Nagy Zsolt szerint az Utcamesékkel kapcsolatban az a legfontosabb, hogy létezik

Nagy Zsolt szerint az Utcamesékkel kapcsolatban az a legfontosabb, hogy létezik

Kozma Lilla Rita Utcamesék című novelláskötetében nyersen és sallangmentesen ír a hajléktalanok kilátástalan helyzetéről, amiből nyáron Nagy Zsolt színművész  közreműködésével hangoskönyv is készült; utóbbi bemutatóját a Magvető Caféban tartották, a beszélgetést Nagy Borús Levente vezette. A szerző annyiban már biztosan elérte a célját, hogy az összegyűlteket közös gondolkodásra és beszélgetésre késztette. A bemutató során szóba került, hogy mit tehetünk egyénileg, társadalmilag, és hogy helyesen tesszük-e, ha annak tudatában adunk pénzt a kéregetőknek, hogy alkoholt vesznek belőle.

Nyitókép: Tarandus Kiadó

Simon Eszter | 2022. november 01. |
Kozma Lilla Rita
Utcamesék
Tarandus, 2021, 192 oldal
-

Kozma Lilla Rita 2017-ben kezdett hajléktalanokkal foglalkozni, ekkor még eszébe sem jutott, hogy egyszer könyvben írja meg a tapasztalatait. Néhány évvel később kezdett írással foglalkozni, és a pandémia alatt jelentkezett Péterfy Gergely kreatívíró-kurzusára, ahol Péterfy bátorítására írta meg az Utcameséket. A novelláskötetben rövid történetek villannak fel, mert a szerző úgy érzi, ezeken keresztül tudja megragadni a valóságot. „Azóta sem tudok hosszan írni, szóval maradtam a novelláknál. Gergő óráira hétről-hétre rövid novellákat kellett írni, az egyik alkalomra írtam meg a Teréz körúton játszódó történetet, ami végül a kötetbe is bekerült.” A szerző már a regény gondolatával is eljátszott, de egyelőre úgy érzi,

a novellákon keresztül tudja hatásosan átadni az üzenetét.

Nagy Borús Levente szerint az Utcamesék ereje éppen a történetek rövidségében rejlik, amelyek egy novella kivételével valós eseményeket dolgoznak fel. 

A kötet szereplői közül ugyan csak egy emberhez jutott el az Utcamesék híre, és a szerző már 2019-ben maga mögött hagyta a szociális munkát, de a mai napig fontos számára a korábbi munkatársai véleménye. Kozma Lilla Rita kényes témát boncolgat, különösen a szociális szférában dolgozók számára, és Nagy Zsolt is szívügyének tekinti, hogy olyan jelenségek kapcsán hallassa a hangját, ami társadalmilag mindannyiunkat érint. A színész azt mondta, hogy azért vállalta a könyv felolvasását, mert az Utcamesék üzenetét rendkívül élesnek látta. „Az emberek elkönyvelték, hogy a hajléktalanok csak fekszenek az úton, büdösek, nem dolgoznak, és gyűlölik őket, mert csak a probléma van velük, pedig minden nagyváros képéhez hozzátartoznak ezek az emberek. Minden világváros gondoskodik róluk, arról nem is beszélve, hogy tudjuk, mi a helyzet Magyarországon az olyan kisközösségekkel, mint a hajléktalanok, a melegekről már nem is beszélve. A kormány azt akarja, hogy ezek az emberek ne létezzenek, mert szégyelli, hogy vannak olyanok, akik perifériára sodródtak, de még azokat a szervezeteket sem segíti, akik foglalkoznak velük.

Egy színésznek kötelessége elvállalnia egy ilyen feladatot, ha van hangja.

A történetek szereplőinek nagy része mára halott, a dolgozók nem tudtak segíteni rajtuk, mert el van lehetetlenítve a munkájuk.” Nagy Zsolt szerint a könyv azért fontos, mert pontosan megmutatja a hajléktalanok hátterét. „Nem tudtam egyben elolvasni a könyvet, fejezetenként haladtam és mindig megálltam, mert annyira brutális a realitás.” 

Nagy Borús Levente csatlakozott a színészhez, és az Utcameséket egy steakhez hasonlította: „Muszáj olvasás közben megpihenni, és feldolgozni a történeteket”. Nagy Zsolt azonban nem értett egyet a hasonlattal: „A steaknél van valami jó érzés, egy kellemes teltségérzés, de abban a pillanatban, amikor megkóstolod a könyvet, valami mélységes szégyenérzés fog el”. Nagy Borús Levente azzal védte meg a hasonlatát, hogy akárcsak a nemes húsnak, az Utcameséknek is komoly nívója van, mire Nagy Zsolt azt felelte, hogy őt nem a kötet irodalmi értéke fogta meg: „Ez nem egy Márquez, és nem is akarom hasonlítani semmihez. Ez egy nyers írás, ami kifakadt a szerző tollából. Nagyon szeretem az ilyen sprőd történeteket”. 

A szerző azt mondta, az Utcamesékkel az volt a célja, hogy megpiszkálja az emberek gondolatait, és

elindítsa a hajléktalanok helyzetéről szóló kommunikációt,

ez pedig úgy tűnik, sikerült, mert a kötet általánosságban pozitív visszhangot is keltett. Nagy Zsolt szerint az Utcamesék kapcsán az a legfontosabb, hogy a szerző lehetőséget és teret kapott arra, hogy megossza a gondolatait: „Ennek a könyvnek a létezése a fontos, és az, hogy mellé állt egy kiadó”.

Kozma Lilla Rita visszaemlékezett a két évvel ezelőtti Margóra, ahol a kötet bemutatója után elbizonytalanodott az Utcamesék értéket illetően: „Megkérdőjeleztem, hogy jó-e a könyv. Aztán tavaly novemberben toplistás lett a Librinél egy furcsa alkategóriában, és akkor megörültem, hogy mégis jó. Naponta néztem az eladási listákat, aztán rájöttem, hogy nem az a fontos, hogy hány példányt adnak el belőle”. A szerző célja mára sokkal inkább az érzékenyítés és a figyelemfelhívás, és azt reméli, hogy nemcsak beszélgetések útján, de cselekedetek terén is változásokat érhet el, ugyanakkor úgy gondolja, hogy ezt az államnak kellene indítványoznia, amivel a színész is egyetértett. „Kormányakarat kell hozzá. Nekünk arra van lehetőségünk, hogy leüljünk és beszéljünk róla egy meleg szobában, de ezek az emberek most is kint fekszenek a hidegben. A másik baj, hogy most mindenki lehetetlen helyzetben van. Amikor valaki nem tudja eltartani a családját, és azon aggódik, hogyan fogja befizetni a rezsijét, az nem azzal fog foglalkozni, hogy mi lesz a hajléktalanokkal” – fogalmazott Nagy Zsolt. 

Az Utcamesék valóban nem egy olyan kötet, ami a buszra várakozva felcsapható, nem szórakoztat, ugyanakkor gondolkodásra késztet, és felkorbácsolja azokat az érzelmeket, amelyeket a legtöbben valószínüleg önmagunk felmentése érdekében elnyomunk. Izgalmas végiggondolni, hogy milyen érzések kavarognak bennünk, amikor esténként sietve keresztülvágtatunk a hideg aluljáróban, és úgy teszünk, mintha észre sem vennénk a kartonpapíron heverő hajléktalanokat. Mit érzünk ilyenkor? Bűntudatot, szégyent, undort? Az Utcamesék elolvasása után

biztosan nem tudjuk elfordítani a fejünket.

Egyénileg talán láthatatlan a segítségnyújtás, és az a szomorú valóság, hogy társadalmilag, sőt rendszerszinten kellene foglalkozni a problémával. Kozma Lilla Ritának mégis sikerült elérnie, hogy beszéljünk és közösen gondolkozzunk a problémáról, mert a bemutató végén a közönség soraiból elhangzott egy kérdés, amit valószínűleg már sokan megfogalmaztunk magunkban: „Miért adjunk pénzt a hajléktalannak, ha úgyis piát vesz belőle?” A szerző szerint erre a kérdésre nincs egyértelmű válasz. „Velem is előfordul, hogy néha adok, néha nem” – mondta, és hozzátette, hogy ez olyan komplex kérdés, amire nincs jó válasz, mert minden helyzet egészen egyéni és speciális. 

Korábban összegyűjtöttünk 5 olyan könyvet, amelyek rávilágítanak, hogy miért nem bűn a hajléktalanság, erről ITT olvashatsz.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Nagy Zsolt hangján hallgathatjuk meg a hajléktalanokról szóló Utcameséket

Tavaly jelent meg Kozma Lilla Rita hajléktalanokról szóló Utcamesék című könyve, amelyből idén nyáron, Nagy Zsolt színművész közreműködésével hangoskönyv készült. A szerző és a színművész közös célja, hogy felhívja a figyelmet a köztünk élő otthontalan emberek sorsára.

...
Promóció

Kozma Lilla Rita - Utcamesék történetek hajléktalanságról

A kötet szerzője Kozma Lilla Rita először 2020-ban debütált szerzőként, a Tarandus Kiadó által megszervezett Van hangunk pályázatán...

...
Beleolvasó

Miért töltött Vilmos herceg egy éjszakát hajléktalanként London utcáin?

II. Erzsébet halála miatt szomorú aktualitást kapott az Athenaeum kiadó már korábban idén őszre tervezett könyve, a Vilmos herceg - a trónörökös. Pierrick Geais újságíró kötetéből átfogó képet kaphatunk a királyi családról, illetve arról, hogy Vilmos hercegnek milyen volt ebben a családban felnőni.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Mesés böngészők, varázslatos népmesék, kalandos történetek - Tíz gyerekkönyv a Könyvfesztivál kínálatából

Csütörtökön kezdetét vette a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, amire rengeteg újdonsággal készültek a kiadók. A friss gyerekkönyvek közül válogattunk.

...
Gyerekirodalom

Kelta kincsvadászattal folytatódhatnak Mikó Csaba balatoni kalandjai

Egy hajó megmentése, valójában egy igazi nyomozás áll Mikó Csaba balatoni kalandregényének középpontjában. A Lukrécia megmentése új könyv, szerzője ugyanakkor már jó húsz éve papírra vetette. De milyen kötődése van az írónak a Balatonhoz, és hogyan tér vissza Gergő és Zsófi a folytatásban? Mikó Csabát kérdeztük.

...
Gyerekirodalom

„Nem is kifli. Nem is kukac. Nem is bab, de nem is kavics” - Idén tízévesek a kuflik

A kuflik jöttek, láttak - és immáron tíz éve, hogy velünk vannak. A kis kukacszerű lények népszerűsége töretlen, amit jól mutat, hogy a szülinapra megjelent a 20. könyv, és még egy új tematikus játszótér is nyílt Budapesten.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál

Mi köze lehet a hüvelykujjunknak a sci-fihez és a fiatal generációhoz, milyen a rém kellemetlen laudáció, és mit jelent spekulatív irodalmi nagykövetnek lenni? A Könyvfesztivál megnyitóján jártunk.

...
Kritika

Miért gyilkolnak a gazdagok, ha a pénz és a hatalom már nem elég motiváció?

Jeneva Rose thrillerjében a város leggazdagabb feleségei olyan döntésre szánják el magukat, ami örökre összeköti őket.

...
Nagy

Bognár Péter: Az unokatestvérek bosszúja

„…egy pillanatra az őz jutott szembe, mert hiszen mégiscsak az őz okozta a galibát, az őz, amely az autó reflektorának fénycsóvájában hirtelenjében torzszülöttnek és vámpírnak látszott lenni, és amely hosszan nézett rám, egészen addig, míg félre nem kaptam a kormányt...” Bognár Péter Minél kevesebb karácsonyt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a kilencedik rész.

...
Nagy

Ludmán Katalin: „A ködlovag alakja egyszerre megfoghatatlan és jelenvaló”

Kik, mikor, kikre és miért mondták azt, hogy ködlovag? Ludmán Katalinnal, „A rejtelem volt az írósága…” szerkesztőjével beszélgettünk. Szóba kerültek Schöpflin, Márai vagy Mészöly Miklós „ködlovagozásai”, Hazai Attila prózája és Hajnóczy szöveguniverzuma, továbbá kiderült, hogy hungarikum-e a ködlovagság.

...
Kritika

„A világ egy hidegvizes medence” – Felnőtté válás gyásszal, öngyilkossággal, szerelemmel

Elena Ferrante Nápolyi regényeit idéző atmoszféra és történetvezetés jellemzi A tó vize sohasem édes című könyvet, bár ezúttal egy Róma környéki kisváros a helyszín, ahol a fiatal főhős-elbeszélő története zajlik. Az olasz író harmadik, díjnyertes regényét több mint húsz nyelvre fordították le. 

...
Nagy

Ma már világirodalmi klasszikusok, de ki sem akarták adni őket

A kilencedik alkalommal meghirdetett Margó-díj támogatója, az Erste idén először különdíjjal jutalmazza azt a rövidlistás szerzőt, aki saját történetével vagy prózájával példaként szolgál a #higgymagadban faktorra. Cikkünkben négy híres, mára klasszikussá vált szerzőt mutatunk be, akik hittek magukban annyira, hogy ne futamodjanak meg a visszautasítások miatt.

Hírek
...
Beleolvasó

És te mit tennél, ha éjszaka beállítana hozzád a bátyád egy zsák pénzzel és egy hullával?

...
Beleolvasó

Szöllősi Mátyás szerint Roderik Six világa lágy, nedves, szürke purgatórium

...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál

...
Gyerekirodalom

Hétlábú paripák és jó boszorkányok bújnak elő Zalka Csenge Virág mesekönyvéből

...
Hírek

Margó Könyvek néven indít könyvsorozatot a Margó Irodalmi Fesztivál és a Helikon Kiadó

...
Hírek

Meghalt Szirtes András

...
Hírek

Egy vesszőhiba miatt ugorhat a Líra 12 milliós büntetése

...
Hírek

Murakami idén is az irodalmi Nobel legnagyobb esélyese a fogadóirodáknál

...
Gyerekirodalom

Mesés böngészők, varázslatos népmesék, kalandos történetek - Tíz gyerekkönyv a Könyvfesztivál kínálatából