Kötelezőkről, Robert Capáról, gyerekirodalomról és az első könyvekről indít podcastsorozatot a Könyves Magazin

Régóta készítünk podcastokat, de célzottan, szervezetten eddig még nem csináltuk. Februárban elindulnak sorozataink, amelyek hétről-hétre változatos témákban és megközelítésben mesélnek könyvekről, irodalomról, társművészetekről, és rajtuk keresztül igazából mindenről. Mutatjuk, mi vár rátok.

Most is érdemes böngészni a podcast-csatornánkat, meghallgatható a Vaktérkép-sorozatunk, amelyben belföldi felfedezőtúrát tartottunk írókkal (többek között Kiss Noémi, Péterfy Gergely vagy Kiss Tibor Noé vezetett minket), Kávészünet címmel 10 részes beszélgetéssorozatot készítettünk írókkal alkotásról, írásról, első szövegekről, valamint a jövőről és fenntarthatóságról beszélgettünk mások mellett Al-Ghaoui Hesnával, Ráskó Eszterrel vagy Hajós Andrással a Bezzeg az én jövőmben című sorozatunkban.

Hol vagyunk elérhetőek? Spotify, Apple PodcastsPodbean, Google Podcast.

vl | 2021. február 18. |

-

Kötelezők

A kötelező olvasmányok közös tudásunk, élményünk, hagyományunk, amiket aligha tudunk elkerülni életünk során. De mi történik ezekkel a könyvekkel, ha lekerül róluk a kötelező címke és felnőtt fejjel, önszántunkból térünk vissza hozzájuk? A sorozatban a kötelező olvasmányokról beszélgetünk írókkal, rendezőkkel, színészekkel, akiknek életében és munkásságában fontos szerepet játszott az adott mű, amivel a legtöbben az iskolapadban találkoztunk. Ott Anna műsora.

Mesék Minden Mennyiségben

Gyerekirodalom – nem csak gyerekeknek! Tandori óta tudjuk, hogy van, amivel nem lehet betelni – mi is így vagyunk az izgalmas gyerek- és ifjúsági irodalommal. Új podcastunk a meséken innen és túl vizsgálja meg, mi zajlik éppen a könyvpiacon, a kiadóknál, a boltokban, az írók és az illusztrátorok műhelyeiben. Újdonságokat mutatunk be és régi klasszikusokat porolunk le, vendégeket hívunk, és fontos témákat beszélünk ki és beszélünk meg. A HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum és a Könyves Magazin közös podcastja, Szekeres Niki és Ruff Orsolya műsora.

Az első

Mindenkinek volt egy első. Olvasóként mindig az újabb és újabb könyveket várjuk kedvenc íróinktól, költőinktől, de megfeledkezünk arról, milyen volt az első könyvet megírni: kiállni és megmutatni, ami addig csak titokban készült, majd elengedni a szöveget. Beszélgetés írókkal az első lépésekről, az első sikerekről, pofonokról és visszajelzésekről. Valuska László műsora.

Capa - Fókuszban

„Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel." A 20. század egyik legjelentősebb fotósa, dokumentátora, hatitudósítója volt Robert Capa, aki 1913-ban Friedmann Endreként látta meg a napvilágot Budapesten. Hemingway cimborája, Steinbeck útitársa, egy igazi kalandor, nőcsábász, menekült, szerencsejátékos, hontalan, rocksztár, szemfényvesztő, zseni - rövidre szabott életének 41 évében is legenda. Az őt körülvevő misztikumnak nemcsak tárgya, de a róla keringő mendemondák egyik legfőbb forrása is ő maga volt. Sorozatunkban arra keressük a választ, hogy milyen is volt valójában, ki áll az általa nagyvonalú ecsetvonásokkal megörökített Robert Capa imázs mögött. Szeder Kata műsora.

Kapcsolódó cikkek
...
Podcast

Kiss Tibor Noé: Az emberek 90%-a tragikus állapotban van [PODCAST]

Hosszas várakozás után, végül idén ősszel jelent meg Kiss Tibor Noé legújabb kötete. A Beláthatatlan tájról a Margó Irodalmi Fesztivál színpadán Kiss Tibor Noéval a kötet szerkesztője, Szegő János beszélgetett. Hallgasd meg most te is a Margó podcast csatornáján!

...
Podcast

Halász Rita: Egy ilyen témában néha bizony el kell menni a falig [PODCAST]

Halász Rita regényírói bemutatkozása, a Mély levegő, egy bántalmazó kapcsolat szokatlanul lényegretörő, erőteljes látlelete, s egyúttal egyfajta útkeresés. A szerzővel a kötetbemutatón Németh Gábor beszélgetett.

...
Podcast

Maros András: Elkezdett foglalkoztatni negyven pluszosan, hogy mi a harminc pluszos barátság [PODCAST]

A Margó Irodalmi Fesztivál színpadán mutatta be a Két-három dán címmel megjelent legújabb kötetét Maros András. A szerzővel Valuska László beszélgetett. Hallgasd vissza most te is a Margó Spotify-csatornáján.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

A hét könyve
Kritika
Salman Rushdie és a kétélű kés, ami élni hagyta
...
Nagy

„A nyilas korszak kimerevített jelen” - Zoltán, Krusovszky és Kukorelly a Tavaszi Margón

A Tavaszi Margó első napján Kukorelly Endre és Krusovszky Dénes kötetei mellett Zoltán Gábor új könyvét is bemutatták, ami az Orgia ikerregényeként a 12. kerület nyilas múltját kutatja. 

Polc

Otthonosság és idegenség Görcsi Péter debütáló regényében – Olvass bele!

...

Jesmyn Ward rabszolgalányról szóló története a test nyelvén mesél pokoljárásról és felemelkedésről

...

Stephen King 50 éves horrorja egy menstruáló kamaszlány miatt vált klasszikussá

...

Mindig van lejjebb: a trópusi pokolban a hős legjobb barátja egy háromlábú kutya

...
Olvass!
...
Beleolvasó

Az apa keresése egyben az én felkutatása is egy holland regényben – Olvass bele!

A borbély fia fordulatos regény a gyászról, az újrakezdésről, a családi kapcsolatok és a vágy erejéről. Nem csupán az én- és apakeresés, de az alkotás magával ragadó története is, amely elmossa a határt jó és rossz, igaz és hamis, valóság és fikció között. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Olvass bele Nádasdy Ádám új verseskötetébe!

Nádasdy Ádám versei az emberélet útjának felén túlról szólnak. Mutatunk kettőt.

...
Beleolvasó

Mit teszel, ha kiderül, hogy talán nem a barátod gyilkosát csukták le? - Olvass bele Rebecca Makkai új krimijébe!

Amikor a sikeres tanárt és podcastert visszahívják tanítani a régi gimnáziumába, egy régi gyilkosságban is új nyomra bukkan. Olvass bele Rebecca Makkai könyvébe!