Nagy Zsolt hangján hallgathatjuk meg a hajléktalanokról szóló Utcameséket

Tavaly jelent meg Kozma Lilla Rita hajléktalanokról szóló Utcamesék című könyve, amelyből idén nyáron, Nagy Zsolt színművész közreműködésével hangoskönyv készült. A szerző és a színművész közös célja, hogy felhívja a figyelmet a köztünk élő otthontalan emberek sorsára.

fk | 2022. október 24. |
kozma lilla rita
Utcamesék
Tarandus, 2021, 192 oldal
Kozma Lilla Rita: Utcamesék könyv

“Akárki olvassa ezt a könyvet, teljesen szétcsapják ezek a történetek. Mélyen a lelkünkig hatolnak. Itt élnek körülöttünk ezek az emberek, én mégsem olvastam eddig ilyen jellegű írást” – mondta Nagy Zsolt színművész, aki felolvas az Utcamesékből készült hangoskönyvben. “Ez a kötet igazi pokoljárás, annak minden szépségével együtt. Talán azóta picit máshogy nézek ezekre az emberekre, és remélem, nem vagyok egyedül. Mindenféle eset van, de rengetegen önhibájukon kívül sodródtak egyre lejjebb, és most ott tartanak, hogy az utcán élnek” – fogalmazott a színész.

Kozma Lilla Rita, a könyv szerzője elmondta: közel három évig dolgozott az utcán hajléktalanok emberekkel utcai szociális munkásként. “Roppant megterhelő időszak volt. Azért ezeket az embereket választottam a történetek főhőseinek, mert ők álltak hozzám a legközelebb: köztük van az első hajléktalan ember akivel foglalkoztam, de az is, akihez már nem értem ki időben” – mondta a szerző, aki a hajléktalantörvény módosítása miatt szakmai krízist élt át. Nem tudta elfogadni, hogy az életvitelszerű utcán tartózkodás tiltásával üldözik azokat az embereket, akikért a legtöbbet kellene tenni.

Könyvek, amik megmutatják miért nem bűn a hajléktalanság
Könyvek, amik megmutatják miért nem bűn a hajléktalanság
Tovább olvasok

 “Az Utcamesékben rá akartam világítani, hogy ez egy olyan társadalmi probléma, amivel senki sem foglalkozik - kivéve azt, aki állami szinten irányítja ezeket az embereket. A hajléktalantörvény igazságtalan és méltatlan az utcán élőkkel szemben. Nagyon sok hezitálás után a saját mentális egészségem érdekében ki kellett lépnem az akkori munkahelyemről. Lehet ez önzés volt, azóta sokat gondolkozom rajta, hogy hány embert hagytam cserben az utcán. Végül adódott Péterfy Gergely mesterkurzusa 2019-ben: nála kezdtem el mélyebben foglalkozni az írással mint terápiás lehetőséggel. Gergely bátorítására döntöttem úgy, hogy könyv formájában is megírom az utcán megélt élményeket és traumákat, hogy minél többekhez eljusson: a hajléktalan emberek nem gonoszak, nem rosszak. Csak törődni kell velük” –  tette hozzá az író. Az Utcamesékből készült hangoskönyvet október 28-án mutatják be a Magvető Caféban. Az alkotókkal Nagy Borús Levente beszélget majd, a hangoskönyvet kizárólag a helyszínen lehet majd megvásárolni.

Kapcsolódó cikkek
...
Promóció

Kozma Lilla Rita - Utcamesék történetek hajléktalanságról

A kötet szerzője Kozma Lilla Rita először 2020-ban debütált szerzőként, a Tarandus Kiadó által megszervezett Van hangunk pályázatán...

...
Hírek

Menstruációs betéttel és nedvestörlővel te is segíthetsz a hajléktalan nőknek

A Food Not Bombs Budapest idén is elindította azt az akcióját, amivel az adományozás konkrét segítségnyújtása mellett a menstruációs szegénységre is fel akarják hívni a figyelmet. Könyvek hírek mellé.

...
Általános cikkek

Könyvek, amik megmutatják miért nem bűn a hajléktalanság

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

A gyerekek két kalandor madárral fedezhetik fel Szeged titkait

Trogmayer Éva mesekönyvében a két kalandor madár ezúttal Szeged felé veszi az irányt, velük együtt pedig a gyerekek is felfedezhetik az alföldi város érdekességeit, titkait. Olvass bele a Frida és Gubanc Szegeden című kötetbe!

...
Gyerekirodalom

Könyv vagy Fortnite – kell-e egyáltalán a „vagy”?

Az alfa generáció tagjai olyan világban élnek, ahol a vizualitás minden eddiginél nagyobb hangsúlyt kap. Vajon a könyvek és azok vizualitása mit tud adni ennek a korosztálynak?

...
Gyerekirodalom

Kelta kincsvadászattal folytatódhatnak Mikó Csaba balatoni kalandjai

Egy hajó megmentése, valójában egy igazi nyomozás áll Mikó Csaba balatoni kalandregényének középpontjában. A Lukrécia megmentése új könyv, szerzője ugyanakkor már jó húsz éve papírra vetette. De milyen kötődése van az írónak a Balatonhoz, és hogyan tér vissza Gergő és Zsófi a folytatásban? Mikó Csabát kérdeztük.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

John Scalzi: Miért akarna bármi az emberhez hasonlóvá válni?

Miért vesz valaki templomot magának? Segít-e az alkotói válságban a zenélés? Hogyan reagálnának az emberek, ha tényleg megjelenne az igazi mesterséges intelligencia? John Scalzival, a Könyvfesztivál díszvendégével beszélgettünk. Interjú.

...
Nagy

Bognár Péter: Nyílt sisakkal

Bognár Péter Minél kevesebb karácsonyt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen, ez a záró rész.

...
Kritika

Andrei Dósa megírta a Dekameron spangliparázstól izzó spinoffját

A Füveskert merész vágásokkal élő, lírai hangú, látomásos prózakötet. Andrei Dósa ágbogas pop- és magaskulturális hivatkozáshálózattal dolgozik, és utat vesztett szereplőinek beállástörténetein keresztül voltaképp a művészi indulást meséli el. Ez a hét könyve.

...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál

Mi köze lehet a hüvelykujjunknak a sci-fihez és a fiatal generációhoz, milyen a rém kellemetlen laudáció, és mit jelent spekulatív irodalmi nagykövetnek lenni? A Könyvfesztivál megnyitóján jártunk.

...
Kritika

Miért gyilkolnak a gazdagok, ha a pénz és a hatalom már nem elég motiváció?

Jeneva Rose thrillerjében a város leggazdagabb feleségei olyan döntésre szánják el magukat, ami örökre összeköti őket.

...
Nagy

Ludmán Katalin: „A ködlovag alakja egyszerre megfoghatatlan és jelenvaló”

Kik, mikor, kikre és miért mondták azt, hogy ködlovag? Ludmán Katalinnal, „A rejtelem volt az írósága…” szerkesztőjével beszélgettünk. Szóba kerültek Schöpflin, Márai vagy Mészöly Miklós „ködlovagozásai”, Hazai Attila prózája és Hajnóczy szöveguniverzuma, továbbá kiderült, hogy hungarikum-e a ködlovagság.

...
Nagy

Hatvany Helga: Legfőképpen az érdekelt, hogy kicsoda az apám

Viharos idők címmel jelent meg Hatvany Helga családtörténeti kötete. A szerzővel  megtorpanásokról és kérdésekről, a nyelvtanuláshoz hasonlító kutatómunkáról, ízemlékekről, keményfejűségről, dacról, valamint a minták meghaladásának lehetőségeiről is beszélgettünk.

Szerzőink

...
Valuska László

A háborúból nincs visszatérés, ez az élet

...
Sándor Anna

John Scalzi: Miért akarna bármi az emberhez hasonlóvá válni?

...
Litkai Gergely

Ürge-Vorsatz Diána: Tévút, ahogy a nagy cégek áttolják a felelősséget a fogyasztókra / Mi van, ha megmentjük a világot?