A vadnyugati lőtársadalom

Wostry Ferenc | 2007. június 27. |


C

Lucky Luke - A Daltonok gyógyulása; Írta: René Goscinny; Rajzolta: Morris; Pesti könyv, 2007.

A Pesti Könyv sorozatának ez a kötete az eddigi leggyengébb a sorban, főleg a történet illetve annak kibontása hibádzik - persze ha Goscinnyről és Morrisról van szó, a "leggyengébb" jelző még mindíg olyan munkát takar, amelyért bármelyik képregényszerző páros a lelkét is eladná.

Ezúttal egy, a maga területén úttörő pszichiáter érkezik a vadnyugatra, saját lenézett (persze a történelmi távlatból mi már tudjuk: valójában forradalmi) elméleteit bizonyítandó. Azt állítja ugyanis az istenadta, hogy a bűnözés nem veleszületett malfunkció, a gengszeterek elbaszott gyermekkoruknak köszönhetik az ánti-karriert, és némi babusgatás no meg agyturkászás után hasznos tagjaivá válhatnak a vadnyugati lőtársadalomnak. No és persze Lucky Luke-ra hárul a kellemetlen feladat, hogy a prof bőrének valamely idegesebb tehenész általi kilyuggatását megakadályozza.

A kötet legnagyobb problémája, hogy az alapszituációt (és ez Goscinnytől meglepő, ellenpéldaként elég csak felhozni a sorozat előző  részét, a szenzációs Lucky Luke és a nagyherceg-et) csak minimálisan gombolyítja tovább. A prof boldog-boldogtalant mélyelemzésnek vet alá, és két pillanaton belül mindenki kiadja neki a lelke terhét, a gyerekkori traumáit, legyen bár börtönigazgató, bankár vagy éppen a dögunalmas Dalton fivérek (akik kerüljenek akármelyik Lucky Luke-történet fókuszába, azt azonnal lehúzzák). Ez a poén egy ideig vicces ugyan, de hosszú távon meglehetősen fárasztó, ám Goscinny nem ereszti, vissza és visszatér hozzá, amely nem válik a történet előnyére. A professzor természetesen saját mestersége csapdájába esik, maga is bűnözővé mutál, ám még ebből a szituációból sem tud a szerző a tőle megszokott emlékezetes poént kicsiholni.

Morris rajzai rutinosan részletesek, rajzfilmszerűek, dúsan szinesek. Ő hozza az elvárt profi formáját. A sorozat következő része az überklasszikus Postakocsi lesz! Bár a régi Alfás fordítással jelenne meg, az egész egyszerűen zseniális volt.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.