100 év múlva jön az új Atwood-regény

.konyvesblog. | 2014. szeptember 09. |

Margaret Atwood - the first writer for Future Library from Katie Paterson on Vimeo.

Azt már megszoktuk, hogy vannak olyan könyvek, amikre éveket kell várnunk (George R.R. Martin, hahó!), de ahhoz, hogy elolvashassuk Margaret Atwood új könyvét, egy évtizednyi várakozás sem lesz elég. A kanadai írónő legújabb regénye ugyanis a skót művész, Katie Paterson új projektjének, a Future Library-nek (Jövőkönyvtár) első darabja.

A Jövőkönyvtár-projekt ezer fa elültetésével kezdődött idén nyáron, a fákat az Oslóhoz közeli Nordmarkában ültették el. A következő száz évben minden évben újabb könyv kerül majd az oslói nemzeti könyvtár egy speciálisan kialakított szobájában, a könyveket pedig 2114-ben kezdik publikálni. A szoba a nyár elején elültetett fákkal lesz beburkolva, és lesz benne egy nyomda is, hogy a jövő olvasói, akik talán már nem is olvasnak printkönyveket, készíthessenek  fizikai másolatot is a kötetekből.

Atwood semmit nem árult el a száz évre titkosított könyvéről (hány olyan újságíró lesz még, aki rákérdez!)  - a Guardiannek például azt nyilatkozta, hogy még vadlovakkal sem rángathatnának ki belőle semmilyen információt, de azt azért elmondta, hogy speciális papírt vásárolt, ami nagyon sokáig kibírja egy lezárt dobozban. Sosem bántuk még ennyire, hogy nem élünk örökké. 

Forrás: TheVerge

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

ADVENT
...
Könyves Advent

A Baska magyarul beszél egy Benes-dekrétumok elől menekülő család drámájába avat be

A 12 éves Baska József és családja 1947-ben menekült Magyarországra a Beneš-dekrétumok és a kitelepítés elől. Felnőttként megírta, hogy mi történt azon a sorsdöntő téli éjszakán. Olvass bele a kötetbe!

...
Könyves Advent

Egy autista srác természethez írt szerelmes levele

Dara McAnulty magával ragadó, lírai hangvételű könyve, az Egy ifjú természetbúvár naplója a természettel való mély kapcsolatát tárja fel, de olvashatunk benne az aktivista munka és az autista lét mindennapi kihívásairól és örömeiről is. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Rosszul végződő, abszurd és megbocsájtó mesék – 8 prózakötet karácsonyra

Három fiútestvér, három nemzedék, egy zombianyu és megannyi izgalmas sztori. Például családtörténetek és tönkretett szerelmek, metsző irónia és őrült tanmesék. 8 friss magyar prózakötetet ajánlunk.

...
Könyves Advent

Jézus korában is kórházban születtek a kisbabák? Keresd a választ a Bibliai Kisokosban!

Bibliai Kisokos csupa olyan kérdést tesz föl, amelyet minden Biblia iránt vagy napjaink bibliai vonatkozású helyszínei, kultúrtörténeti eseményei iránt érdeklődő gyermek vagy épp felnőtt fejében is megfogalmazódhat. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Mister Morrison állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

Karácsonyhoz közeledve 10 olyan gyerekkönyvet ajánlunk, melyek valamilyen módon kötődnek a kicsik által várva várt ünnephez.