Valódi érzelmek vagy felszínes csillogás - a Törtarany hősének ez a dilemmája
vályi-nagy erika
Törtarany
Scolar, 2023, 286 oldal
Vályi-Nagy Erika: Törtarany könyv

A harmincas évei elején járó Amira természetesnek veszi, hogy a szépsége elég valuta a könnyebb, fényűző élethez. Nem foglalkozik azzal, hogy milyen út vezetett az anyagi gondtalansághoz, mint ahogy az sem érdekli, mit hoz a jövő. A férfiakat leginkább eszköznek tekinti a céljai eléréséhez. Ebbe a felszínes csillogásba szivárog be egy új érzelem, amely alattomos módon bomlasztja szét az eddig felrakott kereteket, hozza közelebb Amirát lenézett, vidéki nővéréhez, Rebekához, és készteti arra, hogy végiggondolja, ki is ő valójában. Vályi-Nagy Erika első regénye megrendítően őszinte könyv a választásaink fontosságáról, látszat és valóság ellentmondásairól, bántásokról és megbocsátásokról, menekülésről és maradásról, mindannyiunk dilemmáiról. Olvass bele!

Vályi-Nagy Erika: Törtarany (részlet)

„És tényleg összejöttél a főnökkel?” – firtatta Marcsi, én azonban az ő tekintetében is megláttam a gonosz fényt.

„Jóban vagyunk, ennyi” – próbáltam elterelni a beszélgetést. Csakhogy Marcsi megérezte, hogy érdemes tovább kérdezősködni.

„Na, bővebben! Már az első napon kinézted magadnak? Vagy ő nyomult? Azért vagány lehet egy konferencián félrevonulni” – nevetgélt, a többiek vele kuncogtak.

Akkoriban teljes harmónia volt köztünk Gáborral, semmi nem árnyékolta be a szerelmünket. Néha napközben, néha munka után felugrott hozzám, ha pedig ezt nem tudtuk összehozni, akkor is ment egész nap köztünk a csetelés, fotók küldözgetése, burkolt vagy nem is annyira burkolt szerelmi vallomások. Az irodában is remekül tudtunk együtt dolgozni, és szinte visszaszámoltuk a napokat a többnapos konferenciákig, utazásokig. A következő héten épp Amszterdamba készültünk.

„Bármennyire furcsa, a munkahelyre dolgozni járok be” – húztam ki magam, és igyekeztem áttenni a fókuszt valami másra a viszonyunkról. De a lányok mintha meg sem hallották volna, amit mondtam.

„És tényleg vannak külföldi utak? Tárgyalás után mentek fel szobára?” – firtatták, én meg éreztem, hogy vér szökik az arcomba.

„Figyeljetek, váltsunk témát! Nem a szeretőm, hanem a főnököm, és nem szexelünk, hanem dolgozunk.”

„De azért megvolt, ugye?” – Minden szem rám szegeződött.

„Egyszer” – vakkantottam.

„Szuper! – Enci az asztalra csapott. – Erre iszunk!” – És rendelt egy kör koktélt, én pedig legszívesebben rájuk öntöttem volna az egészet. Nem tudtam szabadulni a gondolattól, hogy a lányoknak azért van némi igazságuk. Hogy Gábor mégiscsak azért emelt ki, azért küldött a tanfolyamra, azért vett maga mellé, mert tetszettem neki, és meg akart szerezni. Ő döntötte el, hogy ki kíséri el a külföldi utakra, és amíg nem kerültem mellé, állítólag egyáltalán nem foglalkozott a kommunikációval, sőt a titkárnő egyszer azt is elkottyantotta, hogy régebben mindig csak legyintett a sajtómegjelenésekre. „Szócséplés az egész” – mondogatta. Bezzeg amikor odavett maga mellé, hirtelen fontos lett minden szó, amit róla vagy a cégről írtak. Egyszer, amikor már csak ketten maradtunk az irodában, az ölébe ültetett, és azt suttogta:

Nélküled nem is tudom, hogy hol lennék!

Vajon mire utalt ezzel? Hogy csak azért kellettem neki, mert jó volt a mellemet tapogatni, vagy mert szüksége volt valakire, aki megírja a cikkeket, amelyek közül az egyiket épp akkor láttamozta le? Egyik kérdés szülte a másikat. Vajon amikor felvett a céghez, tényleg fejleszteni akarta a kommunikációt, vagy csak tetszettem neki, és szerette volna, ha mellette dolgozom? Hányszor mondta, hogy már az első alkalommal feltűnt neki a szépségem! És amikor az EU-s tanfolyamot kinézte nekem? A tudásom kellett, vagy a lehetőség, hogy együtt utazgathassunk?

A lányok egyre hangosabbak voltak, a pultnál ülő férfiak sűrűn tekingettek az asztalunk felé. Amikor odaültek mellénk, láttam Encin, hogy kajánul Szandira pillant, nyilván annak örültek, hogy a számlát majd nem mi fizetjük. Később csatlakozott egy újabb férfitársaság, ahogy elnézegettem, mindenkire jutott valaki. Még a gondolat végére sem jutottam, amikor egy alacsony, kopaszodó alak egy pohár italt tett elém.

– Egy koktélt a hölgynek?

Fájdalmasan öreg arc, petyhüdt szemhéj, borotválkozáskor szerzett vágások. Nyilván már alig látja magát a tükörben.

– Köszönöm, még van – húztam magam elé az Aperolt. Amúgy sem fogadtam el senkitől italt, hallottam pár történetet elkábított csajokról. Az öreg valószínűleg más választ várt, mert lebiggyesztette a száját.

– Hű, de válogatósnak tetszik lenni! – Körbepillantottam, már az összes lány mellett ült valaki, volt, akinél többen is próbálkoztak. Mindenki mosolygott, nevetgélt, és úgy tett, mintha egész este csak ezt a találkozást várta volna.

Én lógtam ki egyedül a sorból.

Idegesített a tolakodó tekintetű pasas, aki még közelebb nyomakodott hozzám. Fanyar izzadságszag áradt a kigombolt ingéből. Úgy döntöttem, maradok a jól bevált lekoptató módszernél: előkaptam a mobilomat, és pörgetni kezdtem a Facebookot. Láttam, hogy Timi épp az Ötkertben szórakozik, ráírtam, hogy érdemes-e még beugranom. Azonnal válaszolt, hogy jöjjek, hatalmas a buli. Szedelőzködni kezdtem, erre az öreg megfogta a csuklómat.

– Figyelj, mennyit kérsz egy estéért? Én lennék, max. még egy haverom.

Micsoda?! Éreztem, hogy tódul fel a fejembe a vér, kirúgtam magam alól a széket, és az öreg pofájába üvöltöttem:

– Na húzzál el a francba! Mocskos strici!

A férfi nem jött zavarba, ocsmány vigyor terült szét az arcán.

– Ja, ti nem kurvák vagytok? – mondta bántóan hangosan.

Láttam, hogy a csajok szája elfehéredik.

Kaptam a táskám, és már indultam is az ajtó felé. Kirohantam az utcára, egyenesen az Ötkert felé, elmosódva még láttam a lányokat, amint megpróbálnak visszatérni a normális kerékvágásba, mosolyognak, nevetgélnek, egyedül én tudtam, hogy valószínűleg mindegyikük gyomra megfeszült, a szívük hangosan ver, és a kezük az asztal alatt ökölbe szorul.

Igaza volt Rebusnak, nem ebben a társaságban kéne hozzám való férfit keresnem, de nem akartam neki megint ugyanazt válaszolni: már megtaláltam a nekem valót. Valószínűleg éppen otthon ül a tévé előtt, és meccset néz. Legalábbis ezzel hitegettem magam. Ha rossz passzban voltam, akkor láttam őt a hálószobában a felesége mellett, láttam, ahogy szeretkeznek, ahogy ugyanúgy öleli azt a ronda nőt, mint engem. Láttam a gyerekeivel játszani, megszámolni nem tudtam, hányszor kúszott be a tudatomba az a kép, amikor a kisfia az ölében ült a Mikulás-napi ünnepségen, és a fülét morzsolgatta. Az Ötkertben hatalmas buli volt, nagy nehezen találtam csak meg Timit a tánctéren. Úgy vonaglott, mint a rúdtáncosok a siófoki klubokban, többen körbeállták, és nézték.

Mikor meglátott, elkapta a kezem, és magával húzott. Jó zenét kevert a DJ, próbáltam én is feloldódni. Timi szeme furcsán csillogott, nyilván rendesen beszívott, tudtam róla, hogy mindig tol valamit. Muszáj volt nekem is rásegítenem a hangulatra, a bárpultnál kértem egy koktélt, küldtem rá egy energiaitalt, majd még egy koktélt, és visszapattantam Timi mellé.

Elmosódva láttam a falnál ácsorgó embereket, a zene egyre jobban pörgött, végre kikapcsolt az agyam,

nem gondoltam Gáborra, az undorító stricire a Bestiában, a prostinak elkönyvelt barátnőimre. Három múlt, amikor az utcán ránéztem az órámra, Timi mellettem dülöngélt. Vihorásztunk, előkerültek a mobilok, fotókat készítettünk egymásról. Legtöbbjük persze vállalhatatlan lett, és akkor támadt Timinek egy ötlete.

– Támaszkodj a falhoz, tudod, olyan szexisen! Mintha várnád a kuncsaftot.

– Hagyj már!

– Ugyan, csak viccből. Mutatom.

Felhúzta a bal lábát, nekidöntötte a hátát a falnak, a szájához emelt a cigarettát, a kamerába nézett. Mintha egy reklámfilmből vágták volna ki. Lefotóztam, röhögtünk. Rám került a sor.

– Elég szexis vagyok?

– Hú, ha látnád! Miért nem vagy te modell? Eszméletlen!

– És nem győzte abbahagyni a fotózást.

– Amúgy készült rólam már pár sorozat – kérkedtem.

Általában évente megcsináltattam egy komplett anyagot profi fotóssal, sminkessel, fodrásszal, némelyiket feltettük Rebus honlapjára is. Legyen egy-két exkluzív kép legalább az oldalán.

– Hát látszik, bébi. Nézd csak! – mutatta nekem a képernyőt, én azonban mérsékelten voltam elégedett. Némileg kurvás volt, és ez a mai bestiás este után nem esett éppen a legjobban.

– Figyelj, küldjük el a pasidnak – folytatta Timi, én meg értetlenül néztem rá. Gőze sem volt, hogy éppen kivel járok, Gáborról egyáltalán nem tudott, mint ahogy arról sem értesülhetett, hogy most éppen nincs senkim.

– Nem kéne – tereltem el a szót, de Timi tovább erősködött.

– Ettől minden pasi kifekszik. Na, kinek csatoljam?

– Hagyd már! Legalább nyomjunk rá egy filtert!

– Minek? Filter nélkül is gyönyörű vagy!

Timi szeme megint villant egyet, egy pillanatra az is átfutott rajtam, hogy talán a lányokat szereti. Az utóbbi időből nem emlékszem egyetlen férfira sem, akivel együtt járt volna. Kikaptam a kezéből a mobilt, kicsit megszerkesztettem a képet, került rá bőrkiegyenlítő, meg egy kis hajdúsítás. A végeredmény tényleg jó lett, erotikus, de még a vállalható formában. Nem küldtem el senkinek a képet, inkább behúztam Timit a bárpulthoz, és még ittunk pár kört.

Hazafelé menet forgott velem minden a taxiban. Újra elővettem a mobilt, ránagyítottam a képre. Eszembe jutott, hány meztelen fotót küldtem Gábornak, volt néhány jól bevált póz, amitől minden férfi elájul. Ilyen a hanyatt fekvős, a hajam szétterítve, az egyik kezem kicsit eltakarja a mellem, a másik pedig a hasamon, kisujj lefelé, oda mutat. Ezzel mindig garantált sikerem volt, Gábornál is, hát persze, ő még valószínűleg nem is kapott soha efféléket. A másik kedvencem a tűsarkús szelfi volt, ahol látszik a fenekem és a mellem, és ha jól állítom be a fényeket, pont az lesz életlen, amit amúgy is el akartam takarni. A Timivel készített kép is majdnem olyan erotikus volt, mint a saját aktjaim.

Bár volt rajtam ruha, mégis, a mély dekoltázs sokat sejtetett, lábamon majd a bugyiig felhúzódott a szoknya. A tűsarkú kiemelte a vékony bokámat, Gábor hányszor elmondta, hogy nekem van a legszexisebb lábam…

Pörgettem a Vibert, újraolvastam a régi levelezéseinket. A szívem úgy vert belül, mint egy nagy harang, szinte fájt a mellkasom, ahogy éreztem a dobbanásokat. A kezem automatikusan cselekedett. Csatoltam a képet, anélkül, hogy hozzáírtam volna valamit, és rányomtam a „küldés” gombra. Hajnali fél öt volt.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Hidas Judit: A megbocsátás is hozzátartozik a felnövéshez

Nem vagy többé az apám címmel jelent meg Hidas Judit legújabb regénye. A szerzővel Winkler Nóra beszélgetett vasárnap a Margón, a bemutatón az írás és a címadás nehézségei mellett szóba került a veszteség feldolgozása és a regénybeli család életét meghatározó érzelmi kavalkád is.

...
Nagy

Gurubi főszereplője azért kering a viszonyok labirintusában, mert az apa nem tudta őt megtartani

Gurubi Ágnes Másik Isten című könyvének bemutatóján Lévai Balázs faggatta a szerzőt az alkotás folyamatáról, személyesség és karakterépítés lehetőségeiről és korlátairól, az apa-lánya viszony tabuiról, valamint arról, miért hangsúlyos a kötetben a szexualitás, miközben “a magyar prűd irodalom” - kiváltképp, ha női szerzőkről van szó. 

...
Beleolvasó

Emerenc ajtaja mögött egy magára maradt nő tragikus sorsa sejlik fel

A Szabó Magda-titok című podcastsorozatunkban négy olvasmányon keresztül kutatjuk, mitől működnek még ma is Szabó Magda könyvei. A negyedik adás témája Az ajtó című regény lesz - addig is olvassatok bele a könyvbe!

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

ADVENT
...
Könyves Advent

A Baska magyarul beszél egy Benes-dekrétumok elől menekülő család drámájába avat be

A 12 éves Baska József és családja 1947-ben menekült Magyarországra a Beneš-dekrétumok és a kitelepítés elől. Felnőttként megírta, hogy mi történt azon a sorsdöntő téli éjszakán. Olvass bele a kötetbe!

...
Könyves Advent

Egy autista srác természethez írt szerelmes levele

Dara McAnulty magával ragadó, lírai hangvételű könyve, az Egy ifjú természetbúvár naplója a természettel való mély kapcsolatát tárja fel, de olvashatunk benne az aktivista munka és az autista lét mindennapi kihívásairól és örömeiről is. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Rosszul végződő, abszurd és megbocsájtó mesék – 8 prózakötet karácsonyra

Három fiútestvér, három nemzedék, egy zombianyu és megannyi izgalmas sztori. Például családtörténetek és tönkretett szerelmek, metsző irónia és őrült tanmesék. 8 friss magyar prózakötetet ajánlunk.

...
Könyves Advent

Jézus korában is kórházban születtek a kisbabák? Keresd a választ a Bibliai Kisokosban!

Bibliai Kisokos csupa olyan kérdést tesz föl, amelyet minden Biblia iránt vagy napjaink bibliai vonatkozású helyszínei, kultúrtörténeti eseményei iránt érdeklődő gyermek vagy épp felnőtt fejében is megfogalmazódhat. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Mister Morrison állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

Karácsonyhoz közeledve 10 olyan gyerekkönyvet ajánlunk, melyek valamilyen módon kötődnek a kicsik által várva várt ünnephez.  

Olvass!
...
Beleolvasó

Cserna-Szabó: Összebékülhetnek egy emberen belül ennyire különböző múltak és kultúrák?

A dán Hassan Preisler A barna ember terhe című könyvéhez Cserna-Szabó András írt utószót. Olvasd el!

...
Beleolvasó

Borda Réka: Vesna Lemaic történeteiben nincs olyan, hogy mi és ők, csak mi, emberek

A Szívélyes fogadtatás novelláiból kirajzolódik az idegenségérzet, az akadozó kommunikáció, és a vágy arra, hogy valahogy megtaláljuk a helyünket a világban. Olvasd el az utószót, melyet Borda Réka írt a kötethez.

...
Zöld

Elon Musk gyerekkorában az erőszak része volt a fiatalok oktatásának

A könyv különleges betekintést nyújt Elon Musk sikereinek és kudarcainak történeteibe és soha nem látott közelségből vizsgálja meg, hogy Musk démonjai vajon zálogai-e az innovációnak és a kreativitásnak. Olvass bele!

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Maffiózók felemelkedése és Robbie Williams mélypontja ‒ 5 friss doku, amit streamelhetsz

Al Capone felemelkedése és Pablo Escobar bukása. Robbie Williams reflektorfényben leélt élete és a sztárséf Anthony Bourdain váratlan öngyilkossága. A streamingszolgáltatók kínálatába frissen bekerült dokumentumfilmek közül válogattunk.

...
Szórakozás

Ferencvárosi barátságok, foci, klánok ‒ ilyen volt az első pesti Sántakutya-est

A zalai Margófeszt egyik népszerű programja, a Sántakutya megérkezett Budapestre is. Az első storytelling-est, a Ferencvárosi koktélsztorik során Bezerics Dániel vendéglátós, Nagy József újságíró és Gerzsenyi Bettika improvizációs színész, ex-videotékás mesélt arról, mi minden köti őket a IX. kerülethez.

...
Szórakozás

Bodó Viktor Szentivánéjén a legnyomasztóbb rémálmaink kísértenek

A rendező Shakespeare egyik klasszikusát alapul véve készített egyszerre nagyon szórakoztató, mégis akut látleletet a mindennapjainkról. Az Örkényben bemutatott, rehabon játszódó darab egy percre nem ereszti el a nézőt: sem a vicces őrület, sem a torokszorító pillanatok közepette.

...
Panodyssey

Simon Márton: Északi fény, fenyők, satöbbi (Hogy jöttem 2.)

Simon Márton szellemi önéletrajzának második részében elmeséli, melyek szövegek, amelyek igazán nagy hatással voltak rá.

Szerzőink

...
Kiss Imola

Megtudtuk a választ arra, hogy miért született még egy könyv Alföldiről

...
Sándor Anna

Andrés Neuman: Amikor gyászolsz, az otthonod is beleremeg

...
Kolozsi Orsolya

Pusztán attól, hogy valaki anya lesz, nem válik varázsütésre jó emberré