Az álhíreket főleg robotok terjesztik, mi meg bedőlünk nekik

Az álhíreket főleg robotok terjesztik, mi meg bedőlünk nekik

A BarabásiLab: Rejtett mintázatok. A hálózati gondolkodás nyelve című kiállítás a a hálózatoknak a mindennapokra gyakorolt hatását vizsgálja, és ebből a körből természetesen nem maradhatott ki az álhírek terjedése sem. Barabási Albert-László és Karafiáth Balázs konteókról és azok természetéről mesélt.

ro | 2021. május 27. |

A fake news pszichológiája, természete és terjedése a témája a Hírek és hálózatok című videónak, amelyben Karafiáth Balázs memetikus példaként rögtön a pizzagate-et hozza fel, ami azt sugallta, hogy egy, a demokrata politikai elithez tartozó kör egy washingtoni pizzériából pedofilhálózatot működtet. Az eset következménye volt az is, hogy egy férfi a helyszínre utazott, lövöldözni kezdett, és azt követelte, hogy mutassák meg neki a pincét, ahol állítólag a gyerekeket fogva tartják, és amiről kiderült, hogy fizikailag nem létezik. „Aki azt gondolná, hogy ettől a konspirációs elmélet hamvába halt, az nem ismeri jól a konspirációs teóriákat, hiszen ez nem befolyásolta a pizzagate virágzását” – tette hozzá Karafiáth Balázs.

Barabási Albert-László szerint a pizzagate volt az első potens álhír, amely a 2016-os választásokon startolt: jól lokalizált, hiszen a Twitteren indult el, és pontosan lehetett követni, honnan és merre haladt. A hálózatkutató elmondta, hogy a Twitter egy nyitott platform, és nyomon lehet követni, hol jelent meg az első üzenet, és kik osztották meg. Emellett azt is meg lehet nézni, hogy aki éppen terjeszti, az valódi személy-e vagy egy robot. „A Twitter-felhasználók hihetetlenül nagy százaléka igazából nem ember, hanem robot, és különösen a politikán belül óriási szerepet játszanak az álhírek terjesztésében” – mondta Barabási, hozzátéve, hogy a BarabásiLab kiállításán is látható adatvizualizációban a csomópontokat aszerint színezték, hogy az algoritmus szerint valódi ember van-e mögötte vagy egy gép osztja-e meg ezeket a híreket. 

A videóban elhangzott az is, hogy a Trump-kampány kiépített egy alternatív valóságot, ahol a jó és a rossz küzdelme zajlik, ezzel együtt kialakult egy mintázat, hogy a másik nem egy legitim politikai erő, hanem a sötétség ereje: „Innentől kezdve mi vagyunk a rend, ők a káosz”. Karafiáth Balázs szerint így gyakorlatilag egy olyan bugyorba érkezik meg ez a történet, ahol lehet borzongani.

Hírlevél feliratkozás

 

Barabási ehhez hozzátette, hogy már a fake newst megelőzően is az volt minden csalás lényege, hogy 90 százalékban stimmel: „Hogy valami hitelesnek tűnjön a közösség számára, igenis megfogható helyhez, személyekhez kell kapcsolódnia. Ha teljesen kamu, akkor nincs elég motiváció arra, hogy megosszuk”. Fontos fejlemény még, hogy mára kiépült egy szakma, amely megtanulta, hogyan lehet úgy tartalmat megfogalmazni, hogy bizonyos közösségek azt megosszák. Igaz, elhangzott az is, hogy minden sikeres fake news mögött több ezer olyan van, ami nem az.

Karafiáth Balázs szerint egészen pontosan az történt, hogy létrejött egy virtuális valóság, és azt ezek az emberek benépesítették. Hararit idézte, aki az emberi felemelkedésünk lényegének azt nevezte, hogy nem igaz dolgokat el tudunk hinni: „Most tulajdonképpen ennek a visszacsapása történik”.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Mucha Dorka: Kedd délelőtt [HÁLÓZATOK HETE]

A Hálózatok Hetén írókat kértünk fel, hogy írjanak a BarabásiLab: Rejtett mintázatok. A hálózati gondolkodás nyelve című kiállításon látható egy-egy műtárgyból kiindulva novellát vagy verset. Olvassátok el Mucha Dorka írását, amely a Fake News című alkotáshoz készült!

...
Hírek

Az adatvizualizáció a gyönyörködtetésen túl gondolkodásra késztet

Hogyan lesz a tudományból művészet, mikor válik esztétikai élménnyé egy adathalmaz, és hány síkja van egy vizualizációnak? Ezek a kérdések is felvetődtek abban a videóban, amelyet a Hálózatok Hete keretében készített a Könyves Magazin és a Ludwig Múzeum.

...
Nagy

Krekó Péter: A konteó nem csak a "vesztesek" hiedelme

Biztos, hogy mindig csak a másik hiszi el az álhíreket és az összeesküvés-elméleteket? Meddig egészséges a gyanakvás, és hol van szükség bizalomra? Hol hibázott a hatalom és a hivatalos szervek? Interjú Krekó Péterrel.

KÖNYVTAVASZ
...
Könyvtavasz

A sárkányok titkát kutatja Mirkó, amikor egy térképpel megszökik otthonról

...
Könyvtavasz

John Updike hősét felkérik, hogy írjon Amerikáról, de ő inkább a nemi életét részletezi

...
Könyvtavasz

Emma különösen érzékeny kislány, aki csak az állatok között érzi jól magát

...
Könyvtavasz

A Másodvirágzás a sírfeliratok mögött megbúvó életek regénye

...
Könyvtavasz

Zseniális állatok: van, amelyik popcorn-szagot áraszt

...
Könyvtavasz

Az életközépi válság nem tart örökké

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

A Balatontól a Bodrogközig – 5 gyerekkönyv a legmelegebb nyári napokra

A nyár egyik legforróbb napján utazós, nyaralós, csobbanós gyerekkönyveket kutattunk fel a friss megjelenések közül. Az összeállításban a kicsiktől haladunk a nagyobbak felé.

...
Gyerekirodalom

Fiala Borcsa hőse mindennapi túlélésre és medvetámadás esetére is ad hasznos tippeket

Fiala Borcsa ifjúsági regényében a hírhedt Bodrogközi Rém borzolja Dani és a nagypapája idegeit. Mire fény derül a több évtizedes rejtélyre, megtudhatjuk azt is, hogy, miért jó, ha van kéznél egy kis szárított rozmaring, tárkony vagy épp macskaalom. Olvass bele!

...
Nagy

A Félőlény nincs egyedül - Kiállítás nyílt Rátkai Kornél illusztrációiból

Rátkai Kornél illusztrált már bolygóvadászokat, elszánt magyar nőket, sárkányovisokat, és készített már történelmi szelfiket is. Grafikáiból pénteken nyílt kiállítás, amelyet Orosz Anett nyitott meg.

Hírek
...
Nagy

Puskás Panni: Az irodalom kerüli az aktuálpolitikát, de ez engem nem érdekel

...
Nagy

3 írás Böszörményi Gyulától, amit online is olvashatsz

...
Zöld

Szavazz az év madarára!

...
Hírek

Oslóban épül egy könyvtár, amelynek még senki nem olvashatja a könyveit

...
Szórakozás

Nemes Nagy Ágnest és Esterházy Pétert is megidézik Szigligeten

...
Hírek

Meghalt Böszörményi Gyula

...
Könyvtavasz

A sárkányok titkát kutatja Mirkó, amikor egy térképpel megszökik otthonról

...
Hírek

Augusztusban Zalában, a Rájátszással folytatódik a Margó fesztiválsorozata

...
Beleolvasó

Kérjük, töröljék gyermekeiket

...
Hírek

Dakota Johnson eléggé kiborult A szürke ötven árnyalata forgatásán

...
Promóció

Hogyan fokozhatod igazán az olvasás élményét?

...
Promóció

Melyik az az ital, ami írók és költők ezreinél a múzsa csókja?