Hatos Pál: A főváros mikrotörténeteit helyeztük mikroszkóp alá

Hatos Pál: A főváros mikrotörténeteit helyeztük mikroszkóp alá

Az őszi Margón mutatták be a Jaffa Kiadó gondozásában megjelent Ismeretlen Budapestek című kötetet, amelyről Mörk Leonóra kérdezte a szerkesztőt, Hatos Pált. Most a teljes beszélgetést meghallgathatod!

Nyitókép: Kováts Zsófi

vn | 2023. december 11. |

Budapest nagyváros. Budapest világváros. Budapest történelmi város. Budapest ismerős. Ismerős? Könyvtárnyi könyv foglalkozik a város történetével, nincs ember, aki el tudná mindet olvasni. Budapestnek nemcsak a jelene, hanem a múltja is napról napra változik. Az Ismeretlen Budapestek című kötet neves történészek által írt fejezetei mégsem akarnak rendet tenni a várostörténet eredendő és kiismerhetetlen rendetlenségében,

hanem sajátos „régészeti” munkát végezve tárnak fel elsüllyedt rétegeket.

Kizsigerelt cselédlányok vasárnap délutáni magányos korzózásai és rettenetes gyilkosságai nyomába erednek. Felidézik a házfalak tövében szunnyadó grund csendjét felverő első gólokat. Történeteket mesélnek a magyar fővárost felkereső felvidéki szlovák utazók idegenkedéssel vegyes csodálkozásáról, a budapesti román munkásokról, akik szocialisták voltak, és kémszolgálatot vállaltak Kun Béla Magyar Tanácsköztársasága érdekében. Sőt, még a város galambjairól is szó esik, amelyek hiába voltak és vannak ott minden tetőn és parkban, korábban nem keltették fel a történészek érdeklődését. Megannyi történet, megannyi Budapest.

Hatos Pál (Szerk.)
Ismeretlen Budapestek – Kis történetek a város nagy múltjából
Jaffa, 2023, 295 oldal
-

Az Ismeretlen Budapestek – húzta alá a bemutatón Hatos Pál ‒ sokszereplős vállalkozás. A Mörk Leonórával folytatott beszélgetés elején a kötet szerkesztője a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár helyszínére utalva úgy fogalmazott, a fővárosról szóló történetek megtöltenék ezt a hatalmas táncteret, majd hozzátette, Budapestet elsősorban a nemtudás felől igyekeztek megközelíteni, vagyis megkeresni azokat a mikrotörténeteket,

amelyeket eddig talán nem vizsgált kellő alapossággal a történettudomány.

Így került a kötetbe a cselédek, a galambok és a labdarúgók Budapestjéről is egy-egy tanulmány, de van olyan írás is, ami a francia nevelőnők történetét tárja fel,

akiknek nincs emléktáblájuk, holott jelentősen formálták a város művelődéstörténetét.

„Talán nincs is Budapest, hanem Budapestek vannak” – indokolta a kötet címében is olvasható többesszámot Hatos Pál, aki arra is kitért, hogy az Ismeretlen Budapestek metszeteket közöl a főváros életről, és a legtöbb tanulmányban megjelennek forrásként irodalmi művek is.

Kapcsolódó cikkek
...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Nagy

Gangviták, szigetséták, paneltragédiák - Budapest 150 éve kortárs íróktól

„Egy várost nem a téglák, hanem a benne lakók történetei építenek fel” – ez a mottója a Budapest Nagyregénynek. Huszonhárom kortárs szerző városlakók történeteiből inspirálódva írta az egyes fejezeteit, melyekből összeállt a majdnem ötszáz oldalas kötet. 

...
Szórakozás

Az egyetlen magyar stadionkatasztrófáról is szó esik a budapesti futball 150 évét bemutató könyvben

Budapest futballkönyve címmel írt könyvet Csillag Péter és Dénes Tamás, akik a főváros életét mutatják be a labdarúgáson keresztül.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Dűne 2: Hőssé válhat, aki tétovázik, mielőtt megragadja a hatalmat?

A Dűne ismét monumentális és epikus, minket viszont az is érdekelt, milyen párbeszédben áll a filmklasszikussal, aminek eredetije Frank Herbertet is inspirálta. És az is, hogyan cáfol rá már most egy rendezői döntésre a valós történelem.

...
Szórakozás

A Szegény párák feminista kiáltványként értelmezi újra a Frankensteint

Jórgosz Lánthimosz tizenegy Oscarra jelölt mozija női szemszögből beszéli el Mary Shelley viktoriánus díszletek között játszódó, horrorklisékből, gótikus románcok és pikareszkregények elemeiből összeöltött felnövekedéstörténetet.

...
Szórakozás

Érdekvédelmi terület: Auschwitz parancsnokáról tisztábban beszélnek a zajok, mint a szavak

Jonathan Glazer Cannes-nagydíjas, öt Oscarra jelölt filmje szokatlan módon közelíti meg a holokausztot: Rudolf Hösst és családját követjük benne, a zsidók szenvedését pedig hangok „testesítik meg”.

...
Zöld

Peter Attia: a ránk leselkedő betegségek az apokalipszis lovasai

A hosszú élet nem a sorson vagy a géneken múlik: te is tehetsz érte ‒ tartja a világhírű orvosszerző, Peter Attia. Vedd fel a harcot te is, hogy elkerüld a diagnózis kimondását! Hogy hogyan? Olvass bele!

Szerzőink

...
Kiss Imola

A bántalmazás az irodalmi közegben sem az egyén ügye, hanem közös felelősség

...
Sándor Anna

Dűne 2: Hőssé válhat, aki tétovázik, mielőtt megragadja a hatalmat?

...
Kolozsi Orsolya

Virginia Woolf impresszionista ecsettel festi meg Mrs. Dalloway világát

...
Zöld

Árnyékmunka, dühös emberek, no meg a hírek – a legjobb pszicho könyvek 2024 tavaszán

Ki az a 21 magyar, aki forradalmasította a pszichológiát? Hogyan bánjunk a dühös emberekkel? Miért leszünk boldogabbak, ha nem olvasunk híreket? És miként hatnak az életünkre a titkok?