Nagy Zsolt hangján hallgathatjuk meg a hajléktalanokról szóló Utcameséket

Tavaly jelent meg Kozma Lilla Rita hajléktalanokról szóló Utcamesék című könyve, amelyből idén nyáron, Nagy Zsolt színművész közreműködésével hangoskönyv készült. A szerző és a színművész közös célja, hogy felhívja a figyelmet a köztünk élő otthontalan emberek sorsára.

fk | 2022. október 24. |
kozma lilla rita
Utcamesék
Tarandus, 2021, 192 oldal
Kozma Lilla Rita: Utcamesék könyv

“Akárki olvassa ezt a könyvet, teljesen szétcsapják ezek a történetek. Mélyen a lelkünkig hatolnak. Itt élnek körülöttünk ezek az emberek, én mégsem olvastam eddig ilyen jellegű írást” – mondta Nagy Zsolt színművész, aki felolvas az Utcamesékből készült hangoskönyvben. “Ez a kötet igazi pokoljárás, annak minden szépségével együtt. Talán azóta picit máshogy nézek ezekre az emberekre, és remélem, nem vagyok egyedül. Mindenféle eset van, de rengetegen önhibájukon kívül sodródtak egyre lejjebb, és most ott tartanak, hogy az utcán élnek” – fogalmazott a színész.

Kozma Lilla Rita, a könyv szerzője elmondta: közel három évig dolgozott az utcán hajléktalanok emberekkel utcai szociális munkásként. “Roppant megterhelő időszak volt. Azért ezeket az embereket választottam a történetek főhőseinek, mert ők álltak hozzám a legközelebb: köztük van az első hajléktalan ember akivel foglalkoztam, de az is, akihez már nem értem ki időben” – mondta a szerző, aki a hajléktalantörvény módosítása miatt szakmai krízist élt át. Nem tudta elfogadni, hogy az életvitelszerű utcán tartózkodás tiltásával üldözik azokat az embereket, akikért a legtöbbet kellene tenni.

Könyvek, amik megmutatják miért nem bűn a hajléktalanság
Könyvek, amik megmutatják miért nem bűn a hajléktalanság
Tovább olvasok

 “Az Utcamesékben rá akartam világítani, hogy ez egy olyan társadalmi probléma, amivel senki sem foglalkozik - kivéve azt, aki állami szinten irányítja ezeket az embereket. A hajléktalantörvény igazságtalan és méltatlan az utcán élőkkel szemben. Nagyon sok hezitálás után a saját mentális egészségem érdekében ki kellett lépnem az akkori munkahelyemről. Lehet ez önzés volt, azóta sokat gondolkozom rajta, hogy hány embert hagytam cserben az utcán. Végül adódott Péterfy Gergely mesterkurzusa 2019-ben: nála kezdtem el mélyebben foglalkozni az írással mint terápiás lehetőséggel. Gergely bátorítására döntöttem úgy, hogy könyv formájában is megírom az utcán megélt élményeket és traumákat, hogy minél többekhez eljusson: a hajléktalan emberek nem gonoszak, nem rosszak. Csak törődni kell velük” –  tette hozzá az író. Az Utcamesékből készült hangoskönyvet október 28-án mutatják be a Magvető Caféban. Az alkotókkal Nagy Borús Levente beszélget majd, a hangoskönyvet kizárólag a helyszínen lehet majd megvásárolni.

Kapcsolódó cikkek
...
Promóció

Kozma Lilla Rita - Utcamesék történetek hajléktalanságról

A kötet szerzője Kozma Lilla Rita először 2020-ban debütált szerzőként, a Tarandus Kiadó által megszervezett Van hangunk pályázatán...

...
Hírek

Menstruációs betéttel és nedvestörlővel te is segíthetsz a hajléktalan nőknek

A Food Not Bombs Budapest idén is elindította azt az akcióját, amivel az adományozás konkrét segítségnyújtása mellett a menstruációs szegénységre is fel akarják hívni a figyelmet. Könyvek hírek mellé.

...
Általános cikkek

Könyvek, amik megmutatják miért nem bűn a hajléktalanság

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

A barátság lényegéről mesél a kisnyúl és a sün párosa

A Mi ketten a barátság lényegét mutatja meg, azt a támogatást, erőt és biztonságot, amit ez a szoros kapcsolat jelenthet, és persze azt is, hogy néha bizony akadályok állnak a barátság útjába.

...
Gyerekirodalom

Hogyan segíthet a gyerekirodalom a történelemtanulásban?

A múlthoz való kapcsolódás a gyerekeknek is fontos, de vajon a történelmi témájú gyerekkönyvek hogyan segíthetnek magának a történelemnek a tanulásában?

...
Gyerekirodalom

Karády Katalin ezeregy titkát apránként fejti fel egy mai kamasz

A vidéki rokonoknál vendégeskedő kiskamasz Lotti kilátástalannak látja a helyzetét, de idővel megismeri rég elhunyt édesanyja – és rajta keresztül Karády Katalin – történetét.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Heather Morris: Tartozunk a holokauszt túlélőinek azzal, hogy elmeséljük a történetüket

Heather Morrisnak az utóbbi években több holokauszt-témájú regénye is megjelent, és mindegyik kötetet túlélőkkel készült beszélgetések és kutatások alapozták meg. Az auschwitzi tetováló szerzőjével új könyveinek háttértörténetéről beszélgettünk, ő pedig mesélt az általa megismert túlélők bátorságáról, bűntudatáról, és azokról a nehéz emlékekről, amiket kötelességünk elmesélni az utókornak.

...
Kritika

A majdnem-élet receptje: egyedülálló anya reménytelen szerelemmel

A siker fokmérője ma a karrier és a boldog - kétszülős - családi élet. De mi van azokkal, akiknek egyik sem adatik meg? Bendl Vera első felnőtteknek szóló regényében nekik ad hangot: a nagy büdös semmiben lebegés állapotának, amit szeretünk átmenetinek hinni, de van, hogy nem lesz jobb. És a semminél már egy reménytelen szerelem is jobb. A Majdnem negyven a hét könyve. 

...
Nagy

A rómaiak is züllésről panaszkodtak, amikor a tekercseket felváltotta a lapozható könyv

A Papirusz számtalan ókori anekdotán és történelmi emléken keresztül elvezet az egyiptomi papiruszkészítő műhelyektől az alexandriai könyvtáron át a római rabszolgák másolóműhelyeiig. Hét érdekességet választottunk ízelítőül az ókori könyvek világából.

...
Nagy

Mohamed Mbougar Sarr az irodalom labirintusáról írt, és közben beleveszett a saját regényébe

Mohamed Mbougar Sarr szenegáli író akarata ellenére is szimbólummá vált: 31 évesen, első fekete-afrikai szerzőként nyerte el a legrangosabb francia irodalmi elismerést, a Goncourt-díjat. Paradox módon azzal, hogy neki ítélték a díjat, mintha belépett volna a saját regényének világába, amelyben az irodalmi elitet és intézményrendszert figurázta ki.

...
Nagy

Veres Attila: Igazából már csak a törvények és a pénz fog össze minket

A valóság helyreállítása és a The Black Maybe megjelenése apropójából beszélgettünk a humor szerepéről a feszültségépítésben, a kísérletező történetmesélő formákról, a sírkertszerű Magyarországról, reményről és reménytelenségről. Végül még olvasnivalót is ajánlott. Interjú.

...
Nagy

„Úgy képzeltem, az irodalom lesz a főfoglalkozásom” [Lator95]

A mesterség alapos ismerete elengedhetetlen - mondta egy régebbi interjújában Lator László, aki ma ünnepli 95. születésnapját. Költő, műfordító, tanár, aki szemináriumain egyetemi hallgatók nemzedékeit oktatta.

...
Kritika

Az egykori irodalmi botrányhős bámulatosan burjánzó trilógiát írt a komplett francia társadalomról és undergroundról

Botrányhősként indult és sokáig úgy is kezelték, de Virginie Despentes mára a francia irodalom általánosan elismert, egyedi és bátor alkotója. Ebben a folyamatban nagy szerepe volt a Vernon Subutex-trilógiának, amelyben egy totálisan csődbe ment lemezboltos és az egykori vásárlói felszántják Párizst. Miközben ide-oda csapódnak, egy szerteágazó korrajz bontakozik ki a mai Franciaországról, amiben ugyanúgy szerepelnek az elesettek, mint a kiváltságosok, valamint sok drog, erőszak és zene. A Vernon Subutex-trilógia a hét könyve.

Szerzőink

...
Könyves Magazin

Debbie Harry a '70-es évek New Yorkjának lázadásából emelkedett ki

...
Valuska László

Ai Weiwei a kínai kommunisták miatt műalkotássá vált

...
Laborczi Dóra

A jövő embere ma már megszerkeszthető - csak az a kérdés, meddig mehet el