Kötelezőkről, Robert Capáról, gyerekirodalomról és az első könyvekről indít podcastsorozatot a Könyves Magazin

Régóta készítünk podcastokat, de célzottan, szervezetten eddig még nem csináltuk. Februárban elindulnak sorozataink, amelyek hétről-hétre változatos témákban és megközelítésben mesélnek könyvekről, irodalomról, társművészetekről, és rajtuk keresztül igazából mindenről. Mutatjuk, mi vár rátok.

Most is érdemes böngészni a podcast-csatornánkat, meghallgatható a Vaktérkép-sorozatunk, amelyben belföldi felfedezőtúrát tartottunk írókkal (többek között Kiss Noémi, Péterfy Gergely vagy Kiss Tibor Noé vezetett minket), Kávészünet címmel 10 részes beszélgetéssorozatot készítettünk írókkal alkotásról, írásról, első szövegekről, valamint a jövőről és fenntarthatóságról beszélgettünk mások mellett Al-Ghaoui Hesnával, Ráskó Eszterrel vagy Hajós Andrással a Bezzeg az én jövőmben című sorozatunkban.

Hol vagyunk elérhetőek? Spotify, Apple PodcastsPodbean, Google Podcast.

vl | 2021. február 18. |

-

Kötelezők

A kötelező olvasmányok közös tudásunk, élményünk, hagyományunk, amiket aligha tudunk elkerülni életünk során. De mi történik ezekkel a könyvekkel, ha lekerül róluk a kötelező címke és felnőtt fejjel, önszántunkból térünk vissza hozzájuk? A sorozatban a kötelező olvasmányokról beszélgetünk írókkal, rendezőkkel, színészekkel, akiknek életében és munkásságában fontos szerepet játszott az adott mű, amivel a legtöbben az iskolapadban találkoztunk. Ott Anna műsora.

Mesék Minden Mennyiségben

Gyerekirodalom – nem csak gyerekeknek! Tandori óta tudjuk, hogy van, amivel nem lehet betelni – mi is így vagyunk az izgalmas gyerek- és ifjúsági irodalommal. Új podcastunk a meséken innen és túl vizsgálja meg, mi zajlik éppen a könyvpiacon, a kiadóknál, a boltokban, az írók és az illusztrátorok műhelyeiben. Újdonságokat mutatunk be és régi klasszikusokat porolunk le, vendégeket hívunk, és fontos témákat beszélünk ki és beszélünk meg. A HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum és a Könyves Magazin közös podcastja, Szekeres Niki és Ruff Orsolya műsora.

Az első

Mindenkinek volt egy első. Olvasóként mindig az újabb és újabb könyveket várjuk kedvenc íróinktól, költőinktől, de megfeledkezünk arról, milyen volt az első könyvet megírni: kiállni és megmutatni, ami addig csak titokban készült, majd elengedni a szöveget. Beszélgetés írókkal az első lépésekről, az első sikerekről, pofonokról és visszajelzésekről. Valuska László műsora.

Capa - Fókuszban

„Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel." A 20. század egyik legjelentősebb fotósa, dokumentátora, hatitudósítója volt Robert Capa, aki 1913-ban Friedmann Endreként látta meg a napvilágot Budapesten. Hemingway cimborája, Steinbeck útitársa, egy igazi kalandor, nőcsábász, menekült, szerencsejátékos, hontalan, rocksztár, szemfényvesztő, zseni - rövidre szabott életének 41 évében is legenda. Az őt körülvevő misztikumnak nemcsak tárgya, de a róla keringő mendemondák egyik legfőbb forrása is ő maga volt. Sorozatunkban arra keressük a választ, hogy milyen is volt valójában, ki áll az általa nagyvonalú ecsetvonásokkal megörökített Robert Capa imázs mögött. Szeder Kata műsora.

Kapcsolódó cikkek
...
Podcast

Kiss Tibor Noé: Az emberek 90%-a tragikus állapotban van [PODCAST]

Hosszas várakozás után, végül idén ősszel jelent meg Kiss Tibor Noé legújabb kötete. A Beláthatatlan tájról a Margó Irodalmi Fesztivál színpadán Kiss Tibor Noéval a kötet szerkesztője, Szegő János beszélgetett. Hallgasd meg most te is a Margó podcast csatornáján!

...
Podcast

Halász Rita: Egy ilyen témában néha bizony el kell menni a falig [PODCAST]

Halász Rita regényírói bemutatkozása, a Mély levegő, egy bántalmazó kapcsolat szokatlanul lényegretörő, erőteljes látlelete, s egyúttal egyfajta útkeresés. A szerzővel a kötetbemutatón Németh Gábor beszélgetett.

...
Podcast

Maros András: Elkezdett foglalkoztatni negyven pluszosan, hogy mi a harminc pluszos barátság [PODCAST]

A Margó Irodalmi Fesztivál színpadán mutatta be a Két-három dán címmel megjelent legújabb kötetét Maros András. A szerzővel Valuska László beszélgetett. Hallgasd vissza most te is a Margó Spotify-csatornáján.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

...
Zöld

Az írók jóval a tudósok előtt ráéreztek az agy működésére – interjú a világhírű agykutatóval

Dr. Scott A. Small Alzheimer-kutató érdekfeszítően írt arról, miért tesz jót nekünk az egészséges felejtés. Szóba került Salman Rushdie elmepalotája, a kreativitás és a MI, az alvás és a társadalmi felejtés szerepe, illetve a pszichopaták és a csimpánzok is. Interjú.

A hét könyve
Kritika
Andrei Dósa megírta a Dekameron spangliparázstól izzó spinoffját
...
Nagy

Bognár Péter: Az unokatestvérek bosszúja

„…egy pillanatra az őz jutott szembe, mert hiszen mégiscsak az őz okozta a galibát, az őz, amely az autó reflektorának fénycsóvájában hirtelenjében torzszülöttnek és vámpírnak látszott lenni, és amely hosszan nézett rám, egészen addig, míg félre nem kaptam a kormányt...” Bognár Péter Minél kevesebb karácsonyt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a kilencedik rész.

Polc

Nem a nagy háború, hanem a barátod halála avat felnőtté

...

Az árulást a legnehezebben saját magának bocsátja meg az ember

...

Ménes Attila regényében egy ír úr meséli el a romlásnak indult magyarság történetét

...

McCarthy sötét világában a szerelem és a zsenialitás sem képes világot gyújtani

...
Olvass!
...
Beleolvasó

Ali Smith-nél két testvér próbálja túlélni a legrosszabb időket

Az Évszak-kvartett befejező részében a skót író ismét jelenünk legégetőbb kérdéseit vizsgálja, miközben a világ lassan karanténba zárul. Olvass bele a Nyárba!

...
Beleolvasó

A gazdag kisvárosban a barátság látszata mögött gyilkos indulatok fortyognak

Jeneva Rose regénye egy amerikai kisvárosba vezet: Buckhead a drága autók, hatalmas házak és álságos barátságok helye. Az itt élő nők közül vajon ki lesz elég okos ahhoz, hogy túlélje Buckheadet - és ki végzi holtan? Olvass bele!

...
Beleolvasó

Egy sorsszerű találkozás kellett ahhoz, hogy létrejöjjön az első magyar jógaiskola

Az első magyar jógaiskola története az indiai Madrászból és a Haich család balatonvilágosi villájából indul. A jómódú családból származó Erzsébet és az indiai Yesudian történetét Kertész Edina írta meg. Olvass bele!