Kozma Lilla Rita - Utcamesék történetek hajléktalanságról

Kozma Lilla Rita - Utcamesék történetek hajléktalanságról

A kötet szerzője Kozma Lilla Rita először 2020-ban debütált szerzőként, a Tarandus Kiadó által megszervezett Van hangunk pályázatán...

Promóció |

Kozma Lilla Rita szociális munkás diplomáját a PTE társadalomtudományi karán szerezte. Diploma megszerzését követően aktívan szociális munkásként dolgozott. Tapasztalatai pedig a most megjelent könyvében írta meg. A könyv sok-sok megrázó történetet mutat be, mellyel a társadalom jelentős része nem, vagy csak igen ritkán találkozik. A könyvben megjelennek történetek emberekről, életekről, küzdésről és tehetetlenségről. Választ arra nem fogunk kapni, hogy lehet egy-egy emberi sorsot, jobb irányba terelni, de egyvalami biztos, hatással lesz az olvasóra a könyv. Azt pedig nem mással éri el, mint az érzékenyítés eszközével, melyre szüksége van mindenkinek. Mégpedig azért, hogy rádöbbenjünk a komfortzónánk kívüli világra.

A szerző 2019 nyarán kezdett írni egyfajta személyes trauma feldolgozásaként. Péterfy-Novák Éva - Apád előtt nem vetkőzz regénye volt az, ami a szerzőt ráébresztette arra, hogy beszélnie kell az őt ért traumákról.

Elsőként wmn.hu oldalon, majd később 20on.hu oldalon jelent meg egy cikksorozat, mely a saját trauma naplójából született meg.

Péterfy Gergely javasolta számára, hogy írjon egy könyvet a hajléktalanságról. Mivel nála jobban senki nem látta, sem tapasztalta meg ezeket a történeteket. Ezután született meg az utcamesék című regény, mely 2021 őszén látott napvilágot. Fontos még olvasás előtt tudni, hogy a történetek valósak, de néha tartalmaznak fikciót, mégpedig azért, hogy a kilátástalanságon kívül  tartalmazzon az olvasók számára egy kis reményt. 

„Ezekből a történetekből hiányoznak a happy endek meg a rózsaszín fátyolos cukormázas szerelmek. Hiányoznak, mégis együtt dobog velük a szívünk. Ezekben a történetekben láthatatlanok vagyunk, mégis mindannyiuknak része van abban, hogyan alakulnak szereplőim sorsai.
Egy könyv terápia, egy könyv képes akár a pokol összes bugyrába bevinni az olvasót, mindenféle feloldozás nélkül. Egy könyv képes nevettetni, érzékenyíteni. Egy könyv szárnyat ad, repít, repít és repít. Megtart, aztán elereszt.
Az irodalom terápia.
Önmagunk keresése, felfedezése, mások elfogadása és megértése. Ezek a történetek hajléktalan emberek sorsát dolgozzák fel. Megtörtént esetek, fiktív elemekkel.”

Lillának nem más a célja a könyvvel, hogy a hajléktalanokból minél többen lássák meg az embert. Titkon reméli, hogy olvasás után elkap az emberek többséget egy „hűha” érzés, mely után másként néznek majd a többiekre.

Péterfy Gergely a következő szavakkal illette a könyvet:

"Az Utcamesék megrázó, empatikus, ugyanakkor kíméletlen látlelet a hajléktalanok helyzetéről. Kozma Lilla Rita dermesztő közelségből mutatja meg az emberi szenvedés és kiszolgáltatottság hétköznapjait."

A könyv a 2021-es őszi Margó fesztiválon debütált, ahol a szerzővel Tallér Edina beszélgetett.

A könyv már a publioboox oldalán és a nagyobb könyvesboltokban is kapható.

Hírek
...
20/21

20/21

...
Hírek

Einstein, Ottlik és Fekete István kézírását őrző ritkaságok kerülnek kalapács alá

...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: téli mesegyűjtemény lett a hónap könyve

...
Hírek

Ted Hughes műveit fordította németre a leendő miniszter

...
Szórakozás

Van, amivel George R.R. Martint is meg lehet lepni

...
Hírek

Meghalt Urbánszki László

...
Hírek

Parti Nagy Lajos kapta az első Bertók László Költészeti Díjat

...
Hírek

A Harry Potter szereplői visszatérnek Roxfortba

...
Hírek

Meghalt Kóbor János

Olvass!
...
Beleolvasó

A maszkviselés és a bezártság is megjelenik Krusovszky Dénes gyerekverseiben

Krusovszky Dénes ezúttal gyerekversekkel jelentkezett - a kötetben olyan témákat is érint, mint az iskolai maszkviselés, a gyerekszobai rendrakás vagy épp a középsőgyerek-lét. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Visszaveheti valaki a saját történetét a rózsák erejével?

"Danyi Zoltán megírta az év legszebb és leginkább embert próbáló regényét, amiről sokan le fogják írni, hogy olyan, mint egy rózsa: kívülről gyönyörű, de ahogy a szirmokon túl nézünk, úgy vesszük észre, milyen titkokat rejt" - írtuk A rózsákról, amely a rózsákon keresztül a családról, a túlélésről és a háborúról is szól. Olvass bele!

...
Könyves Advent

A kamasz lányokhoz szólnak Takács Zsuzsa versei

"Mert ami volt egyszer, örökké létezik!/ Ha megszületünk – örök életre születünk." A Spirálfüzet versei kamaszokhoz, főként kamasz lányokhoz szólnak. Testvérféltékenység, út- és kiútkeresés, szorongás és játékosság izgalmas keveréke a Takács Zsuzsa költészetéből ismerős fanyar, precíz, ironikus nyelven. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Mi volt a magyar irodalom legbunkóbb beszólása?

Vajon elszavalta-e Petőfi a Nemzeti dalt 1848. március 15-én? Honnan származik az Arany Jánosnak tulajdonított mondás, hogy „gondolta a fene”? A Margó-díjas irodalomtörténész, Milbacher Róbert új könyvének célja népszerűsíteni az irodalomtörténeti szakma megállapításait, legújabb eredményeit egy-egy rejtélyen keresztül. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Gabriel García Márquez Macondójában sosem akar elállni az eső

A világ legszebb vízihullája Gabriel García Márquez novelláiból válogat, történeteiben pedig különcök és átlagemberek végtelenül szomorú, teljesen hihetetlen és nagyon ismerős történeteit követhetjük nyomon.

...
Beleolvasó

Esterházy Miklós mesés történetei kalauzolnak el az Öreghegyen

Mintha Lázár Ervin varázslatos világát idézné Esterházy Miklós történetfüzére: meséi gyerekeknek és olyan felnőtteknek szólnak, akik nem felejtették el teljesen, hogy ők is voltak gyerekek. Olvass bele!

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Hervé Le Tellier: Írtam egy bestseller-imitációt, és működött

Hervé Le Tellier matematikus-író, a legendás Oulipo műhely elnöke Anomália című regényével elnyerte a legfontosabb francia irodalmi díjat, a Goncourt-t, az eladási adatok alapján pedig ez lett minden idők második legsikeresebb Goncourt-díjas regénye. Az új francia sztárszerzővel beszélgettünk.

...
Kritika

Richard Osman nyugdíjas nyomozói ahová lépnek, ott hulla terem

Richard Osman azt ígérte, hogy A férfi, aki kétszer halt meg című krimijében mindenki visszatér, aki az első rész, A csütörtöki nyomozóklub végén életben maradt. Most kiderül, tartotta-e a szavát.

...
Kritika

Mi töri szilánkosra egy kislány életét a kommunista Moldova végnapjaiban?

Az árvaság, a magány, a hála, a gyermekkori traumák és jéggé fagyó, majd egymás mellett mégiscsak felolvadó szívek a legfontosabb témái Tatiana Ţîbuleac második regényének, mely 2019-ben elnyerte az Európai Unió Irodalmi Díját.

...
Nagy

„Olyan vagyok, mint egy függő, az írás az ajzószerem”

Jón Kalman Stefánsson és Sigrídur Hagalín Björnsdóttir az izlandi irodalom aktuálisan legizgalmasabb power couple-ja, az őszi Margón az új regényeik mellett a versekről és a hiányzó apafigurákról beszélgettünk velük. Közben kiderült, miért okosabbak a könyvek, mint az íróik, és miért igazi történetmesélő nép az izlandi.

...
Kritika

Nem az életkorunk, hanem a stigmatizáció ellen kellene küzdenünk

Hogyan érhető el a kiegyensúlyozott időskor? Milyen folyamatok zajlanak bennünk az életközép során és utána? Miért szükséges mindenképpen szembemenni az életkorral kapcsolatos előítéletekkel, az ageizmussal? Ezeket a kérdéseket járja körbe Tisza Kata új könyve, amelynek témája a szerethető öregedés.

...
Nagy

Kreatív Európa: Megunt szerelmek, kihűlt kapcsolatok Ciprustól Norvégiáig

Sorozatunkban ezúttal szerelmi csalódások, párkapcsolati unalom, kihűlt házasságok és újrakezdés a téma más-más perspektívából, különböző stílusban, Európa legjobb kortárs szerzőinek tollából.

Gyerekirodalom
...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: téli mesegyűjtemény lett a hónap könyve

A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő gyerekirodalmi alkotást: decemberben a Mesék télre című kötet lett a hónap könyve.

...
Könyves Advent

Ezzel a 10 karácsonyi gyerekkönyvvel hangolódjatok az ünnepekre!

Ezúttal tíz olyan, a közelmúltban megjelent gyerekkönyvet ajánlunk, amelyek kimondottan az ünnepváráshoz, a karácsonyhoz kötődnek.

...
Szívünk rajta

Hagyományos és kortárs népmesék az év utolsó napjaira

Az év utolsó, hosszúra nyúlt estéi tökéletesek a nagy közös mesélésekre, ezért most olyan könyveket választottunk a Szívünk rajta matricásai közül, amelyek a hagyományos vagy újramesélt népmesék közül válogatnak.