Han Kang könyvét közel 100 év múlva lehet majd elolvasni

Han Kang könyvét közel 100 év múlva lehet majd elolvasni

.konyvesblog. | 2018. szeptember 03. |

(Kép forrása)

A dél-koreai Han Kang új könyvének tartalmát egyelőre egyetlen ember ismeri – ő maga. A Növényevő és a Nemes teremtmények című könyvek írója ugyanis csatlakozott a Future Library projekthez: Margaret Atwood, David Mitchell, Sjón és Elif Shafak után ő az ötödik szerző, aki vállalta, hogy az olvasók csak közel 100 év múlva ismerhetik meg új könyve tartalmát.

Az ötlet a skót Katie Paterson fejéből pattant ki, és az első könyv 2014-ben került be az az oslói nemzeti könyvtár speciálisan kialakított szobájába. Ezeket a regényeket majd csak 2114-ben kezdik el publikálni, a nyomtatáshoz pedig azokat az Osló környéki fákat használják fel, melyeket 2014-ben kimondottan ebből a célból ültettek el.

Katie Paterson a projektet olyan „élő, lélegző, organikus műalkotásnak” nevezte, mely „száz év alatt bontakozik ki”. A Nemzetközi Man Booker-díjas Han Kang pedig azért mondott igent a felkérésre, mert az egész Jövőkönyvtár koncepciója az idő körül forog. „Amikor Koreában összeházasodik egy pár, az emberek azt kívánják nekik, hogy ’éljenek száz évig’. Már-már örökkévalósnak hangzik” – mondta a dél-koreai író, aki hozzátette, hogy természetesen sem ő, sem a szerettei nem fognak még száz évig élni, ez a könyörtelen tény pedig alaposan elgondolkodtatta az élete egy fontos eleméről: „Miért írok? Kihez beszélek, amikor írok?” Han Kang számára ezenkívül fontos szempont volt az is, hogy a Jövőkönyvtár létrehozóit a papíralapú könyvek sorsa is erősen foglalkoztatja.

Az író a tetszése szerinti hosszúságú kéziratot májusban adja le, melyet az oslói Deichman Könyvtár egyik szobájában őriznek majd, egészen 2114-ig, amikor is a többi leadott történettel együtt ez is nyomtatásba kerül.

Forrás: Guardian

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 módszer + 1 könyv, melyekkel komolyan bocsánatot kérhetsz

Ugyanis az őszinte bocsánatkéréshez, amitől a másik fél jobban érzi magát, nem elég egy-két szó.

...
Zöld

6 ok, amiért a kertészkedés jót tesz az egészségednek + 3 könyv kertekről

Kutatások bizonyítják, hogy a kerti munka nemcsak a testedet, de a lelkedet is ápolja.

...
Zöld

Kannibál kapitalizmus: Mind megyünk a levesbe?

Nancy Fraser instant klasszikus könyvében bemutatja, hogyan vezetett a falánk kapitalizmus a világunkat megmérgező, igazságtalanságokból fakadó sokféle krízisért. Most elolvashatsz egy részletet a kötetből.