Elmore Leonard a western-panteonban

Wostry Ferenc | 2009. március 02. |

Amerika western-szerzői életműdíjat tűznek Elmore Leonard ingére. „Munkái hatalmas befolyással bírtak a westernre és a krimire”, mondta Johnny D. Boggs, a szervezet elnöke. „Tehetsége már kezdettől fogva szembetűnő volt és nem habozott sosem kockáztatni. Könyvei ezért értek meg számtalan kiadást és western-novelláinak antológiái ezért töltenek meg polcokat.”

Leonard június 20-án veszi majd át az Owen Wister-díjat, a bronz bölény-szobrot, a műfaj évtizedeken át tartó gazdagításáért a Nemzeti Cowboy- és Western-örökség Múzeumában. „Imádom a westernt. Westerneket írva tanultam meg a szakmát”, mondta Leonard.

Leonard első nyomtatásban megjelent novellája az 1951-es The Trail of the Apache volt, ezt követték a The Boy Who Smiled, The Tonto Woman és a The Captives, mind western. Az első regénye a The Bounty Hunters, amelyben fejvadászok egy gyilkos apacs nyomát kutatják Mexikóban. A klasszikus Hombre-t már 1961-ben „minden idők egyik legjobb western-regényének” választották. Regényeiből olyan nagysikerű filmek születtek, mint a Szóljatok a köpcösnek, Mint a kámfor, Jackie Brown.

Bár Leonard a nyolcvanas évek elejétől szinte kizárólag krimiket ír, addig olyan emlékezetes cowboy-regények kerültek ki az írógépéből, mint a The Law at Randado, Escape from Five Shadows vagy a csodálatos Forty Lashes Less One. Nálunk egyik sem kapható.
Irány az Amazon! Becsszóra, megéri.

Elmore Leonardról korábban a Könyvesblogon