Dickens megpróbálta elmegyógyintézetbe záratni a feleségét

Dickens megpróbálta elmegyógyintézetbe záratni a feleségét

.konyvesblog. | 2019. február 26. |

dickens_gurney_head1.jpg

Forrás

Egészen mostanáig Charles Dickens házasságának 1858-as felbomlásával kapcsolatban csupán a történet egyik felét ismertük, méghozzá csak az íróét. Viszont egy frissen felfedezett levelezésnek köszönhetően most az elhagyott feleség, Catherine verzióját is megtudhatja a világ.  Az új információk pedig nemcsak meglepően részletesek, hanem sokkolók is.

Az életrajzírók és kutatók már évek óta tudták, hogy Dickens mennyire borzalmasan viselkedett a feleségével való szakítás időszakában. Például hamisan állította, hogy Catherine soha nem törődött a gyerekeivel. De most úgy néz ki ennél nagyobb szörnyűséget is elkövetett. A John Bowen professzor által nemrég felfedezett dokumentumok alapján úgy tűnik, be akarta záratni a feleségét egy elmegyógyintézetbe, annak ellenére, hogy ő minden bizonnyal nagyon is az eszénél volt.

Az információ Edward Dutton Cook egyik leveléből származik, aki Catherine közvetlen szomszédja volt a válás után. Edward elsősorban Dickens legidősebb fiának volt a barátja, de ő és a felesége, Lynda jó kapcsolatot ápoltak Catherine-nel is. Ezért amikor Catherine haldoklott, számos történetet elmesélt nekik arról, hogyan viselkedett vele egykori férje, miután megismerkedett Ellen Ternan színésznővel és elhatározta, hogy véget vet hosszú és boldog házasságuknak. 

A titokzatos szerető (trailer)

Charles Dickens korának irodalmi bálványa volt: sikeres a munkában, népszerű a társasági életben, és boldog a családja körében. Utóbbi azonban csak látszólagos volt, hiszen az író több mint tizenhárom évig folytatott titkos szerelmi viszonyt egy Nelly Ternan nevű fiatal színésznővel.

A házaspár 1858 júniusában költözött szét, ekkor Catherine Észak-Londonba ment, majd ott élt a következő két évtizedben, egészen az 1879-ben bekövetkezett haláláig. A járandósága évi 600 font volt (ez az összeg Dickens halála után a felére csökkent). Szerény és magányos életet élt, olykor járt színházba, de a szórakozását leginkább a gyerekeiben és unokáiban találta meg. Valószínűleg örülhetett neki, amikor 1874-ben egy házaspár, Lynda és Edward Dutton Cook a szomszédjába költözött. A középkorú Edward sikeres színházi kritikus és regényíró volt, fiatal felesége pedig zongorista. Szimpatikus, tapintatos emberek voltak, és benne voltak a londoni irodalmi életben is. Hamar összebarátkoztak az ifjabb Charles Dickensszel és testvérével, Katey-vel, így közelebbről megismerték anyjukat, Catherine-t is. 

Edward Dutton Cooknak összesen 98 levele maradt fenn, ezeket újságíró barátjának William Moy Thomasnak küldte el. A levelek élénk képet rajzolnak az 1870-es évek irodalmi életéről, Edward mindenféle színházi és irodalmi pletykát megosztott barátjával és sok mindent írt neki a Dickens családról is. De ami a legfontosabb, sokszor beszámolt Catherine helyzetéről. Ott volt vele például, amikor a nő értesült John Forsternek, Dickens legközelebbi barátjának és életrajzírónak halálhíréről. Beszámolója szerint Catherine gyűlölte azt az embert, mert ő volt Dickens tanácsadója a szakítással kapcsolatos összes piszkos ügyben.

Mindenesetre Cook levelei egészen részletes képet mutatnak a pár házasságának felbomlásáról, és elég valószínű, hogy az információk magától Catherine-től származtak. Az asszony egész életében nagyon diszkrét volt a válást illetően, de az utolsó éveiben egyre őszintébben mesélt arról a szörnyű időszakról. Amikor már tudta, hogy meg fog halni, úgy érezte, el kell mondania valakinek az ő verzióját is a történtekről. Ezt lánya, Katey Dickens révén is tudjuk, aki például George Bernard Shawnak számolt be arról, hogy az anyja az élete vége felé állandóan csak egykori férjéről beszélt, az összes vele szemben érzett sérelmét kitálalta. Katey többnyire megőrizte anyjának titkát, de valamennyit elmondott belőle Shawnak és egy másik barátjának, Gladys Storey-nak, aki halála után mindezt meg is írta (Dickens and Daughter, 1939).

Cook levelei azonban még több részletet fednek fel a szakítás körüli konfliktusokkal kapcsolatban. Catherine 1879 januárjában beszélt neki a traumájáról a legtöbbet. Ekkor már nagyon beteg volt és erős fájdalmai voltak. Kiöntötte a szívét és megmutatta azokat a leveleket is, amelyeket Dickens írt neki még fiatalkorukban az udvarlás alatt, mert azt remélte, hogy egyszer majd ki fogják adni őket. Elmondott sok mindent a válásról is. Cook így rengeteg mindent tudott a volt férjről és fiatal szeretőjéről, Ellen Ternan színésznőről is. 

De a legérdekesebb az a levele, amelyben arról ír, hogy Dickens megpróbálta elmegyógyintézetbe záratni a feleségét, csakhogy ez nem sikerült, mert a bíróság nem talált arra utaló jelet, hogy Catherine őrült lenne. Bár bizonyos pletykák korábban is utaltak arra, hogy az író ilyesmire vetemedett, arra eddig nem volt bizonyíték, hogy ez nemcsak puszta fenyegetés volt az a részéről, hanem ténylegesen megpróbálta bezáratni a feleségét.

Catherine halála után Cook szerette volna megírni az élettörténetét, de attól félt, hogy ha kiadja az információkat, óhatatlanul megbántja vele a Dickens családot. Ezért inkább csak a barátjának, Thomasnak mondta el, amit megtudott. A dolog végeredményben nem volt hiábavaló, hiszen most már az egész világ tudhatja mi törtért. 

Forrás: TLS