100 év múlva jön az új Atwood-regény

.konyvesblog. | 2014. szeptember 09. |

Margaret Atwood - the first writer for Future Library from Katie Paterson on Vimeo.

Azt már megszoktuk, hogy vannak olyan könyvek, amikre éveket kell várnunk (George R.R. Martin, hahó!), de ahhoz, hogy elolvashassuk Margaret Atwood új könyvét, egy évtizednyi várakozás sem lesz elég. A kanadai írónő legújabb regénye ugyanis a skót művész, Katie Paterson új projektjének, a Future Library-nek (Jövőkönyvtár) első darabja.

A Jövőkönyvtár-projekt ezer fa elültetésével kezdődött idén nyáron, a fákat az Oslóhoz közeli Nordmarkában ültették el. A következő száz évben minden évben újabb könyv kerül majd az oslói nemzeti könyvtár egy speciálisan kialakított szobájában, a könyveket pedig 2114-ben kezdik publikálni. A szoba a nyár elején elültetett fákkal lesz beburkolva, és lesz benne egy nyomda is, hogy a jövő olvasói, akik talán már nem is olvasnak printkönyveket, készíthessenek  fizikai másolatot is a kötetekből.

Atwood semmit nem árult el a száz évre titkosított könyvéről (hány olyan újságíró lesz még, aki rákérdez!)  - a Guardiannek például azt nyilatkozta, hogy még vadlovakkal sem rángathatnának ki belőle semmilyen információt, de azt azért elmondta, hogy speciális papírt vásárolt, ami nagyon sokáig kibírja egy lezárt dobozban. Sosem bántuk még ennyire, hogy nem élünk örökké. 

Forrás: TheVerge