Nemrég Budapestre látogatott és több éttermet és végigevett Tzuyang, a koreai influenszer, aki abból készít videót, hogy rengeteg ételt fogyaszt el. A mokbang (angolul: mukbang) egy elsősorban a dél-koreai régióban, de a világban számos más helyen is népszerű műfaj, amelynek a lényege, hogy valaki rengeteg ételt eszik meg.
Tzuyang, miután budapesti túráján több liter pacalt és két óriási rántotthúst megevett a Pléh-csárdában, és egy steakétteremben három kiló húst elfogyasztott, mellé bejglit és kürtőskalácsot, január 27-én ellátogatott egy hentesüzeltbe, ahol viszont a hurka kifogott rajta.
Az evésről készült videóban látszik, miután több kiló sült hús, kolbász, hurka, szalonna és grillcsirke utána azt mondja:
Azt hiszem, azt üzeni a testem, hogy ideje abbahagyni az evést.”
Meglepő, hogy még rengeteg étel van ilyenkor előtte, és Tzuyang is megjegyzi a videóban, hogy „talán fel kellene adnom a mokbang fogadalmam”, számolt be róla a Telex.
A szürreális hír mellé három könyvet ajánlunk, ami segíthet abban, hogy egészséges viszonyunk legyen a táplálkozással.
Emeran Mayer: A bél-agy kapcsolat
A belek és az agy összhangban működik, ezért is lehet az, hogy az izgalomtól vagy a félelemtől összerándul az ember gyomra, a túlzott stressztől mértéktelen éhség vagy el nem múló étvágytalanság lép fel, vagy éppen hasmenés indul be a nagy megterhelések után. A bélben jelentkező problémák sokszor mentális és pszichés okokra vezethetőek vissza, elég csak azokra a kifejezésekre gondolni, hogy „nem tudja megemészteni” vagy „be van tojva”.
Dr. Emeran Mayer, a kaliforniai UCLA Orvosi, Élettani és Pszichiátriai tanszékének professzora pontosan ennek járt utána és mélyreható kutatások alapján, érthető és izgalmas nyelven mutatja be azt, hogyan lehet hatással az emésztésünk a mindennapokra, és mi hogyan lehetünk hatással tudatosan az emésztésünkre.
Rhiannon Lamber: A táplálkozás tudománya
Ebben a könyvben nincsenek fűt-fát ígérő diéták, étrendváltások, titkos receptek, hanem egyszerűen az emésztés és a test működése van, a bélbaktériumoktól kezdve a szív és immunrendszer működését segítő ételeken át a növényi alapú étrendig mindent megtalálunk benne, ami az étkezésben hasznos lehet. A könyv legfontosabb tanulsága viszont, hogy nincs olyan étrend, ami mindenkinek ugyanazt nyújtaná.
Segít abban, hogy megtaláljuk a számunkra ideális étrendet, és hogy mit érdemes és érdemes tennünk a testünk egészsége érdekében.
Judith Finlayson: Az vagy, amit a nagyszüleid megettek
Gondolkoztál már azon, hogy a saját testedért nemcsak te vagy a felelős, hanem a szüleid is? Minden étel, amit fogantatásod előtt (és alatt) megettek, hozzátett a sejt- és génállományodhoz. Sőt, az egészséges életmód nem ott kezdődik, hogy salátát eszünk és rendszeresen mozgunk, hanem hogy összeségében az étel, amit fogyasztunk, honnan származik, mennyire génkezelt, permetezett, más anyagokkal ellátott.
Finlayson túlmutat a mindennapi étkezésünkön, és azon kívül, hogy felszólít a helyes étkezésre, arra is kér, hogy társadalmilag legyünk aktívak, jó élelmiszereket állítsunk elő és a következő generációt ne rossz étellel lássuk el.
Fotó: Youtube