Kötelezőkről, Robert Capáról, gyerekirodalomról és az első könyvekről indít podcastsorozatot a Könyves Magazin

Régóta készítünk podcastokat, de célzottan, szervezetten eddig még nem csináltuk. Februárban elindulnak sorozataink, amelyek hétről-hétre változatos témákban és megközelítésben mesélnek könyvekről, irodalomról, társművészetekről, és rajtuk keresztül igazából mindenről. Mutatjuk, mi vár rátok.

Most is érdemes böngészni a podcast-csatornánkat, meghallgatható a Vaktérkép-sorozatunk, amelyben belföldi felfedezőtúrát tartottunk írókkal (többek között Kiss Noémi, Péterfy Gergely vagy Kiss Tibor Noé vezetett minket), Kávészünet címmel 10 részes beszélgetéssorozatot készítettünk írókkal alkotásról, írásról, első szövegekről, valamint a jövőről és fenntarthatóságról beszélgettünk mások mellett Al-Ghaoui Hesnával, Ráskó Eszterrel vagy Hajós Andrással a Bezzeg az én jövőmben című sorozatunkban.

Hol vagyunk elérhetőek? Spotify, Apple PodcastsPodbean, Google Podcast.

vl | 2021. február 18. |

-

Kötelezők

A kötelező olvasmányok közös tudásunk, élményünk, hagyományunk, amiket aligha tudunk elkerülni életünk során. De mi történik ezekkel a könyvekkel, ha lekerül róluk a kötelező címke és felnőtt fejjel, önszántunkból térünk vissza hozzájuk? A sorozatban a kötelező olvasmányokról beszélgetünk írókkal, rendezőkkel, színészekkel, akiknek életében és munkásságában fontos szerepet játszott az adott mű, amivel a legtöbben az iskolapadban találkoztunk. Ott Anna műsora.

Mesék Minden Mennyiségben

Gyerekirodalom – nem csak gyerekeknek! Tandori óta tudjuk, hogy van, amivel nem lehet betelni – mi is így vagyunk az izgalmas gyerek- és ifjúsági irodalommal. Új podcastunk a meséken innen és túl vizsgálja meg, mi zajlik éppen a könyvpiacon, a kiadóknál, a boltokban, az írók és az illusztrátorok műhelyeiben. Újdonságokat mutatunk be és régi klasszikusokat porolunk le, vendégeket hívunk, és fontos témákat beszélünk ki és beszélünk meg. A HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum és a Könyves Magazin közös podcastja, Szekeres Niki és Ruff Orsolya műsora.

Az első

Mindenkinek volt egy első. Olvasóként mindig az újabb és újabb könyveket várjuk kedvenc íróinktól, költőinktől, de megfeledkezünk arról, milyen volt az első könyvet megírni: kiállni és megmutatni, ami addig csak titokban készült, majd elengedni a szöveget. Beszélgetés írókkal az első lépésekről, az első sikerekről, pofonokról és visszajelzésekről. Valuska László műsora.

Capa - Fókuszban

„Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel." A 20. század egyik legjelentősebb fotósa, dokumentátora, hatitudósítója volt Robert Capa, aki 1913-ban Friedmann Endreként látta meg a napvilágot Budapesten. Hemingway cimborája, Steinbeck útitársa, egy igazi kalandor, nőcsábász, menekült, szerencsejátékos, hontalan, rocksztár, szemfényvesztő, zseni - rövidre szabott életének 41 évében is legenda. Az őt körülvevő misztikumnak nemcsak tárgya, de a róla keringő mendemondák egyik legfőbb forrása is ő maga volt. Sorozatunkban arra keressük a választ, hogy milyen is volt valójában, ki áll az általa nagyvonalú ecsetvonásokkal megörökített Robert Capa imázs mögött. Szeder Kata műsora.

Kapcsolódó cikkek
...
Podcast

Kiss Tibor Noé: Az emberek 90%-a tragikus állapotban van [PODCAST]

Hosszas várakozás után, végül idén ősszel jelent meg Kiss Tibor Noé legújabb kötete. A Beláthatatlan tájról a Margó Irodalmi Fesztivál színpadán Kiss Tibor Noéval a kötet szerkesztője, Szegő János beszélgetett. Hallgasd meg most te is a Margó podcast csatornáján!

...
Podcast

Halász Rita: Egy ilyen témában néha bizony el kell menni a falig [PODCAST]

Halász Rita regényírói bemutatkozása, a Mély levegő, egy bántalmazó kapcsolat szokatlanul lényegretörő, erőteljes látlelete, s egyúttal egyfajta útkeresés. A szerzővel a kötetbemutatón Németh Gábor beszélgetett.

...
Podcast

Maros András: Elkezdett foglalkoztatni negyven pluszosan, hogy mi a harminc pluszos barátság [PODCAST]

A Margó Irodalmi Fesztivál színpadán mutatta be a Két-három dán címmel megjelent legújabb kötetét Maros András. A szerzővel Valuska László beszélgetett. Hallgasd vissza most te is a Margó Spotify-csatornáján.

A hét könyve
Kritika
A regénybeli Kafka mögött felsejlik Borbély Szilárd alakja is
...
Kritika

Az utolsó indiánkönyv érzékeny pillanatfelvétel arról, hol tartunk ma az indiánozásban

Az utolsó indiánkönyv című antológiához a PIM 79 kortárs magyar szerzőt kért fel, hogy prózában vagy versben reflektáljanak arra, mit jelentett nekik az indián egykor, és mit jelent ma, felnőttként.

Polc

A katalán hegyekben teljesen hétköznapi a varázslat

...

Stephen King megmutatja, hogy a szakadozó internet jobban érdekel minket, mint a széthulló világ

...

Cinikusak vagyunk mind, ez köt össze - Gyurcsány és Orbán hatása a kortárs fiatal lírára

...

A banalitások és az apokalipszis közé sodort minket a koronavírus-járvány

...
Film / Színház / Muzsika
...
Kritika

A valódi utazás ott kezdődik, ahol a föld alatti vasút véget ér

...
Hírek

Quentin Tarantino Hollywood-regényében a titokzatos kaszkadőr múltja is feltárul

...
Nagy

Vajon a falusi szuperhősök megmenthetik Erdélyt?

Olvass!
...
Beleolvasó

Máté Péter életét és halálát ellentmondások és rejtélyek övezték

Bauer Barbara archív anyagokból, családtagok, ismerősök, egykori zenésztársak visszaemlékezéseiből dolgozva fikciós regényt írt Máté Péterről, Most élsz címmel. Olvassatok bele!

...
Beleolvasó

Spiró: Mikor szabad ölni?

Új esszékötettel jelentkezik Spiró György. A Hamlethez kapcsolódó erős cím (Mikor szabad ölni?) szellemében az esszék empatikus és okos ajánlatok arról hogyan lehet szabadon gondolkodva élni.

...
Beleolvasó

Ez itt a pszichiátria, az új otthonod

„De ne rémüldözz: nyugi. Minden jel szerint ebben a fejezetben végre megvalósul vágyaidnak netovábbja. A pszichiátria.” Keresztury Tibor új könyvében különböző kórtermeken keresztül leshetünk be az élet fontos pillanataiba. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Less bele a Lars Kepler-krimik sorozatgyilkosának lelkivilágába!

Izgalmas novellát adott közre a skandináv krimi egyik legkedveltebb képviselője, Lars Kepler, aki valójában nem egy személy, hanem egy szerzőpáros, Alexandra Coelho Ahndoril és Alexander Ahndoril. A te sötét labirintusod a sorozatgyilkos, Jurek Walter életébe és sötét lelkivilágába enged betekintést. 

...
Beleolvasó

Nincsen hegedűtok, amibe egy hegedű pontosan illene

Szvoren Edina legújabb írásaiban senki sem csodálkozik, az írások mégis csodálkozásra késztetnek.

...
Beleolvasó

Az Afáziában a Föld már lakhatatlan, de az emberi faj továbbra is előszeretettel harcol

A krimik után ezúttal sci-fivel jelentkezik Baráth Katalin: az Afáziában totális háború van kitörőben, a katasztrófát egy génmódosított szuperkatona és egy veterán hírszerző akadályozhatja meg. Mutatunk egy részt a könyvből!