Nagy Gabriella tíz éven keresztül kutatta Cinkota pszichopata gyilkosának ügyét

Nagy Gabriella tíz éven keresztül kutatta Cinkota pszichopata gyilkosának ügyét

Elviszlek Amerikába című legújabb regénye margós bemutatóján Valuska László úgy konferálta fel Nagy Gabriellát, hogy vannak írók, akik írnak, és vannak írók, akik nem írnak eleget, utalva arra, hogy a szerző utoljára 2013-ban jelentkezett új regénnyel. A dermesztő témát feldolgozó, de jó hangulatú beszélgetésen szóba kerültek hordóba zárt női testek, jó kedélyű pszichopaták, és az is, mit keres a regényben Csáth Géza és Juhász Gyula alakja.  

Fotó: Nagy Attila

Rátkai Zsófi | 2023. október 15. |

Nagy gabriella
Elviszlek Amerikába
Kalligram, 2023, 272 oldal
Nagy Gabriella: Elviszlek Amerikába könyv

A szerző előző kötete szorosan kapcsolódik a mostani könyvhöz, hiszen Üvegház című regényét családja anyai ágáról írta, amelyhez rákosszentmihályi kutatásokat folytatott. Ennek során az egyik helytörténeti füzetben fedezte fel új regénye központi alakjának, Kiss Bélának a történetét. Az elmúlt tíz évet a téma kidolgozásával töltötte, mert, mint mondta “olyan mélyen érintett meg az anyag, hogy birkóznom kellett vele: hol letettem, hol újra elővettem, harcoltam vele”. Kihívás volt, nemcsak azért, mert ilyen jellegű könyvet eddig nem írt, hanem mert megviselte a téma.

Cinkota és Rákosszentmihály történetéhez hozzátartozik, hogy 1950-ben csatolták őket Budapesthez, de továbbra is megtartották falusias jellegüket. Utóbbi egy időben közkedvelt nyaralóhely is volt, Mátyásföldön pedig villák épültek. Kiss Béla, a cinkotai bádogosmester történetében Nagy Gabriellát az fogta meg, hogy hosszú évtizedekig beszéltek még róla azt követően is, hogy nyoma veszett. A férfi az első világháború idején bevonult katonának, és állítólag egy szerbiai kórházban, tífuszban halt meg.

1916-ban, amikor hordóba rejtett női holttestekre bukkantak az általa bérelt cinkotai ház udvarán, rettegés lett úrrá a településen,

mindenki keresni kezdte Kiss Bélát. Híre Amerikába is eljutott, ott is felismerni vélte egy híres nyomozó. Nagy Gabriella arról mesélt, hogy élete első prózai alkotása egy krimi volt. A tanúvallomásokból és a nyomozati anyagokból sok minden kiderül róla, de Nagy Gabriella ‒ akinek élete első prózája egy krimi volt ‒ az áldozatokkal is akart foglalkozni, mert azt érezte, nincs rendben, hogy róluk nem szólunk. 

A regény három részre osztható, az elsőben az áldozatok hozzátartozói, szemtanúk mondják el a történeteiket, mintha a falu hangja szólalna meg. Nagy Gabriella úgy látta izgalmasnak, ha a helyiek, az érintettek, az áldozatok családtagjai egy szeánsz keretében mesélnék el egymásnak a hozzájuk eljutó részleteket, mert azt tapasztalja a mai világban is, hogy ezek a történetek szájról-szájra terjednek, és nem tudni, mennyi a valóságtartalmuk. Ezért fontosnak tartotta, hogy az információk áttételesen jutssanak el az olvasóhoz, ráadásul ebben a formában lehetett reflektálni is rájuk. 

-

Nagy Gabriella elmesélte, hogy a holttestek 1916-os felfedezésekor rengeteg újságcikk jelent meg, többek között Karinthy Frigyes és Kosztolányi Dezső is tudósított az esetről. A korabeli sajtóban találtaktól a szerző nem szakadt el, nem talált ki hozzájuk még durvább dolgokat. 

A regény első részében ‒ fejtette ki Nagy Gabriella ‒ megteremtődik tehát egy közösség, létrejön a közös traumafeldolgozás, az olvasó pedig eközben nemcsak a sorozatgyilkossághoz, hanem a mindennapokhoz, és a településen élők egymáshoz fűződő viszonyaihoz kapcsolódó részletekről is értesül.

Az első résszel ellentétben a második az ügy tudományos hátteréről szól. A bűnügy felderítésében részt vállaló Moravcsik Klinika inspirálta a leírást.

A nyomozást segítő Ferenczi Sándor pszichoanalitikus professzornak nem sikerült kiderítenie a tettes kilétét,

így a regényben egy Morvay nevű professzor kapta meg a lehetőséget, hogy tovább vizsgálódjon. Az ő alakját Moravcsik Ernő Emil elmegyógyász inspirálta. A szerző a továbbiakban arról mesélt, hogy a korabeli orvosok mit vizsgáltak egy bűnügy esetében. Egyikük bizonyos testi szempontok alapján elemezte egy börtön lakóit, hogy megtudja, ki hajlamos bűnök elkövetésére. A regényben, rezidens orvosként megjelenik Brenner József Brács Géza néven (utalva írói álnevére, Csáth Gézára), de az éles szeműek felfedezhetik Juhász Gyula vagy Gulácsy Lajos alakját is az ápoltak között. A szerző alaposan beleásta magát a korabeli bűnügyek felgöngyölítésének elméleti hátterébe, ugyanakkor

a szövegek nyelve is nagyon érdekelte, a szemlélet, és az, ahogyan az emberi testrészekről beszéltek akkoriban. 

Nagy Gabriella elmondta, a pszcihiátriai szakvélemény szerint egy cinikus emberrel van dolgunk, akit nem érint meg mások halála. Van az a típusú bűnelkövető, akit pszichopatának szoktak hívni, de Kiss Bélát mindenki a legrendesebb emberként ismerte meg. Művelt volt, nagy könyvtárral rendelkezett, több nyelven beszélt, mosolygós, jó verbális képességekkel rendelkező férfi volt, aki szerette az életet, és nagyon szeretett viccelődni, mulatni. Miközben utólag a tanúk elmesélnek olyan részleteket, amikből lehetett volna következtetni bizonyos dolgokra. 

Ekkor egy fotóról esik szó, amely a kutatás során került a szerző kezébe, és a megszólalásig hasonlít rá. A kép 1937-ben készült, és Nagy Gabriella arra gondolt, hogy szeretne erről a lányról is beszélni Kiss Béla vonatkozásában. A harmadik rész megírásához az szolgáltatta számára az inspirációt, hogy a harmincas években állítólag még látták Kiss Bélát, és ha az első részben fontos volt, hogy áttételesen beszéljenek a bűnesetről, a későbbiekben éreztetni akarta a gyilkos közelségét. A gyilkosról való beszéd egy dolog, de a róla alkotott mondatok bizonyos távolságot adtak a történetnek.

Ahhoz, hogy rosszul érezze magát az olvasó, Kiss Bélát meg kellett jeleníteni.

A lány naplószerű szövegéből különösebb dolgok nem derülnek ki egészen addig, amíg egyszer csak csapot-papot otthagy és egy házassági hirdetésre válaszolva felutazik Pestre, és elindul Kiss Béla Népszínház utcai lakása felé. A szerző saját maga olvasott fel könyvéből, majd a könyvbemutatót azzal zárta, örül, hogy a nyomozati munka végén elkészült a könyv.

Olvass minket e-mailben is!

  • Személyes ajánló a legérdekesebb tartalmainkról!
  • Extra tartalom csak feliratkozóknak!
  • Így biztosan nem maradsz le a legfrissebb könyves hírekről!
  • Nem spammelünk, heti 1-2 levelet küldünk.

Könyves Magazin Hírlevél

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Nagy Gabriella: Nincs épeszű ember, aki egy ilyet meg akarna írni

...
Általános cikkek

Nagy Gabriella: A kilencedik [Képalá]

...
Nagy

Nagy Gabriella: Sötét

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

3 ok, amiért a home office pszichésen megterhelő + 3 könyv segítségül

Ugyan a home office nagyobb szabadságot és autonómiát biztosíthat, olyan hátulütői vannak, amikre elsőre nem feltétlenül gondolnánk. 

...
Zöld

Mit tehet egy nő, ha lebénul az arca és elveszti a mosolyát? Olvass bele Sarah Ruhl könyvébe!

Sarah Ruhl az élete minden területén sikeresnek érezte magát, amikor az arca lebénult. Mi mindent jelent valójában egy mosoly? Mutatunk egy részletet a könyvéből!

...
Zöld

A narcisztikus személyiség kinőhető? + 2 könyv a témában

Kutatás készült arról, hogyan változnak a narcisztikus személyiségjegyek az ember élete során. A cikk végén két könyvet is ajánlunk a narcizmus témájában.

Hírek
...
Zöld

Sokkal jobban hatnak a konteók, ha a közösség hiedelmeihez illeszkednek – Olvass bele az Emberarcú tudományba!

...
Szórakozás

A Normális emberek sztárja szívesen visszatérne Marianne karakteréhez

...
Beleolvasó

Örülök, hogy meghalt az anyám – Olvass bele a volt hollywoodi gyereksztár memoárjába!

...
Hírek

Gypsy Rose Blanchard maga olvassa fel memoárját hangoskönyvben

...
Hírek

Salman Rushdie ősszel érkező regénye a tökéletes birodalom bukásáról szól

...
Szórakozás

Anthony Hopkins római császárt alakít egy új gladiátoros sorozatban

...
Nagy

Hogyan képzelték el a sárkányokat a különböző mítoszok?

Istenség vagy démon, a víz őrzője vagy lángoló szörnyeteg – a sárkány visszatérő motívum szerte a világon, feladatköre és temperamentuma azonban kultúráról kultúrára változik.

Szerzőink

...
Kiss Imola

Alessandro Baricco Budapesten: Az élet egyik célja, hogy elengedjük a félelmeinket

...
Kiss Imola

Ez a 20 legjobb könyv, amit a 21. században írtak – a New York Times olvasói szerint

...
Horányi Hanna Zelma

Olvasnál egy parkban 40 másik emberrel? Irány az Olvasópiknik