A koreai influenszer, aki felzabálta Budapestet, de a hurka nem ment le a torkán + 3 könyv az egészséges étkezésről

A koreai influenszer, aki felzabálta Budapestet, de a hurka nem ment le a torkán + 3 könyv az egészséges étkezésről

Egy koreai influenszer január közepén Budapestre érkezett, hogy több étteremet is kiegyen a vagyonából. Legutóbb viszont egy hentesüzlet kínálata kifogott rajta, és még azon is elgondolkozott, hogy abba kell hagynia a hivatását. A hír mellé könyveket ajánlunk az egészséges táplálkozásról.

sza | 2025. február 03. |

Nemrég Budapestre látogatott és több éttermet és végigevett Tzuyang, a koreai influenszer, aki abból készít videót, hogy rengeteg ételt fogyaszt el. A mokbang (angolul: mukbang) egy elsősorban a dél-koreai régióban, de a világban számos más helyen is népszerű műfaj, amelynek a lényege, hogy valaki rengeteg ételt eszik meg.

Tzuyang, miután budapesti túráján több liter pacalt és két óriási rántotthúst megevett a Pléh-csárdában, és egy steakétteremben három kiló húst elfogyasztott, mellé bejglit és kürtőskalácsot, január 27-én ellátogatott egy hentesüzeltbe, ahol viszont a hurka kifogott rajta.

Az evésről készült videóban látszik, miután több kiló sült hús, kolbász, hurka, szalonna és grillcsirke utána azt mondja:

Azt hiszem, azt üzeni a testem, hogy ideje abbahagyni az evést.”

Meglepő, hogy még rengeteg étel van ilyenkor előtte, és Tzuyang is megjegyzi a videóban, hogy „talán fel kellene adnom a mokbang fogadalmam”, számolt be róla a Telex.

A szürreális hír mellé három könyvet ajánlunk, ami segíthet abban, hogy egészséges viszonyunk legyen a táplálkozással. 

Emeran Mayer: A bél-agy kapcsolat

A belek és az agy összhangban működik, ezért is lehet az, hogy az izgalomtól vagy a félelemtől összerándul az ember gyomra, a túlzott stressztől mértéktelen éhség vagy el nem múló étvágytalanság lép fel, vagy éppen hasmenés indul be a nagy megterhelések után. A bélben jelentkező problémák sokszor mentális és pszichés okokra vezethetőek vissza, elég csak azokra a kifejezésekre gondolni, hogy „nem tudja megemészteni” vagy „be van tojva”.

Emeran Mayer
A bél-agy kapcsolat
Ford. Benedek Enikő, Kulcslyuk, 2024, 322 oldal.

Dr. Emeran Mayer, a kaliforniai UCLA Orvosi, Élettani és Pszichiátriai tanszékének professzora pontosan ennek járt utána és mélyreható kutatások alapján, érthető és izgalmas nyelven mutatja be azt, hogyan lehet hatással az emésztésünk a mindennapokra, és mi hogyan lehetünk hatással tudatosan az emésztésünkre.

Rhiannon Lamber: A táplálkozás tudománya

Ebben a könyvben nincsenek fűt-fát ígérő diéták, étrendváltások, titkos receptek, hanem egyszerűen az emésztés és a test működése van, a bélbaktériumoktól kezdve a szív és immunrendszer működését segítő ételeken át a növényi alapú étrendig mindent megtalálunk benne, ami az étkezésben hasznos lehet. A könyv legfontosabb tanulsága viszont, hogy nincs olyan étrend, ami mindenkinek ugyanazt nyújtaná.

Rhiannon Lamber
A táplálkozás tudománya
Ford. Molnár Csaba, Libri, 2024, 224 oldal.

Segít abban, hogy megtaláljuk a számunkra ideális étrendet, és hogy mit érdemes és érdemes tennünk a testünk egészsége érdekében. 

Judith Finlayson: Az vagy, amit a nagyszüleid megettek

Gondolkoztál már azon, hogy a saját testedért nemcsak te vagy a felelős, hanem a szüleid is? Minden étel, amit fogantatásod előtt (és alatt) megettek, hozzátett a sejt- és génállományodhoz. Sőt, az egészséges életmód nem ott kezdődik, hogy salátát eszünk és rendszeresen mozgunk, hanem hogy összeségében az étel, amit fogyasztunk, honnan származik, mennyire génkezelt, permetezett, más anyagokkal ellátott.

Judith Finlayson
Az vagy, amit a nagyszüleid megettek
Ford. Basa Brigitta, Kossuth, 2023, 320 oldal.

Finlayson túlmutat a mindennapi étkezésünkön, és azon kívül, hogy felszólít a helyes étkezésre, arra is kér, hogy társadalmilag legyünk aktívak, jó élelmiszereket állítsunk elő és a következő generációt ne rossz étellel lássuk el.

Fotó: Youtube

Olvass minket e-mailben is!

  • Könyves hetilap a postaládádban
  • Kézzel válogatott tartalmak
  • A legérdekesebb, legfontosabb könyves anyagok egy helyen
  • Nem spammelünk, heti 1-2 levelet küldünk.

Könyves Magazin Hírlevél

Kapcsolódó cikkek
...
Könyvtavasz

Cserháti Tamara megmutatja, milyen az izraeli gasztronómia

Cserháti Tamara – egykori szépségkirálynő, ma boldog, kétgyermekes családanya – olvasóit egy különleges utazásra invitálja az izraeli gasztronómiába. A könyv a 71 autentikus recepten túl betekintést nyújt az izraeli konyhaművészet eredetébe, annak bibliai gyökereibe és modern újításaiba. Olvass bele!

...
Nagy

10 szakácskönyv, ami forradalmasította a gasztronómiát

Kicsoda a kovász 21. századi atyja, és kinek köszönhető, hogy ma már minden szupermarketben van hummusz?

...
Nagy

Ketchup és vér - gasztronómia a krimiirodalomban

Hírek
...
Hírek

Mi lesz itthon Neil Gaiman könyveivel? Megszólalt a magyar kiadó

...
Hírek

A koreai influenszer, aki felzabálta Budapestet, de a hurka nem ment le a torkán + 3 könyv az egészséges étkezésről

...
Hírek

Sorozat készült Jane Austen titokzatos testvéréről

...
Hírek

Nagyot megy Nyáry Krisztián posztja – neked is ő jut eszedbe a képről?

...
Hírek

Brutális példányszámban fogy Rebecca Yarros új könyve már az első héten

...
Hírek

Patti Smith összeesett a brazíliai koncertjén

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Feléleszti a Netflix a nyolcvanas évek legendás sorozatát

A farm, ahol élünk történelmi dráma új köntöst kap a Netflixen.

...
Szórakozás

Ezt gondolja az új Trónok harca előzménysorozatról George R. R. Martin

Készül az újabb Trónok harca előzménysorozat, már nem kell sokat várnunk a megjelenésig.

...
Szórakozás

Renée Zellwegger a korkülönbségről a Bridget Jonesban: Miért izgatna ez bárkit is?

Bálint-napra érkezik az új Bridget Jones-film - új potenciális pasikkal.  

A hét könyve
Kritika
Evelio Rosero kolumbiai háborújában nincsenek oldalak, csak népirtás
...
Nagy

Itt a legújabb irodalmi szenzáció: kicsoda Rebecca Yarros, és miért imádják a könyveit?

Rebecca Yarros szinte megkerülhetetlen jelenség lett a könyvpiacon, ezért ebben a cikkben utánajártunk, mi lehet a sikerének a titka, és hogyan lettegy szinte kiadatlan szerzőből több milliós eladásokat generáló író.