Maksai Kinga thrillerében egyetlen pillanat alatt pukkan ki a tökéletes élet buborékja

Maksai Kinga thrillerében egyetlen pillanat alatt pukkan ki a tökéletes élet buborékja

Több gyerekkönyv után a felnőtt olvasók felé fordult Maksai Kinga, Most már biztosan hazaér című pszicho-thrillerének hősnője pedig egy atomjaira hullott élet darabkáit próbálja összekaparni kezdetben inkább kevesebb, mint több sikerrel. A kötet a domestic noirok határán mozog, miközben egy erős női szűrőt alkalmazva rengeteg kérdést felvet bizalomról, hűségről, barátságról. A kötet bemutatója vasárnap lesz a Margón.

Ruff Orsolya | 2022. június 12. |
Maksai Kinga
Most már biztosan hazaér
21. Század Kiadó, 2022, 397 oldal
-

A tökéletes családi élet mázán akkor jelennek meg az első repedések, amikor Dóra férje, Péter nem megy haza a céges buliból. A hová tűnhetett? kérdésre a kezdet kezdetén még viszonylag sokféle válasz adható, ezek köre viszont rohamosan szűkülni kezd. Megcsalásról lenne szó, belekeveredett volna a férfi valami illegális dologba, vagy leleplezett a cégnél egy zűrös ügyet? A rendőrség nyomoz, a szomszédok kíváncsiskodnak, Dórát pedig elemészti az aggodalom. Persze mindenki készséges, viszont az is hamar kiderült, hogy nem biztos, hogy mindenkit a jó szándék vezérel. Felbukkan például Péter munkatársa, aki bizonyos fájlokat szeretne megszerezni a férfi számítógépéről, vagy ott az idegesítő szomszédasszony, Mónika, aki korábban kétes eredetű fájdalomcsillapítókat kapott Dóra férjétől.

A fiatal nő helyzetét nem könnyíti meg az sem, hogy miközben a férje nyomait kutatja, egyéves kisfiuk, Andris a nap huszonnégy órájában követeli a figyelmét és az energiáját. Segítsége – egyetlen barátnőt leszámítva – nem nagyon van, rokonaival finoman szólva is távolságtartó a kapcsolata. Nagyjából a hetvenedik oldal környékén jön el ugyanakkor az a pont, amikor az olvasó gyanakodni kezd, és szöget üt fejében a gondolat, hogy

vajon minden úgy van-e, ahogy az Dóra szemszögéből elénk tárul.

Vajon olvasóként mi magunk teljesen megbízhatunk-e Dóra elbeszélésében, vajon tényleg kristálytiszták-e az emlékei, és nem maradt valami fontos részlet homályban, ami esetleg teljesen más megvilágításba helyezné az eseményeket? Maksai Kinga hőse mindent összevetve csodálatos megbízhatatlan narrátor, a bizonytalansággal teli érzést ráadásul még az is fokozza, hogy történetében az álom és ébrenlét határai az egészségesnél többször összemosódnak.

A domestic noir egyik műfaji alapvetése, hogy a négy fal között és a zárt ajtók mögött kegyetlenebb dolgok történhetnek két ember között, mint azt a kívülállók közül bárki is képzelné. A Most már biztosan hazaér világában az otthoni béke intakt marad annyiban, hogy a rettenet odakint történik a nagyvilágban (ld: elveszett férj), ugyanakkor a fenyegetettség, a paranoia, a kétely a főhős mindennapjainak részévé válik. Ráadásul Dóra is mindent megtesz azért, hogy

ő maga is gyanússá váljék:

saját szakállára nyomozni kezd, rosszul emlékszik bizonyos mozzanatokra, egyes információmorzsákat szándékosan vagy akaratán kívül visszatart, stb. Hamar érzelmi libikókába kerül, ahonnan képtelenség kiszállni. Mindehhez hozzájön az is, hogy Dóra nem egy mobilis ember, kisgyerekes anyaként limitáltak a lehetőségei, de az anyaság adja az erőt is ahhoz, hogy ne zuhanjon teljesen magába.

Maksai Kinga a pszicho-thriller zsánerébe csomagolva egy erős női történettel is megkínálja olvasóit, mivel a kételyek kibogozása mellett olyan kérdéseket is megpendít, amelyek minden körülmények között érvényesek egy húszas-harmincas nő esetében. Élethelyzetéből adódóan Dórának sokáig a férje jelenti a legfontosabb kapcsot a külvilághoz, de mi történik akkor, ha ez a kapocs eltűnik, és ott marad a legfőbb támasza nélkül? Milyen vágyai vannak és milyen vágyai lehetnek egy ilyenformán traumatizált asszonynak, hogyan lehet kitörni egy beszűkült élethelyzetből, kiben lehet megbízni, és mikor jön el a felismerés, hogy saját magában is meg kellene bíznia? A Most már biztosan hazaér egy red herringekkel alaposan megpakolt, jó ritmusú lélektani krimi, amelynek a hangsúlyai kicsit csúszkálnak a magánéleti és a nyomozós szál között, de a figyelmet és a feszültséget képes fenntartani a végkifejletig. Az események filmszerűen peregnek, és a filmszeretőknek külön öröm, hogy az amúgy médiát is tanító szerző rengeteg filmes utalással szórta meg a thrillert, így a rejtélyek megoldása mellé egy elég tisztességes filmográfiát is összerakhatunk magunknak a könyv végére.

Bemutató
Maksai Kinga új könyvének bemutatója június 12-én 13.45-kor lesz a Margó Irodalmi Fesztiválon. Részletek erre>>
Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Domestic noir – Míg a halál el nem választ?

...
Beleolvasó

Mi alapján mondja meg egy gyerek, hogy valami igazi vagy sem?

A Merítés-díjjal kitüntetett (2019) Mia&Maja írójának új regényében a "nem olyan szuper" csapat éppen kezdene visszarázódni az iskolai hétköznapokba, amikor egy új játékkal megkeresi őket egy csupa fiatal zseniből álló startup cég.

...
Nagy

"Van itt meló, van itt tennivaló" - Önálló portált kapott a magyar krimi

Négy, a krimi iránt elkötelezett író, szerkesztő, tanár összefogott és megalapította a Magyar krimiszemlét, azaz a magyar krimi kritikai portálját.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni

Ódor Lajos közgazdásszal, Szlovákia volt miniszterelnökével a Mindentudók kézikönyve című kötete budapesti bemutatója előtt beszélgettünk általános műveltségről, oktatásról és a lányának tett ígéretről. Interjú.

...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

ADVENT
...
Könyves Advent

Francia és skandináv receptek, magyar írók kedvencei, fenntartható konyha – 10 gasztrokönyv karácsonyra

Kevesebb mint egy hónappal karácsony előtt olyan, most megjelent gasztrokönyveket ajánlunk, melyek színt vihetnek a készülődésbe, de ajándéknak is tökéletesek.

...
Könyves Advent

A kis Miri elhatározza, hogy meglesi az angyalokat egy karácsonyi éjszakán

A Miri-történetekben Fenyvesi Orsolya hétköznapi helyzetekről mesél, meghintve varázsporral. Ki hitte volna, hogy a karácsonyi angyalok ilyen huncutok, és hogy a telihold segít legyűrni a szomorúságot? Olvass bele!

...
Könyves Advent

Forró asztallapon pattogó jéghideg eperszemek ‒ 10 verskötet a fa alá

Visszanyerhető-e az ősállapot? Át- vagy fölülírható-e egy végzetes hiba? Karácsonyi válogatásunkban friss hangokat ajánlunk, de terítékre kerülnek a magyar költészet klasszikusainak kötetei is.

...
Könyves Advent

Tüdős Klára becsvágyát a családja értetlenkedése is fűtötte

Olvass bele Bódis Kriszta Korzón a pokolba című kötetébe!

...
Könyves Advent

A Baska magyarul beszél egy Benes-dekrétumok elől menekülő család drámájába avat be

A 12 éves Baska József és családja 1947-ben menekült Magyarországra a Beneš-dekrétumok és a kitelepítés elől. Felnőttként megírta, hogy mi történt azon a sorsdöntő téli éjszakán. Olvass bele a kötetbe!

...
Könyves Advent

Egy autista srác természethez írt szerelmes levele

Dara McAnulty magával ragadó, lírai hangvételű könyve, az Egy ifjú természetbúvár naplója a természettel való mély kapcsolatát tárja fel, de olvashatunk benne az aktivista munka és az autista lét mindennapi kihívásairól és örömeiről is. Olvass bele!

Még több olvasnivaló
...
Nagy

2023 legjobb könyvei 40-31.

Könyvek, amik megérintettek, felráztak, elgondolkodtattak, megnevettettek, megleptek minket – nekünk ezek voltak 2023 legemlékezetesebb olvasmányai. Íme, az év végi listánk újabb tízese.

...
Nagy

Vesna Lemaic: A kétféle migráció megosztja az embereket

A szlovén Vesna Lemaic Szíves fogadtatás című novelláskötetét az őszi Margón mutatták be, előtte a szerzővel kétféle migrációról, aktivizmusról és a horrorfüggőségéről is beszélgettünk.

...
Kritika

Auster vénülő fenomenológusa még él ugyan, de már elkezdett kicsekkolni a világból

A Baumgartner az öregedés, az emlékezés és a gyász regénye, melyben Auster idős főhősén keresztül, önéletrajzi elemek sokaságát felhasználva néz szembe a múlttal és készít egyfajta édesbús, nosztalgikus számvetést. Ez a hét könyve.

Hírek
...
Könyves Advent

Francia és skandináv receptek, magyar írók kedvencei, fenntartható konyha – 10 gasztrokönyv karácsonyra

...
Hírek

Eredményes volt a sztrájk: fizetésemelés és bónusz Hollywoodban

...
Hírek

Szvoren Edina és Kukorelly Endre kapta idén a Füst Milán-díjat

...
Panodyssey

Kihirdették a Panodyssey legújabb pályázatának rövidlistáját

...
Könyves Advent

Forró asztallapon pattogó jéghideg eperszemek ‒ 10 verskötet a fa alá

...
Nagy

Kiss Edina: Az írás számomra életismeret

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

A gyerekek a legfontosabbak a világon! – Maria Montessori tudása ma is érvényes

A Kicsikből NAGYOK sorozat legújabb része az olasz Maria Montessori kivételes életét dolgozta fel a gyerekek számára is fogyasztható módon. 

...
Könyves Advent

Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

Karácsonyhoz közeledve 10 olyan gyerekkönyvet ajánlunk, melyek valamilyen módon kötődnek a kicsik által várva várt ünnephez.  

...
Gyerekirodalom

Kiss Ottó versei betegségről, Istenről és szerelemről beszélnek gyermeki bölcsességgel

Kiss Ottó nagysikerű kötetének, a Csillagszedő Máriónak idén, a szerző hatvanadik születésnapja alkalmából jelent meg a folytatása Ég Bolt címen.