Nagy Zsolt hangján hallgathatjuk meg a hajléktalanokról szóló Utcameséket

Tavaly jelent meg Kozma Lilla Rita hajléktalanokról szóló Utcamesék című könyve, amelyből idén nyáron, Nagy Zsolt színművész közreműködésével hangoskönyv készült. A szerző és a színművész közös célja, hogy felhívja a figyelmet a köztünk élő otthontalan emberek sorsára.

fk | 2022. október 24. |
kozma lilla rita
Utcamesék
Tarandus, 2021, 192 oldal
Kozma Lilla Rita: Utcamesék könyv

“Akárki olvassa ezt a könyvet, teljesen szétcsapják ezek a történetek. Mélyen a lelkünkig hatolnak. Itt élnek körülöttünk ezek az emberek, én mégsem olvastam eddig ilyen jellegű írást” – mondta Nagy Zsolt színművész, aki felolvas az Utcamesékből készült hangoskönyvben. “Ez a kötet igazi pokoljárás, annak minden szépségével együtt. Talán azóta picit máshogy nézek ezekre az emberekre, és remélem, nem vagyok egyedül. Mindenféle eset van, de rengetegen önhibájukon kívül sodródtak egyre lejjebb, és most ott tartanak, hogy az utcán élnek” – fogalmazott a színész.

Kozma Lilla Rita, a könyv szerzője elmondta: közel három évig dolgozott az utcán hajléktalanok emberekkel utcai szociális munkásként. “Roppant megterhelő időszak volt. Azért ezeket az embereket választottam a történetek főhőseinek, mert ők álltak hozzám a legközelebb: köztük van az első hajléktalan ember akivel foglalkoztam, de az is, akihez már nem értem ki időben” – mondta a szerző, aki a hajléktalantörvény módosítása miatt szakmai krízist élt át. Nem tudta elfogadni, hogy az életvitelszerű utcán tartózkodás tiltásával üldözik azokat az embereket, akikért a legtöbbet kellene tenni.

Könyvek, amik megmutatják miért nem bűn a hajléktalanság
Könyvek, amik megmutatják miért nem bűn a hajléktalanság
Tovább olvasok

 “Az Utcamesékben rá akartam világítani, hogy ez egy olyan társadalmi probléma, amivel senki sem foglalkozik - kivéve azt, aki állami szinten irányítja ezeket az embereket. A hajléktalantörvény igazságtalan és méltatlan az utcán élőkkel szemben. Nagyon sok hezitálás után a saját mentális egészségem érdekében ki kellett lépnem az akkori munkahelyemről. Lehet ez önzés volt, azóta sokat gondolkozom rajta, hogy hány embert hagytam cserben az utcán. Végül adódott Péterfy Gergely mesterkurzusa 2019-ben: nála kezdtem el mélyebben foglalkozni az írással mint terápiás lehetőséggel. Gergely bátorítására döntöttem úgy, hogy könyv formájában is megírom az utcán megélt élményeket és traumákat, hogy minél többekhez eljusson: a hajléktalan emberek nem gonoszak, nem rosszak. Csak törődni kell velük” –  tette hozzá az író. Az Utcamesékből készült hangoskönyvet október 28-án mutatják be a Magvető Caféban. Az alkotókkal Nagy Borús Levente beszélget majd, a hangoskönyvet kizárólag a helyszínen lehet majd megvásárolni.

Kapcsolódó cikkek
...
Promóció

Kozma Lilla Rita - Utcamesék történetek hajléktalanságról

A kötet szerzője Kozma Lilla Rita először 2020-ban debütált szerzőként, a Tarandus Kiadó által megszervezett Van hangunk pályázatán...

...
Hírek

Menstruációs betéttel és nedvestörlővel te is segíthetsz a hajléktalan nőknek

A Food Not Bombs Budapest idén is elindította azt az akcióját, amivel az adományozás konkrét segítségnyújtása mellett a menstruációs szegénységre is fel akarják hívni a figyelmet. Könyvek hírek mellé.

...
Általános cikkek

Könyvek, amik megmutatják miért nem bűn a hajléktalanság

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Aki mesés kalanddá tette a nyelvtant - 95 éve született Varga Katalin

1928. március 26-án született Budapesten Varga Katalin, akinek olyan gyerekirodalmi alkotásokat köszönhetünk, mint a Gőgös Gúnár Gedeon, a Mosó Masa mosodája és az Én, te, ő – Kaland a szófajok birodalmában.

...
Gyerekirodalom

Közülük kerülnek ki idén a HUBBY - Év Gyerekkönyve díjasok!

Idén is átadja a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum a legjobb szerzőknek és illusztrátoroknak járó díjakat. Mutatjuk a rövidlistára került alkotókat!

...
Gyerekirodalom

Az önkifejezésben, filmkészítésben, tudatos médiahasználatban is segít a Bookline Kids márciusi kiemelt könyve

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Tar Sándor a térképről leszorult helyek és emberek írója

Tar Sándorról írt monográfiát Deczki Sarolta, akit az elesettek, a kiszolgáltatottak, a periféria írójaként is emlegetett szerző életéről és műveinek erőteljes hatásáról is kérdeztünk. 

...
Nagy

„Kommunista volt-e Petőfi? Néger volt-e Kossuth?”

A Petőfi-délibábok című programsorozat Petőfi politikai emlékezete a dualizmustól napjainkig című nyitórendezvényén kiderült, hogy az évek során Petőfi lobogó helyett sokaknak inkább dobogó volt: emelvény, amelyről ki-ki a maga hasznát remélve szónokolt.

...
Nagy

Fantasztikus írókat adtak a világnak, a britek mégsem falják a könyveket

Az angolok olyan szerzőket adtak a világnak, mint William ShakespeareAgatha Christie, Jane AustenCharles DickensJ. R. R. Tolkien, J.K. Rowling. Ezek alapján joggal hihetnénk, hogy az angolok a világ legnagyobb könyvfogyasztói, de tényleg így van? 

...
Kritika

Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban

Magyarul is olvasható az amerikai Valancourt kiadó nemzetközi antológiája, amiben Veres Attilától is jelent meg novella. A kötet történetei úgy mesélnek az emberi félelmek és szorongások egyetemességéről, hogy közben sokféle szerző, sokféle stílusában, sokféle horrortradícióhoz kapcsolódnak eredetien. Ez a hét könyve.

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Szauna nap

Gurubi Ágnes a Szív utca című kötetével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozata mostantól egy évig olvasható a Könyves Magazinon. Ez az első rész.

...
Panodyssey

Závada Péter: Az új formákról

"A színház az elmúlt kétezerötszáz év során jelentős fejlődésen ment keresztül, és ma már olyan technológiák állnak rendelkezésünkre, melyek még huszonöt évvel ezelőtt sem léteztek. Mégis ahhoz, hogy számomra egy színházi előadás igazán inspiráló legyen, valami újat, eredetit és felforgatót kell mondania néző és színész relációjáról, olyasvalamit, ami mindent más perspektívába helyez." Závada Péter esszésorozata negyedik részében az új színházi formákról értekezik. 

...
Nagy

Krasznahorkai László könyvét lapozgatják a britek az angol könyvesboltokban

Nemrég annak jártam utána, hogyan fogadták a britek Harry herceg memoárját Londonban, most pedig ismét nyakamba vettem a várost, hogy kiderítsem, mit gondolnak a magyar szerzőkről. Így hát könyvesboltról könyvesboltra jártam, hogy felkutassam, mely művek alapján ismerhetnek minket a britek.

Szerzőink

...
Valuska László

Iamyank: Ki akartam mondani, hogy mind meg fogunk halni

...
Ruff Orsolya

Atwood varázstalanítja Odüsszeusz mítoszát

...
Sándor Anna

Az utolsó mohikánon nőttél fel, de ezeket nem tudtad