109 éves korában jelent meg könyve a tulsai mészárlás túlélőjének

109 éves korában jelent meg könyve a tulsai mészárlás túlélőjének

Viola Ford Fletcher Don't Let Them Bury My Story című memoárja az oklahomai városban, 1921-ben történt, a fekete közösséggel szembeni túlkapások eddig ismeretlen részleteit meséli el részletesen.
Fotó: Cory Young / The Black Wall Street Times

vn | 2023. augusztus 18. |

Az amerikai Délen található Tulsa Greenwood nevű negyedében a 20. század első évtizedeiben virágzó üzleti negyedet hoztak létre az itt élő kereskedők. A fekete közösség által működtetett, akkoriban „Black Wall Streetként” emlegetett enklávé azonban 102 évvel ezelőtt 18 óra alatt gyakorlatilag megsemmisült. Az a Tulsa Tribune hasábjain megjelent sajtóhír lehetett az eset előzménye, amely szerint egy 19 éves fekete cipőpucoló fiú bántalmazott egy 17 éves lifteslányt.

Hogy pontosan mi történt, arra nem derült fény azóta sem,

az viszont tény, hogy nem sokkal azután, hogy mindez a lap hasábjain megjelent, a bíróság körül néztek egymással farkasszemet a felfegyverzett fehér és fekete férfiak. Dulakodás tört ki közöttük, aztán egy lövés is eldörrent, aztán elszabadult a pokol. A tűzharcban – írta egy korábbi összeállításában a 444 – 10 fehér és 2 fekete férfi halt meg.

Ezt követően fehér randalírozók lepték el Greenwood utcáit, fosztogatni kezdték az üzleteket és felgyújtották a boltokat. Június 1-jére virradóra több mint 35 háztömböt tettek a földdel egyenlővé, nagyjából tízezer lakost kellett kitelepíteni, a halálos áldozatok számát pedig háromszázra becsülik.

Viola Ford Fletcher hétéves korában élte át ezeket a szörnyűségeket. A Mocha Media gondozásában, augusztus közepén megjelent emlékirataiban arról ír, hogy családjának egy lovaskocsin sikerült elhagyni a várost. Számos érzékletesen elbeszélt részlet mellett megosztja az olvasóival, hogy szemtanúja volt egy fekete férfi kivégzésének, illetve elmeséli,

milyen érzés volt átélni azt a pillanatot is, amikor rájuk lőtt a támadók egyike.

Greenwood ‒ írja az esetről a 444 ‒ idővel újjáépült, de a mai napig nem lehet tudni, hogy a halottakat hol temették el, mert a drámáról több nemzedék hallgatott. Viola Ford Fletcher könyvének megjelenése tehát amiatt is fontos, mert nincs túl sok hiteles forrás a Tulsában történtekről, az viszont kétségtelen, hogy az utóbbi években egyre nagyobb az érdeklődés az esettel kapcsolatban.

2010-ben emlékparkot avattak az áldozatok tiszteletére, pár éve pedig Alan Moore és Dave Gibbons Watchmen című képregénye alapján készült minisorozatban tűnt fel a tulsai mészárlás. Azóta a Hulu és a History Channel is készített egy dokumentumfilmet a történtekről, a kiadó ígérete szerint azonban a Don't Let Them Bury My Storyból a vérengzés újabb részletei tárulnak fel.

Forrás: AP, 444

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Toni Morrisonra örök bélyeggel emlékezik az amerikai posta

Az indoklás szerint a Nobel-díjas szerzőre azért esett a választás, mert rendkívüli és maradandó hatást gyakorolt az amerikai társadalomra.

...
Hírek

Martin Luther King-biográfia és egy déli krimi is szerepel Obama nyári olvasmányai között

Az egykori amerikai elnök legkedvesebb kötetei közt az Egyesült Államokban jelen lévő szegénység okait kutató szociográfia, és a Kisasszonyok című klasszikus előtt tisztelgő regény is szerepel.

...
Hírek

Obama szót emelt a könyvbetiltások ellen

Az Egyesült Államok volt elnöke nyílt levelet írt az amerikai könyvtárosoknak, és megjelent a TikTokon is, hogy helytelenítse a jobboldali cenzúra nyomását. Levelében bírálta a "mélyen elhibázott" jobboldali erőfeszítéseket, melyek célja egyes könyvek kitiltása az állami iskolák könyvtáraiból. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

Természetesen olvasok
...
Zöld

Medvelepke vagy ablakosmoly? Szavazz a 2024-es év lepkéjéről!

...
Zöld

Az AI már élhetőbb várost tervez, mint az emberek

...
Zöld

Milyen szülő a bántalmazó férfi? Könyv anyáknak, hogy segíthessenek a gyerekeiknek és maguknak

...
Zöld

Boldogok a sajtkészítők! - A legrégebbi brit sajtos könyvet publikálták online

...
Zöld

Igaz történet a falkavezérről, amit a kedvessége is hozzásegített a diadalhoz

...
Zöld

Radioaktív sok európai vaddisznó a korábbi atomrobbantások miatt

...
Zöld

Vlad Dracul véres könnyeket sírhatott egy új kutatás szerint

...
Zöld

Rejtélyek a magasban: az állatvilág jóléte a trópusi lombkoronák egészségétől is függ

...
Zöld

Először végeztek valódi vérrel kutatást a menstruációs termékekről, az eredmény is meglepő