Amerikában közkinccsé válik A világítótorony és az utolsó Sherlock-kötet

Amerikában közkinccsé válik A világítótorony és az utolsó Sherlock-kötet

ro | 2022. december 21. |

2023. január elsejétől sok szellemi termék esetében lejár a szerzői jogi védelem, ami azt jelenti, hogy ezek a művek közkinccsé válnak, bárki adaptálhatja vagy épp kiadhatja őket. A Duke Law School a honlapján gyűjtötte össze azokat a műveket, amelyek szabadon felhasználhatóvá válnak Amerikában.

Utóbbi esetben 1927-ben megjelent művekről van szó: ezeknek eredetileg már 2003-ban közkinccsé kellett volna válniuk (akkor járt le az amerikai szabályozás szerinti 75 éves szerzői jogi védelem), viszont mielőtt ez életbe léphetett volna, a Kongresszus a szerzői jog időtartamának meghosszabbításáról szóló 1998-as törvénnnyel még húsz évvel kitolta ezt az időszakot - ez járt most le Amerikában.

A szabadon felhasználható művek listájára így olyan művek kerültek fel, mint Virginia Woolftól A világítótorony, Arthur Conan Doyle-tól a Sherlock Holmes esetnaplója, Agatha Christie-től A titokzatos Négyes vagy Franz Kafka Amerikája. De nemcsak irodalmi művek váltak közkinccsé, hanem filmek is: ezek között van Fritz Lang Metropolisa, a William A. Wellman rendezte Szárnyak (ez volt az első, amely elnyerte a legjobb filmnek járó Oscart) vagy az F.W. Murnau által rendezett Virradat. 1927 a filmgyártásban a némafilm végének kezdete is egyben, hiszen ekkoriban mutatták be az első egész estés filmeket, amelyekben már hang és dialógus is hallható volt. Ez viszont azzal is jár, hogy míg az eredeti film szabadon felhasználható válik, az utóbb hozzáadott zenei kíséret még szerzői jogi védelem alatt állhat.

Az európai szerzői jogi védelem eltér az amerikaitól, hiszen az EU-ban a szerző halálát követően még hetven évig jár a szerzői jogi védelem. Praktikusan ez azt jelenti, hogy 2023. január elsejétől azoknak a szerzőknek a művei válnak közkinccsé, akik 1952-ben hunytak el - közéjük tartozik például Molnár Ferenc.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Nézd meg a legrégebbi detektívfilmet, amelyben felbukkan Sherlock Holmes

Az első Sherlock Holmes-adaptációt 1900-ban készítették, a felvételről sokáig azt hitték, hogy elveszett. 

...
Hírek

Virginia Woolf kevésbé ismert oldalát mutatja meg egy új szobor

Egész alakos bronzszobrot kapott Virginia Woolf az angliai Richmondban. Laury Dizengremel a sztereotípiákkal szembemenve boldognak ábrázolta a Mrs. Dalloway szerzőjét.

...
Nagy

10 érdekesség, amit talán nem tudtál Virginia Woolf életéről

140 éve született Virginia Woolf, a 20. századi modern irodalom egyik legfontosabb írója, a Mrs. Dalloway, az OrlandoA világítótorony és a Felvonások között szerzője. Születésének évfordulója alkalmából tíz érdekességet gyűjtöttünk össze az életéről.

...

Börtönélmények és álmok is formálták egy sodródó kamasz sorsát Budapesten

...

Garaczi László: A feltorlódó krízisek meggátolják, hogy értelmesen feldolgozzuk őket

...

Pécsi Ildikó nem „szexibombi”, hanem drámai színésznő akart lenni

...

Vajna Ádám: Ha rapper lennék, olyan szeretnék lenni, mint Gege [Alkotótárs]

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Sokáig lehetetlennek tűnt, de ismét film készül a Momóból

Ötven éve jelent meg Németországban Michael Ende egyik legsikeresebb regénye, a Momo, amelyből - neház tárgyalásokat követően - hamarosan film készülhet.

...
Gyerekirodalom

Mi történik azzal, akinek a boszorkányiskolában örökké félresikerülnek a varázslatai?

A Botcsinálta boszi egy olyan boszorkányakadémia, ahol nem lefutják, hanem seprűn repülik az iskolakört. Hőse pedig egy kétbalkezes tinilány, akinek sosem úgy sülnek el a varázslatai, ahogy a varázskönyvben meg van írva. Olvass bele Jill Murphy gyerekregényébe!

...
Gyerekirodalom

Új író folytatja az Asterix-sorozatot

Az Asterix képregénysorozatnak új írója van, Fabcaro, aki jelenleg a széria 40. kötetén dolgozik. Utóbbi várhatóan még az idén megjelenik.

Hírek
...
Hírek

Jesmyn Ward sok év után új regénnyel jelentkezik

...
Beleolvasó

Jhumpa Lahiri hőse nem a városban tévedt el, hanem a saját életében

...
Hírek

Tintin 35 év után visszatér a képregényes standokra

...
Hírek

Kölcsey eddig ismeretlen versét találták meg: áthúzta, hogy más ne olvashassa

...
Podcast

Börtönélmények és álmok is formálták egy sodródó kamasz sorsát Budapesten

...
Hírek

Habsburg Ottó csak Magyarországról hatezer emberrel levelezett, most online olvashatod a sorait