Öt irodalmi klasszikus, melynek hősnője megszegte a társadalmi normát

Öt irodalmi klasszikus, melynek hősnője megszegte a társadalmi normát

A nőnap: virágcsokor, bonbon, esetleg egy hangulatos éttermi vacsora. Egy nap, amely csak a nőké, huszonnégy óra, amikor a nők létezését ünnepeljük. De miért létezik, és honnan ered ez az ünnep? Nem értjük félre akkor, amikor „megszelídítjük” és kellemes kis gyertyafényes estét csinálunk belőle? A nemzetközi nőnap az ENSZ által számontartott világnapok egyike, melyet hivatalosan 1917 óta, március 8-án ünneplünk (Magyarországon csak 1948 óta). A nemzetközi nőnap munkásmozgalmi eredetű: 1857. március 8-án New Yorkban negyvenezer textilipari munkásnő lépett sztrájkba a szabad munkavállalásért, a bérek egyenlőségéért, a munkaidő csökkentéséért és az emberibb munkakörülményekért. A nőnap eredetileg harc az egyenlő jogokért és lehetőségekért, eredete szerint sokkal radikálisabb és felforgatóbb ünnep, mint ahogy ma gondolunk rá.  Olyan nők vívták ki, akik szembe mertek menni az elfogadott normákkal, a számukra előírt szabályokkal.

ko | 2023. március 08. |

Nőnap alkalmából ezért most néhány olyan klasszikus, mindenki által ismert irodalmi hősnőt idézünk fel, akik saját koruk normáival szálltak szembe: Antigoné, Tatjana, Bovaryné, Nóra és Kárász Nelli más-más életutat jártak be, de

közös bennük a lázadás szelleme, az előírt szabályok és normák felülbírálata.

Fiktív hősnőink sorsa szinte minden esetben tragikusan végződött, mégis példaként állhat előttünk küzdeni vágyásuk, belső tartásuk, az, hogy nemcsak elszenvedték, hanem legalább reflektáltak a sorsukra. És persze elgondolkodhatunk azon a furcsa paradoxonon is (de ez már nagyon messzire vezet), hogy mindannyian egy férfi szerző fantáziájából keltek életre.

Antigoné

Szophoklész
Antigoné-Oidipusz király
Ford. Trencsényi-Waldapfel Imre, Akkord, 2020, 137 oldal
Szophoklész: Antigoné - Oidipusz király könyv

Szophoklész drámájának főhőse, a tragikus sorsú Oidipusz lánya egy férfiak uralta világban próbálja tartani magát saját értékrendjéhez. Nagybátyja, az új király parancsa ellenére is eltemeti bátyját, Polüneikészt, mert az istenek égi törvényét magasabb rendűnek gondolja az emberekénél. Húga, Iszméné már a bevezetésben, a terv megfogalmazásakor felhívja nővére figyelmét arra, hogy gyenge nőként nagyon nagy kockázatot rejt szembe menni a férfiak parancsával: „Meg kell hogy ezt is értsd: mi gyönge nők vagyunk./ A férfiakkal nem tudunk megküzdeni,/ Erősebbek s ha már felettünk ők urak,/ Szót kell fogadni, bármiként is fáj e szó.” (ford. Trencsényi-Waldapfel Imre) Antigoné ennek ellenére szembeszegül a paranccsal és az egyik legnagyobb és legnemesebb tragikus hősként távozik a világból.

Tatjana

alexander szergejevics puskin
Anyegin
Ford. Áprily Lajos, Európa, 2018, 283 oldal
Alexander Szergejevics Puskin: Jevgenyij Anyegin könyv

Puskin Anyegin című verses regényének hősnője már gyermekkorában kilóg a sorból, idegenek tőle korának szokásai: „Merengett már mint kisgyerek,/ Vidéki életét varázsa/ Álmokkal szépítette meg. /Tűvel nem volt egy percre dolga,/ Dobráma vásznához hajolva/ Kényes keze nem hímezett (…) Ilyenhez nem vonzotta kedve,/ Babát kezébe nem fogott,/ Divatról, városról fecsegve/ Babával nem társalkodott./ Kedvét a csínyekben se lelte,/ A rémtörténet érdekelte;/ Ha tél volt, éj volt és sötét,/ Az fogta meg jobban szivét.” (ford. Áprily Lajos) Érdekes, hogy ebben a szövegben is kontrasztként szerepel a lánytestvér (Olga), aki épp a norma megtestesítője, a középszerűség kellemes és problémamentes képviselője. Könyvfaló, ábrándozó nővére azonban más, ezt több megmozdulásával is bizonyítja: jócskán áthágva az íratlan szabályokat szerelmi vallomást fogalmaz egy férfinak (Tatjana levele, melyet sokan a világirodalom egyik legszebb szerelmes levelének tartanak), és a történet végén nem vállalkozik arra, hogy a kor szokásához híven (immár férjes asszonyként) titkos szeretője legyen Anyeginnek, akit egész életében szeretett.

Bovaryné

gustave flaubert
Bovaryné
Ford. Ambrus Zoltán, Európa, 2018, 416 oldal
Gustave Flaubert: Bovaryné könyv

Flaubert világhírű regényének címszereplője (aki egyébként sok szempontból rokonságot mutat Tolsztoj Anna Kareninájával) másként szeg normát: ő unalmas, reménytelen házasságából remél kiutat és a „vidéki erkölcsök” ellen ágál. Olvasmányokkal, romantikus képzelgésekkel és titkos kapcsolatokkal próbál kiszabadulni kisszerű életéből.

Szeszélyesnek és kiszámíthatatlannak, sőt nevetségesnek is tűnhet, halálában mégis tragikussá válik:

„Emma körülnézegetett, lassan, mint a ki hosszú és mély álomból ébred fel; aztán tisztán érthető hangon, a tükrét kívánta, és egy darabig úgy maradt, a tükre fölé hajolva, a míg egyszerre csak nagy könnycseppek hullottak alá a szeméből.” (ford. Ambrus Zoltán)

Nóra

henrik ibsen
Babaház
Ford. Kúnos László, Magvető, 2019, 144 oldal
Henrik Ibsen: Babaház könyv

Ibsen drámájának főhőse nagyon sokáig éli a társadalom által neki felkínált szerepet: férje kis madárkája, akihez gügyögve beszélnek, gyerekként tekintenek rá. Házassága egy váratlan esemény hatására omlik össze, amikor felismeri, hogy férje valójában soha nem szerette őt, nem értette meg döntései okát, így nem képes tovább részt venni a társadalom által rájuk ruházott színdarabban, így mindent felrúgva kilép házasságából: „Én ép úgy, mint az előtt, voltam a te pacsirtád, a te babád, a kit, mivel hogy olyan gyönge és törékeny, a jövőben kettős óvatossággal akartál tenyereden hordozni.  Ebben a pillanatban, Róbert, világos lőn előttem, hogy én itt teljes nyolc éven át egy idegen férfiúval éltem együtt, és hogy három gyermeket szültem, oh, ez a gondolat elviselhetetlen! Szeretném önmagamat összezúzni, darabokra tépni.” (ford. Reviczky Gyula)

Kárász Nelli

Németh László
Iszony
Szépirodalmi, 1967, 472 oldal
Németh László: Iszony antikvár

A magyar irodalom egyik legemlékezetesebb, tragikus nőalakja, a házasságában fuldokló Kárász Nelli, akit Németh László teremtett meg Iszony című regényében. Nelli alapvetően magányos, zárkózott és hideg személyiség, de nőként nem tud független maradni, így kénytelen-kelletlen belesodródik egy házasságba. Takaró Sanyi, a férj ráadásul a lány szöges ellentéte, így nem tud mit kezdeni annak jellemével, szokatlan személyiségével. A házasság kudarca borítékolva van, a szabadulásra azonban nincs mód, csak egy gyilkosság árán. Németh László hősnője a kilépés legradikálisabb módját választja: ahhoz, hogy ne kelljen elveszítenie önmagát, kénytelen megölni a férjét.

Mi haszna, ha az egész élet azzal telik el, hogy a sorsunkkal harcolunk? (...) Nem egyszerűbb elfogadni azt, ami van? Azon belül mutatni meg, hogy mit érünk?

 – teszi fel a kérdést, de mégis harcol tovább, belső ösztöne szerint, képtelen megbirkózni azzal, amit rámért – nem is annyira a sorsa, mint inkább a társadalom elvárásai.

 

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Újabb budapesti köztereket neveznének el nőkről

A nőnap alkalmából a második kerületi önkormányzat újabb köztereket nevezne el nőkről, ehhez pedig a városlakók javaslatait várják.

...
Nagy

A Nobel-díjas Annie Ernaux tovább harcol, hogy a nők választhassanak: anyává válnak-e vagy sem

Annie Ernaux a francia társadalom, a 20. századi francia történelem második felének legjelentősebb krónikása, a kollektív emlékezet megőrzője, aki a saját tapasztalatait leszűrve írja meg történeteit. Ernaux méltatásaival együtt a felelősségérzete is megnőtt, mióta a Svéd Akadémia neki ítélte az idei irodalmi Nobel-díjat.

...
Nagy

Nők vs. feminizmus: ki mondja meg, milyen a nők valósága?

Joanna Williams, a Nők vs. feminizmus című könyv szerzője is sztárvendége volt az idei Brain Barnak. Szubjektív beszámoló a feminizmus és a #metoo kritikájáról, az abból levonható tanulságokról és arról, vajon elérhető-e egy bizonyos szint, amikor azt mondhatjuk: nincs már szükség feminizmusra?

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ebben az EU-s országban engedélyezhetik legközelebb az eutanáziát

Újabb ország parlamentjében nyújtottak be olyan törvényjavaslatot, mely az eutanáziát lehetővé tévő gyógyszer engedélyezésére vonatkozik. Könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

4 könyv azoknak, aki hátat fordítanának a magánynak

Az Egyesült Államokban élő 45 és 65 év közötti emberek jóval magányosabbnak, elszigeteltebbnek érzik magukat egy friss tanulmány szerint, mint európai társaik. 4 könyvet ajánlunk a jobb társas kapcsolatokért.

...
Zöld

Zöld kiadók: Mik azok a környezetbarát betűtípusok?

A világ egyik legnagyobb kiadója, a HarperCollins több ezer fát mentett meg azzal, hogy az utóbbi pár évben apró, zöld szemléletű változtatásokat vezettek be a könyvtervezés terén.

Hírek
...
Hírek

Orbán Viktornak énekelnek a budai gyerekek, csak a szülők nem tudtak róla

...
Nagy

5 dolog, amit nem tudtál a Száz év magányról

...
Szórakozás

Neil Gaiman: Vége a sorozatok aranykorának

...
Szórakozás

Visky András, Cseh Tamás, Bereményi és pöttyös meg csíkos könyvek [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Gyerekirodalom

Ebben a múzeumban a kedvenc mesekönyveik lapjain találják magukat a gyerekek

...
Nagy

Megnéznéd a felújított Beatles-dokut? 4 könyvet ajánlunk mellé, amit minden rajongónak olvasni kell

...
Hírek

Ezek a 300 éves levelek elárulják, milyen volt egy fiatal élete Londonban

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

...
Szórakozás

Nézd meg a Márquez Száz év magányából készült sorozat előzetesét!

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Mit szeretnek az emberek a kihalt Balatonban? Ebből az albumból megtudod

Bartha Dorka kötete a Balaton-part eltűnőben lévő épített örökségét és múlhatatlanságát mutatja meg. A történész-újságíró szerzővel egy nyikorgós Csepel bringáról, fotózásról, történetek utáni kutatásról, illetve a déli part felfedezetlen értékeiről beszélgettünk.

...
Nagy

Milyen apa volt Hemingway?

A Nobel-díjas Ernest Hemingwaynek Papa volt a beceneve. De vajon hogy osztotta be az idejét, ha az írás és az apai teendők között kellett választania?

...
Nagy

Orsós Julianna: Mariella Mehr erőt kovácsolt a szenvedéséből [ROMA IRODALOM]

A Nemzetközi Roma Nap alkalmából írók és kutatók ajánlanak olvasmányokat a roma irodalomból, melyek reflektálnak a reprezentáció kérdéseire is. Orsós Julianna Mariella Mehr regényét választotta.

...
Kritika

„A rendszerek változnak, a cigánypolitikájuk nem” – Zsigó Jenő a Tények és tanúk sorozatban

Zsigó Jenő a magyarországi cigány mozgalom egyik legkiemelkedőbb alakjaként évtizedeken át dolgozott a hazai közéletben. Életinterjú-kötetén keresztül egy elkötelezett, soha meg nem alkuvó ember munkásságát ismerjük meg.

...
Nagy

Ayhan Gökhan: A fal című regényben a kívülállóság markánsan képviselteti magát [ROMA IRODALOM]

A Nemzetközi Roma Nap alkalmából írók és kutatók ajánlanak olvasmányokat a roma irodalomból, melyek reflektálnak a reprezentáció kérdéseire is. Ayhan Gökhan Marlen Haushofer egyik regényéről írt.

...
Nagy

Bánhidi Lilla: Még másfél nap

„Bemegy a próbafülkébe. Levetkőzik, belebújik a farmerruhába. Tetszik magának” ‒ Bánhidi Lilla A töltőm ott maradt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a második rész.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

7 Oscar-díjas adaptáció, amit most láthatsz a Netflixen

Tuti befutókat néznél az este? Összeszedtük, milyen Oscar-díjas adaptációkat találsz most a Netflixen: lesz közte hard boiled krimi, izgalmas animáció, szórakoztató kaland és egy kakukktojás dráma is.

...
Szórakozás

„Ivy a kedvencem” – A Csengetett, Mylord?-enciklopédia szerzőjével beszélgettünk

Mi lehet a Csengetett, Mylord? titka, amivel ennyire betalált a magyar nézőknél? A sorozatról készült enciklopédia szerzőjét, Boromisza Istvánt kérdeztük.

...
Szórakozás

5 dolog, amiről jó, ha tudsz, mielőtt nézni kezded A háromtest-problémát

Elindult a Netflixen az elmúlt évtized egyik legizgalmasabb sci-fi-jének feldolgozása. Liu Ce-hszin A háromtest-probléma című regénye, illetve a folytatásaival együtt trilógiája valódi tudományos-fantasztikus nyúlüreg, amire nem árt felkészülni.