Maksai Kinga thrillerében egyetlen pillanat alatt pukkan ki a tökéletes élet buborékja

Maksai Kinga thrillerében egyetlen pillanat alatt pukkan ki a tökéletes élet buborékja

Több gyerekkönyv után a felnőtt olvasók felé fordult Maksai Kinga, Most már biztosan hazaér című pszicho-thrillerének hősnője pedig egy atomjaira hullott élet darabkáit próbálja összekaparni kezdetben inkább kevesebb, mint több sikerrel. A kötet a domestic noirok határán mozog, miközben egy erős női szűrőt alkalmazva rengeteg kérdést felvet bizalomról, hűségről, barátságról. A kötet bemutatója vasárnap lesz a Margón.

Ruff Orsolya | 2022. június 12. |
Maksai Kinga
Most már biztosan hazaér
21. Század Kiadó, 2022, 397 oldal
-

A tökéletes családi élet mázán akkor jelennek meg az első repedések, amikor Dóra férje, Péter nem megy haza a céges buliból. A hová tűnhetett? kérdésre a kezdet kezdetén még viszonylag sokféle válasz adható, ezek köre viszont rohamosan szűkülni kezd. Megcsalásról lenne szó, belekeveredett volna a férfi valami illegális dologba, vagy leleplezett a cégnél egy zűrös ügyet? A rendőrség nyomoz, a szomszédok kíváncsiskodnak, Dórát pedig elemészti az aggodalom. Persze mindenki készséges, viszont az is hamar kiderült, hogy nem biztos, hogy mindenkit a jó szándék vezérel. Felbukkan például Péter munkatársa, aki bizonyos fájlokat szeretne megszerezni a férfi számítógépéről, vagy ott az idegesítő szomszédasszony, Mónika, aki korábban kétes eredetű fájdalomcsillapítókat kapott Dóra férjétől.

A fiatal nő helyzetét nem könnyíti meg az sem, hogy miközben a férje nyomait kutatja, egyéves kisfiuk, Andris a nap huszonnégy órájában követeli a figyelmét és az energiáját. Segítsége – egyetlen barátnőt leszámítva – nem nagyon van, rokonaival finoman szólva is távolságtartó a kapcsolata. Nagyjából a hetvenedik oldal környékén jön el ugyanakkor az a pont, amikor az olvasó gyanakodni kezd, és szöget üt fejében a gondolat, hogy

vajon minden úgy van-e, ahogy az Dóra szemszögéből elénk tárul.

Vajon olvasóként mi magunk teljesen megbízhatunk-e Dóra elbeszélésében, vajon tényleg kristálytiszták-e az emlékei, és nem maradt valami fontos részlet homályban, ami esetleg teljesen más megvilágításba helyezné az eseményeket? Maksai Kinga hőse mindent összevetve csodálatos megbízhatatlan narrátor, a bizonytalansággal teli érzést ráadásul még az is fokozza, hogy történetében az álom és ébrenlét határai az egészségesnél többször összemosódnak.

A domestic noir egyik műfaji alapvetése, hogy a négy fal között és a zárt ajtók mögött kegyetlenebb dolgok történhetnek két ember között, mint azt a kívülállók közül bárki is képzelné. A Most már biztosan hazaér világában az otthoni béke intakt marad annyiban, hogy a rettenet odakint történik a nagyvilágban (ld: elveszett férj), ugyanakkor a fenyegetettség, a paranoia, a kétely a főhős mindennapjainak részévé válik. Ráadásul Dóra is mindent megtesz azért, hogy

ő maga is gyanússá váljék:

saját szakállára nyomozni kezd, rosszul emlékszik bizonyos mozzanatokra, egyes információmorzsákat szándékosan vagy akaratán kívül visszatart, stb. Hamar érzelmi libikókába kerül, ahonnan képtelenség kiszállni. Mindehhez hozzájön az is, hogy Dóra nem egy mobilis ember, kisgyerekes anyaként limitáltak a lehetőségei, de az anyaság adja az erőt is ahhoz, hogy ne zuhanjon teljesen magába.

Maksai Kinga a pszicho-thriller zsánerébe csomagolva egy erős női történettel is megkínálja olvasóit, mivel a kételyek kibogozása mellett olyan kérdéseket is megpendít, amelyek minden körülmények között érvényesek egy húszas-harmincas nő esetében. Élethelyzetéből adódóan Dórának sokáig a férje jelenti a legfontosabb kapcsot a külvilághoz, de mi történik akkor, ha ez a kapocs eltűnik, és ott marad a legfőbb támasza nélkül? Milyen vágyai vannak és milyen vágyai lehetnek egy ilyenformán traumatizált asszonynak, hogyan lehet kitörni egy beszűkült élethelyzetből, kiben lehet megbízni, és mikor jön el a felismerés, hogy saját magában is meg kellene bíznia? A Most már biztosan hazaér egy red herringekkel alaposan megpakolt, jó ritmusú lélektani krimi, amelynek a hangsúlyai kicsit csúszkálnak a magánéleti és a nyomozós szál között, de a figyelmet és a feszültséget képes fenntartani a végkifejletig. Az események filmszerűen peregnek, és a filmszeretőknek külön öröm, hogy az amúgy médiát is tanító szerző rengeteg filmes utalással szórta meg a thrillert, így a rejtélyek megoldása mellé egy elég tisztességes filmográfiát is összerakhatunk magunknak a könyv végére.

Bemutató
Maksai Kinga új könyvének bemutatója június 12-én 13.45-kor lesz a Margó Irodalmi Fesztiválon. Részletek erre>>
Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Domestic noir – Míg a halál el nem választ?

...
Beleolvasó

Mi alapján mondja meg egy gyerek, hogy valami igazi vagy sem?

A Merítés-díjjal kitüntetett (2019) Mia&Maja írójának új regényében a "nem olyan szuper" csapat éppen kezdene visszarázódni az iskolai hétköznapokba, amikor egy új játékkal megkeresi őket egy csupa fiatal zseniből álló startup cég.

...
Nagy

"Van itt meló, van itt tennivaló" - Önálló portált kapott a magyar krimi

Négy, a krimi iránt elkötelezett író, szerkesztő, tanár összefogott és megalapította a Magyar krimiszemlét, azaz a magyar krimi kritikai portálját.

Még több olvasnivaló
...
Hírek

5 könyv a balatoni strandoláshoz

Végre kitört a nyári szünet és megérkezett a strandidő is, ennek apropóján olyan könyveket gyűjtöttünk össze, amelyek a Balatonhoz kapcsolódnak. Van köztük romantikus regény, novelláskötet, krimi és gyerekkönyv is. 

...
Zöld

Miért fenyegető a nő sikere a férfi számára?

Chimamanda Ngozi Adichie nigériai-amerikai feminista szerző könyvében és TED Talk videójában a női természet félreértéséről mesélt, és arról, miért is kellene mostantól másként nevelnünk fiainkat és lányainkat.

...
Nagy

Nixon nem úszta meg a lehallgatási botrányt - 50 éves a Watergate

1972. június 17-ére virradó éjjel pattant ki az Egyesült Államokban a Watergate-ügy, amelynek nyomán Richard Nixon - az amerikai elnökök közül egyedüliként - kénytelen volt lemondani tisztségéről. Az ügyről két könyvet is írt a botrányt kirobbantó két újságíró, Bob Woodward és Carl Bernstein - utóbbival volt szerencsénk már interjúzni is.

Hírek
...
Hírek

Június 30-ig nevezhettek a Margó-díjra!

...
Nagy

Vonnák Diána: Meg akartam hekkelni ezt a felnőtt életet [E/3]

...
Hírek

75 éve jelent meg először Anne Frank naplója

...
Könyvtavasz

Zseniális állatok: van, amelyik popcorn-szagot áraszt

...
Zöld

Ne etesd a vízimadarakat – inkább figyeld meg vagy rajzold le őket!

...
Gyerekirodalom

Borzongató szellemhistória tíz éven felülieknek

...
Könyvtavasz

Az életközépi válság nem tart örökké

...
Szórakozás

A Semmi kezdetben botrányt okozott, most film készült belőle

...
Hírek

Ne dobd ki a megunt könyveket!

...
Hírek

Amber Heard könyvben írná meg a Johnny Depp-pel való kapcsolatát

...
Promóció

Hogyan fokozhatod igazán az olvasás élményét?

...
Promóció

Melyik az az ital, ami írók és költők ezreinél a múzsa csókja?

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Borzongató szellemhistória tíz éven felülieknek

Holden Rose ifjúsági regénye borzongató nyári olvasmány, amelyben egy szellemalak keseríti meg a főhős életét, de a fantasy szálon kívül fontos témája még a kötetnek a zaklatás, a barátság és a bizalom is.

...
Gyerekirodalom

„Van a kezemben olyasmi, amivel meg tudom nevettetni az embereket” - 95 éves lenne Dargay Attila

...
Gyerekirodalom

Könyvesblokk: A TikTok-sikertől a görög istennőkig

A Könyvesblokkba mindig a legújabb megjelenések közül válogatunk, és ezúttal a friss ifjúsági kötetek közül hoztunk hármat.