Nagy Gabriella tíz éven keresztül kutatta Cinkota pszichopata gyilkosának ügyét

Nagy Gabriella tíz éven keresztül kutatta Cinkota pszichopata gyilkosának ügyét

Elviszlek Amerikába című legújabb regénye margós bemutatóján Valuska László úgy konferálta fel Nagy Gabriellát, hogy vannak írók, akik írnak, és vannak írók, akik nem írnak eleget, utalva arra, hogy a szerző utoljára 2013-ban jelentkezett új regénnyel. A dermesztő témát feldolgozó, de jó hangulatú beszélgetésen szóba kerültek hordóba zárt női testek, jó kedélyű pszichopaták, és az is, mit keres a regényben Csáth Géza és Juhász Gyula alakja.  

Fotó: Nagy Attila

Rátkai Zsófi | 2023. október 15. |

Nagy gabriella
Elviszlek Amerikába
Kalligram, 2023, 272 oldal
Nagy Gabriella: Elviszlek Amerikába könyv

A szerző előző kötete szorosan kapcsolódik a mostani könyvhöz, hiszen Üvegház című regényét családja anyai ágáról írta, amelyhez rákosszentmihályi kutatásokat folytatott. Ennek során az egyik helytörténeti füzetben fedezte fel új regénye központi alakjának, Kiss Bélának a történetét. Az elmúlt tíz évet a téma kidolgozásával töltötte, mert, mint mondta “olyan mélyen érintett meg az anyag, hogy birkóznom kellett vele: hol letettem, hol újra elővettem, harcoltam vele”. Kihívás volt, nemcsak azért, mert ilyen jellegű könyvet eddig nem írt, hanem mert megviselte a téma.

Cinkota és Rákosszentmihály történetéhez hozzátartozik, hogy 1950-ben csatolták őket Budapesthez, de továbbra is megtartották falusias jellegüket. Utóbbi egy időben közkedvelt nyaralóhely is volt, Mátyásföldön pedig villák épültek. Kiss Béla, a cinkotai bádogosmester történetében Nagy Gabriellát az fogta meg, hogy hosszú évtizedekig beszéltek még róla azt követően is, hogy nyoma veszett. A férfi az első világháború idején bevonult katonának, és állítólag egy szerbiai kórházban, tífuszban halt meg.

1916-ban, amikor hordóba rejtett női holttestekre bukkantak az általa bérelt cinkotai ház udvarán, rettegés lett úrrá a településen,

mindenki keresni kezdte Kiss Bélát. Híre Amerikába is eljutott, ott is felismerni vélte egy híres nyomozó. Nagy Gabriella arról mesélt, hogy élete első prózai alkotása egy krimi volt. A tanúvallomásokból és a nyomozati anyagokból sok minden kiderül róla, de Nagy Gabriella ‒ akinek élete első prózája egy krimi volt ‒ az áldozatokkal is akart foglalkozni, mert azt érezte, nincs rendben, hogy róluk nem szólunk. 

A regény három részre osztható, az elsőben az áldozatok hozzátartozói, szemtanúk mondják el a történeteiket, mintha a falu hangja szólalna meg. Nagy Gabriella úgy látta izgalmasnak, ha a helyiek, az érintettek, az áldozatok családtagjai egy szeánsz keretében mesélnék el egymásnak a hozzájuk eljutó részleteket, mert azt tapasztalja a mai világban is, hogy ezek a történetek szájról-szájra terjednek, és nem tudni, mennyi a valóságtartalmuk. Ezért fontosnak tartotta, hogy az információk áttételesen jutssanak el az olvasóhoz, ráadásul ebben a formában lehetett reflektálni is rájuk. 

-

Nagy Gabriella elmesélte, hogy a holttestek 1916-os felfedezésekor rengeteg újságcikk jelent meg, többek között Karinthy Frigyes és Kosztolányi Dezső is tudósított az esetről. A korabeli sajtóban találtaktól a szerző nem szakadt el, nem talált ki hozzájuk még durvább dolgokat. 

A regény első részében ‒ fejtette ki Nagy Gabriella ‒ megteremtődik tehát egy közösség, létrejön a közös traumafeldolgozás, az olvasó pedig eközben nemcsak a sorozatgyilkossághoz, hanem a mindennapokhoz, és a településen élők egymáshoz fűződő viszonyaihoz kapcsolódó részletekről is értesül.

Az első résszel ellentétben a második az ügy tudományos hátteréről szól. A bűnügy felderítésében részt vállaló Moravcsik Klinika inspirálta a leírást.

A nyomozást segítő Ferenczi Sándor pszichoanalitikus professzornak nem sikerült kiderítenie a tettes kilétét,

így a regényben egy Morvay nevű professzor kapta meg a lehetőséget, hogy tovább vizsgálódjon. Az ő alakját Moravcsik Ernő Emil elmegyógyász inspirálta. A szerző a továbbiakban arról mesélt, hogy a korabeli orvosok mit vizsgáltak egy bűnügy esetében. Egyikük bizonyos testi szempontok alapján elemezte egy börtön lakóit, hogy megtudja, ki hajlamos bűnök elkövetésére. A regényben, rezidens orvosként megjelenik Brenner József Brács Géza néven (utalva írói álnevére, Csáth Gézára), de az éles szeműek felfedezhetik Juhász Gyula vagy Gulácsy Lajos alakját is az ápoltak között. A szerző alaposan beleásta magát a korabeli bűnügyek felgöngyölítésének elméleti hátterébe, ugyanakkor

a szövegek nyelve is nagyon érdekelte, a szemlélet, és az, ahogyan az emberi testrészekről beszéltek akkoriban. 

Nagy Gabriella elmondta, a pszcihiátriai szakvélemény szerint egy cinikus emberrel van dolgunk, akit nem érint meg mások halála. Van az a típusú bűnelkövető, akit pszichopatának szoktak hívni, de Kiss Bélát mindenki a legrendesebb emberként ismerte meg. Művelt volt, nagy könyvtárral rendelkezett, több nyelven beszélt, mosolygós, jó verbális képességekkel rendelkező férfi volt, aki szerette az életet, és nagyon szeretett viccelődni, mulatni. Miközben utólag a tanúk elmesélnek olyan részleteket, amikből lehetett volna következtetni bizonyos dolgokra. 

Ekkor egy fotóról esik szó, amely a kutatás során került a szerző kezébe, és a megszólalásig hasonlít rá. A kép 1937-ben készült, és Nagy Gabriella arra gondolt, hogy szeretne erről a lányról is beszélni Kiss Béla vonatkozásában. A harmadik rész megírásához az szolgáltatta számára az inspirációt, hogy a harmincas években állítólag még látták Kiss Bélát, és ha az első részben fontos volt, hogy áttételesen beszéljenek a bűnesetről, a későbbiekben éreztetni akarta a gyilkos közelségét. A gyilkosról való beszéd egy dolog, de a róla alkotott mondatok bizonyos távolságot adtak a történetnek.

Ahhoz, hogy rosszul érezze magát az olvasó, Kiss Bélát meg kellett jeleníteni.

A lány naplószerű szövegéből különösebb dolgok nem derülnek ki egészen addig, amíg egyszer csak csapot-papot otthagy és egy házassági hirdetésre válaszolva felutazik Pestre, és elindul Kiss Béla Népszínház utcai lakása felé. A szerző saját maga olvasott fel könyvéből, majd a könyvbemutatót azzal zárta, örül, hogy a nyomozati munka végén elkészült a könyv.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Nagy Gabriella: Nincs épeszű ember, aki egy ilyet meg akarna írni

...
Általános cikkek

Nagy Gabriella: A kilencedik [Képalá]

...
Nagy

Nagy Gabriella: Sötét

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

...
Zöld

Mennyi bort ittak Kolumbusz matrózai egy nap alatt?

Kitől szerzett Thomas Jefferson tokajit, és miként lendítette fel a borospohárbizniszt Jackie Kennedy? Kupa Enikő és Kovács Tibor Borgőzös évszázadok című könyvének kóstolóval egybekötött bemutatóján törpebirkákról és pillangókról is szó esett, megtudtuk továbbá, mit adtak a borisszáknak a németalföldiek.

ADVENT
...
Könyves Advent

Jézus korában is kórházban születtek a kisbabák? Keresd a választ a Bibliai Kisokosban!

Bibliai Kisokos csupa olyan kérdést tesz föl, amelyet minden Biblia iránt vagy napjaink bibliai vonatkozású helyszínei, kultúrtörténeti eseményei iránt érdeklődő gyermek vagy épp felnőtt fejében is megfogalmazódhat. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Mister Morrsion állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

Karácsonyhoz közeledve 10 olyan gyerekkönyvet ajánlunk, melyek valamilyen módon kötődnek a kicsik által várva várt ünnephez.  

...
Könyves Advent

A Barátnőm, Anne Frank életigenlő memoár a veszteségről és a túlélésről

A kis Hannah Amszterdamban köt barátságot Anne Frankkal. Aztán 1942 júniusában, az egyre erősödő antiszemitizmus idején szétválasztják őket. Hannah Pick-Goslar szeretetteljes portréja a barátságról, a reményről és a bátorságról is szól. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Zenetörténeti utazás gyerekeknek Fülivel, a sivatagi rókával

Lépj be a zene láthatatlan, de mindent körülölelő világába a Babilon Kiadó Mi Micsoda Olvasó sorozatának Zene című kötetével! Nézz bele a könyvbe!

...
Könyves Advent

Nemes Nagy Ágnes meséi a fantázia végtelenségét villantják fel

Olvass bele Nemes Nagy Ágnes A titkos út című kötetébe!

Hírek
...
Gyerekirodalom

Majdnem egymillió brit gyereknek nincs saját könyve

...
Szórakozás

Matt Smithszel érkezik Bunny Munro a képernyőre

...
Hírek

Meghalt Vajda Mihály

...
Zöld

Nanorobotok, deep fake és algoritmusok - diákoknak rendezett kiállítást a Neumann Társaság

...
Könyves Advent

Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

...
Hírek

Ferenc pápa levelet írt a Nobel-díjas Jon Fossénak

...
Nagy

Andrés Neuman: Amikor gyászolsz, az otthonod is beleremeg

Az argentin-spanyol szerzővel a Magunknak mondjuk apropóján beszéltünk mások mellett katonai diktatúráról, az anyanyelv különös elvesztéséről, a regénye valódi főszereplőjéről és arról is, mi a közös a gyászban és a száműzetésben. Interjú.

Szerzőink

...
Sándor Anna

Hűség a felejtésben: a táborokba zárt japánok sorsa nem csak amerikai történet

...
Kolozsi Orsolya

Pusztán attól, hogy valaki anya lesz, nem válik varázsütésre jó emberré

...
Sándor Anna

Ungváry: Mindszenty helyett igazi példaképeket is találhatna az emlékezetpolitika