Öt irodalmi klasszikus, melynek hősnője megszegte a társadalmi normát

Öt irodalmi klasszikus, melynek hősnője megszegte a társadalmi normát

A nőnap: virágcsokor, bonbon, esetleg egy hangulatos éttermi vacsora. Egy nap, amely csak a nőké, huszonnégy óra, amikor a nők létezését ünnepeljük. De miért létezik, és honnan ered ez az ünnep? Nem értjük félre akkor, amikor „megszelídítjük” és kellemes kis gyertyafényes estét csinálunk belőle? A nemzetközi nőnap az ENSZ által számontartott világnapok egyike, melyet hivatalosan 1917 óta, március 8-án ünneplünk (Magyarországon csak 1948 óta). A nemzetközi nőnap munkásmozgalmi eredetű: 1857. március 8-án New Yorkban negyvenezer textilipari munkásnő lépett sztrájkba a szabad munkavállalásért, a bérek egyenlőségéért, a munkaidő csökkentéséért és az emberibb munkakörülményekért. A nőnap eredetileg harc az egyenlő jogokért és lehetőségekért, eredete szerint sokkal radikálisabb és felforgatóbb ünnep, mint ahogy ma gondolunk rá.  Olyan nők vívták ki, akik szembe mertek menni az elfogadott normákkal, a számukra előírt szabályokkal.

ko | 2023. március 08. |

Nőnap alkalmából ezért most néhány olyan klasszikus, mindenki által ismert irodalmi hősnőt idézünk fel, akik saját koruk normáival szálltak szembe: Antigoné, Tatjana, Bovaryné, Nóra és Kárász Nelli más-más életutat jártak be, de

közös bennük a lázadás szelleme, az előírt szabályok és normák felülbírálata.

Fiktív hősnőink sorsa szinte minden esetben tragikusan végződött, mégis példaként állhat előttünk küzdeni vágyásuk, belső tartásuk, az, hogy nemcsak elszenvedték, hanem legalább reflektáltak a sorsukra. És persze elgondolkodhatunk azon a furcsa paradoxonon is (de ez már nagyon messzire vezet), hogy mindannyian egy férfi szerző fantáziájából keltek életre.

Antigoné

Szophoklész
Antigoné-Oidipusz király
Ford. Trencsényi-Waldapfel Imre, Akkord, 2020, 137 oldal
Szophoklész: Antigoné - Oidipusz király könyv

Szophoklész drámájának főhőse, a tragikus sorsú Oidipusz lánya egy férfiak uralta világban próbálja tartani magát saját értékrendjéhez. Nagybátyja, az új király parancsa ellenére is eltemeti bátyját, Polüneikészt, mert az istenek égi törvényét magasabb rendűnek gondolja az emberekénél. Húga, Iszméné már a bevezetésben, a terv megfogalmazásakor felhívja nővére figyelmét arra, hogy gyenge nőként nagyon nagy kockázatot rejt szembe menni a férfiak parancsával: „Meg kell hogy ezt is értsd: mi gyönge nők vagyunk./ A férfiakkal nem tudunk megküzdeni,/ Erősebbek s ha már felettünk ők urak,/ Szót kell fogadni, bármiként is fáj e szó.” (ford. Trencsényi-Waldapfel Imre) Antigoné ennek ellenére szembeszegül a paranccsal és az egyik legnagyobb és legnemesebb tragikus hősként távozik a világból.

Tatjana

alexander szergejevics puskin
Anyegin
Ford. Áprily Lajos, Európa, 2018, 283 oldal
Alexander Szergejevics Puskin: Jevgenyij Anyegin könyv

Puskin Anyegin című verses regényének hősnője már gyermekkorában kilóg a sorból, idegenek tőle korának szokásai: „Merengett már mint kisgyerek,/ Vidéki életét varázsa/ Álmokkal szépítette meg. /Tűvel nem volt egy percre dolga,/ Dobráma vásznához hajolva/ Kényes keze nem hímezett (…) Ilyenhez nem vonzotta kedve,/ Babát kezébe nem fogott,/ Divatról, városról fecsegve/ Babával nem társalkodott./ Kedvét a csínyekben se lelte,/ A rémtörténet érdekelte;/ Ha tél volt, éj volt és sötét,/ Az fogta meg jobban szivét.” (ford. Áprily Lajos) Érdekes, hogy ebben a szövegben is kontrasztként szerepel a lánytestvér (Olga), aki épp a norma megtestesítője, a középszerűség kellemes és problémamentes képviselője. Könyvfaló, ábrándozó nővére azonban más, ezt több megmozdulásával is bizonyítja: jócskán áthágva az íratlan szabályokat szerelmi vallomást fogalmaz egy férfinak (Tatjana levele, melyet sokan a világirodalom egyik legszebb szerelmes levelének tartanak), és a történet végén nem vállalkozik arra, hogy a kor szokásához híven (immár férjes asszonyként) titkos szeretője legyen Anyeginnek, akit egész életében szeretett.

Bovaryné

gustave flaubert
Bovaryné
Ford. Ambrus Zoltán, Európa, 2018, 416 oldal
Gustave Flaubert: Bovaryné könyv

Flaubert világhírű regényének címszereplője (aki egyébként sok szempontból rokonságot mutat Tolsztoj Anna Kareninájával) másként szeg normát: ő unalmas, reménytelen házasságából remél kiutat és a „vidéki erkölcsök” ellen ágál. Olvasmányokkal, romantikus képzelgésekkel és titkos kapcsolatokkal próbál kiszabadulni kisszerű életéből.

Szeszélyesnek és kiszámíthatatlannak, sőt nevetségesnek is tűnhet, halálában mégis tragikussá válik:

„Emma körülnézegetett, lassan, mint a ki hosszú és mély álomból ébred fel; aztán tisztán érthető hangon, a tükrét kívánta, és egy darabig úgy maradt, a tükre fölé hajolva, a míg egyszerre csak nagy könnycseppek hullottak alá a szeméből.” (ford. Ambrus Zoltán)

Nóra

henrik ibsen
Babaház
Ford. Kúnos László, Magvető, 2019, 144 oldal
Henrik Ibsen: Babaház könyv

Ibsen drámájának főhőse nagyon sokáig éli a társadalom által neki felkínált szerepet: férje kis madárkája, akihez gügyögve beszélnek, gyerekként tekintenek rá. Házassága egy váratlan esemény hatására omlik össze, amikor felismeri, hogy férje valójában soha nem szerette őt, nem értette meg döntései okát, így nem képes tovább részt venni a társadalom által rájuk ruházott színdarabban, így mindent felrúgva kilép házasságából: „Én ép úgy, mint az előtt, voltam a te pacsirtád, a te babád, a kit, mivel hogy olyan gyönge és törékeny, a jövőben kettős óvatossággal akartál tenyereden hordozni.  Ebben a pillanatban, Róbert, világos lőn előttem, hogy én itt teljes nyolc éven át egy idegen férfiúval éltem együtt, és hogy három gyermeket szültem, oh, ez a gondolat elviselhetetlen! Szeretném önmagamat összezúzni, darabokra tépni.” (ford. Reviczky Gyula)

Kárász Nelli

Németh László
Iszony
Szépirodalmi, 1967, 472 oldal
Németh László: Iszony antikvár

A magyar irodalom egyik legemlékezetesebb, tragikus nőalakja, a házasságában fuldokló Kárász Nelli, akit Németh László teremtett meg Iszony című regényében. Nelli alapvetően magányos, zárkózott és hideg személyiség, de nőként nem tud független maradni, így kénytelen-kelletlen belesodródik egy házasságba. Takaró Sanyi, a férj ráadásul a lány szöges ellentéte, így nem tud mit kezdeni annak jellemével, szokatlan személyiségével. A házasság kudarca borítékolva van, a szabadulásra azonban nincs mód, csak egy gyilkosság árán. Németh László hősnője a kilépés legradikálisabb módját választja: ahhoz, hogy ne kelljen elveszítenie önmagát, kénytelen megölni a férjét.

Mi haszna, ha az egész élet azzal telik el, hogy a sorsunkkal harcolunk? (...) Nem egyszerűbb elfogadni azt, ami van? Azon belül mutatni meg, hogy mit érünk?

 – teszi fel a kérdést, de mégis harcol tovább, belső ösztöne szerint, képtelen megbirkózni azzal, amit rámért – nem is annyira a sorsa, mint inkább a társadalom elvárásai.

 

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Újabb budapesti köztereket neveznének el nőkről

A nőnap alkalmából a második kerületi önkormányzat újabb köztereket nevezne el nőkről, ehhez pedig a városlakók javaslatait várják.

...
Nagy

A Nobel-díjas Annie Ernaux tovább harcol, hogy a nők választhassanak: anyává válnak-e vagy sem

Annie Ernaux a francia társadalom, a 20. századi francia történelem második felének legjelentősebb krónikása, a kollektív emlékezet megőrzője, aki a saját tapasztalatait leszűrve írja meg történeteit. Ernaux méltatásaival együtt a felelősségérzete is megnőtt, mióta a Svéd Akadémia neki ítélte az idei irodalmi Nobel-díjat.

...
Nagy

Nők vs. feminizmus: ki mondja meg, milyen a nők valósága?

Joanna Williams, a Nők vs. feminizmus című könyv szerzője is sztárvendége volt az idei Brain Barnak. Szubjektív beszámoló a feminizmus és a #metoo kritikájáról, az abból levonható tanulságokról és arról, vajon elérhető-e egy bizonyos szint, amikor azt mondhatjuk: nincs már szükség feminizmusra?

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

Hírek
...
Beleolvasó

És te mit tennél, ha éjszaka beállítana hozzád a bátyád egy zsák pénzzel és egy hullával?

...
Beleolvasó

Szöllősi Mátyás szerint Roderik Six világa lágy, nedves, szürke purgatórium

...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál

...
Gyerekirodalom

Hétlábú paripák és jó boszorkányok bújnak elő Zalka Csenge Virág mesekönyvéből

...
Hírek

Margó Könyvek néven indít könyvsorozatot a Margó Irodalmi Fesztivál és a Helikon Kiadó

...
Hírek

Meghalt Szirtes András

...
Hírek

Egy vesszőhiba miatt ugorhat a Líra 12 milliós büntetése

...
Hírek

Murakami idén is az irodalmi Nobel legnagyobb esélyese a fogadóirodáknál

...
Gyerekirodalom

Mesés böngészők, varázslatos népmesék, kalandos történetek - Tíz gyerekkönyv a Könyvfesztivál kínálatából

Még több olvasnivaló
...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál

Mi köze lehet a hüvelykujjunknak a sci-fihez és a fiatal generációhoz, milyen a rém kellemetlen laudáció, és mit jelent spekulatív irodalmi nagykövetnek lenni? A Könyvfesztivál megnyitóján jártunk.

...
Kritika

Miért gyilkolnak a gazdagok, ha a pénz és a hatalom már nem elég motiváció?

Jeneva Rose thrillerjében a város leggazdagabb feleségei olyan döntésre szánják el magukat, ami örökre összeköti őket.

...
Nagy

Bognár Péter: Az unokatestvérek bosszúja

„…egy pillanatra az őz jutott szembe, mert hiszen mégiscsak az őz okozta a galibát, az őz, amely az autó reflektorának fénycsóvájában hirtelenjében torzszülöttnek és vámpírnak látszott lenni, és amely hosszan nézett rám, egészen addig, míg félre nem kaptam a kormányt...” Bognár Péter Minél kevesebb karácsonyt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a kilencedik rész.

...
Nagy

Ludmán Katalin: „A ködlovag alakja egyszerre megfoghatatlan és jelenvaló”

Kik, mikor, kikre és miért mondták azt, hogy ködlovag? Ludmán Katalinnal, „A rejtelem volt az írósága…” szerkesztőjével beszélgettünk. Szóba kerültek Schöpflin, Márai vagy Mészöly Miklós „ködlovagozásai”, Hazai Attila prózája és Hajnóczy szöveguniverzuma, továbbá kiderült, hogy hungarikum-e a ködlovagság.

...
Kritika

„A világ egy hidegvizes medence” – Felnőtté válás gyásszal, öngyilkossággal, szerelemmel

Elena Ferrante Nápolyi regényeit idéző atmoszféra és történetvezetés jellemzi A tó vize sohasem édes című könyvet, bár ezúttal egy Róma környéki kisváros a helyszín, ahol a fiatal főhős-elbeszélő története zajlik. Az olasz író harmadik, díjnyertes regényét több mint húsz nyelvre fordították le. 

...
Nagy

Ma már világirodalmi klasszikusok, de ki sem akarták adni őket

A kilencedik alkalommal meghirdetett Margó-díj támogatója, az Erste idén először különdíjjal jutalmazza azt a rövidlistás szerzőt, aki saját történetével vagy prózájával példaként szolgál a #higgymagadban faktorra. Cikkünkben négy híres, mára klasszikussá vált szerzőt mutatunk be, akik hittek magukban annyira, hogy ne futamodjanak meg a visszautasítások miatt.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Lídiák és megtöltésre váró üres kötetek – A Véletlenül írtam egy könyvet forgatásán jártunk

Magyarok készítenek filmet a holland sikerkönyvből, amely egyszerre szól az írás csodájáról és a gyász intenzív feldolgozásáról. A Véletlenül írtam egy könyvet budapesti forgatásán jártunk, ahol kiderült, mire vágyott egész életében Zsurzs Kati, és mit tanult az írásról a rendező Lakos Nóra.

...
Szórakozás

A kamaszkor-bestseller, ami inspirálta a Barbie-mozit, és a Kenergia legfontosabb kötete

Egy lovakról szóló album, egy eladási listákat vezető nonfiction és egy cameokötet. Utánajártunk a Margot Robbie és Ryan Gosling főszereplésével készült Greta Gerwig-opusz könyves vonatkozásainak.

...
Nagy

Oppenheimernek két szerelme volt, az atombombával megváltoztatta a történelem menetét

Christopher Nolan egy közel három évtizeden át íródó, hétszáz oldalnál is hosszabb életrajzi kötet felhasználásával készítette el Oppenheimer című háromórás, friss moziját. A film világpremierjének napján bemutatjuk a forgatókönyvhez felhasznált biográfiát.