Cuki történetnek indult, emlékezetes pokoljárás lett SzintisLaci karácsonyából

Cuki történetnek indult, emlékezetes pokoljárás lett SzintisLaci karácsonyából

SzintisLaci egy gyerekkori trauma miatt nem szereti a karácsonyt, elhatározza viszont, hogy újra megszereti ezt az ünnepet, ezért felkerekedik, hogy ajándékkal lepje meg a Ricsárdgír zenekar tagjait. Az ünnep viszont nem feltétlenül alakul úgy, ahogyan azt eredetileg elképzelte. Nagyjából ez a felütése az a Ricsárdgír zenekar új, felnőtteknek szóló mesekönyvének: a SzintisLaci megmenti a karácsonyt magánkiadásban jelent meg, az előrendelés pedig olyan sikeres volt, hogy egy nap alatt megvették az összes könyvet, amit így újra kellett nyomni. SzintisLaci emlékezetes karácsonyáról a két alkotót, Márton Dánielt és Deák Edinát faggattuk.

Ruff Orsolya | 2020. december 23. |

A karácsonyt a várakozás, a szeretet és a remény ünnepeként éli meg a többség, SzintisLaci viszont a mesekönyv szerint ezen a napon egyre mélyebbre süllyed a magányos szürreálba – honnan jött a mese ötlete, és, Dani, miért pont a verses formát találtad a legmegfelelőbbnek ehhez a sztorihoz? 

Márton Dani: Októberben összeírtunk 17 olyan ötletet, amit otthon meg tudnánk valósítani, hogy ne tűnjünk el fél évig, amíg tart ez a szerencsétlen apokalipszis. Ebből kiválogattunk öt darabot, az egyik a mesekönyv volt. Az elején egy cuki történetben gondolkodtunk, de hamar rájöttünk, inkább egy komorabb sztori működne, amiben a mindig pozitív kisugárzású, mindenki által imádott SzintisLacit helyezzük egy nyomasztó pokoljárás középpontjába. Annyi borzalom vesz most minket körül, hogy a magány elfogadásáról beszélni több értelme volt szerintünk. Persze mindezt humorosan. A kontraszt miatt helyeztük SzintisLaci önterápiáját az idilli karácsonyi környezetbe, ehhez pedig tökéletesen illettek Edina varázslatos illusztrációi és a néhol egészen gyermeknyelven írt versszakok. 

Deák Edina: Dani felhívott telefonon, hogy mit szólnék hozzá, ha egy hónap múlva kiadnánk egy könyvet. Azt mondtam lehetetlen, de úgyis össze fog jönni. Általában amit Dani kitalál, mindig összejön. Szerettem volna mesekönyvet illusztrálni, bár amiket általában rajzolok, nem mutogatnám jó szívvel gyerekeknek. Sajnos ezt sem fogom tudni. 

-

Mennyire tekinthető közös Ricsárdgír-produktumnak a könyv, a maguk részéről mit tettek bele a zenekar tagjai? 

MD: A dalszövegeket és a posztokat én írom a zenekarban, ezért a szöveg megírását egyedül végeztem. Edina pedig a grafikusunk, a Ricsárdgír-arculat felelőse, óriási bizalmat élvez a mi részünkről, így ő is szabad kezet kapott. A menedzserünk, Marci abban segített hogy az első 100 példány el tudjon készülni ilyen rövid idő alatt, és igényesen nézzen ki a végtermék. A zenekarral csak a könyv hangulatát, és sztoriját beszéltem át, hogy abban egyetértsünk, egy tőlünk szokatlanabb üzenetet és komorabb hangulatot ábrázoljunk. 

DE: Én az ősricsárdgírrel jártam a világot, jópár beteg sztorit láttam, éltem meg velük. Kisfiam születése óta inkább a zenekar grafikusa lettem, de elég meghatározó élmény volt az a korszak, zsigereimbe ivódott valami ricsárdgír érzés, azóta is ott bujkál és ha olyasmit olvasok, mint ez a mese, felszínre tör egyáltalán nem dekoratív,  morbid, pálcikaemberek formájában. Tényleg úgy volt, ahogy Dani mondta. Mikor felhívott telefonon és röviden összefoglalta a történetet, láttam magam előtt, milyen illusztrációk segíthetik a szöveget. Amikor elkészültem egy rajzzal, elküldtem Daninak, ő pedig mindig annyit írt, hogy ez csodálatos. 

A fülszöveg is meseként definiálja SzintisLaci karácsonyi kalandjait, viszont már a borítón is ott van a 16+-os figyelmeztetés – egészen pontosan melyik volt az a rész, ahol először éreztétek, hogy nem biztos, hogy ez a könyv gyerek kezébe való? 

DE: Én akkor, mikor Éva mondja Lacinak: "Mi olyanok vagyunk, mint a vállfa meg a magzat".

MD: Én már azelőtt tudtam, hogy elkezdtem volna írni a versszakokat, mivel tisztában voltam vele, milyen jeleneteket szeretnénk beleírni. Sosem terveztük, hogy ez a könyv gyerekeknek készüljön, még a cuki verzióban is rengeteg vér folyt. 

A kötet magánkiadásban jelent meg – nem is gondolkodtatok abban, hogy megkeressetek vele egy könyvkiadót? 

DE: Igen, az lehet, hogy egyszerűbb lett volna. 

MD: Az is csoda volt, hogy ennyi idő alatt elkészült, ráadásul úgy voltunk vele, hogy 100 darab jó, ha elfogy január végéig. Álmomban sem hittem, hogy egy nap alatt megveszik az összeset, így ezzel a gyártóval folytattuk tovább a közös munkát, előrendelésben elfogyott öt nap alatt újabb 100 könyv, és úgy látszik, egyre többen kíváncsiak, így annyit gyártunk, amennyit csak tudunk. Kiadót azért sem kerestünk, mert azt gondoltuk, hogy azoknak lehet érdekesebb, akik ismerik a zenekart. Nagyon fura és csodálatos érzés olyan leveleket kapni, hogy valaki a könyv miatt ismerte csak meg a Ricsárdgírt, és még úgy is nagyon tetszett neki az, amit olvasott, hogy nem tudja ki az a SzintisLaci. 

Ezek után szerintetek benne van ebben a könyvben akár a folytatás lehetősége is?

DE: Ez eddig eszembe se jutott. Annyira kerek egész ez a történet...

MD: Szerintem nincs. Nem is gondoltunk arra, hogy több mesekönyvet kellene késztítenünk a Ricsárdgírrel. Ebben a zenekarban az a szép, hogy bármit kipróbálhatunk, amihez kedvünk van. Ha minden jól alakul, tavasszal egy kisfilmet forgatunk, 2021 végére pedig egy 350 oldalas könyv jelenik meg rólunk. Készül egy 24 órás dokumentumfilm is, szóval csupa lehetetlen vágyaink vannak, amik a Ricsárdgírnél valahogy mindig megvalósulnak, tehát a Ricsárdgírben működnek a csodák.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

5+1 elgondolkodtató könyv, ami jó karácsonyi ajándék lehet

Nyakunkon a karácsony, mi pedig szeretnénk megkönnyíteni a döntést, hogy milyen könyveket rakjatok a fa alá. 

...
Nagy

Sci-fik és fantasyk, amikkel nem foghatsz mellé karácsonykor

A 2020-as év a könyvkiadást sem kímélte, és különösen vert helyzetben érezhették magukat a fantasztikus irodalommal foglalkozó kiadók. Ennek ellenére így is sok olyan mű jelent meg, amik vagy hiánypótlóak a maguk területén.

...
Nagy

5+1 thriller, ha karácsonykor nem csak a hidegtől borzonganál

Az idei horror-thriller felhozatalból segítünk választani, ha karácsonykor némi borzongásra vágynál.

Hírek
...
Alkotótárs

Mastercard® Alkotótárs: új alkotói ösztöndíj indul el

...
Nagy

A 100 éves Pilinszky elektróra pulzál, lüktet, mint a szívdobogás

...
Hírek

Esterházy Péter születésének évfordulójára 40 plakát kerül ki Óbudán

...
Hírek

Óriás könyvespolc lett a Bethesda Gyermekkórház betonkerítéséből

...
Hírek

Mire gondolt a költő? – Provokatív kisfilmet készített a Vates költészet napjára

...
Hírek

Nyáry Krisztián híres költők első verseit osztotta meg költészet napján

...
Hírek

Tverdota György az Editről: A szöveg nem József Attilától származik

...
Hírek

Filmes mozaikokból rakták össze Pilinszky János Átváltozás című versét

...
Hírek

Nézz bele Pulitzer József titkos kódfüzetébe!

Olvass!
...
Beleolvasó

A kutya és az ember kapcsolata egyszerre különleges és ősi

Van valami igazi, valami ősi, bölcs és gyönyörű az állat és az ember kapcsolatában - állítja Tor Age Bringsvaerd Vau című könyvében, amely a kutyát övező mítoszokra, mesékre és különös hagyományokra koncentrál - mutatunk egy részt belőle!

...
Beleolvasó

Ilyen volt Magyarország 2008-ban

Mesterházi Mónika új versekötete, a Nem félek a rendszerváltás után újabb rendszerbe zökkenő magyar viszonyokról mesél. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Egy nyakék még a 19. században is fel tudta forgatni az ember életét

Rose Tremain új könyvében egy fiatal nő változtatni akar az életén, és ki akar törni a kisvárosi közegből, mert azt gondolja, többre és másra hivatott. Olvassatok bele A kegyelem szigetei című regénybe!

...
Beleolvasó

Steven Spielberg megvette Richard Osman krimijének filmjogait

Május elején érkezik magyarul Richard Osman debütáló regénye, A csütörtöki nyomozóklub, amely 2020 egyik legnagyobb krimi szenzációja volt. 

...
Beleolvasó

Egy közszereplőnek tudomásul kell vennie, hogy foglalkoznak vele

Görög Ibolya könyve a közéleti szereplők megkerülhetetlen műve, és azoknak biztosít támpontokat, akiknek a mindennapjait a nyilvános szereplés tölti ki.

...
Beleolvasó

Boccaccio klasszikusa ihlette a modern Dekameron-projektet

Margaret Atwood, Mona Awad, Tommy Orange, Edwidge Danticat vagy David Mitchell - csak néhány név azok közül, akik igent mondtak a New York Times felkérésére, és vállalták, hogy történeteket írnak a koroanvírus-járvány idején. Ez lett a Dekameron-projekt - mutatunk belőle egy részletet!

A hét könyve
Kritika
Gyönyörű regény a lányról, akinek két anyja volt
...
Podcast

Morcsányi Géza: “Az irodalom a szívre mért kibírhatatlan csapás” [Kötelező: Sorstalanság]

A kötelező olvasmányok közös könyveink, amiket aligha tudunk elkerülni életünk során. A Kötelező podcast legújabb részében Kertész Imre Sorstalanságáról beszélgetünk Morcsányi Gézával.