Kötelezőkről, Robert Capáról, gyerekirodalomról és az első könyvekről indít podcastsorozatot a Könyves Magazin

Régóta készítünk podcastokat, de célzottan, szervezetten eddig még nem csináltuk. Februárban elindulnak sorozataink, amelyek hétről-hétre változatos témákban és megközelítésben mesélnek könyvekről, irodalomról, társművészetekről, és rajtuk keresztül igazából mindenről. Mutatjuk, mi vár rátok.

Most is érdemes böngészni a podcast-csatornánkat, meghallgatható a Vaktérkép-sorozatunk, amelyben belföldi felfedezőtúrát tartottunk írókkal (többek között Kiss Noémi, Péterfy Gergely vagy Kiss Tibor Noé vezetett minket), Kávészünet címmel 10 részes beszélgetéssorozatot készítettünk írókkal alkotásról, írásról, első szövegekről, valamint a jövőről és fenntarthatóságról beszélgettünk mások mellett Al-Ghaoui Hesnával, Ráskó Eszterrel vagy Hajós Andrással a Bezzeg az én jövőmben című sorozatunkban.

Hol vagyunk elérhetőek? Spotify, Apple PodcastsPodbean, Google Podcast.

vl | 2021. február 18. |

-

Kötelezők

A kötelező olvasmányok közös tudásunk, élményünk, hagyományunk, amiket aligha tudunk elkerülni életünk során. De mi történik ezekkel a könyvekkel, ha lekerül róluk a kötelező címke és felnőtt fejjel, önszántunkból térünk vissza hozzájuk? A sorozatban a kötelező olvasmányokról beszélgetünk írókkal, rendezőkkel, színészekkel, akiknek életében és munkásságában fontos szerepet játszott az adott mű, amivel a legtöbben az iskolapadban találkoztunk. Ott Anna műsora.

Mesék Minden Mennyiségben

Gyerekirodalom – nem csak gyerekeknek! Tandori óta tudjuk, hogy van, amivel nem lehet betelni – mi is így vagyunk az izgalmas gyerek- és ifjúsági irodalommal. Új podcastunk a meséken innen és túl vizsgálja meg, mi zajlik éppen a könyvpiacon, a kiadóknál, a boltokban, az írók és az illusztrátorok műhelyeiben. Újdonságokat mutatunk be és régi klasszikusokat porolunk le, vendégeket hívunk, és fontos témákat beszélünk ki és beszélünk meg. A HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum és a Könyves Magazin közös podcastja, Szekeres Niki és Ruff Orsolya műsora.

Az első

Mindenkinek volt egy első. Olvasóként mindig az újabb és újabb könyveket várjuk kedvenc íróinktól, költőinktől, de megfeledkezünk arról, milyen volt az első könyvet megírni: kiállni és megmutatni, ami addig csak titokban készült, majd elengedni a szöveget. Beszélgetés írókkal az első lépésekről, az első sikerekről, pofonokról és visszajelzésekről. Valuska László műsora.

Capa - Fókuszban

„Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel." A 20. század egyik legjelentősebb fotósa, dokumentátora, hatitudósítója volt Robert Capa, aki 1913-ban Friedmann Endreként látta meg a napvilágot Budapesten. Hemingway cimborája, Steinbeck útitársa, egy igazi kalandor, nőcsábász, menekült, szerencsejátékos, hontalan, rocksztár, szemfényvesztő, zseni - rövidre szabott életének 41 évében is legenda. Az őt körülvevő misztikumnak nemcsak tárgya, de a róla keringő mendemondák egyik legfőbb forrása is ő maga volt. Sorozatunkban arra keressük a választ, hogy milyen is volt valójában, ki áll az általa nagyvonalú ecsetvonásokkal megörökített Robert Capa imázs mögött. Szeder Kata műsora.

Kapcsolódó cikkek
...
Podcast

Kiss Tibor Noé: Az emberek 90%-a tragikus állapotban van [PODCAST]

Hosszas várakozás után, végül idén ősszel jelent meg Kiss Tibor Noé legújabb kötete. A Beláthatatlan tájról a Margó Irodalmi Fesztivál színpadán Kiss Tibor Noéval a kötet szerkesztője, Szegő János beszélgetett. Hallgasd meg most te is a Margó podcast csatornáján!

...
Podcast

Halász Rita: Egy ilyen témában néha bizony el kell menni a falig [PODCAST]

Halász Rita regényírói bemutatkozása, a Mély levegő, egy bántalmazó kapcsolat szokatlanul lényegretörő, erőteljes látlelete, s egyúttal egyfajta útkeresés. A szerzővel a kötetbemutatón Németh Gábor beszélgetett.

...
Podcast

Maros András: Elkezdett foglalkoztatni negyven pluszosan, hogy mi a harminc pluszos barátság [PODCAST]

A Margó Irodalmi Fesztivál színpadán mutatta be a Két-három dán címmel megjelent legújabb kötetét Maros András. A szerzővel Valuska László beszélgetett. Hallgasd vissza most te is a Margó Spotify-csatornáján.

Az évtized könyve
...
Nagy

Hogyan lesz egy magyar könyvből világsiker?

...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 5.

...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 4.

Az évtized könyve
...
Nagy

Hogyan lesz egy magyar könyvből világsiker?

...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 5.

...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 4.

A hét könyve
Kritika
Lydia Davis a hétköznapi sodródásban is meglátja a rendet
...
Nagy

Miért fordítja el a fejét az ember, amikor a szomszédait felszállítják egy vonatra, amelyről nem tudni, hová indul?

Géraldine Schwarz az Emlékezet nélkül című esszéregénye segít megérteni a múltfeldolgozás és az emlékezetpolitika jelentőségét. Interjú.

Polc

A medvék szemében az ember csak egy kizsákmányoló, oktondi lény

...

Trevor Noah a dél-afrikai apartheidben született, Hollywoodban ért a csúcsra

...

Ez itt a Déli Krónika, a hírmondó: Tom Hanks

...

Ian McEwan új könyvével eléggé kiborította a sci-fi rajongókat

...
Film / Színház / Muzsika
...
Nagy

A vezércsel írója éppen olyan kívülálló zseni volt, mint Beth Harmon

...
Hírek

Dragomán, Esterházy és Kosztolányi: ezt nézzük a színházban februárban

...
Hírek

A Netflix új sorozatában Lupin palira veszi a francia elitet

Olvass!
...
Beleolvasó

Oravecz Imre azután kezdett el naplót írni, hogy kicsúszott a lába alól a talaj

A Kedves John. Levelek Kaliforniába egyszerre önéletrajzi vallomás és a rendszerváltozás korrajza. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szobotka hősei sokat adnak a látszatra, de emiatt sosem lehetnek igazán boldogok

Zsúfolt budai társbérletek, elfojtott vágyak és félelmek, bonyolult emberi kapcsolatok, szövevényes szerelmek tárulnak elénk Szobotka Tibor klasszikussá vált, 1956-ban játszódó regényében. Mutatunk egy részt belőle!

...
Beleolvasó

A post-truth mágikus világában elmosódik a tények és a vélemények közti különbség

Vajon miért dőlünk be az álhíreknek és összeesküvés-elméletnek? Krekó Péter Tömegparanoia 2.0 című könyvében azt járja körbe, mit is jelent a post-truth, illetve a dezinformáció kora, és miért virágzik a mai álhír-ipar. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Rinocéroszok alakítják Európa és a nyugati civilizáció históriáját

Schein Gábor új verses regénye azzal a káprázatos ötlettel játszik el, hogy miképpen írható meg Európa és a nyugati civilizáció históriája, ha annak mitikus és valóságos történeteiben a rinocérosz mint hús-vér figura szerepel.

...
Beleolvasó

Verses-novellás szakácskönyv készült Bodor Ádám 85. születésnapjára

Bodor Ádám 85. születésnapjára harmincöt szerző írt egy-egy, az írásművészete előtt tisztelgő receptes mesét, amelyek akár Eronim Mox elveszettnek hitt szakácskönyvéből is származhatnának.Olvass bele!

...
Beleolvasó

Visszaadható-e egy gyerek?

Egy kiskamasz egyik napról a másikra elveszít mindent - az otthonát, a legjobb barátnőit, a szülei feltétel nélküli szeretetét. Pontosabban azokét, akiket egészen addig a szüleinek hitt. Olvass bele A visszaadott lány történetébe!