Tompa Andrea: Mennyi az „elégséges hatalom”?

Tompa Andrea: Mennyi az „elégséges hatalom”?

Tompa Andrea a Demeter-ügy kapcsán arról írt, hogy felháborodást már nem is annyira a személy, mint inkább a hatalom ellen érez, amely jóváhagyja az ilyasfajta működést.

ro | 2020. december 01. |

Tulajdonképpen most már leginkább az érdekel, hogy mi az a hatalom, amivel nem rendelkezik - írja Demeter Sziládra, a PIM főigazgatójára utalva Facebook-bejegyzésében Tompa Andrea. Az író leszögezi, hogy elfogyott felháborodása a személy iránt, a rendszer iránt viszont, amely „jóváhagyja ezt a működést, sőt támogatja és kívánatosnak tartja, nem tud kimerülni, amíg a rendszer meg nem változik”. Szerinte már nem az a kérdés, hogy egy vezető mit ír vagy nyilatkozik, sokkal inkább, hogy a rendszer hogyan erősíti meg őt helyzetében és gyarapítja tovább hatalmát.

Tompa Andrea szerint miközben Demeter magát és a rendszert is, amelyet szolgál, narratívájában áldozatnak tekinti, valójában azt hallgatja el, hogy mint áldozat mitől van megfosztva, „mivel nem rendelkezik, milyen hatalma nincs még meg”.

Ez a kérdésem tehát: mivel nem rendelkezik még? Mi kellene még? Mikor volna teljes és végleges a győzelem? Mi volna a „még több hatalom”? Mennyi az „elégséges hatalom”? Van ilyen egyáltalán e mai csúcsvezetők számára? Vagy csak a hatalmi pozíciók végtelen halmozása, a soha ki nem elégíthető hataloméhség mozgatja ezeket az alakokat?

Tompa Andrea az alábbiakkal zárja írását:

„Amikor DSZ a munkatársainak írt levélben magyarázza el, hogy még gondolatban sem antiszemita, ami emberileg nyilván így van, senki sem látja magát elnyomónak, hanem „csak” igazságtevőnek, akkor egyel régebbi nagyotmondására emlékeztetek: a magyar és nem magyar írók megkülönböztetésére. Vajon amikor ilyen különbségeket tesz valaki, akkor mit is szolgál? Amikor a magyarszívű és nem magyarszívű, csak magyar nyelven író írókról beszélget? Akiket a szerző végül nem nevezett meg listaszerűen, hanem azt várta, hogy majd ki-ki magára ismer a felvetése nyomán és mélyen magába tekint. Hogy az írók megkülönböztetése a magyar-nemmagyar tengelyen hatalmi szóval, ahonnan szerintem e szerző beszél, vajon nem emlékeztet valamiféle már megtörtént múltra? Mert ez az egyre embertelenebb rendszer mást sem tesz és mást sem támogat, mint

a folyamatos megkülönböztetést: jó magyarok és rossz magyarok, jó családok és nem-családok.

Hogy ez a gondolkodás valakiket felhatalmazzon én onnan azt mondják másokra majd: ti nem tartoztok közénk. Így lesz RENDSZER. Benne vagyunk.”

Nyitókép: Valuska Gábor

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Demeter Szilárdtól elhatárolódnak a PIM munkatársai

A PIM munkatársai közleményben határolódtak el az intézmény főigazgatójáról, aki viszont körlevelet küldött az intézmény dolgozóinak.

...
Hírek

Demeter Szilárdot bocsánatkérésre szólítja fel a Szépírók Társasága

Az írószervezet szerint "A Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójának utolsó nyilatkozata a rendszer hosszú és nehéz agóniájának egyik, nem első, de eddig legpenetránsabb, tünete."

...
Hírek

Kepes András lemondta könyvbemutatóját a PIM-ben

Kedden tartották volna Kepes András új könyvének online bemutatóját a Petőfi Irodalmi Múzeumban, amelyet az író-műsorvezető Demeter Szilárd botrányt kavart publicisztikája miatt hétfőn lemondott.

2020 legjobb könyvei 50-11.
...
Nagy

2020 legjobb könyvei 10-1.

Itt a vége, megmutatjuk 2020 legjobb tíz könyvét, köztük a győztest! 

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 20-11.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is itt a 20-11. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 30-21.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is következzen a 30-21. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 40-31.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is fontolva haladunk, itt a 40-31.!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 50-41.

A koronavírus-járvány miatt a 2020-as év sok szempontból más volt, egyvalami viszont nem változott: ugyanolyan kíváncsisággal és lelkesedéssel olvastuk az új könyveket, és nem változott az sem, hogy ezeket az olvasmányélményeinket az év végén listába rendeztük. A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve. Addig is itt az első adag, 50-től 41-ig!

...
Hírek

Hogyan kokainozik a magyar?

Magyar kóla címmel írta meg Dezső András a kokain magyarországi útját. Kívülről néztünk meg egy száz évvel ezelőtti kokainbarlangot a könyvbemutató városi sétáján, de kiderült az is, hogy ki volt Kokós Lexi.

Hírek
...
Hírek

5 szuper darab, amiben csak egy színészre kell koncentrálni

...
Hírek

Meghalt Móricz Zsigmond fia, aki sosem akart irodalmi pályára lépni

...
Hírek

Egy harvardi prof szerint 2017-ben idegenek látogattak meg bennünket

...
Hírek

Sorozat lesz Az igazság ára-könyvekből

...
Hírek

Így illusztrálták ötszáz éve a könyveket

...
Hírek

Bookline top50: Kepes vitte a decembert

...
Hírek

Szeptemberben jelenik meg Sally Rooney harmadik regénye

...
Hírek

Az évtized könyvét keresi a Merítés-díj

...
Nagy

Ezeket a könyvadaptációkat nézzük 2021-ben

...
Kritika

Szabad szavak: reklámfilm a múzsához

Steven Soderbergh kísérletező kedvében összezárt egy csapat remek színészt egy luxus óceánjáró fedélzetén. Hadd beszéljenek kedvükre!

Szerzőink

...
Rezek Bori

5 szuper darab, amiben csak egy színészre kell koncentrálni

...
Jakobovits Kitti

Mikor kezdtük el félreérteni a boldogságot?

...
Ruff Orsolya

A kék madár az erejükkel és a félelmeikkel szembesíti a gyerekeket

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

A kék madár az erejükkel és a félelmeikkel szembesíti a gyerekeket

A boldogság – máshol a remény – kék madara számos folklórtörténetben felbukkan (a kínaiak, az oroszok, sőt még a lotaringiaiak is tudnának erről mesélni), viszont széles körben ismertté a későbbi Nobel-díjas költő-drámaíró, Maurice Maeterlinck szimbolista műve tette a kifejezést. A világhírű történetet azonos című új kötetében Gimesi Dóra mesélte, képi világát pedig Rofusz Kinga gondolta újra.

...
Gyerekirodalom

Írj novellát a szerelem sötét oldaláról!

A szerelem nem csak rózsaszín címmel novellaíró pályázatot hirdet a Menő Könyvek. A nyertes pályaművek e-könyvben jelennek majd meg.

...
Gyerekirodalom

Marék Veronika: Szörnyű, hogy mennyi sok történetem van

Marék Veronika decemberben lett 83. éves, ebből az alkalomból pedig Szekeres Niki, a HUBBY - Magyar Gyerekkönyv Fórum elnöke készített vele interjút gyerekkorról, az első könyvről és mesekönyvei külföldi fogadtatásáról.