Az álhíreket főleg robotok terjesztik, mi meg bedőlünk nekik

Az álhíreket főleg robotok terjesztik, mi meg bedőlünk nekik

A BarabásiLab: Rejtett mintázatok. A hálózati gondolkodás nyelve című kiállítás a a hálózatoknak a mindennapokra gyakorolt hatását vizsgálja, és ebből a körből természetesen nem maradhatott ki az álhírek terjedése sem. Barabási Albert-László és Karafiáth Balázs konteókról és azok természetéről mesélt.

ro | 2021. május 27. |

A fake news pszichológiája, természete és terjedése a témája a Hírek és hálózatok című videónak, amelyben Karafiáth Balázs memetikus példaként rögtön a pizzagate-et hozza fel, ami azt sugallta, hogy egy, a demokrata politikai elithez tartozó kör egy washingtoni pizzériából pedofilhálózatot működtet. Az eset következménye volt az is, hogy egy férfi a helyszínre utazott, lövöldözni kezdett, és azt követelte, hogy mutassák meg neki a pincét, ahol állítólag a gyerekeket fogva tartják, és amiről kiderült, hogy fizikailag nem létezik. „Aki azt gondolná, hogy ettől a konspirációs elmélet hamvába halt, az nem ismeri jól a konspirációs teóriákat, hiszen ez nem befolyásolta a pizzagate virágzását” – tette hozzá Karafiáth Balázs.

Barabási Albert-László szerint a pizzagate volt az első potens álhír, amely a 2016-os választásokon startolt: jól lokalizált, hiszen a Twitteren indult el, és pontosan lehetett követni, honnan és merre haladt. A hálózatkutató elmondta, hogy a Twitter egy nyitott platform, és nyomon lehet követni, hol jelent meg az első üzenet, és kik osztották meg. Emellett azt is meg lehet nézni, hogy aki éppen terjeszti, az valódi személy-e vagy egy robot. „A Twitter-felhasználók hihetetlenül nagy százaléka igazából nem ember, hanem robot, és különösen a politikán belül óriási szerepet játszanak az álhírek terjesztésében” – mondta Barabási, hozzátéve, hogy a BarabásiLab kiállításán is látható adatvizualizációban a csomópontokat aszerint színezték, hogy az algoritmus szerint valódi ember van-e mögötte vagy egy gép osztja-e meg ezeket a híreket. 

A videóban elhangzott az is, hogy a Trump-kampány kiépített egy alternatív valóságot, ahol a jó és a rossz küzdelme zajlik, ezzel együtt kialakult egy mintázat, hogy a másik nem egy legitim politikai erő, hanem a sötétség ereje: „Innentől kezdve mi vagyunk a rend, ők a káosz”. Karafiáth Balázs szerint így gyakorlatilag egy olyan bugyorba érkezik meg ez a történet, ahol lehet borzongani.

Hírlevél feliratkozás

 

Barabási ehhez hozzátette, hogy már a fake newst megelőzően is az volt minden csalás lényege, hogy 90 százalékban stimmel: „Hogy valami hitelesnek tűnjön a közösség számára, igenis megfogható helyhez, személyekhez kell kapcsolódnia. Ha teljesen kamu, akkor nincs elég motiváció arra, hogy megosszuk”. Fontos fejlemény még, hogy mára kiépült egy szakma, amely megtanulta, hogyan lehet úgy tartalmat megfogalmazni, hogy bizonyos közösségek azt megosszák. Igaz, elhangzott az is, hogy minden sikeres fake news mögött több ezer olyan van, ami nem az.

Karafiáth Balázs szerint egészen pontosan az történt, hogy létrejött egy virtuális valóság, és azt ezek az emberek benépesítették. Hararit idézte, aki az emberi felemelkedésünk lényegének azt nevezte, hogy nem igaz dolgokat el tudunk hinni: „Most tulajdonképpen ennek a visszacsapása történik”.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Mucha Dorka: Kedd délelőtt [HÁLÓZATOK HETE]

A Hálózatok Hetén írókat kértünk fel, hogy írjanak a BarabásiLab: Rejtett mintázatok. A hálózati gondolkodás nyelve című kiállításon látható egy-egy műtárgyból kiindulva novellát vagy verset. Olvassátok el Mucha Dorka írását, amely a Fake News című alkotáshoz készült!

...
Hírek

Az adatvizualizáció a gyönyörködtetésen túl gondolkodásra késztet

Hogyan lesz a tudományból művészet, mikor válik esztétikai élménnyé egy adathalmaz, és hány síkja van egy vizualizációnak? Ezek a kérdések is felvetődtek abban a videóban, amelyet a Hálózatok Hete keretében készített a Könyves Magazin és a Ludwig Múzeum.

...
Nagy

Krekó Péter: A konteó nem csak a "vesztesek" hiedelme

Biztos, hogy mindig csak a másik hiszi el az álhíreket és az összeesküvés-elméleteket? Meddig egészséges a gyanakvás, és hol van szükség bizalomra? Hol hibázott a hatalom és a hivatalos szervek? Interjú Krekó Péterrel.

2021 legjobb könyvei
...
Nagy

2021 legjobb könyvei: 10-1.

...
Nagy

2021 legjobb könyvei: 20-11.

...
Nagy

2021 legjobb könyvei: 30-21.

Gyerekirodalom
...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: téli meseregény lett január könyve

A Szívünk rajta havonta mutatja be azokat a gyerek- és ifjúsági könyveket, melyeket a program független zsűrije a legkiemelkedőbbnek talál. Január kiemelt könyve A Zúzmaraszív folytatása lett.

...
Kritika

Mikszáth Kálmán csúcsra járatta a legendagyártást a Szent Péter esernyőjében

175 éve született Mikszáth Kálmán író, újságíró, szerkesztő, országgyűlési képviselő. Egyik leghíresebb műve a Szent Péter esernyője, amelyet kötelező vagy ajánlott olvasmánynak rendszeresen feladnak a magyartanárok is. Az évforduló alkalmából újraolvastuk.

...
Gyerekirodalom

Megjelent J. K. Rowling új könyve, A karácsonyi malac

Megérkezett J. K. Rowling új könyve, A karácsonyi malac. A Harry Potter-sorozat óta ez az első történet, amelyet az író kifejezetten gyerekeknek írt. 

Hírek
...
Szórakozás

Ezeket a könyveket olvassa Carrie Bradshaw a Szex és New York folytatásában

...
Hírek

Bob Dylan eladta eredeti hangfelvételeit a Sony Musicnak

...
Hírek

Leégett Pablo Neruda gyerekkori otthona Chilében

...
Hírek

Erdős Virág verssel búcsúzott Setét Jenőtől

...
Hírek

Megérkezett az új Pinokkió-feldolgozás első előzetese

...
Beleolvasó

Erdős Virág megmutatja, hogyan hat a biciklis futárkodás a költészetre

...
Hírek

Könyvesblokk: három januári világirodalmi újdonság

...
Hírek

Meghalt Kabdebó Lóránt irodalomtörténész

...
Hírek

Titokzatos könyvszobrok bukkantak fel egy skót könyvtárban, és a történetnek nincs vége