Nem vagyunk mi állatok, pedig mi vagyunk a medvék

Nem vagyunk mi állatok, pedig mi vagyunk a medvék

Fredrik Backman Mi vagyunk a medvék című ifjúsági történetében a sportnak élő, északi kisváros állóvizébe ugrik bele páros lábbal az író. Gejzírként törnek föl a település felszíne alatt lappangó indulatok, amelyek önmagával való szembenézésre késztetik a közösséget. A nemi és a családon belüli erőszak, a kollektív apátia és a problémák szőnyeg alá söprése ellen szólal föl Backman. Elkészült az ötrészes televíziós adaptáció.

Bányász Attila | 2020. november 26. |
FREDRIK BACKMAN
Mi vagyunk a medvék
Ford.: Bándi Eszter, Animus, 2020, 384 oldal

Fredrik Backmant szeretik a filmesek: Az ember, akit Ove-nak hívtak és az Itt járt Britt-Marie után ez már a harmadik története, amelyből mozgókép készült. Az író utánozhatatlan stílusa persze megfilmesíthetetlen, de szerencsére írásai mondanivalóban, drámai fordulatokban és aprólékosan kidolgozott karakterekben gazdagok, amelyek értő kezekben élő-lélegző filmes világot teremtenek vászonra és képernyőre egyaránt. Peter Grönlund rendező korábbi filmjeiben már bizonyította, hogy milyen otthonosan mozog a svéd iparvárosi közösségekben, és mennyire érzékeny a társadalmi és politikai témákra. Björnstad északi medvevárosát mintha egyenesen neki találták volna ki. Könyörtelen objektívje rétegről rétegre hámozza meg e kis közösséget, hogy feltárja a valóját.

Björnstad a távoli északi erdőségekben megbújó kisváros, amelyben a közeli bánya bezárását követően nem nagyon akad munka. Így az emberek minden örömüket és bánatukat a sportban vezetik le. A medvevárosban (a svéd „björnstad” szó jelentése) a hoki az úr. Így elképzelhető, hogy milyen kitörő örömmel fogadják a kanadai sportkarrierjét hátrahagyó Peter Anderssont, aki kis családjával hokiedzőként vonul vissza szülővárosába. A sportsikereitől kissé arrogáns férfi rögtön rátelepszik a közösségi sportklubra, és nem mindenkinek tetsző változtatásokat visz végbe. Kisajátítja magának a junior hokicsapatot, és a csapat sztárjára, Kevinre építve új, taktikus csapatjátékot honosít meg. Nemtetszést vált ki, amikor a serdülők közül beválogatja a junior csapatba a fürge, bevándorló családból származó Amatot. Björnstad junior hokicsapata azonban megtáltosodva szárnyalni kezd.

A felhőtlen öröm kárászéletűnek bizonyul, amely egy csapásra hagymázas rémálomba fordul át a döntő napján. A kiváltó esemény nem csupán megosztja a kisvárost, a kialakuló morális válság a közösség széthullásával fenyeget.

A családon belüli erőszak nem csak fizikai formát ölthet. Ahogy a hokisztár Kevin apja rátelepszik a fia életére, folyamatosan rombolva a srác önértékelését, és sutba vágva az érzelmi igényeit, az kimeríti a lelki terror fogalmát. Mats, az apa a saját elmaradt sportkarrierjét akarja megélni a fia sikereiben, amitől Kevin kihasználtnak érzi magát. Hatalmas rajta a nyomás nemcsak a családja, de a közösség részéről is, hiszen a csapat húzójátékosa révén a siker az ő vállain nyugszik. Felelősség, kitüntető figyelem és egyben érzelmi mellőzöttség feszíti a fiú lelkét. „Csak a hoki van, anélkül szar se’ vagyok”, jegyzi meg kiábrándultan egy világos pillanatában, amikor épp szárba szökkenhetne a szerelem, és lehetősége nyílhatna egy normális párkapcsolat kialakítására. Ám az ölébe hulló siker éppoly arrogánssá és önteltté teszi, mint az edzőjét. „Minden a tiéd, csak el kell venned”, hangzik el a sorozatban, és az összezavarodott fiú ezt is teszi. Hiszen ő a király. Mi baj történhetne? Nos, a bajnak másik neve is van: következmény.

A szexuális erőszak bűncselekmény. Börtönbüntetéssel és meghurcoltatással jár. És komoly következményei vannak nemcsak az elkövető és az áldozat, de az egész közösség számára. A társadalom kötelessége az elkövető elleni fellépés mellett az áldozat iránti empátia. Ez azonban még ma, a metoo világában sem mindig teljesül. Megdöbbenéssel vegyes hitetlenkedés, ürügy keresése és félrenézés – egyfajta kollektív apátiáról számol be Backman a történetében. Ha nem veszünk róla tudomást, akkor nem érint minket, nem piszkol be, nyugodt szívvel besöpörhető a szőnyeg alá. Ez nem a mi problémánk. Hanem az egyéné. Hogy ő is tagja a közösségnek? Nos, már nem sokáig. A problémától mindig egyszerűbb megszabadulni, mint megoldani.

Backman és a sorozat a következményekkel szembesít minket, az egyéni tettnek a közösség tavában vetett újabb és újabb hullámaival, amelyek át-, meg átcsapnak a személyes sorsokon. Ha teszel valamit, itt mindenki vizes lesz. Úgyhogy kétszer gondold meg, mit csinálsz! Ezt kiegészítve azzal a másik egyetemes axiómával, hogy „amit nem szeretnéd, hogy tegyenek veled, azt te se csináld másokkal”, nos, már közelítünk a lényeghez.

Már csak jókora empátia hiányzik a boldogsághoz. Ez az, amiből sohasem elég, mert a mai kitikkadt társadalmunk szivacsként szívja magába.

A Mi vagyunk a medvék talán megérett rá, hogy ajánlott irodalom legyen a középiskolák, gimnáziumok számára.

FREDRIK BACKMAN
Egymás ellen
Ford.: Bándi Eszter, Animus, 2020, 416 oldal

Könyvben már itt is a folytatás, a tévében még jócskán várni kell rá. De már az első évad ügyesen megágyaz az elkövetkezőknek, hála Benjinek, Kevin legjobb barátjának (ha jól sejtem, őt veszik majd elő): érzékenysége és szexuális irányultsága célkeresztet rajzol a homlokára egy ilyen célt tévesztett, intoleráns társadalomban. Nincs nagyobb bátorság, mint szembenézni a fájdalommal, a félelemmel és önmagunkkal. Jó lenne, ha a tetteink következményeivel nem bátorság kérdése lenne. Hanem a lényünk része.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Ősszel érkezik a Mi vagyunk a medvékből készült sorozat az HBO-n

Ötrészes sorozatot készített az HBO Fredrik Backman Mi vagyunk a medvék című bestselleréből. Az adaptáció Beartown címmel ősszel fog debütálni, a rendezője Peter Grönlund.

...
Hírek

Skandináv és balti Szent Iván-napja a Millenárison

...
Általános cikkek

A sötét pont, avagy a kortárs skandináv irodalom jelentősége

Film / Színház / Muzsika
...
Nagy

Irodalmi teázás az Örkény Színház színészeivel

...
Nagy

10+1 kötelező, amit meg tudsz nézni online színházban

...
Nagy

Margaret Atwood okosabb volt, mint bárki a Harvardon

Hírek
...
Alkotótárs

Mastercard® Alkotótárs: új alkotói ösztöndíj indul el

...
Hírek

Ottlik-másolattal és fantasztikus családi fotókkal érkezik az Esterházy-különszám!

...
Hírek

Törőcsik és Pilinszky - Csak úgy lettek egymás életében

...
Hírek

Már biztos, hogy fájdalmas véget ér a várva várt Dűne-film 

...
Hírek

Putyinnak ajánlaná az új könyvét Ken Follett

...
Hírek

David Attenborough elmeséli, mi történt a természettel, míg mi karanténban ültünk

...
Hírek

Bookline: Orvos-Tóth, Kepes és Matthew McConaughey a top3-ban

...
Hírek

Jól halad az Esterházy-könyvek feldolgozása

...
Hírek

Egy felmérés szerint a többség nem ért egyet Tóth Krisztinával Az arany ember ügyében

Még több olvasnivaló
...
Kritika

James Patterson és J.D. Barker első közös krimijükben rögtön bevágják az olvasót a mélyvízbe

A madártollas gyilkosságokban a nyomok minduntalan egyfelé mutatnak, és a mocskos kis titkok szép lassan mind napvilágra kerülnek.

...
Nagy

Királynak lenni sosem volt életbiztosítás

Király! – A magyar uralkodók véresen komoly históriája címmel írt könyvet a magyar királyokról Benedek Szabolcs. Interjúnkban szóba került az uralkodással járó kockázat, a nők szerepe és a Trónok harca, és kiderült az is, vajon melyik királyunkat mellőzi az utókor emlékezete.

...
Nagy

A pandémia alatt csak a pandémiáról lehet írni?

Milyen lesz az életünk, ha egyszer vége lesz a pandémiának? Mennyire lesz hangsúlyos a vírus és a karantén témája az irodalomban később? Ezeket a kérdéseket járták körbe a Dekameron-projekt című novelláskötet bemutatóján. 

...
Kritika

Jü Hua regénye megmutatja, milyen volt az élet fél évszázada Kínában

Kína egyik legismertebb kortárs írójának könyve egy kínai parasztember tragédiákkal teli életének bemutatása. Az Élni az elmúlt idő, a vissza nem térő ifjúság, az elherdált lehetőségek, az elveszített családtagok, a keserves tapasztalatok derűs, belenyugvó, mégis torokszorító összegzése.

...
Nagy

Simon Stålenhag: A technológia a túlélés eszköze lehet, de meg is ölhet minket

Kérdeztük a műveiben fellelhető gyerekkori emlékekről, arról, hogy lehet valami egyszerre retro és futurisztikus, hogyan kapcsolódik könyve az E.T-hez és azt is megtudhatjuk, szerinte mi kell ahhoz, hogy megbirkózzunk a klímaváltozással. Interjú.

...
Nagy

Sorsválasztás az irodalomban – Könyves válaszok Popper gondolataira

Az életünk determináltságát, az irányításban nekünk jutó részt vizsgálta Popper Péter Hogyan választunk magunknak sorsot? című könyve, a témában ugyanakkor rengeteg szépirodalmi mű is íródott, ezek közül mutatunk meg most párat!