A török Elif Shafak is vállalta, hogy könyvét csak 100 év múlva olvassák el

.konyvesblog. | 2017. október 31. |

(Kép forrása)

Újabb névvel bővült a Future Library szerzőinek sora, Margaret Atwood, David Mitchell és Sjón után a török regényíró, Elif Shafak is csatlakozott a kezdeményezéshez. A Jövőkönyvtár névre keresztelt projekt 2014 nyarán kezdődött, amikor ezer fát ültettek el az Oslóhoz közeli Nordmarkában. A terv az, hogy a következő száz évben minden évben újabb könyv kerül az oslói nemzeti könyvtár speciálisan kialakított szobájába, a könyveket pedig 2114-ben kezdik publikálni. A papír-, illetve a könyvnyomtatáshoz a három éve elültetett fákat használnák föl.

Az ötletgazda, a skót Katie Paterson szerint a Jövőkönyvtár egy olyan "élő, lélegző, organikus műalkotás, mely száz év alatt bontakozik ki". Shafakra egyebek között azért esett a választás, mert művei elmossák a határokat kulturális, földrajzi, politikai, ideológiai, vallási és spirituális értelemben, történetmesélése mágikus és mélyre ható, kapcsot teremt emberek és helyszínek között. Elif Shafak az elképzelést, hogy egy olyan kéziratot írjon, melyet remélhetőleg a jövőben olvasnak csak el, ahhoz hasonlította, mintha egy levelet dobna a folyóba: "Az ember nem tudja, hol fog kikötni és ki fogja olvasni - egyszerűen csak hisz az idő áramlásában".

Elif Shafak világszerte népszerű szerző, magyarul is több könyve megjelent már. Az építészinas és Az isztambuli fattyú című regényeiről ITT és ITT olvashattok kritikát.

Forrás: Guardian