Az egyetlen magyar stadionkatasztrófáról is szó esik a budapesti futball 150 évét bemutató könyvben

Az egyetlen magyar stadionkatasztrófáról is szó esik a budapesti futball 150 évét bemutató könyvben

ko | 2023. november 16. |

Budapest futballkönyve címmel írt könyvet Csillag Péter és Dénes Tamás, akik a főváros életét mutatják be a labdarúgáson keresztül.

A Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulójára időzített kiadványnak szerdai bemutatóján a szerzők hangsúlyozták: kifejezett céljuk volt, hogy ne a már jól ismert történeteket elevenítsék fel és ne a magyar labdarúgás -  Budapesthez köthető - leghíresebb epizódjait írják meg újra.

dénes tamás, csillag péter
Budapest futballkönyve - Elfeledett történetek a fővárosi labdarúgás múltjából
Jaffa, 2023, 296 oldal
Dénes Tamás, Csillag Péter: Budapest futballkönyve könyv

Csillag Péter és Dénes Tamás a közel 300 oldalon az elmúlt másfél évszázad szinte egészét átfogják, megismertetve az olvasót egyebek mellett a Pékerdei csata néven elhíresült, nagyjából a mai MTK-pálya helyén lezajlott mérkőzés, az első rádiós futballközvetítés, valamint az első villanyfényes budapesti meccs történetével.

A könyvben felidézik Bárczy István polgármester legendás kezdőrúgását, a pesti mérkőzésfotózás úttörőjének titulált Munkácsi Márton tragikus, egyszersmind rendkívüli életét, továbbá meg lehet tudni belőle, hogy

miért éppen Budapesten rendeztek futballmeccset a Titanic-árvák megsegítésére.

A kötetben szó esik párbajozó sztárfutballistákról, majd az is kiderül, hogy ki volt az egyetlen magyar stadionkatasztrófa egyetlen halálos áldozata. Olvasni lehet benne még engedéllyel megtartott erkölcsi prédikációkról, az NB I-es labdarúgók számára a Lóversenypályán megrendezett futóversenyről, továbbá arról, milyen az, amikor a zsoké egyben edző is, és a könyvből arra is fény derül, miként kerültek náci díszletek az MTK-pályára.

Az embermentő labdarúgó ‒ dédunokája írt könyvet a válogatott első gólszerzőjéről
Az embermentő labdarúgó ‒ dédunokája írt könyvet a válogatott első gólszerzőjéről

Miközben filmszerűen kíséri végig az embermentő Fradi-csatár, doktor Borbás Gáspár életét, az Első gól a honi polgárság aranykorának és napszálltájának is nyomába ered. Borbás Barna olvasmányos, kultúrtörténeti adalékokban bővelkedő könyvében előbb a békebeli labdarúgás Wes Anderson filmjeibe illő miliője elevenedik meg, aztán ahogy a 20. század közepe felé közeledünk, egyre sötétebb árnyalatokkal szembesít bennünket a kötet, amely ezúttal nálunk a hét könyve.

Tovább olvasok

(MTI)
Fotó: Fortepan/Kovács Márton Ernő

Olvass minket e-mailben is!

  • Személyes ajánló a legérdekesebb tartalmainkról!
  • Extra tartalom csak feliratkozóknak!
  • Így biztosan nem maradsz le a legfrissebb könyves hírekről!
  • Nem spammelünk, heti 1-2 levelet küldünk.

Könyves Magazin Hírlevél

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

10 kevésbé ismert érdekesség a magyar irodalom és labdarúgás keretmetszetéből

Csillag Péter Ady stoplisban című könyvében irodalmi nagyjaink életének számos olyan rejtett zuga tárul fel, amelyek egyaránt érdekesek lehetnek a magyar irodalom- és sporttörténet kedvelőinek. Cikkünkben 10 meglepő tényt gyűjtöttünk össze a magyar írók és a foci viszonyáról. 

...
Hírek

Esterházy-portrék rövid hajjal, focistaként és derűsen

Esterházy Péterről készített fotók közül válogatott fia, Marcell. A képekhez bán Zsófia olvasta fel Aparchívum című szövegét.

...
Kritika

Orbán Viktor a férfiöltözőből országot, a politikából focimeccset csinált

A hét könyvében magányosan kocog Orbán Viktor a VASAS-pályán, ami után nem melegítik fel neki a szaunát.  Rényi Pál Dániel, a 444 újságírója megírta Győzelmi kényszer - Futball és hatalom Orbán világában című könyvét, ami rendhagyó, foci-nézőpontú portrékönyv Orbán Viktorról, szinte már szépirodalom. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Daniel Kehlmann szerint itt az idő, hogy megijedjünk az AI-tól

Az író a Guardiannek írt véleménycikkben hívta fel a figyelmet az AI szélsebes fejlődésének következményeire.

...
Zöld

Sokkal jobban hatnak a konteók, ha a közösség hiedelmeihez illeszkednek – Olvass bele az Emberarcú tudományba!

A különböző tudományterületek képviselőinek tanulmányaiból szerkesztett kötetben az alternatív világértelmezések, áltudományos elméletek és tudománytagadó tanok sorát járják körül. Olvass bele!

...
Zöld

3 ok, amiért a home office pszichésen megterhelő + 3 könyv segítségül

Ugyan a home office nagyobb szabadságot és autonómiát biztosíthat, olyan hátulütői vannak, amikre elsőre nem feltétlenül gondolnánk. 

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Újravágták az új Amerika Kapitány előzetesét a Trump elleni merénylet után

A Marvel közzétette az Amerika Kapitány: Szép új világ trailerének frissített változatát. Az átdolgozott verzióból azonban kimaradt az a jelenet, amelyben Isaiah Bradley Ross elnökre támad. Könnyen lehet, hogy mindennek a Donald Trump elleni merénylethez van köze.

...
Szórakozás

Madonna adott tanácsot a Deadpool & Rozsomák stábjának

Csütörtökön érkezik a mozikba a Deadpool & Rozsomák, a Marvel-univerzum régóta várt dobása, amiben Madonna ikonikus slágere, az 1989-es Like a Prayer is felhangzik. 

...
Szórakozás

Ki ez az izgalmas női karakter a Deadpool & Rozsomákban?

A Deadpool & Rozsomákot csütörtöktől vetítik a mozik, a legújabb trailerben pedig felbukkan egy szereplő, ami miatt a film még érdekesebb lehet. Kicsoda X-23 és vajon mit készít elő a filmbeli jelenléte?

...
Szórakozás

Hallgasd meg, hogy énekel Bob Dylant Timothee Chalamet

A Complete Unknown című, decemberben érkező Bob Dylan-életrajzi film előzetesében az Oscar-jelölt Timothee Chalamet maga adja elő a Nobel-díjas énekes-dalszerző egy korai szerzeményét.

Szerzőink

...
Könyves Magazin

Karrierista nők: divathóbort vagy gazdasági kényszer? [Budapesti nők]

...
hhz

Daniel Kehlmann szerint itt az idő, hogy megijedjünk az AI-tól

...
Sándor Anna

Sherlock Holmes, a holokauszt és egy papagáj is befért Michael Chabon nyári krimijébe

A hét könyve
Kritika
Sherlock Holmes, a holokauszt és egy papagáj is befért Michael Chabon nyári krimijébe
...
Podcast

Karrierista nők: divathóbort vagy gazdasági kényszer? [Budapesti nők]

A századforduló környékén Budapesten is egy új nőtípus felbukkanása borzolta a kedélyeket: ő volt a New Woman, aki már nem elégedett meg azzal a térrel, amit a férfiak által húzott korlátok hagytak neki. Podcast.