Téves Yeats-idézet szerepel a dublini maraton medálján

Téves Yeats-idézet szerepel a dublini maraton medálján

„There are no strangers here; Only friends you haven’t met yet (Nincsenek itt idegenek, Csak barátok, akikkel még nem találkoztál)” - ez az idézet szerepel az érmen az irodalmi Nobel-díjas ír költő képe alatt. Szép idézet, csak épp nem ő írta. 

ko | 2023. szeptember 13. |

A jövő hónapban rendezendő dublini maraton résztvevői William Butler Yeatsnek tulajdonított idézettel gravírozott érmet kapnak, annak 100. évfordulója alkalmából, hogy az ír költő átvehette az irodalmi Nobel-díjat. Nincs azonban semmiféle bizonyíték arra nézve, hogy a fent idézett szavakat valóban Yeats írta volna számos cikkének, esszéjének vagy könyvismertetőjének, illetve csaknem 400 versének és 23 darabjának egyikében, állítja a Yeats Society Sligo igazgatója, Susan O'Keeffe.

Mit keres Yeats Az elveszett lányban?
Mit keres Yeats Az elveszett lányban?

Maggie Gyllenhaal rendezői bemutatkozása, a Ferrante-regényt feldolgozó Az elveszett lány tele van olyan kis irodalmi utalásokkal, amelyek elsőre nem is biztos, hogy azonnal megragadják a nézők figyelmét.

Tovább olvasok

A rendezvényszervezők elmondták, hogy ők maguk is tudtak arról, hogy bár ezt az idézetet széles körben Yeatsnek tulajdonítják, soha nem bizonyították véglegesen, hogy tőle származik, az idézet mindazonáltal „a dublini maraton értékeit tükrözi”, amelyet „barátságos maratonnak” neveznek. A versenyt október 29-én, vasárnap rendezik várhatóan 22 500 résztvevővel.

O'Keeffe elmondta, a Yeats Society megérti, hogy az idézet feltüntetésére vonatkozó döntést „jóhiszeműen” hozták meg, és „nagyon örül” annak, hogy „a nemzeti költő emlékét több, mint 20 ezer olyan emberrel fogják megosztani, akik szenvedélyesen szeretik azt, amit csinálnak. Sokszor történt már ilyesmi korábban is, és ez tulajdonképpen Yeats globális jelentőségének a jele –

csak a nagy írókat, dalszerzőket, költőket, filozófusokat idézik félre.”

„Valószínűleg nem rögzítettek minden szót, amit valaha leírt vagy kimondott” – tette hozzá. „És néhány feljegyzése természetesen elveszett, akár még az életében vagy utána.”

O’Keeffe felvetette, hogy a szervezők használhattak volna egy alternatív idézetet is, például azt, hogy „Lépj lágyan: amin jársz: az álmaim” Az ég köntösére vágyik című versből (Szabó Lőrinc fordítása). Yeats olyan költeményeiről ismert, mint A második eljövetel vagy az Ádám átka, és a 20. század egyik legnagyobb költőjeként tartják számon, aki 1923-ban irodalmi Nobel-díjat kapott, elsőként az írek közül.

Forrás: The Guardian

Fotó: Irish Life Dublin Marathon Facebook-oldala

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Mit keres Yeats Az elveszett lányban?

Maggie Gyllenhaal rendezői bemutatkozása, a Ferrante-regényt feldolgozó Az elveszett lány tele van olyan kis irodalmi utalásokkal, amelyek elsőre nem is biztos, hogy azonnal megragadják a nézők figyelmét.

...
Nagy

Nádas Péter: Az ember veszélyes lény futás közben

 Simonyi Balázs a Nem azé, aki fut című podcastjában két és fél órát beszélgetett Nádas Péterrel a futásról, és azon keresztül persze az életről is.

...
Hírek

Murakami napi rutinja: kelés négykor, öt-hat óra írás, tíz kilométer futás

Te meddig tudnál úgy élni, mint Murakami Haruki?

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

Hírek
...
Zöld

Krausz Ferenc fizikus is Nobel-díjat kapott!

...
Hírek

John Scalzi: Szabados Áginak nem kell bocsánatot kérnie tőlem

...
Hírek

Filléres zsebkönyvként gondolta újra a kedvenc filmjeit egy grafikus

...
Zöld

Karikó Katalin és Drew Weissman kapta az orvosi-élettani Nobel-díjat!

...
Gyerekirodalom

A gyerekek két kalandor madárral fedezhetik fel Szeged titkait

...
Hírek

A pestis éjszakáitól Budapest történelmi titkaiig [Könyvesblokk]

...
Hírek

Murakami egy japán kísértettörténettel melegített a Nobel-bejelentésre

...
Gyerekirodalom

Könyv vagy Fortnite – kell-e egyáltalán a „vagy”?

...
Beleolvasó

Luiz Schwarcznak a bipoláris depresszióval és a családja történetével is meg kellett küzdenie

...
Nagy

Hatvany Helga: Legfőképpen az érdekelt, hogy kicsoda az apám

Viharos idők címmel jelent meg Hatvany Helga családtörténeti kötete. A szerzővel  megtorpanásokról és kérdésekről, a nyelvtanuláshoz hasonlító kutatómunkáról, ízemlékekről, keményfejűségről, dacról, valamint a minták meghaladásának lehetőségeiről is beszélgettünk.

Szerzőink

...
Valuska László

A háborúból nincs visszatérés, ez az élet

...
Sándor Anna

John Scalzi: Miért akarna bármi az emberhez hasonlóvá válni?

...
Litkai Gergely

Ürge-Vorsatz Diána: Tévút, ahogy a nagy cégek áttolják a felelősséget a fogyasztókra / Mi van, ha megmentjük a világot?

A hét könyve
Kritika
A háborúból nincs visszatérés, ez az élet
...
Nagy

John Scalzi: Miért akarna bármi az emberhez hasonlóvá válni?

Miért vesz valaki templomot magának? Segít-e az alkotói válságban a zenélés? Hogyan reagálnának az emberek, ha tényleg megjelenne az igazi mesterséges intelligencia? John Scalzival, a Könyvfesztivál díszvendégével beszélgettünk. Interjú.