Alexander Weinstein szép új világában a virtualizáció fölfalja az embert

Alexander Weinstein szép új világában a virtualizáció fölfalja az embert

Az Új Világ gyermekei és más történetek az ember, a technológiai fejlődés és a környezetváltozás egymásra hatásáról szóló novellagyűjtemény. Alexander Weinstein sci-fi történeteiből kiderül, hogy lehet-e egy robotot szeretni, hogy miként lehet emlékekből üzletet csinálni, vagy hogy mit jelent virtuális gyerekeket nevelni. 

Bányász Attila | 2022. június 15. |
Alexander Weinstein
Az Új Világ gyermekei és más történetek
Ford.: Bosnyák Edit, Farkas Veronika, Felkai Ádám, Pék Zoltán, Török Krisztina, Agave, 2022, 240 oldal
-

Nem új keletű gondolat, hogy az emberiség önként és dalolva rohan a vesztébe: öngyilkos hajlamunk önzésünkbe van kódolva. Alexander Weinstein azonban nem a fajról mond le novelláiban, hanem inkább az önazonosságról. A fejlődéssel együtt jár a változás, amely nem feltétlenül hat pozitív irányba.

De mi van akkor, ha nem az esendőségünket vetkőzzük le, hanem az emberségünket?

Ennek pont ellentmondani látszik a novelláskötet nyitó darabja, a Búcsú Yangtól, amely arra a tulajdonságunkra alapoz, hogy képesek vagyunk emocionálisan kötődni dolgokhoz. Az írás középpontjában egy középosztálybeli értelmiségi család áll, akik gyermekvállalás terén is szeretnének „valamit visszaadni a világnak”, így örökbe fogadnak egy kínai árvát. A kulturális különbségek leküzdése végett a kis Mika mellé beszereznek egy androidot is. Yang így lesz egyszerre testvér, bébiszitter és a kínai kultúra kimeríthetetlen tárháza. Néhány évvel később a robot meghibásodik, és a szülők pont úgy bánnak vele, mint egy elromlott berendezési tárggyal. Ezzel szemben Mika számára egy családtag távozik.

Yang, ha az érzelmeket nem is tudja viszonozni, tisztában van a jelentőségükkel. Lehet egy tárgyat szeretni? Hol van a határ, amikor a robot személyiséggé válik? Pótolható-e egy hozzátartozó? A novellában a gyermeki, Kogonada adaptációjában pedig az android perspektívája kell hozzá, hogy Yang többé váljon. A novellából Colin Farrell főszereplésével játékfilm készült, amely a magyar mozikba sajnos nem jutott el.

Weinstein számos elbeszélése építkezik az emlékek köré. A Térképészek Philip K. Dicket idézi meg az emlékárusításával, amelyből a főhős társaival jól menő techcéget épít fel.

Az előregyártott emlékek elfedik az igaziakat,

és összekuszálják az ember fejét. Pont, mint a szerelem: hiszen az együtt eltervezett jövő olyan áhított emlék, ami talán soha meg sem történik. A Vándorlás című novellában az érzelmileg kiüresedett apa egyetlen mentsvárát jelenti a fiával közös emléke, amelybe tíz körömmel kapaszkodik. Saját magukat zárja falak közé a diszfunkcionális családjuk, amivel Weinstein előre felfestette a pandémiás időszak szeparációs szorongásait. A családtagok azonban nem egymásban, hanem a virtualizáció érzéki gyönyöreiben keresnek feloldást, önzőségük pedig kitakarja őket egymás elől. Mit tehet a gyermek, aki személyes megtapasztalásra vágyik, de a szülei nem ismerik fel a közös élményszerzés lehetőségét, mert el vannak veszve a saját világaikban?

A Love, Death & Robots továbbra is kíméletlen őszinteséggel szembesít az emberségünkkel
A Love, Death & Robots továbbra is kíméletlen őszinteséggel szembesít az emberségünkkel

Tényleg képtelenek vagyunk megváltozni? A Netflix tévésorozata, a Love, Death & Robots új évada szerint lélekszakadva rohanunk bele a saját végzetünkbe. Nem tud ebben visszafogni bennünket sem technológiai fejlődés, sem harmadik típusú találkozás, de még a múltbéli tapasztalataink sem. 

Tovább olvasok

Hasonló helyzetet tárgyal a címadó Az Új Világ gyermekei is: egy gyermektelen pár belefeledkezik a virtuális valóságba, amely lassan valódibbnak tűnik, mint a realitás. Nem csoda: a képzelt világ kielégíti minden vágyukat, a szextől a gyermekvállalásig. De mi van akkor, ha egy fatális hiba folytán le kell mondaniuk az éveken át dédelgetett virtuális porontyokról? Az Új Világ gyermekei olyan, mint a The Sims videójáték bűntudattal átitatott verziója.

Szintén a gyerekek isszák meg a levét a felnőttek döntéseinek a Hátország című írásban, ahol az élhetetlen bolygón a termőföld már akkora értéket képvisel, hogy a háztartások eladják a kertjük felső földrétegeit. Az óceánok feketék az olajszennyeződéstől, az ivóvíz aranyat ér, a kétkezi munka viszont szart sem.

Mi marad az embernek, ha még a saját hátországát – benne a szeretteivel – is ki kell árusítania a túlélésért?

Ez a legfelkavaróbb novella a gyűjteményben. A Rakétaéj sincs nagyon lemaradva mögötte, amely egy modern Taügetosz-mese: benne ünnepélyes külsőségek közepette szabadulnak meg azoktól a gyerekektől, akik nem képesek beilleszkedni a közösségbe.

A Neuromancer cyberpunk víziója már a valóságunk része
A Neuromancer cyberpunk víziója már a valóságunk része

“A ​kikötő felett úgy szürkéllett az ég, mint a televízió képernyője adásszünet idején” - indul a Neuromancer, ami William Gibson Sprawl-trilógiájának első köteteként erőteljesen formálta a (pop)kultúránkat (a trilógiába itt beleolvashatsz). A Neuromancer honosította meg a ‘kibertér’ kifejezést, és belőle táplálkozott a Wachowski testvérek Mátrixa, de annyira, hogy mátrix a neve annak a regénybeli globális konszenzuális-hallucinációnak, ami a kibertér minden egyes adatbájtját megtestesíti. Emellett el lehet játszani azzal, hogy az 1984-ben megjelent Neuromancer az orwelli rezsimhez képest hogyan körvonalazza nyomasztóan ismerősen az életünket a digitális forradalmon már innen, amikor a technológiai fejlődés és a digitalizáció rohamos előretörése alapjaitól formálja át az emberi létünket fiziológiai és etikai szempontból is. Elolvastuk az új fordítást, így a Neuromancer a hét könyve.

Tovább olvasok

Érdekes vonulatot képvisel a novellagyűjteményben a spiritualizmus és a virtualitás kapcsolata: a Móksában a megvilágosodás afféle digitális kapudrog, ami az Egyesült Államokban a keleti vallásokkal egyetemben betiltásra kerül. Az amerikai fiatalok a Távol-Keletre zarándokolnak a spirituális megtapasztalásért, ami úgy hat rájuk, mint a drogfogyasztás. A piramis és a segg még messzebb megy: a tudomány pénzre váltja a lélekvándorlás és az újjászületés csodáját, a haszonelvűség ellen tiltakozó buddhistákat pedig terroristáknak bélyegzik.

A dalai lámából az Új Világ Oszáma bin Ládenje válik.

Talán nem is olyan meglepő, hogy e végletekig elborult alternatív jövő a segget emeli a szexuális vágy körbeünnepelt tárgyává. Maga a szexualitás azonban kimerül – a beültetett implantátumok révén – a különböző méretű adatfolyamok letöltésében. Főhősünk az újjászületésre várakozó lelkek szállítója, akinek az előző életei között eltemetett titok lappang. Weinsteinnél a spiritualizmust éppúgy fölzabálja a virtualitás, akárcsak az embert.

A Ready Player Two-ban az emberiség szintet lép: a fejlődés kulcsa a virtualitás
A Ready Player Two-ban az emberiség szintet lép: a fejlődés kulcsa a virtualitás

Felejtsd el a VR-szemüveget! Dobd a kukába a haptikus kesztyűt és a boot-ruhát! Éppoly elavultak, mint a minden irányú futópad! Megérkezett az OASIS Neurális Interfésze, röviden ONI, amely a virtuális valóság teljesen új szintjét képviseli - és egyben újabb szög az emberiség koporsójába! Most már nemcsak láthatod és hallhatod, hanem mindjárt tapinthatod, ízlelheted és szagolhatod is azokat a digitalizált élményeket, amelyeket mások éltek át. Kösd magad közvetlenül a számítógépre! Vessz el örökre a bitek világában!

Tovább olvasok

A gyűjtemény két rendhagyó írása Az elbukott forradalom rövid története és a Kivonatok az Új Világ hivatalos értelmező szótárából. Az előbbi egy filozofikus eszmefuttatás a neurális interfészek felhasználásáról pro és kontra, az utóbbi pedig inkább a szerkezete, semmint a tartalma miatt érdekes: szótári magyarázatokból, internetes bejegyzésekből, híradásokból és nyilvános beszélgetésekből festi föl Weinstein elképzelt szép új világát.

Az éghajlatváltozás témája is központi szerepet kap a történetekben: a Zuhanóív egy extrém sportos műlesiklóról szól, aki balesetet szenved, és mire újra lécre kaphatna, a globális felmelegedéstől beindul a hóolvadás. A meglepően bensőséges történetben az arrogancia a félelem leplezésére szolgál, ahol az anyatermészet csak asszisztál. Az viszont egészen durva, hogy hamarosan eljöhet a pillanat: ha valaki síelni vágyik, annak Dubajba kell mennie. A Jégkorszakban az emberek apró közösségekbe verődve próbálnak túlélni a jég hátán. Amikor egyikőjük fejébe veszi, hogy felolvasztva a jégpáncélt leereszkedik a befagyott városok szintjére, az egyet jelent Pandóra szelencéjének felnyitásával.

88 név ide vagy oda, Matt Ruff hőseinek nem akadály az anonimitás
88 név ide vagy oda, Matt Ruff hőseinek nem akadály az anonimitás

Matt Ruff a Lovecraft földjén után fejest ugrik a virtualitásba. Új könyve, a 88 név mindaz, ami Ernest Cline „Geek Bibliájából”, a Ready Player One-ból kimaradt: múltidézés helyett inkább az online trendekkel foglalkozik, még ha fenn is akad az internetes anonimitáson. Vajon hol veszik el az én ott, ahol senki sem az, akinek látszik?

Tovább olvasok

A Nyíltan egy romantikus történet, amely a drámaiságával engem a leginkább megragadott. Az emberek személyes terei virtuális rétegekként jelennek meg benne, amelyek megkönnyítik a kommunikációt és az ismerkedést. Elég csak belenézned egy embertársad legkülső rétegébe, és egyből képet alkothatsz róla. Mintha két lábon járó, rétegelt felhasználói profilok lennénk egy bolygóméretű Facebook vagy Tinder alkalmazásban. 

De mi történik, ha teljes hozzáférést adsz valaki másnak önmagadhoz?

A legféltettebb titkaidhoz? A belső valódhoz? Ha minden érzés és futó gondolat nyitott könyvvé válik? Talán soha nem fog készen állni az emberiség az ilyen mérvű nyitottságra.

Alexander Weinstein sci-fi történetei arra világítanak rá – ide sorolható a Búcsú Yangtól is –, hogy inkább jellemez minket az esendőségünk, mint a jó tulajdonságaink. Ugyanakkor az emberségünk elvesztésével sokkal többet veszíthetünk.

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

A Love, Death & Robots továbbra is kíméletlen őszinteséggel szembesít az emberségünkkel

Tényleg képtelenek vagyunk megváltozni? A Netflix tévésorozata, a Love, Death & Robots új évada szerint lélekszakadva rohanunk bele a saját végzetünkbe. Nem tud ebben visszafogni bennünket sem technológiai fejlődés, sem harmadik típusú találkozás, de még a múltbéli tapasztalataink sem. 

...
Nagy

William Gibson: Ritkán beszélünk a 22. századról

...
Nagy

Politika, robotok egy megosztott világban – A sci-fi trendjeiről beszélgettünk Jonathan Strahan szerkesztővel

Immár ötödik éve jelentkezik a Gabo a Jonathan Strahan szerkesztésében készült, az év legjobb fantasztikus novelláit tartalmazó válogatással. A szerkesztőt munkamódszeréről, a sci-fi jelenlegi állapotáról, és a világ helyzetéről is kérdeztük.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Negyven év után egy padláson bukkantak rá Czene Béla festményeire

A festményeket vastag porréteg fedte, de kiderült, hogy az életmű krémje lapul a Czene család padlásán. Portrénk egy festőről, akit sosem ismert el a kritika, ám akinek képei ma is egyre magasabb áron kelnek el.

...
Nagy

Stanley Tucci a főzés-ízlelés-evés hármasán szűri át az életet

Stanley Tucci olyan filmekben szerepelt, mint Az ördög Pradát visel, a Spotlight – Egy nyomozás részletei vagy a Julie és JuliaKét nő, egy recept, legutóbb – egészen pontosan szeptember elején – viszont a CNN-en futó utazós gasztronómiai műsorával (Stanley Tucci: Searching for Italy) nyert Emmyt. Nagyjából ekkor jelent meg magyarul Életem az ételeken át című gasztróba mártott önéletrajza, ami az ősz egyik legkellemesebb meglepetésének bizonyult.

...
Nagy

Ady Endre ma is mindennapi beszédtéma Nagyváradon

A PIM januárban megnyitotta az Ady Endre Emlékmúzeumot a költő egykori budapesti lakásában, ahol beszélgetéssorozat indult Ady életéről. A legutóbbi eseményen az író köré épült nagyváradi kultusz került fókuszba, ami máig rendkívül élő, és mindennapi beszédtéma a városban.

Hírek
...
Hírek

A fogadóirodáknál egyelőre Michel Houellebecq nyeri a Nobelt

...
Nagy

Sem baleset, sem alkoholizmus, sem az idő nem taszíthatta le a trónjáról - Stephen King 75

...
Nagy

Philippe Sands lerántja a leplet róla, miért bújtattak egy náci tisztet a Vatikán emberei

...
Hírek

Meghalt Hilary Mantel, a brit történelmi regény nagyasszonya

...
Nagy

Mautner Zsófi: Nagy híve vagyok a jól felszerelt kamrának

...
Zöld

Mintha újraindítanád az agyad, olyan egy órás séta az erdőben

...
Hírek

Mesterházi Mónika versfordítása másokat is megihletett

...
Gyerekirodalom

Kiről mintázta Molnár Ferenc Nemecseket?

...
Hírek

Összművészeti projekt szerveződik Mányoki Endre tiszteletére

...
Beleolvasó

Rubin Eszternél az ízek emlékeket és történeteket is hordoznak

...
Hírek

Novemberben magyarul is érkezik Richard Osman sikerregényeinek folytatása

...
Hírek

A legjobb francia regénnyel, a skandináv krimi sztárjával és rengeteg új magyar könyvvel jön a Margó