Szentesi Éva: A mai napról nincsenek emlékeim - konyvesmagazin.hu

Szentesi Éva: Mi az életed, ha 8 óra 27 perc az átlagos napi képernyőidőd?

Soha nem ül a repülőn a szárny mögé Szentesi Éva, aki új regényében, A mai naphoz nincsenek emlékeimben nem engedi, hogy bármi kitakarja a nézőpontját. Ennek ellenére szerinte a jó világ utolsó napjait nem vesszük észre, mert kitakarja a képernyőnk. 

vl | 2024. július 09. |

Ha voltál már koncerten, amit végigfotóztál vagy -videóztál, akkor te sem voltál képes megélni a jelent, rögtön a múltnak és a nosztalgiának is dolgoztál: ebben az általunk létrehozott hazugságban játszódik Szentesi Éva regénye. Az élet egy folyamatosan maximumon pörgő emlékgyár: fotózunk, rögzítünk, dokumentálunk megosztunk, kiírjuk, kommenteljük az életünket. Persze, csak a jót vagy a filterezettet, mert megerősíti és leplezi a valóságot magunk és mások előtt is. Az algoritmus megerősíti ezeket a képeket, így újratermeli a fiktív valóságunkat.

Szentesi Éva szerint minden elveszett

Saját életünket legyártjuk magunknak és mások számára, míg a végén azt se tudjuk, kik vagyunk. De Szentesi tudja, a teste mindennap emlékezteti rá. 

A könyv címe erre a gyárra is utal, miközben arra is, hogy ez talán csak egy átlagos nap volt, amire egyébként nagyon tudunk vágyni. 

És ahogy a könyv megjelenését követően a blogján olvashatjuk, semmi másra nem vágyik, mint napokra, amiknek nincs emléke.

Miközben a főszereplő nyugodt, de izgalmas párkapcsolat építésébe kezd, próbál egészséges maradni, szembenézni a társadalmi elvárásokkal, ami egy nőt megfojthat, addig a világ felrobban körülötte: képzeljünk el egy eszközhasználót, aki a legsúlyosabb doomscrolling közben valamiért felnéz a telefonjából, és rájön, hogy ebben az iszonyatos digitális zajban felszámolta önmagát. 

Pont emiatt a saját életüket monetizáló, illetve fikcionalizáló influenszerek észre se veszik, hogy a jó világ utolsó napjait élik, mert nem tudnak róla. 

A borító egy összeollózott címlap, vagyis egy kreatív álvalóság, alapját John Webb kollázsképe adja: az óriási nap előtt a tengerparton egymást átkarolva sétál egy fürdőruhás pár: egyszerre idilli és posztapokaliptikus. Zatykó Fanny borítótervező ütős munkája (a legjobb a Behance alapján), főleg, ahogy gerincre tette Szentesi nevét. 

Távolságtartás és képernyőidő

Ha a múlt héten napi 8 óra 27 perc volt az átlagos képernyő időd, akkor az jó vagy rossz? Szentesi főszereplőjének sztorijába itt kapcsolódunk be, itt kezdődik a regény, körbenéz, és magában a másikat látja meg. És felteszi a kérdést (itt el is olvashatod ezt a részt), hogy mi jár egy csonkolt, gyerektelen nőnek? 

Szentesi soha nem a távolságtartásban volt jó, se elbeszélői, se nyelvi szempontból. És mi történik: Szentesi úgy kezd történetmesélésbe, hogy eltávolítja magától főszereplőjét.

Viszont: az E/3. miatt talál vissza magához a szerző, aki szabadon ventillál instavilágról, digitális függőségről, fogyasztási szokásokról, társadalmi elvárásokról. 

Az elbeszélői helyzetet ebből az idézetből lehet megérteni: „Egy nőnek nem lehet múltja, egy nő nem múlik el, csak eltűnik. Egy nőnek csak jelene van. Egy nőnek jövője sincs, mert ha megöregszik, már nem látszik, legfeljebb csak borús viszonylatokban. A nő szigorúan csak a jelenben létezik, abban hasznosítja önmagát, a tudását, a szépségét, a bőrét itt és most viszi vásárra.” 

És szerinte még mindig ott tartunk, hogy hiába írnak a női testről a mainstream női magazinok, az eredmény: a nők nem akarják látni magukat. Így veszítették el a nők a kapcsolatot a valósággal (erről beszélt a margós bemutatón is).

Ventillálásban és rövid, mainstream kultúrakritikában Szentesi nagyon ügyesen mozog, mondhatni nagy kedvvel kezd el beszélni arról, hogy az életünket hogyan számolja fel a közösségi média. És amire soha nem számítottam: ő az első, aki ír kontextusába helyezve a lemondó köztársasági elnökről, akinek férfiak helyett kellett elvinnie a balhét. 

Szentesi Éva nem viszi el a balhét, hanem megcsinálja, és csak nevet, ahogy Papp Dávid fotóján a hátsó borítón.

Olvass minket e-mailben is!

  • Személyes ajánló a legérdekesebb tartalmainkról!
  • Extra tartalom csak feliratkozóknak!
  • Így biztosan nem maradsz le a legfrissebb könyves hírekről!
  • Nem spammelünk, heti 1-2 levelet küldünk.

Könyves Magazin Hírlevél

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Szentesi Éván komoly műtétet hajtottak végre

A daganat, amit néhány hete találtak Szentesi Évánál, kiterjedtebb volt, mint korábban gondolták.

...
Nagy

A fájdalom barát, ha megtanuljuk dekódolni a jelzéseit – Szentesi, Havas, Biró és Cserna-Szabó a Margón

A Tavaszi Margó pénteki és szombati napján a valóság és a fikció viszonya több írónál felmerült, Szentesi Éva teltházas könyvbemutatóján pedig legbensőbb énünk megismerése is szóba került.

...
Beleolvasó

Egy csonkolt, gyerektelen nőnek nem jár a szerelem? – Olvass bele Szentesi Éva könyvébe!

Szentesi Éva A mai naphoz nincsenek emlékeim című kötetében egy olyan nő körvonalai rajzolódnak ki, akin a közvélemény elvárásai nagyobb sebet ejtenek, mint a drasztikus műtéti beavatkozások. Olvass bele!

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

3 ok, amiért a home office pszichésen megterhelő + 3 könyv segítségül

Ugyan a home office nagyobb szabadságot és autonómiát biztosíthat, olyan hátulütői vannak, amikre elsőre nem feltétlenül gondolnánk. 

...
Zöld

Mit tehet egy nő, ha lebénul az arca és elveszti a mosolyát? Olvass bele Sarah Ruhl könyvébe!

Sarah Ruhl az élete minden területén sikeresnek érezte magát, amikor az arca lebénult. Mi mindent jelent valójában egy mosoly? Mutatunk egy részletet a könyvéből!

...
Zöld

A narcisztikus személyiség kinőhető? + 2 könyv a témában

Kutatás készült arról, hogyan változnak a narcisztikus személyiségjegyek az ember élete során. A cikk végén két könyvet is ajánlunk a narcizmus témájában.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A Dűne: Prófécia nővérei boszorkányok vagy megmentők? Nézd meg az új előzetest!

A Dűne-filmek előtt tízezer évvel játszódó sorozatban a Bene Gesserit szövetség felemelkedését és hatalmi harcát láthatjuk majd.

...
Szórakozás

A sógunt 25 kategóriában jelölték Emmy-díjra

De a televíziós díjakért más népszerű adaptációk is versenyben vannak a nagy sikerű A sógun mellett.

...
Szórakozás

Harrenhal átka kerget őrületbe a Sárkányok házában?

Különös dolgok történnek Daemon Targaryennel, aki Harrenhal baljós várában időzik a Sárkányok háza utóbbi epizódjaiban. Egy kis westerosi történelmi gyorstalpaló következik.

Hírek
...
Beleolvasó

Örülök, hogy meghalt az anyám – Olvass bele a volt hollywoodi gyereksztár memoárjába!

...
Beleolvasó

Fukuyama a klasszikus liberalizmus elveinek válságát vizsgálja – Olvass bele!

...
Szórakozás

A Normális emberek sztárja szívesen visszatérne Marianne karakteréhez

...
Hírek

Gypsy Rose Blanchard maga olvassa fel memoárját hangoskönyvben

...
Hírek

Salman Rushdie ősszel érkező regénye a tökéletes birodalom bukásáról szól

...
Szórakozás

Anthony Hopkins római császárt alakít egy új gladiátoros sorozatban

Polc

A háromtest-probléma nyomasztó történelemkönyv a jövőről

...

Szeretnék-e Murakami Haruki szomszédja lenni?

...

A Nagy Svájci: eszelős vágy, hazugságok és a traumaipar görbe tükre

...

Tove Ditlevsen önéletrajzi trilógiája gyógyszerfüggésről, abortuszokról, íróvá válásról mesél

...
Listák&könyvek
...
Nagy

4 új, vérfagyasztó krimi a forró nyári napokra

...
Nagy

4 új romantikus regény, amit még szerezz be augusztusra

...
Nagy

8 könyv, ami a legmelegebb napot is elviselhetővé teszi