Június utolsó napján olvasgass holland gyerekkönyveket!

Június utolsó napján olvasgass holland gyerekkönyveket!

Régóta mondogatjuk, hogy a holland gyerekirodalom egy figyelemre méltó sziget a gyerekkönyvek tengerében – szerzőik viccesek, merészek, tabudöntögetőek, egyúttal érzékenyek, ami persze elmondható sok más ország gyerekkönyvszerzőiről is, a hollandokra mégis jellemző, hogy könnyedén és görcs nélkül nyúlnak a legnehezebb témákhoz is. A Szívünk rajtában legutóbb is egy holland kötet, Erna Sassen barátságkönyve lett a hónap könyve, ez pedig jó alkalmat nyújt arra, hogy a matricások közül bemutassunk még három izgalmas holland szerzőt.

ro | 2021. június 30. |

Annie M. G. Schmidt: Viplala varázsol

Annie M. G. Schmidt
Viplala varázsol
Ill.: Dániel András, Pagony, 2017, 128 oldal
-

Annie M. G. Schmidt a holland gyerekirodalom nagyasszonya volt, aki bár hosszú élete során írt verseket, dalszövegeket, színdarabokat, musicaleket, mégis a legtöbben a gyerekkönyvei után ismerik. Bár 1995-ben elhunyt, mesekönyvei mit sem veszítettek népszerűségükből, neki köszönhetjük például Szutyoksárit, Titit, Janó és Janka meséit, és persze az ő nevéhez kötődik a viccesen kiszámíthatatlan manó, Viplala, akinek a magyar kiadásban Dániel András rajzolta meg a kalandjait. 

Mirjam Oldenhave: Danny bá' és az eleven osztály

Mirjam Oldenhave
Danny bá' és az eleven osztály
Ford.: Rádai Andrea, Pagony, 2015, 86 oldal
-

Mirjam Oldenhave a drámaterápia, drámapedagógia irányából érkezett a gyerekirodalomba, a magyar gyerekek főleg a Danny bá’-könyveket ismerhetik tőle. Ezek címszereplője egy olyan fiatal tanító, akiről valószínűleg minden gyerek álmodozik: olyan, aki vicceket mesél, szereti a képregényeket, igazi társa és bizalmasa a gyerekeknek - és még a nyelvtant és a matekot is szórakoztatóan tanítja a suliban.

Tonke Dragt: Levél a királynak

Tonke Dragt
Levél a királynak
Ford.: Wekerle Szabolcs, Kolibri, 2020, 548 oldal
-

Tonke Dragt csak nekünk volt új felfedezés, amikor néhány éve magyarul is megjelent a monumentális Levél a királynak, ami Hollandiában igazi gyerekklasszikusnak számít és még az elmúlt ötven év legjobb gyerekkönyvének is megválasztották. A sztori nagyjából ott indul, hogy a fiatal Tiurit már csak egy paraszthajszál választja el attól, hogy lovaggá üssék, egy templomban kell virrasztania, amikor egyszer csak váratlan megbizatást kap, és el kell juttatnia egy levelet a királynak. A fejlődésregénybe oltott lovagsztorira a sorozatkészítők is felfigyeltek, és a Netflixen tavaly debütált az azonos című adaptáció.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Szívünk rajta

Három könyv a páratlan, vicces és feledhetetlen barátságokról

Egy igazi barátságkönyv lett a hónap könyve – írtuk a hónap elején, amikor kiderült, hogy a holland Erna Sassen Egy indián, mint te meg én című kötete lett a júniusi Szívünk rajta fókuszpontja. Mostani összeállításunkba három olyan könyvet választottunk, amelyeknek a barátság nem deklarált témája, viszont tagadhatatlanul fontos motívuma.

...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: egy igazi barátságkönyv lett a hónap könyve

A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő alkotást: a program szakmai zsűrije ezúttal Erna Sassen Egy indián, mint te meg én című könyvét választotta.

...
Szívünk rajta

Szinetár Dóra: Úgy nőttem fel, hogy az ember olvas

Szinetár Dórát, a Szívünk rajta állandó zsűritagját saját olvasásélményeiről és a közös mesélés fontosságáról faggattuk, közben szóba került, miért nem baj, ha olvasás közben nem tudunk jól farkast utánozni, és személy szerint miért szereti, ha egy képeskönyvben átláthatóak és letisztultak az illusztrációk.

Az Esterházy-szám
...
Nagy

1 archívum, 1 élet - Pillanatfelvételek az Esterházy Péter-archívumról

Esterházy Péter irodalmi hagyatéka tavaly novemberben került Berlinbe, az első benyomásokról Madácsi-Laube Katalin, a Berlini Művészeti Akadémia Archívumának tudományos munkatársa írt személyes hangulatú beszámolót.

...
Nagy

Esterházynak helye van az iskolai oktatásban

"Esterházynak ott kell lennie a magyarórákon – még ha ehhez a lehetetlenségig leleményeseknek kell is lennünk."  Szilágyi Zsófia írása arról, hogyan lehet bevinni Esterházy Péter műveit az oktatásba. 

...
Nagy

Amikor Esterházy magyargondozását politikai mémmé olvasták félre

Az Így gondozd a magyarodat rövidített verzióját mára a célközönség lényegében negatív mémként használja, amelyen újra és újra felháborodva megerősítheti a belémérgezett kirekesztő önképet: mi egy vérből valók vogymuk." Fehér Renátó esszéje a politikai félreolvasásról.

...
Nagy

Németh Gábor: Arról, ami hiányzik

„Ez az ország, tehát „az olvasó országa” Esterházy Péter halálával elanyátlanodott, mintha, miként a közepes viccben, EP tényleg minden olvasó anyja lett volna az apja helyett is.” Németh Gábor esszéje Esterházy Péterről. 

...
Nagy

Esterházy Márton: „Péter zseni volt, én szakmunkás”

A fociláz kezdetektől jelen volt a négy Esterházy testvér életében. Egyöntetűen vallják, hogy Péter volt közülük a legtehetségesebb, de profiként Márton vitte a legtöbbre. A Könyves Magazinnak utóbbi elmesélte, milyenek voltak a korai és a felnőttkori közös futballozások, és hogy EP hogyan viselkedett a pályán és azon kívül.

...
Nagy

Mérő László: A katona és a matematikus

Milyen katona volt Esterházy Péter, tizennyolc évesen miért ment matematikusnak, és mi okozta az író életében a legnagyobb traumát? Minderre kitér Mérő László, Esterházy egykori katona- és évfolyamtársa Az ész segédigéi című könyvében.

A hét könyve
Kritika
Zadie Smith hőseinek a tévedés élethossziglani elfoglaltságot jelent
...
Nagy

A preraffaeliták nélkül Keats talán ma is ismeretlen lenne

A preraffaeliták művészete nem ért véget a festészettel, hiszen szenvedélyes és intenzív kapcsolatuk volt az irodalommal: inspirálta őket és írták is. Sőt, még a világ legszebb könyveihez is hozzátettek párat.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Göncz Árpád így emlékezett meg A Gyűrűk Ura másik fordítójáról

A Gyűrűk Urát eredetileg Réz Ádám kezdte fordítani, viszont befejezni már nem tudta, halála után Göncz Árpád vette át tőle. 1986-ban, amikor Réz 60 éves lett volna, Göncz Árpád így emlékezett meg róla. Cikkünk az Arcanum Digitális Könyvtár segítségével készült el.

...
Nagy

Csányi Vilmos: Az emberiség magába révedt, de ez el fog múlni gyorsan

Az emberiségnek fontos lenne, hogy találjon egy nagy közös pozitív célt – vallja Csányi Vilmos. A Széchenyi-díjas etológussal a hiedelmek pozitív szerepéről, a járványt övező információhiányról és az érzelmi alapú döntésekről beszélgettünk.

...
Nagy

Hamisított tündérregény: így írtak Tolkienről a kádári Magyarországon

Negyven éve jelent meg magyarul A Gyűrűk Ura, ennek alkalmából az Arcanumon válogattunk, hogyan írtak a szocializmusban Tolkienről, a fantasyről, és ki volt, aki az írót védelmébe vette.

...
Nagy

Az emberi psziché legsötétebb bugyraiba kalauzol A szomszéd lány

Újra kiadtáka modern horrorirodalom egyik olyan megkerülhetetlen sarokkövét, amit nemcsak a zsáner kedvelői, de a szerző, Jack Ketchum pályatársai is nagyra tartanak.

...
Nagy

Füst Milán az élete minden értelmének nevezte A feleségem történetét

Cannes-ban ma mutatják be Enyedi Ildikó A feleségem története című filmjét, amely Füst Milán azonos című regényén alapul. De mit tartott a korabeli kritika a könyvről és hogyan emlékezett vissza az író az alkotás éveire? Utánajártunk.

...
Kritika

Miért pont 999 fiatal, hajadon nőt vittek el először Auschwitzba?

Az első tömeges, regisztrált transzporttal 999 fiatal, férjezetlen lányt hurcoltak el Auschwitzba 1942-ben, hogy velük építtessék fel a tábort, amelyben aztán százezrek haltak meg. Heather Dune Macadam megrázó könyve, a 999 fogoly ezeknek a nőknek, gyerekeknek állít emléket.

Film / Színház / Muzsika
...
Kritika

Egy agancsos fiúból lesz a járvány utáni világ megváltója?

...
Nagy

Attenborough szerint most kell cselekednünk, különben nem lesz visszaút a bolygó számára

...
Nagy

A Netflix földbe döngölte Mark Millar jupiteri hagyatékát