőhely titkait tárja elénk, amely lényegében ott van az orrunk előtt, létét teljesen természetesnek vesszük, mégis nagyon keveset tudunk róla. Az író munkássága szóba került az Összekötve egyik adásában is, amikor Aszalós Réka erdőökológus arról beszélt, milyen fontos, hogy a tudományos eredményeket közérthető formában közvetítsük a tömegek felé. Wohlleben szerinte a fákat antropogén módon, emberi jellemzőkkel felruházva írja le, de mindezt tudományos tények, kutatási eredmények alapján teszi. Elhangzott, hogy az erdő a fák élő kapcsolathálója, a föld alatt folyamatosan kommunikálnak egymással. 

Amanda Wood és Mike Jolley: Varázslatos természet

Amanda Wood és Mike Jolley
Varázslatos természet
Ford.: Bartók Imre, Babilon, 2016, 112 oldal, 6490 HU

A természet csodái gyakran a szemünk előtt vannak, csak éppen nem vesszük észre őket - írtuk annak idején erről a kötetről. Amanda Wood és Mike Jolley könyve mindenesetre 67 szemléletes ábrával rendszerezi tudásunkat a természet világáról, legyen szó akár a fa felépítéséről vagy a madarak tollazatáról, így a gyerekek (és a felnőttek) kedvükre böngészhetnek a kötet lapjain. Az illusztrációkat Owen Davey készítette.

Kapcsolódó cikkek
...
Szívünk rajta

A zöld antológia meséi még sokáig aktuálisak lesznek

A Szívünk rajta programban júniusban az Amikor a kukák világgá mentek című meseantológia lett a hónap könyve. A kötetben összesen 24 szerző és 13 illusztrátor inspirálja az olvasót – nemcsak arra, hogy jobban óvja a környezetét, de arra is, hogy nyitott szemmel járjon ezentúl és meglássa azt is, ami nyilvánvaló. Addig, amíg nyilvánvaló.

...
Szívünk rajta

Júniusban egy igazi zöld antológia lett a hónap könyve

A Szívünk rajta havonta mutatja be azokat a gyerek- és ifjúsági könyveket, melyeket a program független zsűrije a legkiemelkedőbbeknek talál. Ebben a hónapban az Amikor a kukák világgá mentek lett a kiemelt kötet.

...
Szívünk rajta

Erre a könyvre még Greta Thunberg is elégedetten csettintene

2020 legjobb könyvei 50-11.
...
Nagy

2020 legjobb könyvei 10-1.

Itt a vége, megmutatjuk 2020 legjobb tíz könyvét, köztük a győztest! 

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 20-11.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is itt a 20-11. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 30-21.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is következzen a 30-21. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 40-31.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is fontolva haladunk, itt a 40-31.!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 50-41.

A koronavírus-járvány miatt a 2020-as év sok szempontból más volt, egyvalami viszont nem változott: ugyanolyan kíváncsisággal és lelkesedéssel olvastuk az új könyveket, és nem változott az sem, hogy ezeket az olvasmányélményeinket az év végén listába rendeztük. A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve. Addig is itt az első adag, 50-től 41-ig!

...
Hírek

Hogyan kokainozik a magyar?

Magyar kóla címmel írta meg Dezső András a kokain magyarországi útját. Kívülről néztünk meg egy száz évvel ezelőtti kokainbarlangot a könyvbemutató városi sétáján, de kiderült az is, hogy ki volt Kokós Lexi.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

A kék madár az erejükkel és a félelmeikkel szembesíti a gyerekeket

A boldogság – máshol a remény – kék madara számos folklórtörténetben felbukkan (a kínaiak, az oroszok, sőt még a lotaringiaiak is tudnának erről mesélni), viszont széles körben ismertté a későbbi Nobel-díjas költő-drámaíró, Maurice Maeterlinck szimbolista műve tette a kifejezést. A világhírű történetet azonos című új kötetében Gimesi Dóra mesélte, képi világát pedig Rofusz Kinga gondolta újra.

...
Gyerekirodalom

Írj novellát a szerelem sötét oldaláról!

A szerelem nem csak rózsaszín címmel novellaíró pályázatot hirdet a Menő Könyvek. A nyertes pályaművek e-könyvben jelennek majd meg.

...
Gyerekirodalom

Marék Veronika: Szörnyű, hogy mennyi sok történetem van

Marék Veronika decemberben lett 83. éves, ebből az alkalomból pedig Szekeres Niki, a HUBBY - Magyar Gyerekkönyv Fórum elnöke készített vele interjút gyerekkorról, az első könyvről és mesekönyvei külföldi fogadtatásáról.

Olvass!
...
Beleolvasó

Esterházy: Ha valamit félelmetesnek gondol az ember, nem jó egyedül lenni

Tizenhárom személyes hangvételű portrét olvashatunk Farkas Zoltán új kötetében. Olvassatok bele az Esterházy Péterről szóló fejezetbe!

...
Beleolvasó

Vajon eljön az a pont, amikor személynek kell tekinteni a mesterséges intelligenciákat?

Mikor válhat egy MI birtokolható tulajdonból önálló személlyé? Egyénnek tekinthető-e, ha fizikailag nem létezik, globálisan mégis jelen lehet egyszerre mindenhol? Olvass bele a Mozgástérbe!

...
Beleolvasó

Ken Liu történeteiben a mostani tevékenységünk következménye: a világvége

Ken Liu második novelláskötete, az Istenekkel nem lehet végezni tizennyolc történetet tartalmaz,  amelyek napjaink legégetőbb, egyben legismerősebb problémáiból indulnak ki. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szabó T. Anna új kötetében a sóvárgás és a rajongás irányít

Szabó T. Anna új novelláskötete, a Szabadulógyakorlat a vágy, a rajongás, a zene és a túlélés könyve. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A Trónok harca készítésének hivatalos, vágatlan és hihetetlen története

A több mint 50 exkluzív interjún és a szerző forgatási élményein alapuló Valar Morghulis a Trónok harca kulisszatitkaiba enged bepillantást. Olvass bele! 

...
Beleolvasó

Roy Jacobsen új könyvében az emberi kapcsolatoké a főszerep

Roy Jacobsen trilógiájának második részében A láthatatlanok történetét folytatja. Olvass bele!

Hírek
...
Hírek

Kormányhivatal: tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytat a Meseországot kiadó Labrisz

...
Hírek

A Netflix új sorozatában Lupin palira veszi a francia elitet

...
Hírek

Amerikában nyílt levélben tiltakoznak egy esetleges Trump-memoár ellen

...
Hírek

Vihart kavart és rímes riposztokat ihletett Lackfi János rendőrös verse

...
Hírek

Az 50-es években humorosnak szánt grafikában utaltak Radnótira és a holokausztra

...
Hírek

Lenyúlták Simon Mártonék verses insta-oldalát

...
Hírek

Ők nyerték idén a Baumgarten-emlékdíjat!

...
Hírek

Végre megfilmesítik Nnedi Okorafor A halálmegvetőjét

...
Hírek

5 szuper darab, amiben csak egy színészre kell koncentrálni