A férfiak dominálta Norvégiában két nő minden létező szabályt megszegett

A férfiak dominálta Norvégiában két nő minden létező szabályt megszegett

Cecilie Enger új regényének főszereplője két valós történelmi alak, Norvégia első női hajótulajdonosai, akik abban az időben, amikor a nők sorsa a házasság volt, üzletet, gyárat alapítottak, végül pedig saját hajózási társaságot – és életük végéig együtt is éltek.

Könyves Magazin |
CECILIE ENGER
A fehér térkép
Ford: Petrikovics Edit, Typotex, 2022, 271 oldal
-

Cecilie Enger új könyve két fiatal nő egymásra találásának története a tizenkilencedik század végi Norvégiában, ahol a tenger felől már egy modernebb kor szele fúj, de még minden mozdulatlan, ódon és merev – főképpen a társadalom íratlan szabályai. Bertha félénk, zárkózott, a világra kíváncsian rácsodálkozó nagylány, Hanna öntudatos, komoly és főképp titokzatos személyiség. Berthát elbűvöli ez a határozottság, a büszkén viselt férfizakó és -kalap, de leginkább az a korábban elképzelhetetlen lehetőség, hogy egy nő ne a férje oldalán, gyermekeket szülve teljesítse be életét, hanem önállóan döntsön a sorsáról. Hogy más legyen, és másképp éljen. Vajon eltűri-e a férfiak dominálta társadalom az elzárt, északi bányászvárosban két nő merészségét, akik nemcsak közös hajózási vállalkozásba kezdenek, de a hagyományos nemi szerepekre és a több évszázados szokásokra is nemet mondanak? Vajon sikeresek lehetnek-e egy olyan területen, amelynek addig nők a közelébe sem mehettek? A regény két valós történelmi alak felkavaróan szép kapcsolatát beszéli el, háttérben az északi táj sejtelmes hangulatával és sajátos világával.

"Cecilie Enger hősnői szabályszegők és úttörők voltak, de a fehér térképre ők festették fel az első jelet" - írtuk korábban a könyvről, amelynek szerzője az őszi Margó vendége volt (beszámolónk a bemutatóról ITT olvasható).

Cecilie Enger: A fehér térkép (részlet)

A következő hetekben többször találkoztak munka után és vasárnaponként. 

Hanna nem volt olyan beszédes, mint a koncert utáni estén, de ő volt az, aki programokat javasolt, és akinek tervei voltak. Bertha számára váratlan és szórakoztató délutánokká váltak ezek az alkalmak. Hanna vetette fel, hogy derítsék ki, hová vezet a Franseparken leghosszabb hómentes ösvénye, aztán egy alkalommal úgy vélte, feltétlenül meg kell vizsgálniuk, mennyire ízletes a legolcsóbb fogás a Brasserietben, egy hűvös, február végi vasárnapon pedig az igazgatói rezidencia mögötti pályán kugliztak. Rajtuk kívül senki más nem játszott a pazar, hosszú pályán az év ilyen korai szakaszában. Hanna arcáról eltűnt a véraláfutás és a duzzanat, akárcsak az attól való félelem, hogy újra összefut az erőszakos svéddel.

Olykor együtt kávéztak Bertha szobájában. Ilyenkor megesett, hogy Hanna megkérdezte Berthát, mit gondol például Johan Sverdrup új minisztériumáról és a szociálliberális szellemiségű Venstre pártról, amelyre elmondása szerint ő maga is szavazott volna, ha teheti.

Bertha nem volt biztos abban, mit gondol, és hogy miként vélekedjen az országban zajló jelentős változásokról, az idő nagy részében mégis ő beszélt többet kettejük közül. Mesélt a csavargóról, aki folyton a bolt padlójára köpte a dohányt, egy új, egzotikus, levendulaillatú francia szappanról, Jostein Olsenről, aki, amikor az ideje engedte, a komiszkenyeres ládán üldögélt, és az Amerikában élő bátyjáról, Torgerről, aki egy haugalandi lányt vett feleségül, és született egy Tordis nevű kislánya.

Bertha úgy gondolta, hogy barátok lettek.

Egy szombaton teát ittak a Brasserietben, és a jövővel kapcsolatos álmaikról beszélgettek, Hanna egészen fellelkesült, csaknem annyira, mint amikor a kapitánykabátról mesélt.

– Lehetne egy… egy boltom – mondta.

– Egy saját, olyan, ahol nem csak eladó vagy?

– Igen – bólintott Hanna. – Vagy vezethetnék egyet.

– Boltot akarsz vezetni? Miért?

Boltot akarsz vezetni? – Hanna halkan utánozta, de közben furcsán, összeszorított szájjal mosolygott, ami grimaszfélére emlékeztetett. – Hogy is fogalmazzam meg?

Szavakat keresett, hogy leírjon valamit, ami egyszerre izgalmas és valójában teljesen hétköznapi,

de azután megeredt a nyelve, és úgy tűnt, mintha legalább annyira magának adna magyarázatot, mint Berthának. Arról, hogy miért érdekesebb egy üzletet belülről megélni, mint kívülről, vásárlóként érkezni, még akkor is, ha soha nem lesz annyi pénze, hogy megengedhesse magának.

Azt mondta, a vevők néhány másodperc alatti felmérése és megértése egyedülálló képesség. Miért lépett be az üzlethelyiségbe, milyen érdeklődési körei, igényei vannak? Vajon a lelkesedés vagy a minőség által meggyőzhető? Beszélt az üzlet megkötése előtti intenzív pillanatokról, s bár játéknak nevezte, ugyanakkor ez az egész jóval komolyabb dolog, mivel a fizetésről és a túlélésről szól.

– És bármi legyen is az eredmény, mindig lesz valami, amit utána megkérdezel magadtól. Pontosan mi volt az oka annak, hogy éppen ezt a terméket adtad el? Vagy éppenséggel nem adtad el. Ez az izgalom, újra és újra. Minden áldott nap. És a verseny a többi vállalkozással. Aki ügyes és nem herdálja el a bevételeit, az minden hónapban azt tapasztalja, hogy az elszámolás egy kicsivel jobb az előzőnél – fejtegette.

Bertha érezte, ahogy szétárad benne az öröm, miközben a csészét szorongatva hallgatta. Hannának nem volt több iskolája, mint neki, mégis önálló gondolatokkal bírt az értékesítéssel, a versennyel és a számvitellel kapcsolatban. Úgy vélte, képes lenne felelősen működtetni egy egész üzletet!

– Erik Jacobsen, aki a haugesundi textilházat vezeti, egyszer azt mondta, hogy nem a hering, hanem a kereskedelem belső égésű motorja, az mozgatja és viszi előre a dolgokat.

– Egy ruha- és méteráruboltról álmodozol?

Hanna levette vékony, kopott bőrkesztyűjét, egyesével húzta le az ujjairól, és az asztalterítőre fektette, mintha egy pár kéz volna.

– Igen – felelte. – Egy egészen konkrét ruha- és méteráruboltot képzelek el. A polcokon cipők és kesztyűk, zoknik, kalapok. Az állványok ruháktól és kabátoktól roskadoznak.

Bertha azelőtt soha nem álmodozott ilyesmiről.

Soha eszébe sem jutott, hogy bármit is vezethetne. A boltokat férfiak üzemeltették. Nem mindig jómódú vagy sikeres üzletemberek – megesett, hogy bolttulajdonosok csődbe mentek és eltűntek –, de mégis férfiak voltak. Bertha fejében egy üzlettulajdonos egy barázdált arcú, tapasztalt szemű, ápolt szakállú férfi volt, aki, amikor nem a papírmunkán és egyéb terveken dolgozott, kalapot és magas gallért viselt, és éppen egy üzleti találkozóra igyekezett egy széles kőlépcsős házba.

– Mi a baj? – kérdezte Hanna.

– Ezt hogy érted?

– Ilyen arcot vágsz. – Hanna a homlokát ráncolta. – Mintha legalábbis azt közöltem volna, hogy örömházat akarok üzemeltetni. Vagy egy kocsmát.

Nevettek.

Amikor Bertha megkérdezte tőle, hogy mi lesz a jövőbeli vállalkozásával, amikor férjhez megy, Hanna olyasmit válaszolt, ami meglehetősen összezavarta.

– Az nem fog megtörténni – felelte. – Te is tudod.

Ez volt az első olyan kijelentése, amely alapján Bertha úgy érezte, Hanna szerint több mindent fog fel vele kapcsolatban, mint valójában.

– Igen – válaszolta Bertha.

Kapcsolódó cikkek
...
Könyves Advent

A morgós Bemberinek egy apró karácsonyi ének melegíti fel a szívét

A karácsony csupa varázslat: téli titkok és illatok, sürgés-forgás, neszezés. Nagy klasszikusok és mai magyar írók meséi és versei olvashatók ebben a kötetben, az ünnepvárás minden napjára jut egy-egy. Olvass bele!

...
Könyves Advent

A Szöszi Marilyn Monroe legintimebb portréja

A Szöszi végigvezet minket Norma Jeane magányos gyermekkorán, kisiklott kamaszkorán és „Marilyn Monroe” megszületésének a folyamatán. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Semmihez sem vagyunk öregek, és sosem késő változtatni

Mindenkinél eljön az a pont, amikor úgy érzi, ideje változtatni az életén. Iványi Orsolya negyven felett döntött úgy, hogy újradefiniálja önmagát és Toszkánában költözik. Olvass bele a történetébe!

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Egy fantasy, melyben az emberek parancsolni tudnak a szélnek és az esőnek – Olvass bele!

Bökös Borbála, a Szmirkó szerzőjének új ifjúsági fantasyregénye páratlan kalandra hív egy mágikus Erdélyben, ahol a garabonciások az általunk ismert történelmet is megváltoztatják, és a varázslat mindent átsző. Olvass bele!

...
Gyerekirodalom

Lantos Péter gyerekkönyvének hőse érzi: ha a koncentrációs tábort túléli, mindent túlél

Az önéletrajzi vonatkozású ifjúsági regény, A fiú, aki nem akart meghalni a nonfiction gyerekkönyvek kategóriájában került a legjobbak közé. Cikkünkben annak jártunk utána, mit kell tudni a könyvről és Lantos Péterről.

...
Gyerekirodalom

Ez a 9 legjobb gyerekkönyv idén Magyarországon – innen válogass gyereknapra!

Kilencedik alkalommal osztotta ki a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum az Év Gyerekkönyve Díj elismerést, a független szakmai zsűri döntése alapján. Mutatjuk a 2023-as év legjobb gyerekkönyveit.

A hét könyve
Kritika
Nick Cave könyve megtört szívű elmélkedés hitről, zenéről és gyászról
...
Nagy

Az ügynökakták igenis nyilvánosak, csak fel kell dolgozni őket – Takács, Bartók és gyermekvédelem a Margón

Ügynökök, fantasy és bugyiszabályok a Margó zárónapján. 

Hírek
...
Szórakozás

És egyszer csak: 5 író, akinek Carrie Bradshaw olvassa a könyveit a sorozatban

...
Hírek

Megújul a Libri-díj, más elv alapján osztják ki a Könyvhéten

...
Zöld

Papír vagy e-könyv­ – mi jobb a klímának?

...
Hírek

Az Egy nap írója nem ajánlja, hogy útikönyvként használd az új regényét

...
Hírek

Kiss Noémi a Nádas-ügyről: Dogmatikus módon osztják a nemzetközi irodalmi díjakat

...
Hírek

Szabó Lőrinc özvegye névjegykártyán reklamált a szomszédjának

...
Nagy

A papírtáskában felejtett díj, a titkos könyv és a harmadik kiadás – Sántakutya a Margón

...
Zöld

Erre a 7 barátra van szükséged

...
Könyvtavasz

Kiskamaszként akkor sem könnyű az élet, ha cirkuszos családban élsz - Olvass bele Turbuly Lilla könyvébe!