2015 legjobb könyvei: 50-41.

2015 legjobb könyvei: 50-41.

.konyvesblog. | 2015. december 14. |

untitled-1.jpg

2015-nek hivatalosan is vége, mert elkezdjük bemutatni az év végi 50-es listánkat.

Szokás szerint elmondjuk, hogy mint minden lista, ez is szubjektív, a Könyvesblog szerkesztőségének véleményét tükrözi. Idén sem tudtunk minden megjelenő könyvet elolvasni, bár újra megkíséreltük. Most is erősen a magyar szerzők felé húz a szívünk, ami annak köszönhető, hogy mindig sokkal jobban figyelünk a friss kortárs magyar irodalomra. 

Hétfőtől péntekig minden nap 10 könyvet mutatunk meg az 50-es listánkról. Indulhat az elégedetlenkedés, a dühöngés és az öröm, hogy ennyi jó könyv jelenik meg!  

50. J. J. Abrams, Doug Dorst: S. - Thészeusz hajója

J. J. Abrams, Doug Dorst: S. - Thészeusz hajója

Fordító: M. Bíró Júlia, Geopen Kiadó, 2015, 456 oldal, 8990 Ft

 

Az év legkülönlegesebb és legszebb könyvét biztosan a Geopen adta ki. Már azért hullámzás és vastaps járna nekik, hogy egy ennyire geek cuccot kiadtak. Az új Star Wars rendezője, JJ Abrams 2013-ban kitalált egy vizuális koncepciót, és egy történetet, amelynek megírását Doug Dorstra bízta. KÖNYVPORNÓ - az ember csak nézegeti-nézegeti, és sokáig nem nyúl hozzá az ezernyi extrát tartalmazó könyvcsodához, amiben szalvéta, családi fotó, újságkivágás, levelek, jegyzetlapok is megtalálhatók. Egyszerre több szálon futó történet, társasjáték és kirakós. Az S. egyrészt egy nagy titkok övezte (fiktív) irodalmi óriás, V. M. Straka utolsó, 1949-es regényét, a Thészeusz hajóját foglalja magában – ez egy amnéziás férfi megpróbáltatásait követi, ahogy egy különös, ijesztő hajón kutatja saját múltját és identitását. Az S. azonban az előbbi regény margóin elmesél egy másik történetet is: két egyetemista, egy nő és egy férfi kommunikál egymással a Thészeusz hajója lapjainak margóin, Straka eredeti szövegét elemezve, magyarázva, kutatva, és egymást egyre inkább megismerve. A hagyományos regényformából önálló világot épített, a könyv története kilépett a lapokról, hogy ezernyi apró részletben folytassa működését.

49. Yan Ge: Szecsuáni csípős

   

Yan Ge: Szecsuáni csípős

   

Fordította: Zombory Klára, Európa Könyvkiadó, 2015, 304 oldal, 2990 HUF

 

Gondosan felépített, mégis könnyed a Szecsuáni csípős, egyúttal pedig az év egyik legszórakoztatóbb szépirodalmi regénye. Yan Ge története egy képzeletbeli városkában játszódik, ahol a gyártulajdonos apa a család ügyeit a háttérből határozott matrónaként irányító, nyolcvanéves nagyi születésnapjára készül, közben rég nem látott rokonok, ivászatra mindig kapható haverok, és szeretők színes hada okoz egyre nagyobb fejfájást neki.

Interjúnk a szerzővel>>

48. Gárdos Péter: Hajnali láz

   

Gárdos Péter: Hajnali láz

   

Libri Könyvkiadó, 2015, 282 oldal, 3490 HUF

   

 

Az idei év egyik legkomolyabb nemzetközi könyvsikerét egy 2010-ben már megjelent könyv érte el. Gárdos Péter regénye azért került fel a listára, mert egyfelől az újrakiadással új szerkesztés is járt, másfelől a nemzetközi könyvvásárok sikerkönyve lett, adaptációja decemberben érkezik a mozikba. „Apám esőbe hajló nyári napon hajózott be Svédországba. A háború alig három hete ért véget” – ezekkel a szavakkal kezdődik a Hajnali láz. A rendező holokauszttúlélő édesapja, Miklós a háború után egy svédországi kórházban próbált erőre kapni. Nagyon súlyos tüdőbeteg volt, az orvosok hat hónapot jósoltak neki. A fiatalember azonban nem törődött a diagnózissal, élni akart. Elkérte a Svédországban lábadozó magyar lányok címeit, és sorra levelet írt nekik, összesen 117-et. Sokan válaszoltak is, közöttük volt a regénybeli Lili, akinek a neve igazából Ágnes. Leveleik csak az apa halála után kerültek elő egy szekrény mélyéről, melyeket Gárdos Péter egyetlen éjszaka alatt elolvasott. Ezekből írta meg később szülei nem mindennapi szerelmi történetét.

Interjúnk Gárdos Ágnessel>>

47. Papp-Zakor Ilka: Angyalvacsora

       
       

Papp-Zakor Ilka: Angyalvacsora 

JAK-PRAE.HU, 2015, 124 oldal, 2490 HUF

 

Papp-Zakor Ilka óriásit ment idén: 2014-et úgy fejezte be, hogy megnyerte a JAKkendő-díjat, idén bekerült a Horváth Péter Ösztöndíj három döntőse közé, valamint felkerült a Margó-díj 10-es listájára is, végül a Margón a Főváros fiatal tehetségeket támogató programja keretében ismerték el. Az elsőkötetes szerző novellái sötétek, szomorúak és szenvedélyesek: a kötet címadó novellájában úgy lövik le és eszik meg az angyalokat, mintha egy disznóvágáson lennénk, elolvasása után kicsit meg is utáljuk az emberiséget. Korábban azt írtuk: "Világa kicsit abszurd, kicsit mesei, kicsit mágikus, kicsit realista, és néha egészen hátborzongató. Hősei kiszolgáltatottak, tanulják az egyedüllétet és a megbocsájtást, és közben próbálnak jóban lenni önmagukkal." Papp-Zakor Ilka úgy rúgta be írói karrierjét, hogy már nagyon várjuk a következő könyvét.

Interjú a szerzővel, plusz a kötet nyitónovellája>>

46.  Mircea Cărtărescu: A test – Káprázat 2.

Mircea Cărtărescu: Káprázat 2. - A test

Fordította: Koszta Gabriella, L'Harmattan, 2015, 495 oldal, 3390 HUF

 

Káprázat-trilógiájának második részében anatómiai és testen kívüli utazásra indítja hősét Mircea Cărtărescu. Az utazás során megelevenedik a regénybeli Mircea gyerek- és ifjúkora a Ceaușescu-diktatúra idején, álmok, rémálmok és hallucinációk váltják egymást. Az olvasó a valóság és a mágikus realizmus határán egyensúlyoz, miközben ki sem mozdul az omladozó Bukarest romjai közül. A test súlyos olvasmány emlékezetről, idegpályákról, testnedvekről, és a metamorfózis képességével rendelkező csodalényekről, a pillangókról.

Interjúnk Cărtărescuval >>

Cărtărescu a Margó különkiadásán>>

45. Nádasdy Ádám: A vastagbőrű mimóza

Nádasdy Ádám: A vastagbőrű mimóza - Írások melegekről, melegségről

Magvető, 2015, 168 oldal, 2690 HUF

 

Annak, hogy A vastagbőrű mimóza megjelent, részben Grecsó Krisztián az oka. Ő volt, aki felkérte a szerzőt, hogy írjon tárcákat az Élet és Irodalomba, Nádasdy pedig a melegeket, melegséget választotta témául. Az ÉS-tárcák mellett korábban született témába vágó szövegek, interjúk, filmkritikák, megnyitóbeszéd is került a kötetbe. Derek Jarmantól Glenn Gouldig, a Túl a barátságontól a Teljes napfogyatkozásig számos izgalmas, elgondolkodtató, esetleg botrányos figura és alkotás megtárgyalódik, Nádasdy pedig épp olyan vicces, ironikus, de nagyon is komolyan veendő, mint amikor Shakespeare-ről, vagy saját versesköteteiben a hiányról, szerelemről beszél. Shakespeare természetesen ebből a könyvből sem maradt ki, az ELTE Bölcsészkarának Kari Tanácstermének íróasztala viszont nem élte túl a Nádasdyval való találkozást.

Interjúnk Nádasdyval>>

Olvass bele a kötetbe>>

44. Hazai Attila: A maximalista (és más írások)

Hazai Attila: A maximalista (és más írások)

Magvető, 2015, 144 oldal, 2690 HUF

 

Életének utolsó tizenkét évében Hazai Attila egyetlen szöveget publikált, ez volt A maximalista, melyben egy labilis villanyszerelő próbálta kijavítani múltbéli hibáit. Ez a szöveg lett a Hazai Attila Emlékére Alapítvány és Berta Ádám közös munkájaként megjelenő posztumusz kötet címadó novellája is. A kötetben olyan összetéveszthetetlenül hazais figurák bukkannak fel, mint a pillanatnyi amnéziát okozó teknősbéka, a vágya titokzatos tárgyának lángososbódéjába hajtó buszsofőr, az elrontott vacsora miatt a szekrénybe rejtőző és a feleség, aki semmitől sem riad vissza, hogy kicsinálja férjét, Lacit. Semmit sem lehet komolyan venni, és mindent nagyon komolyan kell. A maximalista kötéltánc a zsenialitás és a dilettantizmus határán.

Interjúnk Garaczi Lászlóval és Németh Gáborral Hazairól>>

43. Gerőcs Péter: Győztesek köztársasága

Gerőcs Péter: Győztesek köztársasága

Kalligram, 2015, 272 oldal, 2990 HUF

 

"Gerőcs Péter remek regényt írt egy fiatal srácról, aki minden nyűgével, bajával, víziójával és lendületével valami egészen feldolgozhatatlan művet hozott létre, a Győztesek köztársaságát, ahol partvonalra helyezett értelmiségiek a nyílt levelezést követő Facebook-politizálásba belebukva egy társadalmi kísérletben kénytelenek szerepelni " - így összegeztük Gerőcs Péter bátor és szórakoztató regényét, amiben egy Krétakör-szerű színház és alapítvány találkozik a politikával, hogy létrehozzanak egy disztópiába hajló társadalmi kísérletet, ami lehetne a magyar értelmiség Éhezők viadala, csak Jennifer Lawrence helyett Vincze Samura marad a félreértelmezett jó tett. Azt is írtuk, hogy Magyarország egy értelmiségi Éden Hotel, amiben a herevasaló Berki Krisztián helyett a Krétakör a porondmester. Gerőcs Péter új regénye, a Győztesek köztársasága eleinte krimibe bújtatva meséli el egy fiatal, meleg értelmiségi drámáját, érinti a jelenlegi kulturális élet örök kérdéseit megélhetésről, kibontakozásról és politikai prostitúcióról, hogy a végén egy disztópiába fusson ki, amiben szociológusok, mérnökök és bölcsészek költöznek össze egy falanszterbe.

Kritikánk a könyvről>>

42. Forgách András: Élő kötet nem marad

Forgách András: Élő kötet nem marad

Jelenkor Kiadó, 2015, 248 oldal, 3490 Ft

 

Teljes titoktartás mellett a Robert Capa Központban megnyílt Jelentések című kiállításra időzítve jelent meg Forgách András Élő kötet nem marad című könyve, ami műfajilag vegyes könyv, tematikailag viszont egyáltalán nem. A szerző kikérte az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárától szülei, Forgách Marcell és Avi-Shaul Bruria aktáit, amelyekből két, számára idegen figura élettörténete bontakozik ki. Pápai néven szervezték be apját, majd annak súlyos depressziója miatt rögtön a héberül beszélő feleségét állították csatasorba Pápainé néven 1975-ben. Az Élő kötet nem marad cím a titkos jelentések legvégén olvasható: 1985. december 28-án zárták le az apa és az anya, Marcell és Bruria dossziéit, amelyekről Forgách András 2014 márciusában értesül. Hogyan dolgozza fel a fiú anyja történetét? Miben hasonlít az anya és a Pápainé alakja?

Kritikánk a könyvről>>

Interjú Forgách Andrással>>

Hosszú részlet a könyvből>>

41. David Vann: Akvárium

David Vann: Akvárium

Fordító: Lázár Júlia, Tarandus Kft., 256 oldal, 2015, 2990 Ft

 

Zavarba ejtő, szándékoltan egyenetlen stílusa van David Vann regényének. A cselekmény bizarr atmoszférájú meseként indul: a vörös kézhalak, tűhalak, cápák, tengeri csikók társaságában megismert, halrajongó öregemberről sokáig nem is dönthető el, hogy valóban létezik-e, vagy csak Caitlin lázas képzeletének szüleménye. Vann a mélyvízbe dobja olvasóját, és az álomszerű jelenetekből hirtelen nagyon is valóságos családi horror lesz, brutális fizikai erőszakkal és lelki terrorral súlyosbítva. Az akvárium tetején egyre sötétebb titkok úszkálnak, a főszereplő kislánynak pedig pillanatok alatt fel kell nőnie.

Kritikánk a regényről >>

Olvass bele>>

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.