A Sántakutya-beszélgetések középpontjában a tavalyi évtől a Ferencváros áll: olyan emberek mesélnek szívbemarkoló, kacagtató vagy éppen tanulságos történeteket, akik ezen a környéken születtek, dolgoznak, esetleg ide köti őket egy-egy emlékezetes pillanat.
Novemberben az esemény házigazdája, Szabó Dominika kedvenc gyrosozója, a Ferenc körúti Kebab City tulajdonosának fiával beszélgetett a Tompa17-ben. Salah Mneimne Libanonban született, de már tizenöt éve Budapesten él, és
itt készíti édesapjával karöltve a város legfűszeresebb kebabját.
Nemcsak azt árulta el a hallgatóságnak, hogy milyen volt gyereknek lenni Bejrútban, hanem arról is mesélt, hogyan tanult meg csupán néhány hónap alatt magyarul.
„Csak a háborúra emlékszem”
„2006-ban jöttünk, mert Libanonban háború volt. Egy bomba nagyon közel csapódott be hozzánk – akkor döntöttük el, hogy Magyarországra költözünk. Apám már magyar állampolgár volt, mivel itt végezte az egyetemet, elektrotechnikusnak tanult” – kezdett bele Salah a történetébe. Arra a kérdésre, hogy van-e valamilyen kedves emléke a bejrúti gyerekkorából, rövid töprengés után nemmel felelt. „Csak a háborúra emlékszem” – mondta.
Amikor hétéves kisfiúként először Magyarországra érkezett, rögtön tudta, hogy jó helyre került, mert itt béke van.
Meglepő lehet, de talán soha életében nem érzett ellenállhatatlan honvágyat a szülőföldje iránt.
„Hiányoznak a rokonaim, persze, de ott mindig történik valami, sosincs béke. Nem akarnék többé Bejrútban élni. Itt sokkal nyugodtabb vagyok, biztonságban érzem magam. Itt tudok tervezni” – magyarázta Salah. Elmondta ugyanakkor, hogy bár ő és édesapja már Magyarországot nevezik otthonuknak, édesanyja és húgai a fennálló kockázatok ellenére is visszatértek Libanonba.
Muszlimként keresztény iskolában
A továbbiakban Szabó Dominika a vallási kérdések felé terelte a beszélgetést: megtudhattuk többek között, hogy Libanon az egyetlen olyan ország, ahol több keresztény lakos van, mint muszlim. Bár Salah muszlimnak vallja magát, mégis keresztény iskolába járt.
Nem érzi azonban úgy, hogy különösebb ellentmondás volna ezek között.
„Mindkét vallás számára egy Isten létezik, én benne hiszek, és nekem ez a lényeg” – foglalta össze, de azt azért hozzátette, hogy disznóhúst például nem eszik.
A beszélgetést hallgatva bizonyára sokunk fejében megfordult, hogy milyen nehéz lehetett kisgyerekként egy teljesen új (nyelvi) környezetbe belecsöppenni, Salah azonban – édesapjának hála – könnyedén vette az akadályokat. „Az első két-három hónapban minden nap megtanított nekem ötven szót magyarul.
Ez keménynek hangzik, de volt kedvem hozzá, szívből tanultam, mert nagyon tetszett nekem az ország.
Fél év múlva már tudtam beszélni. Az akcentusom meg fog maradni mindig, mert nem itt születtem, de már nincs olyan szó, amit nem értek” – jelentette ki büszkén.
„Ilyet még nem kóstoltam”
Salah eleinte édesapja élelmiszerboltjában kezdett dolgozni, de amikor egy alkalommal visszalátogatott Libanonba, megváltozott az élete. Betért ugyanis egy híres étterembe, ahol annyira ízlett neki a gyros, hogy úgy érezte, muszáj Magyarországon is meghonosítania. „Nagyon nehezen kaptam el a receptet, de végül sikerült. Sok finom gyros van Budapesten, de ilyet még nem kóstoltam” – csábítgatta a közönséget a Ferenc körút felé.
Nem véletlenül hirdetik magukat az „ország legintenzívebb fűszereivel” szlogennel:
a Kebab City gyrosa tizenhat különféle fűszerrel készül. Többek között kerül bele fahéj, fehérbors, feketebors és kömény is. „Egyszer valaki kért egy tortillát, kifizette, és eltűnt, anélkül, hogy átvette volna!” – méltatlankodott Salah, amikor Szabó Dominika arról faggatta, mi volt a legfurcsább dolog, amit eddig a vendégekkel kapcsolatban tapasztalt. Hogy lehet kihagyni ezt az ízélményt?
@erdodi_peter Egy brutálisan húsos és finom gyros@KEBAB CITY PREMIUM (Kebab City Prémium)#utazás #finom #azügynökség #étterem #kihívás ♬ Mission Impossible (Main Theme) - Favorite Movie Songs
Az étterem már a TikTokot is meghódította: Erdődi Péter gasztroblogger videóját már több mint 366 ezren látták, így a gyrosozónak immár nemcsak a Ferencvárosból, hanem vidékről is vannak törzsvendégei. A jövőbeli terveivel kapcsolatban Salah elmondta, szeretné, ha lenne egy megbízható munkatársa, akivel hosszabb nyitvatartással tudná működtetni a helyet.
Nagyon körültekintően fog dönteni ugyanakkor abban, hogy ki lesz az a szerencsés, akire rá meri majd bízni az üzletet.
„A Google-értékelésünk a mai napig is 4,9 – majdnem 400 ember véleménye alapján. Ebből nem engedünk” – szögezte le lelkesen.
És hogy mit csinál Salah, amikor nem dolgozik? „Csavargós típus vagyok” – árulta el.
A Ferencváros libanoni gyrososa nem szeret pihenni.
„Barátokkal hajózom a Dunán vagy elmegyünk a hegyekbe, esetleg valahova vidékre kirándulni” – mondta, de azt is hozzátette, hogy szeret a munkahelye közelében lenni, mert ez egy izgalmas, színes környék, ahol mindig lehet kedves emberekkel találkozni.
A sorozat 2025 januárjában folytatódik: a vendégekről a Könyves Magazin oldalán, a Facebookon, illetve a Margó Fesztivál hírleveléből lehet majd hamarosan tudomást szerezni.