Tompa Andrea: Mennyi az „elégséges hatalom”?

Tompa Andrea: Mennyi az „elégséges hatalom”?

Tompa Andrea a Demeter-ügy kapcsán arról írt, hogy felháborodást már nem is annyira a személy, mint inkább a hatalom ellen érez, amely jóváhagyja az ilyasfajta működést.

ro | 2020. december 01. |

Tulajdonképpen most már leginkább az érdekel, hogy mi az a hatalom, amivel nem rendelkezik - írja Demeter Sziládra, a PIM főigazgatójára utalva Facebook-bejegyzésében Tompa Andrea. Az író leszögezi, hogy elfogyott felháborodása a személy iránt, a rendszer iránt viszont, amely „jóváhagyja ezt a működést, sőt támogatja és kívánatosnak tartja, nem tud kimerülni, amíg a rendszer meg nem változik”. Szerinte már nem az a kérdés, hogy egy vezető mit ír vagy nyilatkozik, sokkal inkább, hogy a rendszer hogyan erősíti meg őt helyzetében és gyarapítja tovább hatalmát.

Tompa Andrea szerint miközben Demeter magát és a rendszert is, amelyet szolgál, narratívájában áldozatnak tekinti, valójában azt hallgatja el, hogy mint áldozat mitől van megfosztva, „mivel nem rendelkezik, milyen hatalma nincs még meg”.

Ez a kérdésem tehát: mivel nem rendelkezik még? Mi kellene még? Mikor volna teljes és végleges a győzelem? Mi volna a „még több hatalom”? Mennyi az „elégséges hatalom”? Van ilyen egyáltalán e mai csúcsvezetők számára? Vagy csak a hatalmi pozíciók végtelen halmozása, a soha ki nem elégíthető hataloméhség mozgatja ezeket az alakokat?

Tompa Andrea az alábbiakkal zárja írását:

„Amikor DSZ a munkatársainak írt levélben magyarázza el, hogy még gondolatban sem antiszemita, ami emberileg nyilván így van, senki sem látja magát elnyomónak, hanem „csak” igazságtevőnek, akkor egyel régebbi nagyotmondására emlékeztetek: a magyar és nem magyar írók megkülönböztetésére. Vajon amikor ilyen különbségeket tesz valaki, akkor mit is szolgál? Amikor a magyarszívű és nem magyarszívű, csak magyar nyelven író írókról beszélget? Akiket a szerző végül nem nevezett meg listaszerűen, hanem azt várta, hogy majd ki-ki magára ismer a felvetése nyomán és mélyen magába tekint. Hogy az írók megkülönböztetése a magyar-nemmagyar tengelyen hatalmi szóval, ahonnan szerintem e szerző beszél, vajon nem emlékeztet valamiféle már megtörtént múltra? Mert ez az egyre embertelenebb rendszer mást sem tesz és mást sem támogat, mint

a folyamatos megkülönböztetést: jó magyarok és rossz magyarok, jó családok és nem-családok.

Hogy ez a gondolkodás valakiket felhatalmazzon én onnan azt mondják másokra majd: ti nem tartoztok közénk. Így lesz RENDSZER. Benne vagyunk.”

Nyitókép: Valuska Gábor

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Demeter Szilárdtól elhatárolódnak a PIM munkatársai

A PIM munkatársai közleményben határolódtak el az intézmény főigazgatójáról, aki viszont körlevelet küldött az intézmény dolgozóinak.

...
Hírek

Demeter Szilárdot bocsánatkérésre szólítja fel a Szépírók Társasága

Az írószervezet szerint "A Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójának utolsó nyilatkozata a rendszer hosszú és nehéz agóniájának egyik, nem első, de eddig legpenetránsabb, tünete."

...
Hírek

Kepes András lemondta könyvbemutatóját a PIM-ben

Kedden tartották volna Kepes András új könyvének online bemutatóját a Petőfi Irodalmi Múzeumban, amelyet az író-műsorvezető Demeter Szilárd botrányt kavart publicisztikája miatt hétfőn lemondott.

Hírek
...
Szórakozás

Fekete István történelmi klasszikusa ihlette a Végvárak, vitézeket

...
Panodyssey

Vajsenbek Péter: Immigrant story / Akik még hisznek / Magyarok és értelmiségiek [Panodyssey]

...
Alkotótárs

Harmadik alkalommal hirdetik meg a Mastercard® - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjprogramot

...
Szórakozás

Tarr Béla, Fekete István, ChatGPT-féle Godot és a Műanyag égbolt [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Alkotótárs

Vonnák Diána: A nyelv nagyon demokratikus dolog, mindenki használja

...
Zöld

Peter Wohlleben elmagyarázza, hogyan erősödik meg az erdő, ha békén hagyjuk

...
Hírek

Elhunyt Kipke Tamás Táncsics Mihály-díjas újságíró, író

...
Hírek

Összeállt a Magyar Könyvtervezés díj shortlistje

...
Zöld

Magyar mesterséges intelligencia segíthet a depresszió szűrésében

...
Szórakozás

Üdvözlet a mélysötétből? - Kispál és a Borz: Rózsaszín adalszöveg

A Kispál és a Borz 2022-es visszatérése nem egyértelműen a nosztalgiafaktor csúcsrajáratásáról szólt, bár az új lemez megjelenéséig még várnunk kell, hogy tisztán lássuk a zenekar mögött munkáló akaratot. 

Szerzőink

...
Ruff Orsolya

Atwood varázstalanítja Odüsszeusz mítoszát

...
Kolozsi Orsolya

Nádas szerint elkerülhetetlen az összeomlás, de muszáj tennünk a dolgunkat

...
Valuska László

Iamyank: Ki akartam mondani, hogy mind meg fogunk halni

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Aki mesés kalanddá tette a nyelvtant - 95 éve született Varga Katalin

1928. március 26-án született Budapesten Varga Katalin, akinek olyan gyerekirodalmi alkotásokat köszönhetünk, mint a Gőgös Gúnár Gedeon, a Mosó Masa mosodája és az Én, te, ő – Kaland a szófajok birodalmában.

...
Gyerekirodalom

Közülük kerülnek ki idén a HUBBY - Év Gyerekkönyve díjasok!

Idén is átadja a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum a legjobb szerzőknek és illusztrátoroknak járó díjakat. Mutatjuk a rövidlistára került alkotókat!

...
Gyerekirodalom

Az önkifejezésben, filmkészítésben, tudatos médiahasználatban is segít a Bookline Kids márciusi kiemelt könyve