A kor egyik legfontosabb influenszere, Jókai Mór vette a bátorságot, hogy újságcikkben listázza a Nemzeti eledeleinket. Mondjuk bátorságáról árulkodik, hogy 1862-ben mindezt Kakas Márton álnéven tette meg. A Telex gasztroújságírója, Ács Bori pár éve rátalált erre az étellistára, és szisztematikusan elkészítette ezeket, ebből állt össze az Elfeledett magyar konyha ‒ A legfontosabb magyar ételek Jókai Mór szerint című kultúr- és gasztrotörténeti szakácskönyv.
A nemzeti szuverenitás minden bizonnyal a legfontosabb kérdés az elmúlt években, ezért a szerző rögtön a gyomorban akar rendet rakni: mi magyar és hogy nem az? A Jókai-listán szerepel egy csomó ismerős étel, persze más néven, de a kolozsvári töltött káposzta, a halászlé és a nyögvenyelő is megtalálható benne, vagyis minden olyan étel, ami miatt az elmúlt harminc év az árokásosról szól. Ács Bori árokbetemetéspárti újságíró, megadja az igazságát a sózott citromnak és a lucskos káposztának is.
A töltött káposzta mellett beszélgettünk:
- Ki az a Kakas Márton?
- Malackarajtól a szakácskönyvírásig?
- Gasztroforradalom Jókai és Ács Bori idejében?
- Miért kellett megkóstolnia MINDENT?
- A család is örül a kísérletező kedvének?
- Milyen hatások érték a magyar konyhát? A török, a sváb vagy a zsidó gasztronómia hatott jobban?
- Árokbetemetés a gasztronómiában: a halkrémlevesről!
- Aranygaluska, bagel, perec és más érdekessegék.
- Remixkultúra a konyhában!