Tsitsi Dangarembga következő könyvét leghamarabb csak 2114-ben olvashatjuk

Margaret Atwood, Ocean Vuong és Karl Ove Knausgard után a zimbabwei író is csatlakozott a Future Library programhoz - írja a Guardian.

Simon Eszter | 2021. augusztus 26. |

Dangarembga legutóbbi könyve a This Mournable Body, amely a 2021-es Booker-díj rövid listáján is szerepelt, feszült hangulatban mutatja be egy reményvesztett fiatal lány  sorsát, aki a gyarmati időszak után megpróbálja újra felépíteni az életét Zimbabwében.  

A szerző következő munkáját azonban csak 2114-ben olvashatjuk, hiszen Dangarembga nyolcadikként csatlakozott a Future Library projekthez - erről korábban itt írtunk -, amelyben eddig Margaret Atwood, David Mitchell, Sjón, Elif Shafak, Han Kang, Karl Ove Knausgard és Ocean Vuong vesz részt.

A Future Library megalkotója a skót Katie Paterson, akinek 2014-ben az az ötlete támadt, hogy egyfajta időkapszulaként használva az oslói Deichman könyvtárat, száz évig őrizzék az írók kéziratait, amelyeket majd 2114-ben publikálnak. A koncepció fontos része a környezettudatosság, ezért 2014-ben ezer norvég lucfenyőt ültettek, hogy a száz év múlva publikálásra kerülő könyveket, ezekből a fákból készült papírra nyomtathassák.  

„Ezzel az alkotással nagy vágyam teljesül, mert számomra fontos, hogy egy olyan kultúrában éljünk, ahol fontos a fenntarthatóság és felhívjuk a figyelmet arra, hogy a bolygónk még sokáig élhető maradjon. Izgalmas és kiváltságos dolog, hogy a könyvemet csak száz év múlva olvassák majd” – mondta Dangarembga. 

A szerző első könyve 1988-ban jelent meg Nervous Conditions címen és Dangarembga meglepetésére a könyv számos elismerést kapott. A kötet különlegessége, hogy ez volt az első könyv, amelyet zimbabwei származású fekete női író angol nyelven publikált. 

Az író a Guardiannek úgy fogalmazott, nem aggódik amiatt, hogy nem fogja tudni, hogyan fogadják majd a száz évig publikálásra váró könyvet. „Mindig én magam vagyok az első közönség, tehát ha úgy érzem, hogy elégedett vagyok a munkámmal, akkor képes vagyok elengedni. Régóta és sokat írok visszajelzés nélkül. Persze, ha olyan visszajelzések érkeznek, mint amilyeneket a This Mournable Body után kaptam, az csodálatos érzés.” 

„Hatalmas megtisztelés, hogy Tsitsi Dangarembga, akinek könyvei képesek formálni a világot, csatlakozott a Future Library projekthez. Dangarembga megragadja és közli a létfontosságú igazságokat, az író szavai olyanok, mint a remény hangjai, ami sok erőt ad az embereknek szerte a világban – meséli Paterson. – Bátor és felejthetetlen írásain keresztül mutatja be az elnyomást, a diszkriminációt és a rasszizmust”. 

Dangarembga is nagy megtisztelésnek tekinti a Future Library felkérését. Mint mondta, számára megdöbbentő volt a megkeresés, mert nem gondol magára olyan íróként, aki hasonló felkérést kapna. 

A This Mournable Body-t a BBC a világot alakító 100 könyv közé sorolta. Az író jelenleg Hararéban él és egyszerre két könyvön dolgozik, amelyek ezúttal ismeretterjesztő és spekulatív hangvételűek lesznek. Dangarembgát tavaly a hararei korrupcióellenes tüntetések során letartóztatták és a nyilvános erőszakra buzdítás vádja miatt a szerző jelenleg is a tárgyalási időpontra vár. Dangarembgát számos író- és szólásszabadsággal foglalkozó szervezet támogatja, akik szintén kifejezték felháborodásukat és a vádak eltörlését kérték.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Han Kang könyvét közel 100 év múlva lehet majd elolvasni

...
Hírek

100 év múlva jön az új Atwood-regény

...
Hírek

A török Elif Shafak is vállalta, hogy könyvét csak 100 év múlva olvassák el

...
Kritika

Colson Whitehead új regénye megmutatja, milyen régre nyúlik vissza a Black Lives Matter-mozgalom

Dílerek, gyilkosok, stricik, rablók, maffiózók és mindent átitató korrupció – Colson Whitehead új regénye a 60-as évek Amerikájának legsötétebb bugyraiba viszi az olvasót, közben pedig árnyalt képet ad arról, milyen alapokra épült az a csillogó New York, amelyet ma ismerünk. A Harlemi kavarás a hét könyve. 

Szerzőink

...
Bányász Attila

Az utolsó párbaj didaktikus tanmesébe fojt egy középkori botrányt

...
Rezek Bori

Művészet, anyaság és patriarchátus: beleshettünk Elena Ferrante és Marina Abramović privát levelezésébe 

...
Sándor Anna

Irene Solà: A történetmondás egyfajta DNS, ami korokon át öröklődik

...

Színt vall a Könyves: így olvastuk mi a kötelező olvasmányokat! [podcast]

...

Závada Péter átiratában Rómeó első szerelme a drog [Kötelező]

...

A mansfieldi kastélyban Austen nem félt egy unortodox hősnőt a középpontba tenni [Az Austen-projekt]

...

Knausgård, Sally Rooney és A Zöld Lovag [10 perc Könyves]

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Daniel Craig lezárta az egyik legsikeresebb Bond-korszakot

A 25. James Bond-film egyben lezárása is az elmúlt 15 évnek. Daniel Craig búcsúzik a legendás filmszereptől, amely az utóbbi időben összenőtt vele. A most a mozikba került 007 Nincs idő meghalni vízválasztó a franchise történetében. Ennek megfelelően a filmesek kuriózummal készültek. Spoilermentesek leszünk!

...
Szórakozás

Pazar látvánnyal és elaprózott cselekménnyel indul Asimov Alapítványának adaptációja

Isaac Asimov örökérvényű sci-fi klasszikusából, az Alapítványból az Apple TV Plus jóvoltából végre sorozat készült. Hogy méltó-e az alapjául szolgáló könyvekhez, az még a jövő zenéje. A tévésorozat látványvilágára két epizód után nem lehet panasz.

...
Szórakozás

Störr kapitány megtanulja: a szerelem nem birtokviszony

A feleségem története nagyívű, pazar látványvilágú film, ami a féltékenység mellett a férfivilágról és az európaiságról is beszél.

...
Szórakozás

Szabó Magda történelmi drámájától nem idegen a humor sem

A Kelet és Nyugat határán élő népeknek mindig el kell dönteniük, melyik irányba húznak. Ennek a bizonytalanságnak a gyökereiről szól Szabó Magda Az a szép, fényes nap című drámája, amelyet a Vörösmarty Színház tűzött műsorára. A Vajk, azaz István király megkereszteléséről szóló darab most az eSzínház Fesztiválon látható.

...
Szórakozás

A Kiváló dolgozók szembesít minket a gondoskodás valódi arcával 

A gondoskodás szó hallatán csupa kellemes, szeretetteljes, melegséget árasztó érzés juthat eszünkbe és ennek talán így is kellene lennie, ha minden rendben volna. Boross Martin, az Örkény Színház színészei és tíz szociális szférában dolgozó szakember viszont nem hagyja, hogy homokba dugjuk a fejünket.

...
Szórakozás

Három nő és a 90-es évek legbrutálisabb maffiája

Három nő, három megrázó monológ, amik egymás váltva mesélnek arról a dunaszerdahelyi időszakról a kilencvenes években, amikor a maffia uralta a várost és a környéket.