Június utolsó napján olvasgass holland gyerekkönyveket!

Június utolsó napján olvasgass holland gyerekkönyveket!

Régóta mondogatjuk, hogy a holland gyerekirodalom egy figyelemre méltó sziget a gyerekkönyvek tengerében – szerzőik viccesek, merészek, tabudöntögetőek, egyúttal érzékenyek, ami persze elmondható sok más ország gyerekkönyvszerzőiről is, a hollandokra mégis jellemző, hogy könnyedén és görcs nélkül nyúlnak a legnehezebb témákhoz is. A Szívünk rajtában legutóbb is egy holland kötet, Erna Sassen barátságkönyve lett a hónap könyve, ez pedig jó alkalmat nyújt arra, hogy a matricások közül bemutassunk még három izgalmas holland szerzőt.

ro | 2021. június 30. |

Annie M. G. Schmidt: Viplala varázsol

Annie M. G. Schmidt
Viplala varázsol
Ill.: Dániel András, Pagony, 2017, 128 oldal
-

Annie M. G. Schmidt a holland gyerekirodalom nagyasszonya volt, aki bár hosszú élete során írt verseket, dalszövegeket, színdarabokat, musicaleket, mégis a legtöbben a gyerekkönyvei után ismerik. Bár 1995-ben elhunyt, mesekönyvei mit sem veszítettek népszerűségükből, neki köszönhetjük például Szutyoksárit, Titit, Janó és Janka meséit, és persze az ő nevéhez kötődik a viccesen kiszámíthatatlan manó, Viplala, akinek a magyar kiadásban Dániel András rajzolta meg a kalandjait. 

Mirjam Oldenhave: Danny bá' és az eleven osztály

Mirjam Oldenhave
Danny bá' és az eleven osztály
Ford.: Rádai Andrea, Pagony, 2015, 86 oldal
-

Mirjam Oldenhave a drámaterápia, drámapedagógia irányából érkezett a gyerekirodalomba, a magyar gyerekek főleg a Danny bá’-könyveket ismerhetik tőle. Ezek címszereplője egy olyan fiatal tanító, akiről valószínűleg minden gyerek álmodozik: olyan, aki vicceket mesél, szereti a képregényeket, igazi társa és bizalmasa a gyerekeknek - és még a nyelvtant és a matekot is szórakoztatóan tanítja a suliban.

Tonke Dragt: Levél a királynak

Tonke Dragt
Levél a királynak
Ford.: Wekerle Szabolcs, Kolibri, 2020, 548 oldal
-

Tonke Dragt csak nekünk volt új felfedezés, amikor néhány éve magyarul is megjelent a monumentális Levél a királynak, ami Hollandiában igazi gyerekklasszikusnak számít és még az elmúlt ötven év legjobb gyerekkönyvének is megválasztották. A sztori nagyjából ott indul, hogy a fiatal Tiurit már csak egy paraszthajszál választja el attól, hogy lovaggá üssék, egy templomban kell virrasztania, amikor egyszer csak váratlan megbizatást kap, és el kell juttatnia egy levelet a királynak. A fejlődésregénybe oltott lovagsztorira a sorozatkészítők is felfigyeltek, és a Netflixen tavaly debütált az azonos című adaptáció.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Szívünk rajta

Három könyv a páratlan, vicces és feledhetetlen barátságokról

Egy igazi barátságkönyv lett a hónap könyve – írtuk a hónap elején, amikor kiderült, hogy a holland Erna Sassen Egy indián, mint te meg én című kötete lett a júniusi Szívünk rajta fókuszpontja. Mostani összeállításunkba három olyan könyvet választottunk, amelyeknek a barátság nem deklarált témája, viszont tagadhatatlanul fontos motívuma.

...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: egy igazi barátságkönyv lett a hónap könyve

A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő alkotást: a program szakmai zsűrije ezúttal Erna Sassen Egy indián, mint te meg én című könyvét választotta.

...
Szívünk rajta

Szinetár Dóra: Úgy nőttem fel, hogy az ember olvas

Szinetár Dórát, a Szívünk rajta állandó zsűritagját saját olvasásélményeiről és a közös mesélés fontosságáról faggattuk, közben szóba került, miért nem baj, ha olvasás közben nem tudunk jól farkast utánozni, és személy szerint miért szereti, ha egy képeskönyvben átláthatóak és letisztultak az illusztrációk.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A Dűne nem találja a mértéket, de eléri, hogy látni akarjuk a folytatást

Dennis Villeneuve feladta a leckét a nézőknek, legyen szó A Dűne univerzumának rajongóiról, a Frank Herbertet nem olvasó mozilátogatókról, vagy akár a rendező munkásságának követőiről.

...
Nagy

Az utolsó párbaj didaktikus tanmesébe fojt egy középkori botrányt

Két francia nemes úr esett egymásnak a bosszú és a becsület nevében királyi külsőségek közepette az 1300-as évek végén, miközben lángokban állt az ország. Küzdelmük épp a lényeget takarta ki: egy nő becsületén esett foltot. Eric Jager történelmi könyvéből Ridley Scott készített nagyszabású mozifilmet.

...
Szórakozás

Daniel Craig lezárta az egyik legsikeresebb Bond-korszakot

A 25. James Bond-film egyben lezárása is az elmúlt 15 évnek. Daniel Craig búcsúzik a legendás filmszereptől, amely az utóbbi időben összenőtt vele. A most a mozikba került 007 Nincs idő meghalni vízválasztó a franchise történetében. Ennek megfelelően a filmesek kuriózummal készültek. Spoilermentesek leszünk!

...
Szórakozás

Pazar látvánnyal és elaprózott cselekménnyel indul Asimov Alapítványának adaptációja

Isaac Asimov örökérvényű sci-fi klasszikusából, az Alapítványból az Apple TV Plus jóvoltából végre sorozat készült. Hogy méltó-e az alapjául szolgáló könyvekhez, az még a jövő zenéje. A tévésorozat látványvilágára két epizód után nem lehet panasz.

...
Szórakozás

Störr kapitány megtanulja: a szerelem nem birtokviszony

A feleségem története nagyívű, pazar látványvilágú film, ami a féltékenység mellett a férfivilágról és az európaiságról is beszél.

...
Szórakozás

Szabó Magda történelmi drámájától nem idegen a humor sem

A Kelet és Nyugat határán élő népeknek mindig el kell dönteniük, melyik irányba húznak. Ennek a bizonytalanságnak a gyökereiről szól Szabó Magda Az a szép, fényes nap című drámája, amelyet a Vörösmarty Színház tűzött műsorára. A Vajk, azaz István király megkereszteléséről szóló darab most az eSzínház Fesztiválon látható.

A hét könyve
Kritika
A hírszerzés világa csodálatos, csak emberek mennek benne tönkre
...
Podcast

Nádas Péter a Rákosi-villáról, gyilkosságról és az első novellájáról

Nádas Péter 1962 karácsonyán fejezte be első elbeszélését, A Bibliát. A szöveg először 1965-ben jelent meg az Új Írásban. Nádas Péterrel diktatúráról, az alkotói folyamat indulásáról, erőszakról, Rákosi villájáról és egy megbánt elbeszélői nézőpontról beszélgettünk.

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Sosem szabadul a háborútól, aki valaha részt vett benne

Adam Foulds A farkas szájában című kötete háborús regény és részben maffiaregény, amelyben két katona történetét követhetjük nyomon.

...
Nagy

Hegyi Ede: A költözés (7.)

Hegyi Ede A senki című regényével a top3-ban végzett 2020-ban a legjobb elsőkötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Gyerekkorunk című tárcasorozatának ez a hetedik része.

...
Nagy

Lily Ebert: A holokauszt nem tettekkel kezdődött, hanem a gyűlölet szavaival

A 97 éves, magyar származású Lily Ebert az egyik utolsó holokauszt-túlélő, akinek a történetét még személyesen tőle hallgathatjuk meg. A dédunokájával, Dov Formannal közösen írt Lily fogadalma nemcsak Auschwitz borzalmairól, hanem az újrakezdésről is szól. Lily Eberttel, Dov Formannal és Lily lányával, a pszichoterapeuta Bilhával beszélgettünk. 

...
Nagy

Csíkszentmihályi Mihály hitt abban, hogy a flow eredendően bennünk van

Csíkszentmihályi Mihály egész életében kutatta a flow-élményt. Hitt abban, hogy  a flow-t nem kell tanulni és minden ember képes rá. Ahogy abban is, hogy a boldogság olyan állapot, amelyet mindenkinek magának kell ápolnia és óvnia. 

...
Nagy

Tizenegyes - Mit olvas az író? Szécsi Noémi

Az író is elsősorban olvasó. A Könyves Magazin sorozatában írókat kérdezünk olvasási szokásokról, az éjjeli szekrényen heverő könyvekről, és arról, milyen regény határozta meg az életüket. Tizenegy kérdés az olvasásról. Ezúttal Szécsi Noémi válaszolt.

...
Nagy

Mi van a férfiak álarca mögött?

Jakobovits Kitti Bethany Webster Anyaseb című könyve után az ausztrál Steve Biddulph Férfilét című könyvét tanulmányozta.