Ezek a könyvek versenyeznek idén a Margó-díjért!

Ezek a könyvek versenyeznek idén a Margó-díjért!

Idén már kilencedik alkalommal keresi a Margó Irodalmi Fesztivál a legjobb első prózakötet szerzőjét. A Margó-díj célja a kortárs irodalom és az olvasás népszerűsítése, és természetesen az, hogy megmutassa a legerősebb pályakezdőket. A győztes minden eddiginél magasabb pénzdíjat kap, valamint 15 millió forint értékű Bookline médiakampány segíti könyve népszerűsítését. Idén először az Erste támogatásának köszönhetően a Margó x Erste #higgymagadban különdíjjal is jutalmazzák a legjobb tíz szerző valamelyikét. A 2023-as felhívásra 34 nevezés érkezett, közülük választja ki a legjobb tíz kötetet a Könyves Magazin szerkesztősége, a győztesről pedig a Fiatal Írók Szövetsége, a Szépírók Társasága és a Margó Irodalmi Fesztivál képviselőiből álló szakmai zsűri dönt. A Margó-díjat októberben, az őszi Margó megnyitójával egybekötött ünnepélyes díjátadón adják át a Nemzeti Táncszínházban.

Könyves Magazin | 2023. augusztus 29. |

Anka Kristóf - Sorkizártak

Anka Kristóf
Sorkizártak
Oriold és Társai, 2022, 222 oldal
-

Egy betegség, egy család, egy örökölt sorscsomag története bomlik ki Anka Kristóf első könyvének lapjain, ami egy személyiségfejlődés érzékeny krónikája is egyben. Ahogy a szerző fogalmaz: (...) rettegünk csak úgy, hétköznapi sorsot élni és hagyni a hétköznapi sorsát megélni mindenkinek. Nem adunk sokan esélyt, hogy megugorjuk magunkat. Amíg harcként fogtam fel, ami az agyammal történik, én sem nyerhettem”.

Aradi Péter: A csend, amire vágytál

Aradi Péter
A csend, amire vágytál
Kalligram, 2022, 252 oldal
-

Aradi Péter első regényében a teljes jövőképét elveszítő srác, az államhoz közeli ügynökségnél dolgozó Dénes hol kábítószerezik, hol vakra issza magát, miközben az elnyomó politikai rendszerben fegyveres rablásokkal szórakoztatja magát.

Bánhidi Lilla: Sorsod Borsod

Bánhidi Lilla
Sorsod Borsod
Prae, 2023, 465 oldal
Bánhidi Lilla: Sorsod Borsod könyv

A regény a Prae Kiadó 2020-ban meghirdetett krimipályázatára íródott, és ennek megfelelően magán is hordozza a zsáner legfontosabb jellemzőit. Izgalmas, fordulatos kötet, melyben egy gyilkosságsorozat borzolja a kedélyeket, és mindehhez hátteret ad Miskolc városa, valamint néhány plasztikusan kidolgozott karakter. 

Cser Kovács Ágnes: Zárvatermők kertje

Cser Kovács Ágnes
Zárvatermők kertje
Kalligram, 2022, 214 oldal
-

A mozaikszerűen építkező regény a narrátor transzgenerációs szenvedéseit villantja fel. Miközben a főhős apja haldoklását kíséri végig és gyerekre vágyik, a tét az, hogy vajon sikerül-e kitörnie az örökölt minták és sérülések börtönéből.

Csigó Katalin: Átkelők 

Csigó Katalin
Átkelők
Jaffa Kiadó, 2023, 232 oldal
-

Eszter kitűnő csellista, akinek egy szenvedélyesen induló kapcsolat miatt elakad az élete. Ő a főhőse a klinikai szakpszichológusként dolgozó szerző bemutatkozó regényének, amelyben két nő, két férfi, egy terapeuta és néhány megfejtésre váró misztikus álom jól komponált, lassan kibomló történetét írta meg.

Egyed Anikó: HErBY - A magyar vlogger

Egyed Anikó
HErBY - A magyar vlogger
Publio, 2023, 244 oldal
-

A magyar youtuberek élete nem csak játék és mese, Egyed Anikó könyve pedig szándéka szerint az online felszínen túl, a kulisszák mögé vezet. Nehézségek, kihívások, sikerek, megküzdések - az online szereplők mindennapjainak színe és visszája sem marad feltáratlanul ebben a kötetben.

Gaál-Nyeste Katalin: Bőr - A testünk nem alku tárgya

Gaál-Nyeste Katalin
Bőr - A testünk nem alku tárgya
Parnasszus, 2023, 248 oldal
-

Banális élethelyzetekből indulnak ki Gaál-Nyeste Katalin rövid, szabadversszerűen áradó, rejtélyekkel teli, sűrű szövegei. A szerző azonban finom ecsetvonásokkal kölcsönöz mélységet és élességet is a Bőr lapjain olvasható miniatűrjeinek.

Gleb Anitta: Pálok

gleb anitta
Pálok
Szépirodalmi Figyelő Alapítvány, 2023, 98 oldal
Gleb Anitta: Pálok könyv

A rövid kötet könnyed és szórakoztató olvasmány, melynek lapjain egy szakítás után magára maradt lány kezd kétségbeesett randevúsorozatba. Kortól, magasságtól, végzettségtől függetlenül találkozik férfiakkal, és az együtt töltött estékből humoros történetek kerekednek ki, miközben napjaink társadalmának is görbe tükröt tart. 

Harmati Dániel: Boldogság madzaghúzásra

Harmati Dániel
Boldogság madzaghúzásra
Little Fox, 2023, 178 oldal
-

Útnak induló városi szobor vagy épp dobozban kapott boldogság. Harmati Dániel novellái nem szűkölködnek hétköznapian ismerős, ezzel együtt váratlan vagy akár abszurd pillanatokban sem, közös bennük ugyanakkor, hogy szervezőelemük nem más, mint maga a boldogság.

Hetényi Zsuzsa: Nyugati, Keleti

hetényi zsuzsa
Nyugati, Keleti
Kalligram, 2023, 303 oldal
-

A személyeset írta irodalommá Hetényi Zsuzsa a Nyugati, Keletiben, amely időben nagy fesztávot ölel fel, hiszen perspektívája az egyetemistaként megtapasztalt szovjetunióbeli léttől napjainkig, azaz az orosz-ukrán háborúig, valamint az annak nyomán kirobbanó menekültáradatig terjed, miközben kiderül, hogyan tekint Oroszországra az, aki az életét alapvetően az orosz kultúra, az orosz irodalom vizsgálatának szentelte.

Hraboczki Márton: Egy tál tetűtészta 

-

Mentális mintázatok, dilemmahelyzetek, szóegyenletek és gondolatkísérletek ‒ Hraboczki Márton Egy tál tetűtésztájára az „öröksivatag-kíváncsiság” és a sajátos öntörvényűség egyaránt jellemző. Jó ütemben, szabálytalanul, életkedvvel tele hömpölyög ez a prózát és verseket egyaránt tartalmazó kötet.

Iglódi Csaba: Dreher-szimfónia

Iglódi Csaba
Dreher-szimfónia
Athenaeum Kiadó, 2023, 429 oldal
-

A sörgyártó Dreherek egymást követő generációinak történetét szőtte regénnyé Iglódi Csaba: a Dreher-szimfónia ezzel együtt nemcsak a találékonyság, a tehetség, a szorgalom - és időnként a szerencse - regénye, hanem egy folyamatosan változó Magyarországé is, egy olyan koré, amely a mai napig érezteti a hatását.

K. Varga Bence: Repedések könyve 

K. Varga Bence
Repedések könyve
Fiatal Írók Szövetsége, 2022, 201 oldal
-

Egy vasútállomás, egy kocsma, egy kórház és egy temető ‒ K. Varga Bence novellái a társas magány tereibe kalauzolnak, és a sárba ragadtak, a kitaszítottak, a periférián élők világához nyitnak utakat. A tíz elbeszélést tartalmazó Repedések könyve keserű realizmussal mutat be lelki- és tudati folyamatokat.

Kecöli K. Gergő: Könnyű álmok utcája

kecöli k. gergő
Könnyű álmok utcája
Kalligram, 2022, 231 oldal
Kecöli K. Gergő: Könnyű álmok utcája könyv

Kecöli K. Gergő elbeszéléskötetének szövegeit egy Ernő nevű elbeszélő köti össze, aki egyrészt rengeteget iszik, másrészt otthonos a küzdősportokban. Sokszor szürreális, mégis hétköznapi eseményekből építkező budapesti kalandjait jól strukturált elbeszélések formájában rögzíti, miközben szórakoztató módon mesél komor dolgokról ebben az egyedi és jól megkülönböztethető hangon megszólaló kötetben.

Kemény Gabi: A konkrét hiúz

Kemény Gabi
A konkrét hiúz
Móra, 2022, 139 oldal
-

Tulajdonképpen minden Jane Goodall-lal kezdődött, aztán folytatódott egy megnyert versennyel, ami a vidéki döntőig repítette az iskolás csapatot. Utóbbi tagja lesz némiképp váratlanul az események humoros krónikása, Marci, akinek a kiruccanásra magával kell vinnie az öccsét is. A kalandokat és váratlan fordulatokat már ekkor biztosra lehet venni.

Keszthelyi Gréta Kata: Vékony jégen

Keszthelyi Gréta Kata
Vékony jégen
Menő Könyvek, 2022, 324 oldal
-

Lina élete kívülről tökéletes: a fiatal lánynak a korcsolya tölti ki a mindennapjait, igyekszik mindenben megfelelni az edzője kéréseinek. És igyekszik megfelelni otthon is, még akkor is, ha a négy fal között jár csak igazán vékony jégen: a feszültség egyre fokozódik, és a figyelmeztető jeleket mintha nem tudná dekódolni senki a környezetében.

Kovács Rita: Aranymetszés

Kovács Rita
Aranymetszés
Prae, 2023, 156 oldal
-

Az ékszerész Eszter a Szent György-hegyen ismerkedik meg Bálinttal, akivel a szerelem és a barátság határán billegő kapcsolata alakul ki. Egy smaragd fülbevaló viszont váratlanul a reneszánsz Velencébe röpíti a lányt, ahol egy titokzatos mester történetébe bonyolódik bele. Az egymásba fonódó két idősíkon feltárulnak az ötvösség finom részletei és az ékszerkészítés dilemmái épp úgy, mint a rokon lelkek egymásra találásának küzdelmei.

Lione Stanislav: Csillagom

Lione Stanislav
Csillagom
Vision Spring, 2022, 360 oldal
-

Anna új munkát kap egy jógi mellett, akit csak Mesternek neveznek a beosztottjai. Hamarosan kiderül, hogy a Mesternek átjárása van egy másik világba, ahova Annát is magával viszi egy portálként működő könyvön keresztül. Ebben a romantikus fantasyben a spiritualitás hangsúlyos szerepet kap, hiszen a misztikus tanítások legalább olyan fontosak, mint az Ismert Világunk névre hallgató föld bejárása és a titkok megfejtése.

Lovas Lana: Szerelmes vagyok beléd 

lovas lana
Szerelmes vagyok beléd
Little Fox, 2023, 448 oldal
Lovas Lana: Szerelmes vagyok beléd könyv

Egy Svájcban élő, alapvetően boldog, de unatkozó nő egy kis színt szeretne vinni az életébe, ezért regisztrál egy szexpartnerkereső oldalra. Az unalom azonnal elillan, a szerelem felizzik, de kérdés, hogy áthidalható-e a majdnem kétezer kilométeres távolság.

Nagy Kriszta Léna: A kerítés túloldala 

nagy krisztina léna
A kerítés túloldala
Kalligram, 2023, 220 oldal
Nagy Kriszta Léna: A kerítés túloldala könyv

A rövid mondatokból építkező regényben az elbeszélő kívülről szemlélheti azt az életet, ami talán neki járna, az övé is lehetne. A kórházban összecserélt gyerekek alapötletére épülő szövegben az identitás, a saját testhez való viszony kérdései kerülnek elő, de szerepet kap a szerelem, az anya-lánya kapcsolat és olyan súlyos témák is, mint a bántalmazás.

Oláh Péter: a delfinek nem alszanak

oláh péter
a delfinek nem alszanak
Fiatal Írók Szövetsége, 2023, 108 oldal
Oláh Péter: a delfinek nem alszanak könyv

Szürreális, különös fantáziavilágba vezet a prózakötet, mely bizarrabbnál bizarrabb történeteket tartalmaz. A rövid elbeszélések mindegyike az elszabadult alkotói fantázia terméke, melyben az abszurd, a groteszk és az irreális ad találkát egymásnak. Előfordulhat, hogy a buszról fasírtnak látjuk a csigákat, elrepülnek a tehenek vagy egy bokornak kedve támad kérdéseket feltenni. Miközben repkednek az ehhez hasonló mondatok: “Szétfőtt bulgur vagyok egy buszmegállóban”.

Orbán Erika: Eltörölve 

Orbán Erika
Eltörölve
Trivium Egyesület, 2022, 253 oldal
-

Vajon van-e hozzá merszünk, hogy a mindennapok taposómalmát odahagyva elinduljunk egy új élet felé? Orbán Erika regényének hősnője egy nap szó nélkül maga mögött hagyja a férjét, a lányát és az unokáit, hogy Párizsban teljesítse be az álmait. Az Eltörölve a vágyak, a lelkifurdalás és az újrakezdés könyve is. 

Réczey Kata: Hollóskert

Réczey Kata
Hollóskert
Prae, 2023, 498 oldal
-

Eltűnik egy anya egy fában nyíló kapun át, és míg a férje megszállottan keresi a megoldást, hogyan hozhatná haza, a lányuk és egy helyi szegény fiú összebarátkozik. Évtizedekkel később a környéken pihenő hatgyerekes család rejtélyes, elhagyott házra bukkan, aminek nincs nyoma a helyi hivatalnál. A regényben két család története kapcsolódik össze, miközben feltárulnak nemcsak a ház, hanem a létezés titkai is.

Schneller Hanga Boróka: A Könnyek Őrzője

Schneller Hanga Boróka
A Könnyek Őrzője
Irodalmi Rádió, 2023, 188 oldal
-

Milli új iskolába megy, ami a korábbi rossz tapasztalatai miatt nyomasztja. Ám ennél jóval ijesztőbb, amikor egyre furcsább dolgok történnek vele: látomásai és különös rosszullétei támadnak egy-egy érintéstől, amikben az a közös, hogy mind idegen, ismeretlen emlékekhez kötődnek. A szerző 2022-ben az év diák írója lett az Irodalmi Rádiónál.

Szilágyi Zsófia Emma: Szonja

Szilágyi Zsófia Emma
Szonja
Helikon, 2022, 327 oldal
-

Szonját egyéves korában elhagyta az apja, ez a hiány pedig akkor is kíséri az életét, ha ő azt nem igazán hajlandó bevallani magának. Lendületes, humoros monológjából megismerjük az egyetemre Budapestre kerülő lány afférjait a várossal és férfiakkal, amikhez a fejezetek élén egy-egy Rolling Stones idézet adja meg az ütemet.

Szűcs Ádám: A játék neve: Budapest

Szűcs Ádám
A játék neve: Budapest
Lampion Könyvek, 2023, 489 oldal
-

Az még nem különösebben bolygatja meg az iskola diákjainak lelki nyugalmát, amikor egy nap eltűnik a kémiatanár. Az már annál inkább, amikor kiderül, hogy a köddé vált tanár egy feladványt hagyott maga után,  amelynek megfejtéséhez szükség lesz Sági és haverjai minden ügyességére és leleményességére.

Torma István: Örökmozgó

torma istván
Örökmozgó
Little Fox, 2022, 220 oldal
Torma István: Örökmozgó könyv

Négy nagy részre oszlanak Torma István írásai: az első, az Örökmozgó („lényemből fakad a munka, ha nem mozognék, nem az lennék, aki vagyok”) filozofikus hangvételű írásai vágyakról, létezésről, írásról, szerelemről mesélnek. A kötet többi fejezete gyerekkorról, utazásokról, személyes benyomásokról villant fel egy-egy képet (Velem történt, Én nem az vagyok, aki ír), illetve az alkotásról, az alkotói létről, a történetek születéséről ad számot (Alkotásleírás). A kötet írásait Hauser Lilián Beáta illusztrációi kísérik.

Török Ábel: A gonosz erdő meséi

Török Ábel
A gonosz erdő meséi
Animus, 2022, 325 oldal
-

A gyilkos Róka visszatérése még nagyobb rettegésbe taszítja az erdőt, ahol emberszerűvé korcsosult állatok élnek egy zsarnok uralkodó alatt. Az állatmesék hagyományait a vérgőzös-belezős grimdark fantasybe oltó regényben a hataloméhség, a politikai intrikák és a bosszú kapja a főszerepet, miközben megkérdőjeleződik, valóban jó-e az emberre hasonlítani.

Urbán Sch Erika: Farkas báránybőrben 

-

Kira, a megyei lap bűnügyi rovatának újságírója nem elégszik meg azzal, hogy tájékoztassa olvasóit azokról a rémségekről, amik körülöttük történnek, hanem az elkövetők lélektani indítékainak a megismerésére is törekedik. Urbán Sch Erika megtörtént és fiktív bűneseteket is beépít Farkas báránybőrben című könyvének cselekményébe.

Vadadi Adrienn: Emlékfestés

Vadadi Adrienn
Emlékfestés
Athenaeum Kiadó, 2023, 192 oldal
-

Noának, a harmincas éveiben járó festőnőnek látszólag minden adott a sikeres élethez, a fogaskerekek ugyanakkor mintha valahol unos-untalan megakadnának. A továbblépéshez le kell ásni a múltba, ami elodázhatatlan és fájdalmas szembenézésekre készteti a nőt.

Varga Tomi: Háromszavas történetek

-

Varga Tomi elsősorban a 7-11 éves korosztályt célozta meg gyönyörűen illusztrált könyvével, de meséit olvasva a felnőttek is jól szórakozhatnak. A kötet alapja az előszó szerint egy játék, melyben a szerzőnek minden este, véletlenszerűen megadott három szóra kellett felépítenie egy történetet. Ezekből nőtt aztán ki az a húsz mese, melyben egy állatgyerekekből álló ötödikes iskolai osztály és tanáraik hétköznapjai elevenednek meg.

Vályi-Nagy Erika: Törtarany

Vályi-Nagy Erika
Törtarany
Scolar, 2023, 286 oldal
-

Két nővér - tűz és víz. Rebeka kozmetikus vidéken, a családjával él szerény életet. Amira egy menő budai cégnél keres sokat, kicsapongó luxusban tölti a napjait, a jó ruhák és gazdag pasik pedig elengedhetetlenek számára. Kettejük nézőpontjain keresztül ismerjük meg őket, és a regény azt kutatja, hogy felismerhetőek-e a valódi értékek, és mi kell ahhoz, hogy változni tudjunk.

Vay Viktória: Francba, francia

Vay Viktória
Francba, francia!
Menő Könyvek, 2023, 248 oldal
-

Amikor Viki átveszi az örökségét, valószínűleg még nem sejti, hogy a nagyinak köszönheti majd élete kalandját. A kamasz ugyanis gondol egyet, és szülei elképedésére úgy dönt, hogy cserediák lesz. Mint a mesékben: a legkisebb lány felkerekedik, és meg sem áll Franciaországig. 

Visky András: Kitelepítés 

Visky andrás
Kitelepítés
Jelenkor, 2023, 439 oldal
Visky András: Kitelepítés - puha kötés könyv

Az 1956-os forradalom után Visky András református lelkész édesapját több mint két évtizednyi börtönre és teljes vagyonelkobzásra ítélték. Feleségét és hét gyermekét pedig kitelepítették a Duna-deltával határos Bărăgan sztyeppe egyik lágerébe. A regény az otthon, az apa elvesztése köré szerveződik, és a gyerekkori lágerbeli emlékek keverednek benne a biblikus narratívával a gyerek elbeszélő hangján. Az önéletrajzi elemekben gazdag kötet történelmi háttér előtt mesél a száműzöttségről, a szabadságról, a családról és a szeretetről.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Melyik lesz 2023 legjobb első könyve? Már lehet nevezni a Margó-díjra

Kilencedik alkalommal hirdetik meg a legjobb első prózakötetes szerzőnek járó Margó-díjat. A győztes minden eddiginél magasabb pénzdíjat kap, és idén először különdíjjal is jutalmazzák a legjobb tíz szerző valamelyikét. Nevezni június 30-ig lehet.

...
Hírek

Lezárult a jelentkezés – 35 könyvet neveztek idén a Margó-díjra!

Idén már a kilencedik alkalommal keresi a Margó Irodalmi Fesztivál a legjobb első prózakötet szerzőjét. Idén először az Erste támogatásának köszönhetően különdíjjal is jutalmazzák a legjobb tíz szerző valamelyikét.

...
Hírek

Vonnák Diána kapta a 2022-es Margó-díjat!

Látlak című könyvével Vonnák Diána nyerte el idén a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjat. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Mit tehet egy nő, ha lebénul az arca és elveszti a mosolyát? Olvass bele Sarah Ruhl könyvébe!

Sarah Ruhl az élete minden területén sikeresnek érezte magát, amikor az arca lebénult. Mi mindent jelent valójában egy mosoly? Mutatunk egy részletet a könyvéből!

...
Zöld

A narcisztikus személyiség kinőhető? + 2 könyv a témában

Kutatás készült arról, hogyan változnak a narcisztikus személyiségjegyek az ember élete során. A cikk végén két könyvet is ajánlunk a narcizmus témájában.

...
Zöld

A Stonehenge építőit is pestisjárvány törölhette el a föld színéről

A hír mellé két könyvet ajánlunk a járványok történelemformáló hatásáról.

...
Nagy

Nietzsche a saját filozófiájába őrült bele vagy egyszerűen beteg volt?

Az egyik legmegosztóbb filozófus, Friedrich Nietzsche tragikus életének utolsó részét vegetatív állapotban töltötte. De mi okozhatta korai összeomlását?

Szerzőink

...
Könyves Magazin

Szabályok szövevényes hálózatában telt az úrinő élete [Budapesti nők]

...
Kiss Imola

Rachel Cusk dönti el, mit hagy ki a könyveiből, nem a kiadók

...
Valuska László

A háromtest-probléma nyomasztó történelemkönyv a jövőről

Hírek
...
Szórakozás

A Dűne: Prófécia nővérei boszorkányok vagy megmentők? Nézd meg az új előzetest!

...
Zöld

3 ok, amiért a home office pszichésen megterhelő + 3 könyv segítségül

...
Szórakozás

A sógunt 25 kategóriában jelölték Emmy-díjra

...
Hírek

A Trónok harca írója hoppon maradt, vele sem kivételezik a Worldcon

...
Hírek

Grecsó Krisztián eddigi legszemélyesebb könyve ősszel érkezik

...
Nagy

Továbbra sem tudjuk, honnan ered az „OK” szó

A hét könyve
Kritika
A háromtest-probléma nyomasztó történelemkönyv a jövőről
...
Beleolvasó

Azt ismered, amikor James és Ivy panziót nyitott? Itt a Csengetett, Mylord? folytatása

A világon először magyar nyelven jelenik meg a Csengetett, Mylord? rendezőjének és társszerzőjének könyve. Olvass bele!