Demeter Szilárdtól elhatárolódnak a PIM munkatársai

Demeter Szilárdtól elhatárolódnak a PIM munkatársai

A PIM munkatársai közleményben határolódtak el az intézmény főigazgatójáról, aki hétvégi publicisztikájában nem kevesebbet állított, minthogy "Európa Soros György gázkamrája" és "Soros György a Liberális Führer".

ro | 2020. november 30. |
A Petőfi Irodalmi Múzeum és tagintézményei, a Kassák Múzeum, a Mesemúzeum, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet munkatársai közleményben tudatták, hogy elhatárolódnak Demeter Szilárd nyilatkozatától, annak tartalmától, stílusától, a közzététel és a visszavonás módjától.

Ezt írták:


"Intézményünk a magyar kultúra iránt elkötelezett és nem részese az aktuálpolitikai diskurzusnak. Mivel a múzeumi munkában kiemelten fontos a szakmai folytonosság, csak évek, évtizedek alatt lehet szert tenni arra a tudásra, amely a gyűjtemény szakszerű megőrzéséhez, feldolgozásához és bemutatásához kell, ezért mi a helyünkön maradunk, és végezzük feladatunkat. Ugyanakkor intézményeink tekintélye, szakmai hitelessége, a munkatársak morális tartása miatt nyilvánosan is hangot kell adnunk véleményünknek."

A közleményt a PIM munkatársai közül eddig körülbelül nyolcvanan írták alá.

A 444 közben arról írt, hogy Demeter Szilárd ma körlevelet küldött a PIM munkatársainak, amiben egyebek között ez szerepel:

"A lelkiismeretem nyugodt. Soha egyetlen antiszemita sort vagy szókapcsolatot le nem írtam. De még csak nem is gondoltam. A Sor(o)s című írásomban egy fikarc antiszemitizmus sincs."
A főigazgató annyiban példaképének nevezte Kertész Imrét, hogy "az igazságában bízó alkotó ember nem ismerhet tabukat”. Demeter szerint helyettesének, Kalla Zsuzsának ugyanakkor igaza volt abban, hogy a pozíciója miatt neki figyelembe is kell vennie ezeket a tabukat, ezért ezennel szilenciumra ítéli a benne élő írót. Azt is leszögezte, hogy addig lesz főigazgató, amíg a fenntartó nem dönt másképp.

Mi történt ma?

  • Hétfő este már több mint 19 ezren írták alá azt a nyílt levelet, amely Demeter lemondását követeli.
  • Hajnalban demonstrálók tiltakoztak a PIM épülete előtt.
  • Kepes András lemondta a holnapi könyvbemutatóját a PIM-ben.
  • A Budavári Önkormányzat szerződést bontott a PIM-mel, ami leginkább a Mesemúzeum működését érinti.
  • Varga Mihály ma a parlamentben azt mondta, hogy a kormány nem meneszti Demeter Szilárdot.
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Online petícióban követelik Demeter Szilárd lemondását

Már több mint 8 ezren aláírták azt a nyílt levelet, amely azt követeli, hogy a PIM főigazgatója azonnal mondjon le minden közéleti funkciójáról, és vonuljon ki a magyar közéletből. Varga Mihály hétfőn a parlamentben azt mondta, a kormány nem meneszti Demeter Szilárdot.

...
Hírek

Demeter Szilárdot bocsánatkérésre szólítja fel a Szépírók Társasága

Az írószervezet szerint "A Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójának utolsó nyilatkozata a rendszer hosszú és nehéz agóniájának egyik, nem első, de eddig legpenetránsabb, tünete."

...
Hírek

Demeter Szilárd visszavonja írását, törli a Facebook-oldalát

Demeter Szilárd egy ideig saját Facebook-oldalán védte véleményét, majd az MTI-ben adott ki közleményt, végül visszavonta origós publicisztikáját és törölte profilját.