Cuki történetnek indult, emlékezetes pokoljárás lett SzintisLaci karácsonyából

Cuki történetnek indult, emlékezetes pokoljárás lett SzintisLaci karácsonyából

SzintisLaci egy gyerekkori trauma miatt nem szereti a karácsonyt, elhatározza viszont, hogy újra megszereti ezt az ünnepet, ezért felkerekedik, hogy ajándékkal lepje meg a Ricsárdgír zenekar tagjait. Az ünnep viszont nem feltétlenül alakul úgy, ahogyan azt eredetileg elképzelte. Nagyjából ez a felütése az a Ricsárdgír zenekar új, felnőtteknek szóló mesekönyvének: a SzintisLaci megmenti a karácsonyt magánkiadásban jelent meg, az előrendelés pedig olyan sikeres volt, hogy egy nap alatt megvették az összes könyvet, amit így újra kellett nyomni. SzintisLaci emlékezetes karácsonyáról a két alkotót, Márton Dánielt és Deák Edinát faggattuk.

Ruff Orsolya | 2020. december 23. |

A karácsonyt a várakozás, a szeretet és a remény ünnepeként éli meg a többség, SzintisLaci viszont a mesekönyv szerint ezen a napon egyre mélyebbre süllyed a magányos szürreálba – honnan jött a mese ötlete, és, Dani, miért pont a verses formát találtad a legmegfelelőbbnek ehhez a sztorihoz? 

Márton Dani: Októberben összeírtunk 17 olyan ötletet, amit otthon meg tudnánk valósítani, hogy ne tűnjünk el fél évig, amíg tart ez a szerencsétlen apokalipszis. Ebből kiválogattunk öt darabot, az egyik a mesekönyv volt. Az elején egy cuki történetben gondolkodtunk, de hamar rájöttünk, inkább egy komorabb sztori működne, amiben a mindig pozitív kisugárzású, mindenki által imádott SzintisLacit helyezzük egy nyomasztó pokoljárás középpontjába. Annyi borzalom vesz most minket körül, hogy a magány elfogadásáról beszélni több értelme volt szerintünk. Persze mindezt humorosan. A kontraszt miatt helyeztük SzintisLaci önterápiáját az idilli karácsonyi környezetbe, ehhez pedig tökéletesen illettek Edina varázslatos illusztrációi és a néhol egészen gyermeknyelven írt versszakok. 

Deák Edina: Dani felhívott telefonon, hogy mit szólnék hozzá, ha egy hónap múlva kiadnánk egy könyvet. Azt mondtam lehetetlen, de úgyis össze fog jönni. Általában amit Dani kitalál, mindig összejön. Szerettem volna mesekönyvet illusztrálni, bár amiket általában rajzolok, nem mutogatnám jó szívvel gyerekeknek. Sajnos ezt sem fogom tudni. 

-

Mennyire tekinthető közös Ricsárdgír-produktumnak a könyv, a maguk részéről mit tettek bele a zenekar tagjai? 

MD: A dalszövegeket és a posztokat én írom a zenekarban, ezért a szöveg megírását egyedül végeztem. Edina pedig a grafikusunk, a Ricsárdgír-arculat felelőse, óriási bizalmat élvez a mi részünkről, így ő is szabad kezet kapott. A menedzserünk, Marci abban segített hogy az első 100 példány el tudjon készülni ilyen rövid idő alatt, és igényesen nézzen ki a végtermék. A zenekarral csak a könyv hangulatát, és sztoriját beszéltem át, hogy abban egyetértsünk, egy tőlünk szokatlanabb üzenetet és komorabb hangulatot ábrázoljunk. 

DE: Én az ősricsárdgírrel jártam a világot, jópár beteg sztorit láttam, éltem meg velük. Kisfiam születése óta inkább a zenekar grafikusa lettem, de elég meghatározó élmény volt az a korszak, zsigereimbe ivódott valami ricsárdgír érzés, azóta is ott bujkál és ha olyasmit olvasok, mint ez a mese, felszínre tör egyáltalán nem dekoratív,  morbid, pálcikaemberek formájában. Tényleg úgy volt, ahogy Dani mondta. Mikor felhívott telefonon és röviden összefoglalta a történetet, láttam magam előtt, milyen illusztrációk segíthetik a szöveget. Amikor elkészültem egy rajzzal, elküldtem Daninak, ő pedig mindig annyit írt, hogy ez csodálatos. 

A fülszöveg is meseként definiálja SzintisLaci karácsonyi kalandjait, viszont már a borítón is ott van a 16+-os figyelmeztetés – egészen pontosan melyik volt az a rész, ahol először éreztétek, hogy nem biztos, hogy ez a könyv gyerek kezébe való? 

DE: Én akkor, mikor Éva mondja Lacinak: "Mi olyanok vagyunk, mint a vállfa meg a magzat".

MD: Én már azelőtt tudtam, hogy elkezdtem volna írni a versszakokat, mivel tisztában voltam vele, milyen jeleneteket szeretnénk beleírni. Sosem terveztük, hogy ez a könyv gyerekeknek készüljön, még a cuki verzióban is rengeteg vér folyt. 

A kötet magánkiadásban jelent meg – nem is gondolkodtatok abban, hogy megkeressetek vele egy könyvkiadót? 

DE: Igen, az lehet, hogy egyszerűbb lett volna. 

MD: Az is csoda volt, hogy ennyi idő alatt elkészült, ráadásul úgy voltunk vele, hogy 100 darab jó, ha elfogy január végéig. Álmomban sem hittem, hogy egy nap alatt megveszik az összeset, így ezzel a gyártóval folytattuk tovább a közös munkát, előrendelésben elfogyott öt nap alatt újabb 100 könyv, és úgy látszik, egyre többen kíváncsiak, így annyit gyártunk, amennyit csak tudunk. Kiadót azért sem kerestünk, mert azt gondoltuk, hogy azoknak lehet érdekesebb, akik ismerik a zenekart. Nagyon fura és csodálatos érzés olyan leveleket kapni, hogy valaki a könyv miatt ismerte csak meg a Ricsárdgírt, és még úgy is nagyon tetszett neki az, amit olvasott, hogy nem tudja ki az a SzintisLaci. 

Ezek után szerintetek benne van ebben a könyvben akár a folytatás lehetősége is?

DE: Ez eddig eszembe se jutott. Annyira kerek egész ez a történet...

MD: Szerintem nincs. Nem is gondoltunk arra, hogy több mesekönyvet kellene késztítenünk a Ricsárdgírrel. Ebben a zenekarban az a szép, hogy bármit kipróbálhatunk, amihez kedvünk van. Ha minden jól alakul, tavasszal egy kisfilmet forgatunk, 2021 végére pedig egy 350 oldalas könyv jelenik meg rólunk. Készül egy 24 órás dokumentumfilm is, szóval csupa lehetetlen vágyaink vannak, amik a Ricsárdgírnél valahogy mindig megvalósulnak, tehát a Ricsárdgírben működnek a csodák.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

5+1 elgondolkodtató könyv, ami jó karácsonyi ajándék lehet

Nyakunkon a karácsony, mi pedig szeretnénk megkönnyíteni a döntést, hogy milyen könyveket rakjatok a fa alá. 

...
Nagy

Sci-fik és fantasyk, amikkel nem foghatsz mellé karácsonykor

A 2020-as év a könyvkiadást sem kímélte, és különösen vert helyzetben érezhették magukat a fantasztikus irodalommal foglalkozó kiadók. Ennek ellenére így is sok olyan mű jelent meg, amik vagy hiánypótlóak a maguk területén.

...
Nagy

5+1 thriller, ha karácsonykor nem csak a hidegtől borzonganál

Az idei horror-thriller felhozatalból segítünk választani, ha karácsonykor némi borzongásra vágynál.

2020 legjobb könyvei 50-11.
...
Nagy

2020 legjobb könyvei 10-1.

Itt a vége, megmutatjuk 2020 legjobb tíz könyvét, köztük a győztest! 

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 20-11.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is itt a 20-11. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 30-21.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is következzen a 30-21. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 40-31.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is fontolva haladunk, itt a 40-31.!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 50-41.

A koronavírus-járvány miatt a 2020-as év sok szempontból más volt, egyvalami viszont nem változott: ugyanolyan kíváncsisággal és lelkesedéssel olvastuk az új könyveket, és nem változott az sem, hogy ezeket az olvasmányélményeinket az év végén listába rendeztük. A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve. Addig is itt az első adag, 50-től 41-ig!

...
Hírek

Hogyan kokainozik a magyar?

Magyar kóla címmel írta meg Dezső András a kokain magyarországi útját. Kívülről néztünk meg egy száz évvel ezelőtti kokainbarlangot a könyvbemutató városi sétáján, de kiderült az is, hogy ki volt Kokós Lexi.

Mészöly 100
...
Nagy

Tíz fotó a 100 éve született Mészöly Miklós életéből

...
Gyerekirodalom

Mészöly botcsinálta meseírónak érezte magát

...
Nagy

Mészölytől idegen volt az elefántcsonttorony

Hírek
...
Hírek

Animáció készült az egyetlen felvételhez, amelyen Virginia Woolf beszél

...
Hírek

Hallgasd meg Amanda Gorman TED-előadását a politikai költészetről!

...
Hírek

Tévésorozat készülhet a Harry Potter-könyvekből

...
Hírek

Billy Collins versei újra és újra bebizonyítják, hogy a költészet elemi létszükséglet

...
Hírek

A walesi bárdokat szavalják egy videón a Magyar Nemzeti Balett művészei

...
Hírek

Gyönyörű kisfilmet készítettek Szabó T. Anna egyik verséhez

...
Hírek

Így találta meg a könyveket Umberto Eco hatalmas könyvtárában

...
Hírek

Újabb Trónok harca-előzménysorozat készülhet

...
Hírek

Adam Driverrel a Netflixre készül a Fehér zaj adaptációja

Olvass!
...
Beleolvasó

Bereményi Géza Eldorádójának ősváltozata egy elbeszélés volt

Ma ünnepli 75. születésnapját Bereményi Géza író, filmrendező. Ebből az alkalomból egy részletet ajánlunk új elbeszéléskötetéből, amelybe maga válogatta össze a számára legfontosabb novelláit. 

...
Beleolvasó

Az időjárás már nem egyszer átformálta a világtörténelmet

Marcus Rosenlund új könyvében azzal foglalkozik, milyen drámai eseményeket okozott az időjárás a történelmünkben. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Esterházy: Ha valamit félelmetesnek gondol az ember, nem jó egyedül lenni

Tizenhárom személyes hangvételű portrét olvashatunk Farkas Zoltán új kötetében. Olvassatok bele az Esterházy Péterről szóló fejezetbe!

...
Beleolvasó

Vajon eljön az a pont, amikor személynek kell tekinteni a mesterséges intelligenciákat?

Mikor válhat egy MI birtokolható tulajdonból önálló személlyé? Egyénnek tekinthető-e, ha fizikailag nem létezik, globálisan mégis jelen lehet egyszerre mindenhol? Olvass bele a Mozgástérbe!

...
Beleolvasó

Ken Liu történeteiben a mostani tevékenységünk következménye: a világvége

Ken Liu második novelláskötete, az Istenekkel nem lehet végezni tizennyolc történetet tartalmaz,  amelyek napjaink legégetőbb, egyben legismerősebb problémáiból indulnak ki. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A Trónok harca készítésének hivatalos, vágatlan és hihetetlen története

A több mint 50 exkluzív interjún és a szerző forgatási élményein alapuló Valar Morghulis a Trónok harca kulisszatitkaiba enged bepillantást. Olvass bele! 

A hét könyve
Kritika
Szabó T. Anna hősei megtörik a nők évszázados hallgatását
...
Nagy

Megmutatjuk magyarul a 22 éves költő, Amanda Gorman versét, amitől felrobbant az internet

22 éves Amanda Gorman volt, aki a beiktatások történetének hatodik, egyben legfiatalabb költőjeként mondta el versét, a The Hill We Climb címűt. Az író és műfordító Totth Benedek lefordította a verset A hegy, amit megmászunk címen.