Tsitsi Dangarembga következő könyvét leghamarabb csak 2114-ben olvashatjuk

Margaret Atwood, Ocean Vuong és Karl Ove Knausgard után a zimbabwei író is csatlakozott a Future Library programhoz - írja a Guardian.

Simon Eszter | 2021. augusztus 26. |

Dangarembga legutóbbi könyve a This Mournable Body, amely a 2021-es Booker-díj rövid listáján is szerepelt, feszült hangulatban mutatja be egy reményvesztett fiatal lány  sorsát, aki a gyarmati időszak után megpróbálja újra felépíteni az életét Zimbabwében.  

A szerző következő munkáját azonban csak 2114-ben olvashatjuk, hiszen Dangarembga nyolcadikként csatlakozott a Future Library projekthez - erről korábban itt írtunk -, amelyben eddig Margaret Atwood, David Mitchell, Sjón, Elif Shafak, Han Kang, Karl Ove Knausgard és Ocean Vuong vesz részt.

A Future Library megalkotója a skót Katie Paterson, akinek 2014-ben az az ötlete támadt, hogy egyfajta időkapszulaként használva az oslói Deichman könyvtárat, száz évig őrizzék az írók kéziratait, amelyeket majd 2114-ben publikálnak. A koncepció fontos része a környezettudatosság, ezért 2014-ben ezer norvég lucfenyőt ültettek, hogy a száz év múlva publikálásra kerülő könyveket, ezekből a fákból készült papírra nyomtathassák.  

„Ezzel az alkotással nagy vágyam teljesül, mert számomra fontos, hogy egy olyan kultúrában éljünk, ahol fontos a fenntarthatóság és felhívjuk a figyelmet arra, hogy a bolygónk még sokáig élhető maradjon. Izgalmas és kiváltságos dolog, hogy a könyvemet csak száz év múlva olvassák majd” – mondta Dangarembga. 

A szerző első könyve 1988-ban jelent meg Nervous Conditions címen és Dangarembga meglepetésére a könyv számos elismerést kapott. A kötet különlegessége, hogy ez volt az első könyv, amelyet zimbabwei származású fekete női író angol nyelven publikált. 

Az író a Guardiannek úgy fogalmazott, nem aggódik amiatt, hogy nem fogja tudni, hogyan fogadják majd a száz évig publikálásra váró könyvet. „Mindig én magam vagyok az első közönség, tehát ha úgy érzem, hogy elégedett vagyok a munkámmal, akkor képes vagyok elengedni. Régóta és sokat írok visszajelzés nélkül. Persze, ha olyan visszajelzések érkeznek, mint amilyeneket a This Mournable Body után kaptam, az csodálatos érzés.” 

„Hatalmas megtisztelés, hogy Tsitsi Dangarembga, akinek könyvei képesek formálni a világot, csatlakozott a Future Library projekthez. Dangarembga megragadja és közli a létfontosságú igazságokat, az író szavai olyanok, mint a remény hangjai, ami sok erőt ad az embereknek szerte a világban – meséli Paterson. – Bátor és felejthetetlen írásain keresztül mutatja be az elnyomást, a diszkriminációt és a rasszizmust”. 

Dangarembga is nagy megtisztelésnek tekinti a Future Library felkérését. Mint mondta, számára megdöbbentő volt a megkeresés, mert nem gondol magára olyan íróként, aki hasonló felkérést kapna. 

A This Mournable Body-t a BBC a világot alakító 100 könyv közé sorolta. Az író jelenleg Hararéban él és egyszerre két könyvön dolgozik, amelyek ezúttal ismeretterjesztő és spekulatív hangvételűek lesznek. Dangarembgát tavaly a hararei korrupcióellenes tüntetések során letartóztatták és a nyilvános erőszakra buzdítás vádja miatt a szerző jelenleg is a tárgyalási időpontra vár. Dangarembgát számos író- és szólásszabadsággal foglalkozó szervezet támogatja, akik szintén kifejezték felháborodásukat és a vádak eltörlését kérték.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Han Kang könyvét közel 100 év múlva lehet majd elolvasni

...
Hírek

100 év múlva jön az új Atwood-regény

...
Hírek

A török Elif Shafak is vállalta, hogy könyvét csak 100 év múlva olvassák el

...
Nagy

Tüske a cipőben - ma lenne 80 éves Hajnóczy Péter

Számkivetettségében is ünnepelt szerző, akit az író „Péterek” (Nádas, Eszterházy, Hajnóczy) nagyjai között tartanak számon, és aki senkit nem hagy nyugodni, ha egyszer megérintik a szövegei. Hajnóczy Péter drámaian rövid életében és életművében megkerülhetetlen tényező az alkohol, de korántsem csak ezért érdekes. Mit tudunk kezdeni vele ma?

Szerzőink

...
Forgách Kinga

Meg kell ismernünk a női írókat, akiket elfelejtettünk

...
Forgách Kinga

Ahol háború van és fájdalmas választóvonalak, ott nem lesznek győztesek

...
Balkányi Nóra

Kovács Róbert: A klímaváltozás problémáit meg fogjuk tudni oldani

...

Ránki Sára bűnügyi nyelvész: Klemperer leírta, hogyan erőszakolja meg a hatalom a nyelvet

...

Bódis Kriszta: Számomra úgy van értelme az életnek, ha változást hozok

...

Számoljuk fel az emberközpontúságunkat! [Ms. Columbo Olvas]

...

Litkai Gergely: Multidolgozóként minden bűnt elkövettem a természettel

SZÓRAKOZÁS
...
Nagy

5 érdekesség, amit eddig talán nem tudtál James Baldwinról

2000 oldalas aktája volt róla az FBI-nak, éjszaka írt, volt ifjúsági miniszter és egy darabig prédikátor is. Ismerd meg a Ha a Beale utca mesélni tudna szerzőjét.

...
Szórakozás

10+1 adaptáció, amiket az év második felében nézünk

Az év második felében is rengeteg adaptáció kerül a mozikba, streaming-csatornákra – most ezekből mutatunk meg párat, olyanokat, amelyek magyarul is olvashatók.

...
Szórakozás

A Meggyőző érvek egy újragondolt Fleabag, talpig empírben

A Meggyőző érveket Jane Austen legérettebb, legkiforrottabb regényeként szokták emlegetni. A legújabb netflixes feldolgozásban Dakota Johnson próbál új életet lehelni a történetbe – felemás sikerrel.