A vér földje: nem vénnek való vidék

A vér földje: nem vénnek való vidék

Diane Lane és Kevin Costner jutalomjátékának lehetünk tanúi A vér földje című feszült hangulatú, westernt idéző drámában, amelyben az unokájukat kereső nagyszülők szokatlan helyzetben találják magukat. A Kőkemény család író-rendezője, Thomas Bezucha a nálunk ismeretlen Larry Watson regényét adaptálta, és készített belőle metszően pontos képet az elmaradt amerikai vidék lőporszagú világáról.

Bányász Attila | 2021. április 20. |

1963-ban járunk, Montanában. A háromgenerációs Blackledge-famíliát szörnyű családi tragédia sújtja. Margaret és George a fiúk halála után is szívükön viselik volt menyük és unokájuk sorsát, de az élet nem áll meg: Lorna újra férjhez megy, és a nagyszülők kénytelenek elengedni a kezét. Margaret azonban bizonytalan, hogy az unokája az újdonsült mostohaapánál jó kezekben van-e, és amikor hűlt helyét találják a kis családnak, nyomukba szegődnek Észak-Dakotába. Meg szeretnének róla győződni, hogy unokájuknak valóban jól megy-e a sora. Nem számítanak rá, hogy elszabadulnak az indulatok Lorna férjének családjával.

A csodásan fényképezett montanai táj szolgáltatja a hátteret az érzékeny témájú drámának, amely a családon belüli erőszakkal foglalkozik, valamint azzal a kényes kérdéssel, hogy mit tehetnek ilyenkor a nagyszülők.

-

A három főszereplő: Kevin Costner, Diane Lane és Észak-Dakota

Ingoványos talaj, különösen a fent vázolt esetben: a gyermek apja halott, és ezzel az apai nagyszülők látszólag elvesztik minden beleszólásukat, ha volt is egyáltalán. A gyereknek az anyja mellett a helye, aki vérségi kapcsolat híján akaratlanul is eltávolodik a volt apóstól-anyóstól. Főleg, hogy bekerül a képbe még egy új férj is.

Kellemetlen helyzetekből A vér földjében pedig nincs hiány. Margaret és George Észak-Dakotában szembekerül a matriarchális Weboy-famíliával, amelyet vasfegyelemmel irányít Blanche, aki királynőként nemcsak népes családján, de keménykötésű fiai révén a környéken is rajta tartja a szemét. Blackledge-ék unokáját pedig e vendégmarasztaló kis közösség fogadja be.

-

Márpedig unoka nélkül innen el nem megyünk! Előbb adnám a fél kezemet! (Diane Lane és Kevin Costner)

A vér földje története szögegyenes: a rövid drámai felvezetés után, amelynek Diane Lane és Kevin Costner közötti lehengerlő kémia szolgáltatja a valódi zamatát, nyilvánvalóvá válik, hogy a két család közti konfrontáció elkerülhetetlen. Azonban bármennyire is tisztában vagyunk előre a végkimenetellel, az odáig vezető út bizony arannyal van kikövezve.

A lassú folyású dráma ugyanis váratlanul sűrű atmoszférájú thrillerbe csap át.

Többször is egymásnak feszül a két család, ezek közül toronymagasan kiemelkedik egy közös vacsorajelenet, amely már olyan szinten rém kellemetlen légkörben zajlik, hogy attól a néző érzi rosszul magát. Mégis akaratlanul bevonódik, mert a helyzet sajnos sokak számára lehet ismerős: az érzéketlen és kötekedésre hajlamos emberek nyeregben érezvén magukat gyakran lelik örömüket abban, hogy áldozataik tehetetlenségében gyönyörködjenek. Ez azonban csak addig van így, amíg erőfölényben érzik magukat. Aztán fordul a kocka.

-

Egy kanál vízben meg tudnánk fojtani: Blanche, a Weboy-família mátriárkája (Lesley Manville)

Lane és Costner mellett a film harmadik kiemelkedő alakítása az Oscar-jelölt Lesley Manville-é, aki a Weboy család mátriárkáját személyesíti meg. Lehengerlő, ahogy a vacsoraasztalnál egy pillanat alatt mindenkinek a fejére nő, illetve ahogy a szívélyes vendéglátó álarca mögül fröcsög a házába meghívottakra.

A filmvégi lezárás rövid és ütős, tipikusan amerikai: ahol elfogynak a szavak, ott szót kapnak a fegyverek.

A vér földjén olyan, mintha Michael Caine önbíráskodó Harry Brownját és Matthew McConaughey Gyilkos Joe-ját (mínusz a csirkecomb) összemixelnénk, és nyakon öntenénk egy jó adag country utánérzéssel. Már csak az öntudatos Diane Lane és a hallgatag Kevin Costner páratlan párosa miatt is megér egy misét, a lassúbb, old-school filmek kedvelőinek egyenesen kötelező. A vacsorajelenet pedig agytekervényekbe égős, emésztendő, nem egykönnyen felejtős darabbá teszi az egész filmet.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Düh és kikészülés: egy családon belüli erőszakról szóló riportkönyv kulisszatitkai

...
Hírek

Elmore Leonard a western-panteonban

...
Általános cikkek

A vadnyugati lőtársadalom

Film / Színház / Muzsika
...
Nagy

Zavarba ejtő és megkapó személyesség az online színházi térben

...
Nagy

Mások bőrébe bújt a Kígyó: egy sorozatgyilkos felemelkedése és bukása

...
Nagy

A Babilon Berlin még úgyis izgalmas, ha kivonjuk belőle Berlint

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Michel Houellebecq nem egy mém, a karantén meg nem katasztrófafilm

Érdemes jobban megismerni vagy megérteni Michel Houellebecq írót? Ez a kérdés foglalkoztatott az új Houellebecq-kötet, az Intervenciók 2020 olvasása közben.

...
Nagy

15 elképesztő tény Sir David Attenborough életéről

Ma ünnepli 95. születésnapját Sir David Attenborough, világhírű természettudós, aki arra tette fel az életét, hogy bemutassa nekünk a természet csodáit. Születésnapja alkalmából 15 érdekes tényt osztunk meg az életéről.

...
Alkotótárs

Tóth Krisztina: Aki ír, az fejben állandóan ezzel foglalkozik

Az ösztöndíjak lehetővé teszik azt, hogy az ember egy kicsit félrevonuljon - mondta Tóth Krisztina, a Mastercard® – Alkotótárs ösztöndíj egyik zsűritagja.

...
Kritika

Stephen King megmutatja, hogy a szakadozó internet jobban érdekel minket, mint a széthulló világ

Stephen King legújabb kisregényei éppoly magával ragadóak, mint a korai regényei. Kapcsolatról, fausti alkuról, rajtunk kívül és belül állókról, valamint az önmagából kifordult világunkról mesél a Minél véresebb.

...
Nagy

Harag Anita: Anyának jókedve van (2.)

A legjobb első prózakötetnek járó Margó-díjat 2020-ban Harag Anita kapta meg az Évszakhoz képest hűvösebb című kötetért. Vasárnap, ebéd nálunk című tárcasorozatának ez a második része.

...
Nagy

Coco Chanelnek nem tetszett az élete, alkotott egy újat [zsebró]

Coco Chanel a világ mindmáig talán legismertebb divattervezője. Azonkívül, hogy forradalmasította a női divatot, számtalan stílus- és életmódtanácsot hagyott ránk. De az igazi inspriációt sokkal inkább ő maga jelenti, hihetetlen karriertörténete pedig minimum három fontos tanulsággal is szolgál. 

Polc

Az undor kitörölhetetlenül ott van férfi és nő kapcsolatában

...

Stephen King megmutatja, hogy a szakadozó internet jobban érdekel minket, mint a széthulló világ

...

Gyönyörű regény a lányról, akinek két anyja volt

...

A banalitások és az apokalipszis közé sodort minket a koronavírus-járvány

...