Maksai Kinga thrillerében egyetlen pillanat alatt pukkan ki a tökéletes élet buborékja

Maksai Kinga thrillerében egyetlen pillanat alatt pukkan ki a tökéletes élet buborékja

Több gyerekkönyv után a felnőtt olvasók felé fordult Maksai Kinga, Most már biztosan hazaér című pszicho-thrillerének hősnője pedig egy atomjaira hullott élet darabkáit próbálja összekaparni kezdetben inkább kevesebb, mint több sikerrel. A kötet a domestic noirok határán mozog, miközben egy erős női szűrőt alkalmazva rengeteg kérdést felvet bizalomról, hűségről, barátságról. A kötet bemutatója vasárnap lesz a Margón.

Ruff Orsolya | 2022. június 12. |
Maksai Kinga
Most már biztosan hazaér
21. Század Kiadó, 2022, 397 oldal
-

A tökéletes családi élet mázán akkor jelennek meg az első repedések, amikor Dóra férje, Péter nem megy haza a céges buliból. A hová tűnhetett? kérdésre a kezdet kezdetén még viszonylag sokféle válasz adható, ezek köre viszont rohamosan szűkülni kezd. Megcsalásról lenne szó, belekeveredett volna a férfi valami illegális dologba, vagy leleplezett a cégnél egy zűrös ügyet? A rendőrség nyomoz, a szomszédok kíváncsiskodnak, Dórát pedig elemészti az aggodalom. Persze mindenki készséges, viszont az is hamar kiderült, hogy nem biztos, hogy mindenkit a jó szándék vezérel. Felbukkan például Péter munkatársa, aki bizonyos fájlokat szeretne megszerezni a férfi számítógépéről, vagy ott az idegesítő szomszédasszony, Mónika, aki korábban kétes eredetű fájdalomcsillapítókat kapott Dóra férjétől.

A fiatal nő helyzetét nem könnyíti meg az sem, hogy miközben a férje nyomait kutatja, egyéves kisfiuk, Andris a nap huszonnégy órájában követeli a figyelmét és az energiáját. Segítsége – egyetlen barátnőt leszámítva – nem nagyon van, rokonaival finoman szólva is távolságtartó a kapcsolata. Nagyjából a hetvenedik oldal környékén jön el ugyanakkor az a pont, amikor az olvasó gyanakodni kezd, és szöget üt fejében a gondolat, hogy

vajon minden úgy van-e, ahogy az Dóra szemszögéből elénk tárul.

Vajon olvasóként mi magunk teljesen megbízhatunk-e Dóra elbeszélésében, vajon tényleg kristálytiszták-e az emlékei, és nem maradt valami fontos részlet homályban, ami esetleg teljesen más megvilágításba helyezné az eseményeket? Maksai Kinga hőse mindent összevetve csodálatos megbízhatatlan narrátor, a bizonytalansággal teli érzést ráadásul még az is fokozza, hogy történetében az álom és ébrenlét határai az egészségesnél többször összemosódnak.

A domestic noir egyik műfaji alapvetése, hogy a négy fal között és a zárt ajtók mögött kegyetlenebb dolgok történhetnek két ember között, mint azt a kívülállók közül bárki is képzelné. A Most már biztosan hazaér világában az otthoni béke intakt marad annyiban, hogy a rettenet odakint történik a nagyvilágban (ld: elveszett férj), ugyanakkor a fenyegetettség, a paranoia, a kétely a főhős mindennapjainak részévé válik. Ráadásul Dóra is mindent megtesz azért, hogy

ő maga is gyanússá váljék:

saját szakállára nyomozni kezd, rosszul emlékszik bizonyos mozzanatokra, egyes információmorzsákat szándékosan vagy akaratán kívül visszatart, stb. Hamar érzelmi libikókába kerül, ahonnan képtelenség kiszállni. Mindehhez hozzájön az is, hogy Dóra nem egy mobilis ember, kisgyerekes anyaként limitáltak a lehetőségei, de az anyaság adja az erőt is ahhoz, hogy ne zuhanjon teljesen magába.

Maksai Kinga a pszicho-thriller zsánerébe csomagolva egy erős női történettel is megkínálja olvasóit, mivel a kételyek kibogozása mellett olyan kérdéseket is megpendít, amelyek minden körülmények között érvényesek egy húszas-harmincas nő esetében. Élethelyzetéből adódóan Dórának sokáig a férje jelenti a legfontosabb kapcsot a külvilághoz, de mi történik akkor, ha ez a kapocs eltűnik, és ott marad a legfőbb támasza nélkül? Milyen vágyai vannak és milyen vágyai lehetnek egy ilyenformán traumatizált asszonynak, hogyan lehet kitörni egy beszűkült élethelyzetből, kiben lehet megbízni, és mikor jön el a felismerés, hogy saját magában is meg kellene bíznia? A Most már biztosan hazaér egy red herringekkel alaposan megpakolt, jó ritmusú lélektani krimi, amelynek a hangsúlyai kicsit csúszkálnak a magánéleti és a nyomozós szál között, de a figyelmet és a feszültséget képes fenntartani a végkifejletig. Az események filmszerűen peregnek, és a filmszeretőknek külön öröm, hogy az amúgy médiát is tanító szerző rengeteg filmes utalással szórta meg a thrillert, így a rejtélyek megoldása mellé egy elég tisztességes filmográfiát is összerakhatunk magunknak a könyv végére.

Bemutató
Maksai Kinga új könyvének bemutatója június 12-én 13.45-kor lesz a Margó Irodalmi Fesztiválon. Részletek erre>>
Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Domestic noir – Míg a halál el nem választ?

...
Beleolvasó

Mi alapján mondja meg egy gyerek, hogy valami igazi vagy sem?

A Merítés-díjjal kitüntetett (2019) Mia&Maja írójának új regényében a "nem olyan szuper" csapat éppen kezdene visszarázódni az iskolai hétköznapokba, amikor egy új játékkal megkeresi őket egy csupa fiatal zseniből álló startup cég.

...
Nagy

"Van itt meló, van itt tennivaló" - Önálló portált kapott a magyar krimi

Négy, a krimi iránt elkötelezett író, szerkesztő, tanár összefogott és megalapította a Magyar krimiszemlét, azaz a magyar krimi kritikai portálját.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Malcolm Gladwell: Nem tudsz változást hozni egy társadalomban, ha a tanárt fizeted a legrosszabbul

A csapatunk pont annyira erős, mint a leggyengébb csapattagunk, hangsúlyozta a népszerű ismeretterjesztő író, Malcolm Gladwell, a Brain Bar sztárvendége. De mi köze van a sikernek a focihoz és a kosárlabdához? És mindennek az online oktatáshoz? Gladwell a változó világról és a Z generációról beszélt - meghallgattuk.

...
Nagy

Szvetlana Alekszijevics: Az emberek akkor tudnak igazán élesen fogalmazni, amikor érzik az elmúlás közeledtét

Tóth Krisztina nyitotta meg a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált, amelynek díszvendége idén Szvetlana Alekszijevics. A Nobel-díjas belarusz író a pódiumbeszélgetésen a nők történeteiről, az emlékezés természetéről és a hátrahagyott kéziratairól mesélt, de azt is elárulta,  miért nem tud jelenleg kellő harciassággal írni.

...
Nagy

Mircea Cărtărescu: A diktatúra mindig rossz ötlet

Az évek óta Nobel-díj esélyesként emlegetett román íróval, Mircea Cartarescuval beszélgettünk szabadságról és diktátorokról, a naplójáról és az álmairól, fantasztikusról és valóságosról az irodalomban és az emberi léttapasztalatban. Interjú.

Hírek
...
Gyerekirodalom

Kiss Judit Ágnes meséjében egy mentett kutya és egy kóbor cica emelkedik felül az ellentéteken

...
Zöld

Alig mozognak a magyarok, pedig tovább szeretnének élni

...
Hírek

Benedek Elek születésnapjára Király kis Miklós is emlékérmére kerül

...
Beleolvasó

Az Arizona mulató bemutatására még Örkény sem találta a szavakat

...
Hírek

Ezeréves keresztény kéziratot kapott vissza Görögország Amerikától

...
Hírek

Hét csapás sújtja jelenleg a könyvszakmát

...
Hírek

Négynapos munkahetet vezet be a Libri-Bookline

...
Hírek

A könyvtárak adnak menedéket Angliában a megélhetési válsággal küszködőknek

...
Hírek

Sally Rooney idén is felkerült a TIME legbefolyásosabb embereit összegyűjtő listájára

...
Hírek

Judith Schalansky új könyvét csak száz év múlva lehet elolvasni

...
Beleolvasó

Pető Andrea az utókorral ellentétben nem a férjek fontosságában méri a nők életét - Rajk Júliáét sem

...
Hírek

Hogyan látja egy brit történész a Habsburgokat?

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Kiss Judit Ágnes meséjében egy mentett kutya és egy kóbor cica emelkedik felül az ellentéteken

Aranyos állatok, egy hatalmas szívű gazdi, az otthon melege és apró kis konfliktusok Kiss Judit Ágnes új meséjében.

...
Gyerekirodalom

Ecsédi Orsolya hőse csak könyvek szereplőibe tud beleesni

A Juli vagyok, könyvmoly címszereplőjét a valódi, hús-vér fiúk nem érdeklik, még soha nem volt szerelmes. Azaz dehogynem: csak éppen könyvek szereplőibe. Juli mindenesetre most megkapja a lehetőséget, hogy változtasson a dolgok menetén. Olvass bele!

...
Gyerekirodalom

Mi a népmesék titka, és hogyan lehet újragondolni ezeket a történeteket? [Bookline Kids]

Zalka Csenge Virág A Százegy ajtajú palota című mesekönyve megőrzi a népmesei elemeket, de sikeresen ötvözi azokat a mai gyerekek számára izgalmas témákkal.