Tompa Andrea: Mennyi az „elégséges hatalom”?

Tompa Andrea: Mennyi az „elégséges hatalom”?

Tompa Andrea a Demeter-ügy kapcsán arról írt, hogy felháborodást már nem is annyira a személy, mint inkább a hatalom ellen érez, amely jóváhagyja az ilyasfajta működést.

ro | 2020. december 01. |

Tulajdonképpen most már leginkább az érdekel, hogy mi az a hatalom, amivel nem rendelkezik - írja Demeter Sziládra, a PIM főigazgatójára utalva Facebook-bejegyzésében Tompa Andrea. Az író leszögezi, hogy elfogyott felháborodása a személy iránt, a rendszer iránt viszont, amely „jóváhagyja ezt a működést, sőt támogatja és kívánatosnak tartja, nem tud kimerülni, amíg a rendszer meg nem változik”. Szerinte már nem az a kérdés, hogy egy vezető mit ír vagy nyilatkozik, sokkal inkább, hogy a rendszer hogyan erősíti meg őt helyzetében és gyarapítja tovább hatalmát.

Tompa Andrea szerint miközben Demeter magát és a rendszert is, amelyet szolgál, narratívájában áldozatnak tekinti, valójában azt hallgatja el, hogy mint áldozat mitől van megfosztva, „mivel nem rendelkezik, milyen hatalma nincs még meg”.

Ez a kérdésem tehát: mivel nem rendelkezik még? Mi kellene még? Mikor volna teljes és végleges a győzelem? Mi volna a „még több hatalom”? Mennyi az „elégséges hatalom”? Van ilyen egyáltalán e mai csúcsvezetők számára? Vagy csak a hatalmi pozíciók végtelen halmozása, a soha ki nem elégíthető hataloméhség mozgatja ezeket az alakokat?

Tompa Andrea az alábbiakkal zárja írását:

„Amikor DSZ a munkatársainak írt levélben magyarázza el, hogy még gondolatban sem antiszemita, ami emberileg nyilván így van, senki sem látja magát elnyomónak, hanem „csak” igazságtevőnek, akkor egyel régebbi nagyotmondására emlékeztetek: a magyar és nem magyar írók megkülönböztetésére. Vajon amikor ilyen különbségeket tesz valaki, akkor mit is szolgál? Amikor a magyarszívű és nem magyarszívű, csak magyar nyelven író írókról beszélget? Akiket a szerző végül nem nevezett meg listaszerűen, hanem azt várta, hogy majd ki-ki magára ismer a felvetése nyomán és mélyen magába tekint. Hogy az írók megkülönböztetése a magyar-nemmagyar tengelyen hatalmi szóval, ahonnan szerintem e szerző beszél, vajon nem emlékeztet valamiféle már megtörtént múltra? Mert ez az egyre embertelenebb rendszer mást sem tesz és mást sem támogat, mint

a folyamatos megkülönböztetést: jó magyarok és rossz magyarok, jó családok és nem-családok.

Hogy ez a gondolkodás valakiket felhatalmazzon én onnan azt mondják másokra majd: ti nem tartoztok közénk. Így lesz RENDSZER. Benne vagyunk.”

Nyitókép: Valuska Gábor

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Demeter Szilárdtól elhatárolódnak a PIM munkatársai

A PIM munkatársai közleményben határolódtak el az intézmény főigazgatójáról, aki viszont körlevelet küldött az intézmény dolgozóinak.

...
Hírek

Demeter Szilárdot bocsánatkérésre szólítja fel a Szépírók Társasága

Az írószervezet szerint "A Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójának utolsó nyilatkozata a rendszer hosszú és nehéz agóniájának egyik, nem első, de eddig legpenetránsabb, tünete."

...
Hírek

Kepes András lemondta könyvbemutatóját a PIM-ben

Kedden tartották volna Kepes András új könyvének online bemutatóját a Petőfi Irodalmi Múzeumban, amelyet az író-műsorvezető Demeter Szilárd botrányt kavart publicisztikája miatt hétfőn lemondott.

Hírek
...
Alkotótárs

Mastercard® Alkotótárs: új alkotói ösztöndíj indul el

...
Hírek

Ottlik-másolattal és fantasztikus családi fotókkal érkezik az Esterházy-különszám!

...
Hírek

Putyinnak ajánlaná az új könyvét Ken Follett

...
Hírek

David Attenborough elmeséli, mi történt a természettel, míg mi karanténban ültünk

...
Hírek

Bookline: Orvos-Tóth, Kepes és Matthew McConaughey a top3-ban

...
Hírek

Jól halad az Esterházy-könyvek feldolgozása

...
Beleolvasó

Az osztálytalálkozónál hazugabb műfaj nem létezik

...
Hírek

Egy felmérés szerint a többség nem ért egyet Tóth Krisztinával Az arany ember ügyében

...
Hírek

Luisellinek adták ki magukat a csalók, rengeteg pénzt kaszáltak

...
Hírek

Meghalt Törőcsik Mari

A háromszoros Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésző,  érdemes és kiváló művész a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja volt. Nyolcvanöt évesen, egy hónapja került kórházba.

Szerzőink

...
Forgách Kinga

Szabó T. Anna: Ady tanított meg arra, mennyire változhatatlan a halál

...
Benedek Márton

Az undor kitörölhetetlenül ott van férfi és nő kapcsolatában

...
Babarczy Eszter

Babarczy Eszter: Tündérruha (22500 Ft)

Gyerekirodalom
...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: egy vicces, ördögi történet lett a hónap könyve

A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő alkotást: a program szakmai zsűrije ezúttal Ecsédi Orsolya Meleg a helyzet! című könyvét választotta.

...
Gyerekirodalom

Animációs film készülhet az Apufából

Összesen 42 alkotásnak szavazott meg támogatást a napokban a Nemzeti Filmintézet, így animáció készülhet Kolozsi László Apufa című gyerekkönyvéből is.

...
Gyerekirodalom

A középsulis lány milliárdos lesz, csak előtte meg kell fejtenie egy rejtélyes ház titkait

Az Örökösök viadala bár címében kissé Suzanne Collins sorozatát idézi, cselekménye inkább olyan, mintha a Neveletlen hercegnőt egy merész mozdulattal a Tőrbe ejtve filmmel mosták volna össze. Ha lehántjuk a tini szappanoperás sallangokat, mindenesetre egy jó kis nyomozós-rejtvényfejtős ámokfutást kapunk. U18.