Téves Yeats-idézet szerepel a dublini maraton medálján

Téves Yeats-idézet szerepel a dublini maraton medálján

„There are no strangers here; Only friends you haven’t met yet (Nincsenek itt idegenek, Csak barátok, akikkel még nem találkoztál)” - ez az idézet szerepel az érmen az irodalmi Nobel-díjas ír költő képe alatt. Szép idézet, csak épp nem ő írta. 

ko | 2023. szeptember 13. |

A jövő hónapban rendezendő dublini maraton résztvevői William Butler Yeatsnek tulajdonított idézettel gravírozott érmet kapnak, annak 100. évfordulója alkalmából, hogy az ír költő átvehette az irodalmi Nobel-díjat. Nincs azonban semmiféle bizonyíték arra nézve, hogy a fent idézett szavakat valóban Yeats írta volna számos cikkének, esszéjének vagy könyvismertetőjének, illetve csaknem 400 versének és 23 darabjának egyikében, állítja a Yeats Society Sligo igazgatója, Susan O'Keeffe.

Mit keres Yeats Az elveszett lányban?
Mit keres Yeats Az elveszett lányban?

Maggie Gyllenhaal rendezői bemutatkozása, a Ferrante-regényt feldolgozó Az elveszett lány tele van olyan kis irodalmi utalásokkal, amelyek elsőre nem is biztos, hogy azonnal megragadják a nézők figyelmét.

Tovább olvasok

A rendezvényszervezők elmondták, hogy ők maguk is tudtak arról, hogy bár ezt az idézetet széles körben Yeatsnek tulajdonítják, soha nem bizonyították véglegesen, hogy tőle származik, az idézet mindazonáltal „a dublini maraton értékeit tükrözi”, amelyet „barátságos maratonnak” neveznek. A versenyt október 29-én, vasárnap rendezik várhatóan 22 500 résztvevővel.

O'Keeffe elmondta, a Yeats Society megérti, hogy az idézet feltüntetésére vonatkozó döntést „jóhiszeműen” hozták meg, és „nagyon örül” annak, hogy „a nemzeti költő emlékét több, mint 20 ezer olyan emberrel fogják megosztani, akik szenvedélyesen szeretik azt, amit csinálnak. Sokszor történt már ilyesmi korábban is, és ez tulajdonképpen Yeats globális jelentőségének a jele –

csak a nagy írókat, dalszerzőket, költőket, filozófusokat idézik félre.”

„Valószínűleg nem rögzítettek minden szót, amit valaha leírt vagy kimondott” – tette hozzá. „És néhány feljegyzése természetesen elveszett, akár még az életében vagy utána.”

O’Keeffe felvetette, hogy a szervezők használhattak volna egy alternatív idézetet is, például azt, hogy „Lépj lágyan: amin jársz: az álmaim” Az ég köntösére vágyik című versből (Szabó Lőrinc fordítása). Yeats olyan költeményeiről ismert, mint A második eljövetel vagy az Ádám átka, és a 20. század egyik legnagyobb költőjeként tartják számon, aki 1923-ban irodalmi Nobel-díjat kapott, elsőként az írek közül.

Forrás: The Guardian

Fotó: Irish Life Dublin Marathon Facebook-oldala

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Mit keres Yeats Az elveszett lányban?

Maggie Gyllenhaal rendezői bemutatkozása, a Ferrante-regényt feldolgozó Az elveszett lány tele van olyan kis irodalmi utalásokkal, amelyek elsőre nem is biztos, hogy azonnal megragadják a nézők figyelmét.

...
Nagy

Nádas Péter: Az ember veszélyes lény futás közben

 Simonyi Balázs a Nem azé, aki fut című podcastjában két és fél órát beszélgetett Nádas Péterrel a futásról, és azon keresztül persze az életről is.

...
Hírek

Murakami napi rutinja: kelés négykor, öt-hat óra írás, tíz kilométer futás

Te meddig tudnál úgy élni, mint Murakami Haruki?

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

4 könyv azoknak, aki hátat fordítanának a magánynak

Az Egyesült Államokban élő 45 és 65 év közötti emberek jóval magányosabbnak, elszigeteltebbnek érzik magukat egy friss tanulmány szerint, mint európai társaik. 4 könyvet ajánlunk a jobb társas kapcsolatokért.

...
Zöld

Zöld kiadók: Mik azok a környezetbarát betűtípusok?

A világ egyik legnagyobb kiadója, a HarperCollins több ezer fát mentett meg azzal, hogy az utóbbi pár évben apró, zöld szemléletű változtatásokat vezettek be a könyvtervezés terén.

...
Zöld

Litkai Gergely: A szemetesünk a legjobb tükör, hogy lássuk, min kell változtatnunk // Dobd ki a szemetest!

A Bookline Zöld új podcastjában Tóth Andi Dobd ki a szemetest! című könyvéről beszélget Litkai Gergely és Szebenyi Péter, a Klímapolitikai Intézet munkatársa, környezetvédelmi influenszer.

Hírek
...
Hírek

Traumák hosszú sora – Készül a József Attila-film

...
Hírek

Micimackót, Tandorit és Parti Nagyot posztoltak a költészet napján a művészek

...
Zöld

A békák tudnak sikoltani – csak mi nem halljuk őket

...
Hírek

Alekszej Navalnij posztumusz memoárja még idén megjelenik

...
Hírek

Mutatjuk Szép Heléna elrablását egy Pompejiben most feltárt freskón

...
Gyerekirodalom

Berg Judit két kis dínója a Holdra téved – Olvass bele!

...
Szórakozás

A Bridgerton 3. évadában egy váratlan szerelmi szál borzolja a kedélyeket

...
Nagy

Eredics Lilla: Balogh Attila versei kitágították az önértelmezés dimenzióját [ROMA IRODALOM]

...
Zöld

Ebben az EU-s országban engedélyezhetik legközelebb az eutanáziát

...
Nagy

Költészet napja – Ismerj meg 6 új verseskötetet és a szerzőiket! [2. rész]

A magyar költészet napja alkalmából készített összeállításunkban 6 frissen megjelent verskönyv szerzőjét ismerhetitek meg, és a köteteikből is mutatunk egy részletet. Kerber Balázs, Láng Orsolya és Takács Nándor válaszai és szövege.

Szerzőink

...
Vass Norbert

Költészet napja – Ismerj meg 6 új verseskötetet és a szerzőiket! [1. rész]

...
Horányi Hanna Zelma

10 videó, amiben cigány írók, költők beszélnek [ROMA IRODALOM]

...
sa

7 Oscar-díjas adaptáció, amit most láthatsz a Netflixen

A hét könyve
Kritika
Anyává válni egy korábbi világ darabokra törését is jelenti
...
Nagy

Költészet napja – Ismerj meg 6 új verseskötetet és a szerzőiket! [1. rész]

A magyar költészet napja alkalmából készített összeállításunkban 6 frissen megjelent verskönyv szerzőjét ismerhetitek meg, és a köteteikből is mutatunk egy részletet. Lapis József, Rékai Anett és Simon Bettina válaszai és szövege.