A figyelők - horror - konyvesmagazin.hu

Lehet, hogy odakint hétágra süt a nap, de a szörnyek nem mentek sehova. Összegyűjtöttünk öt frissen megjelent horrort és thrillert, melyektől a legnagyobb hőségben is megfagy a vér az ereidben.

Philip Fracassi: Fiúk a völgyből

philip fracassi
Fiúk a völgyből
Ford. Uram Tamás, Agave, 2024, 378 oldal

Árvaház egy eldugott völgyben a századforduló környékén. 30 fiú dolgozik és tanul itt, egy maroknyi pap figyelő tekintetétől kísérve. Peter Barlow, aki egy tragédia folytán gyerekkorában elveszítette a szüleit, új életet alakított ki magának az intézet falai között. Barátokra tett szert, és a felnőttkor küszöbén állva a jövőjét tervezgeti. 

Aztán egy viharos éjszakán kis csapat férfi kér bebocsátást: súlyos sebesültet hoznak magukkal, akinek összevagdosott testén sátánista szimbólumok éktelenkednek. A férfi halálával ősi, gonosz erő szabadul el, fertőzésként megtelepedve az árvaházban és a benne lakó gyerekekben. Peternek és a szívéhez közel állóknak hamarosan abban a tudatban kell oldalt választaniuk, hogy az életük – és talán halhatatlan lelkük – forog kockán.

A. M. Shine: A figyelők

a. m. shine
A figyelők
Ford. Mile Csaba, Gabo, 2024, 333 oldal

Ez az erdő egyetlenegy térképen sincs rajta. Határához érve minden autó lerobban, így Mináé is. A magára maradt lány betéved a sűrű rengetegbe, és egy nő hangját követve menedéket keres a fák között meghúzódó betonbunkerben. Miután bevágódik Mina mögött az épület ajtaja, odakintről sikításokat hall.

A lány három ismeretlen társaságában egy üvegfalú helyiségben találja magát, amelynek lámpája alkonyatkor lép működésbe. Ekkor jelennek meg az erdőben a figyelők, hogy a falon túlról tanulmányozzák emberi foglyaikat; aki nem ér időben a bunkerbe, arra rettenetes sors vár. Mina kilátástalannak érzi a helyzetét, és semmit sem ért abból, ami vele történik. Kik azok az idegenek az erdőben? Miért tartják megfigyelés alatt az embereket?

A. M. Shine bemutatkozó horrorregénye alapján 2024-ben nagyszabású mozifilm készült Dakota Fanning főszereplésével.

Sarah Pekkanen: Fojtogató titok

sarah pekkanen
Fojtogató titkok
Ford. Ladányi Klára, Álomgyár, 2024, 399 oldal

Catherine Sterling úgy hiszi, ismeri az édesanyját. Ruth Sterling csendes, szorgalmas és csak a lányának él. Mindig együtt néztek szembe a világgal. Ám amikor Catherine el szeretne költözni otthonról, hogy új karriert kezdjen, Ruth bármit kész megtenni azért, hogy ezt megakadályozza. 

Az anya úgy hiszi, ismeri a lányát. Catherine soha nem lázadna, nem kérdőjelezne meg semmit édesanyja múltjával kapcsolatban. Ám ahogy Mrs. Sterling egyre jobban törekszik arra, hogy maga mellett tartsa a lányát, egyre több hiányosságot fed fel az általa oly nagy gonddal felépített világban.

Megtévesztésben mind a ketten profik. De kinek hihetünk? A New York Times bestsellerszerző Sarah Pekkanen első magyarul megjelenő regénye egy lebilincselő pszichológiai thriller megannyi rejtéllyel fűszerezve. 

Jack Ketchum: Holt idény

jack ketchum
Holt idény
Ford. Rusznyák Csaba, Agave, 2024, 224 oldal

Valahol a sűrű erdőségekkel borított Maine állambeli kisváros, Dead River tőszomszédságában egy elhagyatottnak tűnő hétvégi ház áll. Baráti társaság gyűlik most itt össze, hogy kipihenje a nyüzsgő nagyvárosok forgatagát. Az óceánparti kilátás, a jóleső elszigeteltség pihentető napokat ígér, ám a nyaralás hamar rémálomba csap át.

A sötét rengetegből ugyanis kíváncsi szempárok figyelik őket. Egy elvadult, húsra éhes embercsalád vadászterülete ez, akik csupán arra várnak, hogy leszálljon az éj. És mindössze pár óra alatt a hat fiatal, valamint a kisváros megfáradt, öreg seriffje ráébred, milyen primitív is az ember a felszín alatt.

Jack Ketchum, A szomszéd lány Stephen King által is tisztelt szerzője nem csupán sejteti, de a legteljesebb valójában meg is mutatja a borzalmak valódi arcát. Az eredetileg 1980-ban napvilágot látott Holt idényt brutális részletei miatt az első megjelenéshez alaposan megvágta a szerző kiadója, most azonban a magyar olvasók Ketchum eredeti verziójában vehetik kezükbe a kultikus művet.

M. J. Arlidge: Szemet szemért

m. j. arlidge
Szemet szemért
Ford. Komló Zoltán, Gabo, 2024, 552 oldal

Emily odaadó egyedülálló anya. Jack új városban kezd új munkahelyen. Russell talán szerelmes lesz. És mindhárman ugyanazon a titkon osztoznak: egyikük sem az, akinek mondja magát.

Ők ugyanis aközé a kilenc bűnöző közé tartoznak, akiknek a saját biztonságuk érdekében életük végéig névtelenséget garantáltak. De mi van, ha valaki felfedi a valódi személyazonosságukat az áldozataik családtagjai előtt, akik alig várják, hogy bosszút állhassanak?

Nyitókép: A figyelők - Warner Bros.

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

Ebben a horrorban a kutya minden, csak nem az ember legjobb barátja

Ken Greenhall klasszikus horrorja egy szociopata kutya ámokfutásáról mesél, mi pedig megkérdőjelezzük az addigi biztonságba vetett hitünket.

...
Kritika

Stephen King 50 éves horrorja egy menstruáló kamaszlány miatt vált klasszikussá

1974-ben, 26 évesen jelent meg Stephen King első regénye, a Carrie, amelyben egy középiskolás lány első menstruációjának a következménye több száz halott és egy kisváros elpusztítása. Ez a hét könyve.

...
Hírek

A női düh elszabadulása vagy a háború okozza, hogy rekordot döntöttek a horror eladásai?

A horror műfaja eltávolodott a klasszikus témáitól, az új regények háborúval, politikával és az emberi tehetetlenséggel is foglalkoznak. Az eladások pedig kilőttek.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ezért érdemes edzened a képzeleted „izmait”

Egy új könyv szerint a gazdag képzelet nem valami isteni adottság, hanem fejleszthető tulajdonság. Le is írja, hogyan.

...
Zöld

Klímaváltozás helyett „halálos klímapusztítás”: ez a csere téged rávenne a cselekvésre?

Nem elég hatékonyak a jelenlegi kifejezéseink, amikor a klímaváltozás fenyegetéseiről beszélünk, állítja az ELTE PPK kutatója. Forgács Bálint új nyelvhasználatot javasol, hogy súlyának megfelelően kezelhessük a problémát. Mi könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

Kreatívabbak a babák, mint eddig gondoltuk + 5 könyv a kreativitásról

Magyar babák vettek részt abban a kutatásban, melyből kiderült, hogy a babák elég korán képesek kreatív módon kombinálni különböző fogalmakat. Könyvek hírek mellé.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Meghalt Shelley Duvall, A ragyogás sztárja

Robert Altman egyik kedvenc színésze volt, de A ragyogás sikoltós-baltás jelenete az, ami kitörölhetetlenné tette őt a filmtörténetből.

...
Szórakozás

Michael Crichton kezdte, James Patterson fejezte be, most pedig film készül belőle

A Sony filmstúdió szerezte meg a Michael Crichton hagyatékában talált és James Patterson által befejezett Eruption (Kitörés) című regény megfilmesítési jogait.

...
Szórakozás

Bridgerton: Ezt lehet tudni most a 4. évadról

Mikor jön a Bridgerton következő évada? Kinek a története kerül fókuszba? Melyik szereplők térnek vissza biztosan?

Listák&könyvek
...
Nagy

7 író, aki nem szerette saját, mára klasszikussá vált könyveit

...
Nagy

Íme a 21. század legjobb könyvei Knausgård, Sarah Jessica Parker és Stephen King szerint

...
Szórakozás

9 legendás lény, ami nem maradhat ki a Harry Potter-sorozatból

A hét könyve
Kritika
Szeretnék-e Murakami Haruki szomszédja lenni?
...
Nagy

Senki sem fogja elolvasni a könyvedet: 5 érvünk van, hogy miért

Ez is eljött: a cikk, amiben lebeszélünk a könyvkiadásról.