Nem vagyunk mi állatok, pedig mi vagyunk a medvék

Nem vagyunk mi állatok, pedig mi vagyunk a medvék

Fredrik Backman Mi vagyunk a medvék című ifjúsági történetében a sportnak élő, északi kisváros állóvizébe ugrik bele páros lábbal az író. Gejzírként törnek föl a település felszíne alatt lappangó indulatok, amelyek önmagával való szembenézésre késztetik a közösséget. A nemi és a családon belüli erőszak, a kollektív apátia és a problémák szőnyeg alá söprése ellen szólal föl Backman. Elkészült az ötrészes televíziós adaptáció.

Bányász Attila | 2020. november 26. |
FREDRIK BACKMAN
Mi vagyunk a medvék
Ford.: Bándi Eszter, Animus, 2020, 384 oldal

Fredrik Backmant szeretik a filmesek: Az ember, akit Ove-nak hívtak és az Itt járt Britt-Marie után ez már a harmadik története, amelyből mozgókép készült. Az író utánozhatatlan stílusa persze megfilmesíthetetlen, de szerencsére írásai mondanivalóban, drámai fordulatokban és aprólékosan kidolgozott karakterekben gazdagok, amelyek értő kezekben élő-lélegző filmes világot teremtenek vászonra és képernyőre egyaránt. Peter Grönlund rendező korábbi filmjeiben már bizonyította, hogy milyen otthonosan mozog a svéd iparvárosi közösségekben, és mennyire érzékeny a társadalmi és politikai témákra. Björnstad északi medvevárosát mintha egyenesen neki találták volna ki. Könyörtelen objektívje rétegről rétegre hámozza meg e kis közösséget, hogy feltárja a valóját.

Björnstad a távoli északi erdőségekben megbújó kisváros, amelyben a közeli bánya bezárását követően nem nagyon akad munka. Így az emberek minden örömüket és bánatukat a sportban vezetik le. A medvevárosban (a svéd „björnstad” szó jelentése) a hoki az úr. Így elképzelhető, hogy milyen kitörő örömmel fogadják a kanadai sportkarrierjét hátrahagyó Peter Anderssont, aki kis családjával hokiedzőként vonul vissza szülővárosába. A sportsikereitől kissé arrogáns férfi rögtön rátelepszik a közösségi sportklubra, és nem mindenkinek tetsző változtatásokat visz végbe. Kisajátítja magának a junior hokicsapatot, és a csapat sztárjára, Kevinre építve új, taktikus csapatjátékot honosít meg. Nemtetszést vált ki, amikor a serdülők közül beválogatja a junior csapatba a fürge, bevándorló családból származó Amatot. Björnstad junior hokicsapata azonban megtáltosodva szárnyalni kezd.

A felhőtlen öröm kárászéletűnek bizonyul, amely egy csapásra hagymázas rémálomba fordul át a döntő napján. A kiváltó esemény nem csupán megosztja a kisvárost, a kialakuló morális válság a közösség széthullásával fenyeget.

A családon belüli erőszak nem csak fizikai formát ölthet. Ahogy a hokisztár Kevin apja rátelepszik a fia életére, folyamatosan rombolva a srác önértékelését, és sutba vágva az érzelmi igényeit, az kimeríti a lelki terror fogalmát. Mats, az apa a saját elmaradt sportkarrierjét akarja megélni a fia sikereiben, amitől Kevin kihasználtnak érzi magát. Hatalmas rajta a nyomás nemcsak a családja, de a közösség részéről is, hiszen a csapat húzójátékosa révén a siker az ő vállain nyugszik. Felelősség, kitüntető figyelem és egyben érzelmi mellőzöttség feszíti a fiú lelkét. „Csak a hoki van, anélkül szar se’ vagyok”, jegyzi meg kiábrándultan egy világos pillanatában, amikor épp szárba szökkenhetne a szerelem, és lehetősége nyílhatna egy normális párkapcsolat kialakítására. Ám az ölébe hulló siker éppoly arrogánssá és önteltté teszi, mint az edzőjét. „Minden a tiéd, csak el kell venned”, hangzik el a sorozatban, és az összezavarodott fiú ezt is teszi. Hiszen ő a király. Mi baj történhetne? Nos, a bajnak másik neve is van: következmény.

A szexuális erőszak bűncselekmény. Börtönbüntetéssel és meghurcoltatással jár. És komoly következményei vannak nemcsak az elkövető és az áldozat, de az egész közösség számára. A társadalom kötelessége az elkövető elleni fellépés mellett az áldozat iránti empátia. Ez azonban még ma, a metoo világában sem mindig teljesül. Megdöbbenéssel vegyes hitetlenkedés, ürügy keresése és félrenézés – egyfajta kollektív apátiáról számol be Backman a történetében. Ha nem veszünk róla tudomást, akkor nem érint minket, nem piszkol be, nyugodt szívvel besöpörhető a szőnyeg alá. Ez nem a mi problémánk. Hanem az egyéné. Hogy ő is tagja a közösségnek? Nos, már nem sokáig. A problémától mindig egyszerűbb megszabadulni, mint megoldani.

Backman és a sorozat a következményekkel szembesít minket, az egyéni tettnek a közösség tavában vetett újabb és újabb hullámaival, amelyek át-, meg átcsapnak a személyes sorsokon. Ha teszel valamit, itt mindenki vizes lesz. Úgyhogy kétszer gondold meg, mit csinálsz! Ezt kiegészítve azzal a másik egyetemes axiómával, hogy „amit nem szeretnéd, hogy tegyenek veled, azt te se csináld másokkal”, nos, már közelítünk a lényeghez.

Már csak jókora empátia hiányzik a boldogsághoz. Ez az, amiből sohasem elég, mert a mai kitikkadt társadalmunk szivacsként szívja magába.

A Mi vagyunk a medvék talán megérett rá, hogy ajánlott irodalom legyen a középiskolák, gimnáziumok számára.

FREDRIK BACKMAN
Egymás ellen
Ford.: Bándi Eszter, Animus, 2020, 416 oldal

Könyvben már itt is a folytatás, a tévében még jócskán várni kell rá. De már az első évad ügyesen megágyaz az elkövetkezőknek, hála Benjinek, Kevin legjobb barátjának (ha jól sejtem, őt veszik majd elő): érzékenysége és szexuális irányultsága célkeresztet rajzol a homlokára egy ilyen célt tévesztett, intoleráns társadalomban. Nincs nagyobb bátorság, mint szembenézni a fájdalommal, a félelemmel és önmagunkkal. Jó lenne, ha a tetteink következményeivel nem bátorság kérdése lenne. Hanem a lényünk része.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Ősszel érkezik a Mi vagyunk a medvékből készült sorozat az HBO-n

Ötrészes sorozatot készített az HBO Fredrik Backman Mi vagyunk a medvék című bestselleréből. Az adaptáció Beartown címmel ősszel fog debütálni, a rendezője Peter Grönlund.

...
Hírek

Skandináv és balti Szent Iván-napja a Millenárison

...
Általános cikkek

A sötét pont, avagy a kortárs skandináv irodalom jelentősége

2020 legjobb könyvei 50-11.
...
Nagy

2020 legjobb könyvei 10-1.

Itt a vége, megmutatjuk 2020 legjobb tíz könyvét, köztük a győztest! 

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 20-11.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is itt a 20-11. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 30-21.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is következzen a 30-21. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 40-31.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is fontolva haladunk, itt a 40-31.!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 50-41.

A koronavírus-járvány miatt a 2020-as év sok szempontból más volt, egyvalami viszont nem változott: ugyanolyan kíváncsisággal és lelkesedéssel olvastuk az új könyveket, és nem változott az sem, hogy ezeket az olvasmányélményeinket az év végén listába rendeztük. A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve. Addig is itt az első adag, 50-től 41-ig!

...
Hírek

Hogyan kokainozik a magyar?

Magyar kóla címmel írta meg Dezső András a kokain magyarországi útját. Kívülről néztünk meg egy száz évvel ezelőtti kokainbarlangot a könyvbemutató városi sétáján, de kiderült az is, hogy ki volt Kokós Lexi.

Mészöly 100
...
Nagy

Tíz fotó a 100 éve született Mészöly Miklós életéből

...
Gyerekirodalom

Mészöly botcsinálta meseírónak érezte magát

...
Nagy

Mészölytől idegen volt az elefántcsonttorony

Film / Színház / Muzsika
...
Kritika

Szuggesztív és szenvedélyes lett a Normális emberek adaptációja

...
Hírek

5 szuper darab, amiben csak egy színészre kell koncentrálni

...
Nagy

Ezeket a könyvadaptációkat nézzük 2021-ben

Hírek
...
Beleolvasó

Bereményi Géza Eldorádójának ősváltozata egy elbeszélés volt

...
Hírek

Így találta meg a könyveket Umberto Eco hatalmas könyvtárában

...
Hírek

Ismerd meg az illusztrátort, akit Murakami történetei inspirálnak

...
Hírek

Újabb Trónok harca-előzménysorozat készülhet

...
Hírek

Inspiráló Barbie lett Maya Angelou költő

...
Hírek

Adam Driverrel a Netflixre készül a Fehér zaj adaptációja

...
Hírek

Egy sebezhető Amerika képével vitte el a showt a 22 éves költő az elnöki beiktatáson

...
Hírek

Ősszel lesz a könyvfesztivál, nyáron az Ünnepi Könyvhét

...
Hírek

A Netflix új sorozatában Lupin palira veszi a francia elitet

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Vidéki ballada az Amerikai Álomról [zsebró]

J. D. Vance életrajza 2016-ban, Trump megválasztását követően robbant be a sikerlistákra. A saját családjának történetén keresztül mutatja be az amerikai fehér munkás középosztály széthullásának szociokulturális hátterét, és ezzel kvázi a Trump-jelenség megértésének egyik kézikönyve lett.

...
Nagy

Mikor kezdtük el félreérteni a boldogságot?

Oliver Burkeman pszichológiai témájú könyvet írt, ő maga mégsem pszichológus. Túladagolt boldogság című kötete egyszerre gondolatébresztő és meghökkentő olvasmány.

...
Nagy

Politika, robotok egy megosztott világban – A sci-fi trendjeiről beszélgettünk Jonathan Strahan szerkesztővel

Immár ötödik éve jelentkezik a Gabo a Jonathan Strahan szerkesztésében készült, az év legjobb fantasztikus novelláit tartalmazó válogatással. A szerkesztőt munkamódszeréről, a sci-fi jelenlegi állapotáról, és a világ helyzetéről is kérdeztük.