A pszichológus irodalomterápiája: Lora Gottlieb - Akarsz beszélni róla?

A pszichológus irodalomterápiája: Lora Gottlieb - Akarsz beszélni róla?

A kicsit közhelyes cím alapján első körben felmerült bennem, hogy mi lesz a könyv célja: komolyan gondolja, és így felsorakoztatja majd az összes hasonlót, ami a pszichológusokat övezi, vagy épp iróniával kérdezi, és felsorakoztatja őket, hogy aztán majd a helyükre tegye? Szerencsére hamar kiderül, hogy az utóbbi, de még az sem teljes mértékben. Nagyon valós, és nagyon emberi képet mutat a pszichológusokról, az ilyenekre pedig még ma, 2021-ben is szükségünk van. Pszichológusoknak is, laikusoknak is.

Jakobovits Kitti | 2021. február 03. |

Ugyan nem praktizálok régóta, de én speciel például még egyszer sem tettem fel ezt a kérdést. És ha jól emlékszem, a könyvben sem hangzik el. Viszont elhangzik egy csomó olyan dolog, ami miatt - hiába csak e cikk megírása érdekében kezdtem el olvasni - mondhatni, hogy a saját irodalomterápiás regényem is lett. Olvasás közben észrevettem magamon azokat a reakciókat és folyamatokat, amikről elméleti szinten nagyon szépen és összeszedetten tudok beszélni másoknak, és amikben gyakorlati szinten minden nap kísérem a klienseimet. Most meg a saját bőrömön érezhettem, és ez nagyon jól esett, így az év végi szokásos elfáradás közben különösen. Határozottan tanultam belőle; arról, hogy hogyan kell pszichológusnak, és hogyan kell kliensnek lenni. Egyrészt ezért, másrészt, mert a könyv sem kifejezetten szakirodalom (olvass bele ITT), így most valószínűleg személyesebb és mesélősebb beszámoló következik.

Lori Gottlieb
Akarsz beszélni róla?
Ford.: Dudik Annamária Éva, 21. Század Kiadó, 2020, 463 oldal
-

Belesni a kulcslyukon

Alapvetően az embereket izgalommal tölti el, ha megleshetnek másokat, és így természetesen a pszichológus szobájába is élvezettel kukkantanának be. Kíváncsiak arra, mi történik ott, tényleg olyan misztikus-e, tényleg a kanapén kell-e feküdni, és emellett mi a bent ülő kliens története? Ez tulajdonképpen kettős kukkolás, egyszerre a terápiába és egyszerre a kliens életébe. Viszont kevesen tudják azt, hogy ezekbe a terekbe maguk a pszichológusok is ritkán látnak be, mármint egymáséba. Hiába vannak szakmai teamek, szupervíziók és esetmegbeszélő csoportok, a pszichológus a szobájában (néhány kivételtől eltekintve) egyedül dolgozik. Ezért sokszor nem is nagyon ismerjük, hogy a másik a sajátjában hogyan viselkedik, milyen határokat szab, hogyan lépi azokat át, hibázik-e, és ha igen, hogyan. 

Pszichológusként valószínűleg ezért is érinthetett meg ennyire ez a könyv. Beláthattam egy másik rendelőbe, az ott folyó munkába, és az ott dolgozó szakember gondolataiba, az ő esendőségébe, jó gyakorlataiba, és kevésbé szerencsés pillanataiba. Hiszen például rögtön azzal kezdődik, hogy az egyik ülésen böfög egyet. És még hátravan 450 oldal, szóval sejthetjük, hogy még ettől, egy szakemberi böfögéstől sem dől össze a világ. De ez csak egy, és az egyik legbanálisabb példa arra, hogy a pszichológus is ember és ugyanúgy hibázhat, vagy időnként nyújthat száz százaléknál kevesebbet a magánéletében, a munkájában, bárhol. Mint szakembernek, aki ezeket a kérdéseket állandóan cipeli magával, megnyugtató volt arról olvasni, hogy más is, akár több évnyi praktizálás után is el tud bizonytalanodni, újra meri gondolni a meg- és betanult mintákat, mer bízni az aktuális pillanatban, és ha olyan, tud segítséget kérni. Azon túl, hogy jólesett hasonlóságokat felfedezni,

egy csomó újdonságot is adott,

szemléletmódban és gyakorlati dolgokban egyaránt.

A pszichológus saját praxisa mellett a másik fontos szál az önismereti folyamata és terápiája. Ebben a részben nekem az volt a hangsúlyos olvasat, hogy egy személyben hogyan van jelen a magánszemély és a szakember. Hiába a kliens szerepében lép be a rendelőbe, a beszélgetéseikben (vagy minimum a saját gondolataiban) folyton előjön az, hogy akár mint két kolléga is beszélgethetnének. Ezek a részek más szempontból is fontosak: hogy a pszichológus is jár időnként pszichológushoz (és nem szupervizorhoz). Kioltja azt az amúgy két, egymásnak tök ellentmondó sztereotípiát, hogy az áll pszichológusnak, akinek magának is “baja van”, és hogy a pszichológusnak mindig jól és rendben kell lennie, neki nem lehet baja. Ezeket igazából nem is érdemes most megpróbálni elmagyarázni, mert ha valaki elolvassa a könyvet, mindkettőről megérti, hogy miért nem igaz.

Laikusoknak pedig azért jó, mert mindezt szórakoztatóan meséli el, és nem tudományosan vagy szakzsargon-halmozással közli. Ha szakkifejezéseket használ, azokat is egyszerűen és érthetően, 2-3 mondattal illeszti a történetek közé. Ezzel érezzük a biztos és alapos szakmai háttértudást, mégsincs az az érzésünk, hogy szakkönyvet olvasunk. Sokkal inkább egy történetben érezzük magunkat, ami visz magával, amiben várjuk a folytatást, amiben izgulunk a szereplők döntéseit és jövőjét illetően. De közben saját magunkon is elgondolkodtat. Segíthet eloszlatni félelmeket, amik eddig bennünk a pszichológushoz járáshoz kapcsolódtak. Megismerünk benne egy csomó példát és történetet arról, kik és miért fordulnak pszichológushoz, és így meglátjuk azt is, hogy tulajdonképpen

bárkinek bármikor jöhet egy olyan szakasz az életében, amikor segíteni tud a terápia,

és nem kell ahhoz konkrét traumának vagy diagnózisnak lennie.

Nincs két ugyanolyan terápia

Az egyik fontos gondolat számomra az volt, hogy ugyan vannak a pszichológusi munkának alapfeltételei, keretei és módszertani előírásai, mégsem lesz soha két ugyanolyan terápiás folyamat. Mert ezeket az alapokat mindig módosítani fogja az, amivel a kliens és a terapeuta az adott 50 percre érkezik.

“Újra potyognak a könnyeim, belegondolok abba, milyen lehet Wendellnek itt ülnie mellettem. A pszichológus saját élettörténete határozza meg, mit tesz vagy mond, vagy érez egy kliens mellett; a saját élettapasztalatom befolyásolja, hogyan viselkedem egy adott ülésen egy adott órában. A nem sokkal korábban kapott üzenet, az egyik barátommal folytatott beszélgetés, egy ügyfélszolgálattal folytatott vitám egy számlán szereplő hibás tételről, az időjárás, az éjszakai alvás mennyisége, az álmaim és a kliens története által bennem felidézett emlékek - ezek mind kihatnak arra, ahogyan az adott klienssel viselkedem. Ma más ember vagyok, mint aki a Pasi mellett voltam. Amikor a fiam csecsemő volt, más ember voltam, mint most az ülésen, például Wendell irodájában. És ő is más ezen az ülésen, mint máskor, hiszen vele is történtek dolgok. Talán a könnyeim felidéznek benne valamilyen fájdalmat, ezért neki is nehezére esik itt ülni. Ő ugyanolyan titokzatos számomra, mint én az ő számára, mégis itt vagyunk, egyesítjük erőinket, hogy kiderítsük, hogy jutottam ide.”

Se nem szak, se nem pop

Ennek a könyvnek valószínűleg sikerült belőnie egy olyan arany középutat, ami valóban fontos szerepet játszik abban, hogy a pszichológiát közelebb hozzuk az emberekhez. Nem egy érthetetlen nyelven írt tanulmány, ami csak még inkább az ismeretlen halmazba és a távoli elefántcsonttoronyba helyezi a pszichológusokat, de nem is egy agyonhasznált populáris ábrázolás, ahol azokat a kliséket erősítik, amiket éppen, hogy el kellene már engednünk. Úgy tanulunk belőle, hogy valószínűleg nem tanulási céllal vettük le a polcról, vagy ha azért tettük, akkor pedig nem ununk rá, ahogy az könnyen megesik egy tankönyvvel, hanem még szórakozni is tudunk olvasás közben. Végig hiteles marad, hiszen a szerző végzett terapeuta és a saját történetét írta meg, rengetegszer utal vissza a tanulmányaira vagy korábbi tapasztalataira, és az információs részeket is jókor, jó helyen és jól illeszti be az amúgy gyorsan olvasható és pörgős történetbe.

Feltételezem, hogy a belőle készülő sorozat még népszerűbb lesz, már csak a Terápiából kiindulva is. Ezután csak az marad kérdés, hogy ha mindenkit ennyire érdekel a pszichológus munkája, akkor miért van az, hogy

még mindig nagyon kevés azoknak a száma, akik hajlandóak el is menni egyhez.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

5 pszichológiai témájú könyv, amit mindenképp be kell szerezned a nyáron

...
Nagy

Deliága Éva gyerekpszichológus: Lehet jól válni

...
Beleolvasó

Olvass bele a pszichoterápiás könyvbe, amelyből Eva Longoria főszereplésével készül sorozat!

Magánéleti válságok, önpusztítók, nárcisztikus személyiségek és a pszichológushoz járó terapeuta történetei sejlenek fel Lori Gottlieb könyvének lapjain, amelyből tévésorozat készül, a főszerepben Eva Longoriával.

Hírek
...
Zöld

Jane Goodall Budapesten is bemutatja A remény könyvét

...
Hírek

Eredeti Kazinczy-kötet került elő egy online aukción

...
Alkotótárs

Harmadik alkalommal hirdetik meg a Mastercard® - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjprogramot

...
Hírek

Tavaly rekord számú könyv eltávolítását kérték az amerikai iskolákból és könyvtárakból

...
Nagy

Ezeket a könyveket olvasd, ha tetszett A páciens!

...
Hírek

A világ legrégebbi héber Bibliáját állítják ki Tel-Avivban

...
Szórakozás

Tolkien, Trianon, Borbély Szilárd, Polcz Alaine [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Hírek

Több száz Petőfi-kézirat között böngészhetünk az interneten

...
Nagy

Melyik könyvvel érdemes belépni Sherlock Holmes fiktív univerzumába?

A hét könyve
Kritika
Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban
...
Nagy

„Kommunista volt-e Petőfi? Néger volt-e Kossuth?”

A Petőfi-délibábok című programsorozat Petőfi politikai emlékezete a dualizmustól napjainkig című nyitórendezvényén kiderült, hogy az évek során Petőfi lobogó helyett sokaknak inkább dobogó volt: emelvény, amelyről ki-ki a maga hasznát remélve szónokolt.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Közülük kerülnek ki idén a HUBBY - Év Gyerekkönyve díjasok!

Idén is átadja a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum a legjobb szerzőknek és illusztrátoroknak járó díjakat. Mutatjuk a rövidlistára került alkotókat!

...
Gyerekirodalom

Az önkifejezésben, filmkészítésben, tudatos médiahasználatban is segít a Bookline Kids márciusi kiemelt könyve

...
Gyerekirodalom

Mi köze van Petőfinek Sherlockhoz, és mit keres Szendrey Júlia a forradalom élén?

Petőfi sokszor egyfajta absztrakcióként jelenik meg a közbeszédben vagy épp az oktatásban. Inkább idol, mint hús-vér ember – szándéka szerint a Költővel nem járnék című antológia ezen is próbál árnyalni.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Fantasztikus írókat adtak a világnak, a britek mégsem falják a könyveket

Az angolok olyan szerzőket adtak a világnak, mint William ShakespeareAgatha Christie, Jane AustenCharles DickensJ. R. R. Tolkien, J.K. Rowling. Ezek alapján joggal hihetnénk, hogy az angolok a világ legnagyobb könyvfogyasztói, de tényleg így van? 

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Szauna nap

Gurubi Ágnes a Szív utca című kötetével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozata mostantól egy évig olvasható a Könyves Magazinon. Ez az első rész.

...
Panodyssey

Závada Péter: Az új formákról

"A színház az elmúlt kétezerötszáz év során jelentős fejlődésen ment keresztül, és ma már olyan technológiák állnak rendelkezésünkre, melyek még huszonöt évvel ezelőtt sem léteztek. Mégis ahhoz, hogy számomra egy színházi előadás igazán inspiráló legyen, valami újat, eredetit és felforgatót kell mondania néző és színész relációjáról, olyasvalamit, ami mindent más perspektívába helyez." Závada Péter esszésorozata negyedik részében az új színházi formákról értekezik. 

...
Nagy

Nádas és Hajnóczy is magukról, vagyis a világról írnak

Azonosíthatjuk Nádas Pétert a Párhuzamos történetek főszereplőjével? Hajnóczy Péter magáról mintázta volna A halál kilovagolt Perzsiából alkoholista főhősét? Ezeket a kérdéseket boncolgatja a PIM kiállítása, amelyen Barnás Ferenc mondott beszédet.

...
Kritika

Bevezetés a városi magány mesterségébe

Jhumpa Lahiri Amerre járok című kötete pillanatképeket villant fel a városi magány mindennapjairól: a folyamatosan pergő mentális film egy névtelen nagyváros kulisszái között játszódik, hőse és mesélője pedig egy negyvenes nő, egy klasszikus megfigyelő, aki állandó önreflexióban él – sőt, nemcsak egyszerűen létezik, hanem folyamatos mozgásban van, jön, megy, bolyong.

...
Nagy

Húsz éve csak a kedvenc könyveiket akarták kiadni, majd az Agave minta és mérce lett

Húszéves idén az Agave kiadó, most vezetőjével, Velkei Zoltánnal beszélgettünk a kezdetekről, trenddiktáló borítókról és trendkövető élfestésről, kudarcokról és dacról, Veres Attila sikeréről és Zsoldos-díjakról, valamint az új Magnóliáról. Interjú.